Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Ha dobbant a nyúl, minden rendben

Magyar baromfitartókat látogat a nyáron Czerny Róbert civil állatvédelmi ombudsman, aki a nyúltelepeket már végignézte. Fél év alatt nagyot változott a világ nálunk. Az európai piacra szállító magyar állattartóknak – a Négy Mancs akciói után – szükségük van arra, hogy bizonyíthassák: az ő telepükön igenis jól élnek a jószágok.
Rejtett kamerás felvételekkel nem lehet hitelt érdemlően bizonyítani, hogy egy telepen rosszul élnek az állatok: itt követte el az alapvető hibát az osztrák Négy Mancs Alapítvány Czerny Róbert jogász szerint. Egy nyulat például ki kell venni a ketrecből a telepen, le kell tenni, és meg kell figyelni. Ha a jószágot megijesztik, és dobbant, valószínűleg minden rendben, mert nyúlként viselkedik, azaz nem torzult a „személyisége" a tartási körülmények miatt. Ez a vizsgálat persze időt és etológusi szakértelmet igényel, továbbá feltételezi, hogy a telep tulajdonosa is beleegyezik a vizsgálatba.

A nagyüzemekben eddig általában nem örültek az állatvédőknek. A Nyúl Terméktanács mégis együttműködik Czerny Róberttel, aki január elseje óta civil állatvédelmi ombudsman. A telepek végiglátogatása után összegzi a tapasztalatokat, a nyúltartás körülményeiről rendeletmódosítást készít a terméktanáccsal közösen.

Hogy egy nyúl jól érzi-e magát a helyén, úgy lehet kideríteni, ha kiveszik onnan, és megnézik, nyúlként videlkedik-e. Bajusz Istvánnál úgy. Fotó: Schmidt Andrea
Hogy egy nyúl jól érzi-e magát a helyén, úgy lehet kideríteni, ha kiveszik onnan, és megnézik, nyúlként videlkedik-e. Bajusz Istvánnál úgy. Fotó: Schmidt Andrea

Mi történt?

Csak az, hogy a Négy Mancs nemrég tengelyt akasztott a magyar nyúltartókkal is, és a terméktanács úgy találta, piaci pozícióikat úgy lehetne megerősíteni, ha civil állatvédők tanúsítványa garantálja, hogy a boltban kézbe vett áru, amíg élő volt, jól élt.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga, a Nyúl Terméktanács és a Baromfi Terméktanács országszerte terjesztett közleménye szerint új lapot kell kezdeni, össze kell fogniuk a magyar állatvédőknek és -tartóknak. A magyar baromfiipart ért „külföldi eredetű állatvédelmi támadások", „gazdasági érdekű zavarórepülések" ugyanis komoly gazdasági károkat okoztak. Bár a magyar törvények nemzetközi viszonylatban is elég szigorúan szabályozzák, hogyan kell a haszonállatokat tartani, ezen a téren mégis van még mit tisztázni. A közvélemény is laikus, csak a riasztó hírekre figyel föl, és nem tesz különbséget haszon- és társállat között.

Czerny lapunk érdeklődésére azt mondta, a Nyúl Terméktanáccsal elkezdett együttműködésbe bevonják a baromfitartókat is, és örül neki, hogy az ágazat szereplői fölismerték: a Négy Manccsal való pereskedés helyett ez a célravezető. Egyelőre nem dőlt még el, hogy a baromfitelepek végiglátogatásának költségét ki állja, arról sem döntöttek, hogy később a civil állatvédők hogyan fogják ellenőrizni, hogy a telepeken betartják-e az új törvényeket. De a rendszernek csak úgy van értelme, ha a civil ellenőrzés folyamatos lesz, a hatóságé mellett. Előbbi jelez utóbbinak, ha olyasmit talál, ami nem kívánatos.

– Olyan fiatal szakemberekre van szükség, akik rászánják az időt a megfigyelésre – mondja Czerny. – Ha ősztől ez a megfigyelés elindul, a munkába be szeretném vonni Gergely Zsófiát is, aki a Négy Mancs korábbi magyarországi projektvezetője. Megállt a kés a levegőben, amikor ezt szűkebb körben bejelentettem, de ez az én döntésem.

Olvasóink írták

  • 1. redstar 2009. május 10. 18:12
    „Nálam a tyúkok jól érzik magukat...De ha egy városi horpadt mellű köcsög bejönne a portámra az állatok jogairól agyalogni, biztos hogy szájba vágnám egy szívlapáttal.....többször is... sokszor... nagyon sokszor...
    és milyen jó lenne, ha vele lenne egy "négymancsos" is...két legyet sok csapásra:))))
    Nagyot tisztulna a világ!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terjed a sudokumánia

Szeged - Bűvös négyzetként az 1990-es évek óta közöl számkombinációra alapozó feladványokat a… Tovább olvasom