Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Ha a rendőrök csavarják le a hangerőt

Szeged - Akit zavar a hangos zene vagy a szomszédban bulizók viháncolása, rendőrt hívhat. A rend őrei első alkalommal csak figyelmeztetnek, a „visszatérő csendháborítókat" azonban meg is bírságolhatják.
Idén nyáron történt a következő eset: egy népes lánytársaság egyikük 25. születésnapját ünnepelte egy belvárosi szórakozóhely teraszán, amikor egyenruhások jelentek meg. A bulizók örömsikolyban törtek ki, de hamar lefagyott arcukról a mosoly, hiszen kiderült: nem chippendale-fiúk érkeztek rendőrjelmezben. Az egyenruha valódi volt, s a lakossági bejelentés is, miszerint a lányok olyan hangosan viháncoltak, hogy az már zavarta a szomszédokat.

A születésnapozós lányok története nem egyedülálló. Nyaranta megszaporodnak a csendháborítással kapcsolatos bejelentések. Főleg az éjszakai órákban, s legtöbbször hétvégeken hívják intézkedni a rendőröket – tudtuk meg Pál Jánostól, a Csongrád-megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől. Legtöbbször lakótelepről érkezik bejelentés, de előfordul, hogy a Szeged környéki falvakban is csendre kell inteni a hangoskodókat. Első alkalommal csak figyelmeztet, de visszatérő csendháborítóknál már bírságolhat is a rendőr. A büntetés összege 20 ezer forintig terjedhet. Ha végképp nem bírnak a „csintalankodókkal", előállítják őket.

Józsa Gusztáv független szakértő ezzel a műszerrel méri a zajszintet. Fotó: Miskolczi Róbert
Józsa Gusztáv független szakértő ezzel a műszerrel méri a zajszintet. Fotó: Miskolczi Róbert

– Az önkormányzathoz 2008. január 1-jétől augusztus 4-éig összesen 73 feljelentés érkezett. Ebből júliusban három – tudtuk meg Ácsné dr. Gunda Judittól, az általános igazgatási iroda vezetőjétől. A szabálysértési hatóság kivizsgálja a feljelentést, s ha kell, tárgyalást rendel el, szakértőt rendel ki. Szakértőt leginkább zajos szórakozóhelyeknél vagy szabadtéri rendezvényeknél kérnek.

– Speciális műszerrel mérjük a hangnyomásszintet. Ezt a műszert kétévente hitelesíteni kell. Estenként csak fél óráig, máskor egész éjszaka gyűjtjük vele az adatokat – tudtuk meg Józsa Gusztávtól. Az akusztikai és épületfizikai szakértő azt is elmagyarázta, hogy a mérés történhet a feljelentő lakóépületének homlokzata előtt két méterrel vagy a szobáján belül, csukott ablaknál. Ha a szórakozóhely a feljelentő otthonának közelében áll, a szobában mért érték nem lehet magasabb 30 decibelnél. Amennyiben a szórakozóhely az épületen belül van, a zajszint a szobában nem haladhatja meg a 25 decibelt.

Ha kiderül, hogy a hangoskodók túllépték a zajvédelmi határértéket, bírságot kell fizetniük, mely 30 ezer forintig terjedő összeg lehet. Ezenfelül pedig még a zajmérési vizsgálat költségét is ki kell fizetniük.

Este ne nyírjunk füvet

A szegedi önkormányzati rendelet szerint „zajjal járó munkákat (építési, szerelési munka, motoros kerti gépek, fa-, építőipari, barkácsgépek használata stb.) hétköznap 7–20 óra, hétvégén és ünnepnapokon 8–19 óra között lehet végezni, kivéve az azonnali hibaelhárítási munkavégzést". Aki tehát hétvégén hét óra után öt perccel kezdi el nyírni a gyepet, csendháborítást követ el, hiszen ezzel zavarhatja szomszédját a pihenésben.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. KCS 2008. augusztus 13. 16:12
  „Szia katablu!

  Mi 5 éve hallgatjuk. Most jutottunk el a rendőrségig. Ti mit csináltatok pontosan, milyen bírságot és kitől kapott a hangos csapat? Ha jól értettem falusi környezetről van szó. Mi is abban vagyunk, de már hiányzik a városi csend.”
 • 36. SP 2008. augusztus 10. 10:17
  „Helló 33. hozzászólás mnx 2008.08.09 23:37
  Rég jártál Szegeden. A Tóth vendéglő nem az eredeti formában, de mint liget vendéglő megvan. A SZUE és környékét most építik át. A fegyverkovács sem a Honvéd téren van már rég.Szerencsére javításra nekem nem kellett menni soha, bár mikor a ruhagyárba mentem szünidei munkára a több száz csaj közé azért előzetesen ott tesztelek a 70-s években. A 4,50 es kori sör sem most volt. Sörfesztivált ugyan rendeztek a liget sétányon, de a vigadó pótolhatatlan. A repülő presszó sincs már meg a ligetben.”
 • 35. katablu 2008. augusztus 10. 09:32
  „Meg lehet oldani, csak kitartónak kell lenni.
  Mi 2 évig tűrtük, h. a szomszéd házikóban lakó szülők és 3 fiuk hülyére bulizzák magukat, hangoskodjanak és a magát DJ-nek tartó fiuk dübrögesse a techno zenét. Többször szóltunk, majd rendőrség, PG. hivatal, végül a másik szomszéddal összefogtunk és bírságot kaptak. A szomszéd kihívta a pg-mestert is. Persze anyáztak meg fenyegettek, a rendőr előtt!! Az utolsó bírság óta csendben tudnak bulizni...Egyébként az Űrhajós utcából jöttek egy 12km-re lévő faluba, itt úgy kézdték itt, h. azt hitték: a hírük nem követi őket. Egyébként is balhésak, rendőrségi ügyek stb.de immáron lecsendesedtek. Egyébként ismert vki az Űrhajós utca elejéről egy 3 fiúgyerekes balhés családot? kérem írjon !!köszi”
 • 34. Írástudatlan. 2008. augusztus 10. 07:52
  „HOPPHOPP! Na hellóka! látom hogy te csak időtőltésnek jössz erre az óldalra!Te kis butus ez nem Magyarnyelv és irodalmi óldal!Bizonyára eltévedtél egy kicsit!Az egészen máshól található.De akár milyen rossz is a helyesírásom azért látom hogy csa ki tudtad bogarászni hogy mit írtam.De ha tégedet bántanak a helyesírási hibáim akkor nem kell ám el ólvasnod és főleg válaszólnod nekem!Na szióka!!!!”
 • 33. mnx 2008. augusztus 09. 23:37
  „Halo SP!
  Nem tudtam,hogy a Vigado nincs mar!!
  De a "Tot" meg van meg? (A kanyarban a SZUE elött?)
  Különben kar. A Vigadoban 4,50 Forint volt egy korso sör.
  Utana hazibulit csinaltunk a Dugonics u.-ban.
  (2 hettel kesöbb a Honved teren,a nemi gondozoban tettem egy rövid latogatast. De nem volt komoly.)”
 • 32. SP 2008. augusztus 09. 22:58
  „Helló 31. hozzászólás mnx "SP"-nek 2008.08.09 22:29
  Az rég volt, amikor a vidámpark mellett a vigadóban csapolt sört ittunk.
  Talán nemis lesz többé vigadó.
  Igazad van, csak türelem mindhalálig. Szerencsére most ritka csend van. De nem tart sokáig. Éjfél közeledtével lesz az ágynemü fiók ki-be rángatás görgő hangon. Ez percenként 50 ezerszer fog bekövetkezni, villanykapcsolás nélkül.
  Természetesen ezt is türöm a végtelenségig.
  Majd megírom a bolondok házából mi lett az utolsó cérnaszál, ami elszakadt.”
 • 31. mnx "SP"-nek 2008. augusztus 09. 22:29
  „Halo "SP"!
  Ha senki nem is,de en igazat adok Neked!
  De ma szombat este van,ugyan legy mar türelmesebb egy kicsit!!
  Hiszen annakidejen mi is szorakoztunk nem csak a Vigadoban,hanem ha szüleink nem voltak otthon, mi is
  "felcsavartuk a szönyeget"!!!”
 • 30. mnx "Papi"-nak! 2008. augusztus 09. 22:21
  „Kedves "Papi"!
  Frankfurt/Main-bol irok Neked.
  Ez a berhaz,ahol lakom 1967-ben epült, de itt nincs nekünk villanyorank!
  Valahol a pinceben van egy keszülek,de oda a hazmesteren kivül senki nem tud bemenni. Mi altalanyt " Pauschal" fizetünk az aramert. Itt nem tudja senki lekapcsolni az aramot.”
 • 29. SP 2008. augusztus 09. 22:16
  „Köszi Papi 2008.08.09 21:54
  Még próbálok türni.
  A gyógypedagógiás különösen védett a gyerekek közt is. Senki nem adna nekem igazat. A dübörgést jobban szeretem mint az artikulátlan üvöltözést. Ha lekapcsolom a villanyt a dübörgés megszünik beindul az üvöltözés. Kell ez nekem? Most 22h után éppen nem dübörög, de üvölt.”
 • 28. Papi 2008. augusztus 09. 21:54
  „SP-nek üzenem a szomszéd hülyegyerekének a megoldása a következő felballagsz villanyóra kapcsoló le , ezt párszor még megcsinálod és hidd el nem sokáig fogja üvöltetni az idióta játékát.Én legalábbis ezt csinálnám ráadásul a vitát is elkerülöd.Ez a hangos zenénél is beválik.”
 • 27. mnx 2008. augusztus 09. 21:10
  „"vihancolni"?
  Micsoda kifejezes ez?
  Ok. Rendnek kell lenni,de a rendörök soha nem csinaltak hazibulit amikor fiatalok voltak?
  Es Bobko Anna sem?”
 • 26. egal 2008. augusztus 09. 20:54
  „Micsoda elvakult düh munkál "itti"-ben....”
 • 25. SP 2008. augusztus 09. 20:37
  „A hozzászolások szerint mi a balkán vagyunk. Ez a probléma. És még mi mutogatunk a romákra?”
 • 24. itti 2008. augusztus 09. 20:33
  „de most komolyan 200.000 ember alkalmazkodjon 200-hoz??
  aztán ezek hisztiznek a legjobban,hogy ez a hülye városvezetés semmit nem képes szervezni...
  a Szegedi belváros lakosainak nagy része (akik ezt a "hisztit"csinálják,mert unatkoznak,),a mul rendszer és a 90-es évek hőskorának "nagykutya-nyugdíjasai´(párttitkár-és slepje különféle igazgatók,és tanárok,hivatalnokok(a nagyon kevés kivételtől eltekintve..).
  mivel a magas rezsi díjat más nyugdíjból lehetetlen kiköhögni..
  "ezek" miatt nem volt éveken át szinvonalas és normális kultur élet Szegeden
  azt maximálisan elfogadom,pihenéshez mindenkinek joga van,de a szórakozáshoz is.
  mikor 7-8 évvel ezelőttig Baktóban a volt uttörőtáborbsn szórakozott az ifjúság az nem tetszett még város másik felében lakoknak se,a környékről nbéha jött panasz,mikor a tiszaparton volt abba kötöttek bele,mikor kiakaták rakni a Szikire az volt a baj messze van,nincs biztositva a haza jutás.
  és jön az állandó basztatás semmi program sincs ami ide vonzaná a túristákat...

  és ebbe kár bele keverni a politikát”
 • 23. N.P. 2008. augusztus 09. 20:25
  „Boris

  Hétvégén az iskolásokat zavarhatja a legkevésbé a hangoskodás. Egyébként borítékolható, hogy az ott tivornyázók is a telepen laknak... Egyébként pedig szeretném elolvasni a város csendrendeletét. Eddig nem találtam meg!!! Hol keressem???”
 • 22. boris 2008. augusztus 09. 19:57
  „Hazugság!!! Nem jönnek ki a rendőrők hangoskodáshoz, bulizáshoz. Petőfi-telepi művelődési házban például rendszeresen tivornya van. Hulla részegen randaliroznak az ott lakók legnagyobb örömére. Pedig külváros is, művelődési ház is. Iskola is van mellette. Mégis hétvégén inkább kocsma az. Rendőrőknek híre hamva se szokott lenni a hívásra.”
 • 21. happy birthday to you 2008. augusztus 09. 19:52
  „Normáliséknál szólni szoktak, hogy ma (este) egy kicsit hangosabbak leszünk, mert...”
 • 20. N.P. 2008. augusztus 09. 19:32
  „Olyan helyen dolgozom, ahol ez jeletős probléma. Általában a bulikban résztvevők hozzáállás a következő:
  - ha én tartok bulit akkor évente kétszer- háromszor ki lehet bírni... mit paráznak..
  - ha a szomszédom az a mocsok görény.... akkor már megint nincs tekintettel se Istenre , se emberre...”
 • 19. egal 2008. augusztus 09. 19:23
  „18.
  Részvétem a kivetítőért ! Épp tegnap néztem, hogy a Klauzál térre telepítették a kivetítőt, lakások ablaka előtt üvölt.Mondtam is, hogy az ottlakók biztos kapnak valami vigaszdíjat mindezért.Egyszer már írtam egy másik cikk kapcsán : attól, hogy valaki a Belvárosban lakik, nem kellene büntetni ezért, meg nem az a megoldás, hogy költözzön el onnan,ha nem tetszik ( ez olyan fekete-fehér gondolkodásra vall ), ezt könnyű odavágni az embernek.
  Kultúrált szórakozás a kulcsszó , a mások zavarása nélkül.Sajnos, Szegeden ez dívik, hogy minél nagyobb hangerővel nyomassuk, aztán le van sajnálva, akinek nem tetszik.”
 • 18. parkolohaz 2008. augusztus 09. 18:41
  „A Belvárosban a parkolóház tetején folyamatos az üvöltés, hajnalig.Többször hivtunk rendőröket, de nem ér semmit. tudomásul kellene vennei ,hogy éjfélig van lehetőség a terszon való bulira.De a tulajdonosok nem tartják be,De az egész belvárost Botka felforditja, most épp az olimpiát teleepitette ki, nem érdekli, hogy az ott lakók havi 3o ezer forintos bérleti dijat fizetnek, üvölt a kivetitő egész nap, miközben kb. 3o ember üldögél ott, Kinek, minek, ja és nagy betükkel kiirva, hogy városi önkormányzat. Miért nem viszik ki baktóba Botka közelében, hátha rájön, hogy itt is emberek élnek..Felháborító.Ezt sehol a világon meg nem engedik. Ez Botka mániája.”
37 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerencsét hoznak a nyolcasok

Szeged - Az igazságot jelképező nyolcas szám napja volt a tegnapi: 2008. 08. 08. A jogi és… Tovább olvasom