Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Ha csupán egy gyerek megfogadja, amit mondunk, már sikert értünk el

Szeged-Kishomok - Közlekedési tábort szervezett a Csongrád Megyei Baleset-megelőzési Bizottság (CSMBB): 5 napig a közlekedés szabályaival és a hivatalos szervek munkájával is ismerkednek a felső-tagozatosok.
– Huszonnégy fiatalt hívtunk meg táborunkba, közülük hatan a romániai Temes megyéből érkeztek – közölte lapunkkal Vad Róbert százados. A megyei baleset-megelőzési bizottság titkárától megtudtuk, hogy az országos versenyen részt vett, legkiválóbb Csongrád megyeiket látják vendégül a kishomoki táborban. Öt napon át ismerkednek a hivatásosok munkájával: lesz tűzoltó-bemutató, a rendőrség kutyás egységei is megmutatják, mire is képesek – de a strandolás sem maradhat ki a programból. Természetesen a tábor a közlekedésről is szól: elméleti és tanpályás gyakorlatokkal készítik az iskolásokat az életre. – Játékos formában kell bemutatni, milyen is a közlekedés – fogalmazott a tábornyitón Lukács János dandártábornok, megyei főkapitány.

Elkezdődött a CSMBB tábora - közlekedj okosan! Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A kishomoki táborban – Szegedtől 15 kilométerre – már elkészült a tanpálya, a biciklik felsorakozva várták a szabályos kerékpározás szerelmeseit. Az árnyas fák alatt megbúvó pihenőhelyen már javában rotyogott a pörkölt, amikor a fiatalok még csak egymással ismerkedtek. A versenypálya mellett a rúzsai Weöres Sándor Általános Iskola diákjaival beszélgettünk. – Már másodjára vagyunk itt – mondta el lapunknak a 14 éves Márton Marianna, akit a pálya végigtekerése után társai tapssal fogadtak. A fiatal lány szerint a tanáriaknak is köszönhetik, hogy hatan is eljöhettek a táborba. A versenyeken rendre ügyesebbek a szegedieknél, bár tudják: a falujuk forgalma sokkal kisebb a nagyvárosinál. Ennek ellenére Raupach Bianka szerint hasznos a sok gyakorlás: – Apukámmal már Szegeden is tekertem, de sokkal rosszabb, mint otthon. A sok verseny, felkészülés miatt viszont sokkal óvatosabban és körültekintőbben vezetek – mondta az ősztől középiskolás lány. Amíg a gyerekek a tanpályára vártak megfigyelhettük, ahogy felkészítő tanáraik a bóják között lavíroznak: be kellett látnunk, nem könnyű hibátlanul végigtekerni a sárga oszlopokkal és szűkítőkkel tarkított aszfalton.

Elkezdődött a CSMBB tábora - közlekedj okosan! Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Vad Róbert, a CSMBB titkára szerint a tanrend részéve kellene tenni a KRESZ-oktatást, ezzel is a valós helyzetekre felkészítve a kisiskolásokat. A százados szerint az is segítené a szabályos közlekedés oktatását, ha egy pályakijelelő-szettdoboz nem százezer forintba kerülne – ezt kevés iskola tudja megfizetni. – Most 24-en „tanulnak" nálunk, ha csak egy diák is továbbadja, megfogadja, amit mondunk, sikert értünk el – fogalmazott a százados.

Olvasóink írták

 • 5. buha.istvanne 2010. július 21. 14:24
  „Piros felsőben Ördög Nikolett unokám ,.”
 • 4. szentmiki 2010. július 21. 10:22
  „Az iskolában kötelezően tanítani kellene a KRESZt.Akár 8-dikból ballagva segédmotoros jogsi ,érettségi mellé autó jogsi.Talán a szülők is óvatossabban közlekednének, hiszen a saját csemetéjük is közlekedhet arra amerre Ők.Tőlünk nyugatabbra van rá sok példa.”
 • 3. történész 2010. július 20. 18:22
  „Javaslom a kisgyerekkel együtt apuci-anyuci fejébe is sulykolni egy kis közlekedéstant. Bizony a gyerek hajlamos leszokni a tanult dologról mert az apa azt mondja baromság a zebráig elmenni....”
 • 2. őrgróf 2010. július 20. 17:06
  „Ide, -azt hiszem, - kevesen fognak írogatni. Semmi politika, semmi személyeskedés, olyan uncsi...”
 • 1. őrgróf 2010. július 20. 16:59
  „Vad Róbertnek van igaza! Pályákat az iskolaudvaron is lehetne kijelezni, krétával akár.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2-es villamos: elkezdik a vágányok építését a Rókusi körúton

Új szakaszába lép az új rókusi 2-es villamosvonal fejlesztése. Forgalomkorlátozásokra a tervek szerint szeptemberig kell számítani. Tovább olvasom