Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

"Ha el volnék kenődve, akkor már nem élnék"

Segítőinek köszönhetően egy tarjáni bolt eresze alól tavaly februárban egy újszegedi garázsba költözött, most pedig egy szegedi anyuka Facebook- bejegyzése nyomán gyűjtést szerveznek a 60 éves, mozgássérült Békési Lajosnak.
A Délmagyarország is segít
Gyűjtést szervez Horváth Klaudia május 2-án, szombaton 10 órától Újszegeden, a sportcsarnok parkolójában. A szervező elmondta, Lajos bácsi bárminek örül, a kályhacsőtől az élelmiszerig. Igaz, a babot és a lencsét nem szereti. Legjobban egy kávéfőző hiányzik szerény háztartásából. – Rengeteg felajánlás érkezik: van aki az áramszámlát fizeti ki, más benzint vett neki, egy fodrász ingyen vágja a haját, egy kocsma speciális polcrendszert készíttet neki – mondta. Lajos bácsit lapunk alapítványa, a Lapcom Média Alapítvány is támogatja. A felajánlásokat a 12096705-01312657- 00200005-ös számlaszámra várjuk.

Horváth Klaudia és 11 éves fia, Dominik a múlt hét végén találkozott először Lajos bácsival. A mozgáskorlátozott Békési Lajosnak a sportcsarnok közelében lerobbant a háromkerekű, ötven köbcentis járműve. – Legalább 50 ember nézte végig, ahogy hazatoltuk. A fiam vízilabdázik, jó kondiban van – mondta a fiatal családanya.

A jó kondira szükség volt, mert Lajos bácsi az újszegedi vasútállomás közelében lévő garázssoron él. Hosszú, emelkedő, macskaköves úton kellett feltolni a nehéz járművet az egykori Galyatető kocsmáig.

A 60 esztendős férfiról 2012 decemberének végén írtunk. Akkor a József Attila sugárút és a Budapesti körút sarkán lévő éjjel-nappali előtt élt, a kilógó tető alatt, hogy ne ázzon meg. Jóakarói segítettek neki hajlékot találni. 450 ezer forintért vették meg neki a garázst.

Szerdán Horváth Klaudia és ismerősei lomtalanítottak, takarítottak Lajos bácsi garázsában. – Az életemből regényt lehetne írni – mondta a hódmezővásárhelyi születésű férfi. Szülei nem foglalkoztak vele, édesanyját 38 éve nem látta. Gyerekkorában paralízist kapott, a budapesti Pető Intézetben tanult meg járni. 1972 és 1975 között nyolcforintos órabérért ugyanott segédeszközöket, magasított cipőket gyártott.

Jóakarói vásárolták Békési Lajosnak azt a garázst, ahol most él. Fotó: Kuklis István
Jóakarói vásárolták Békési Lajosnak azt a garázst, ahol most él. Fotó: Kuklis István

Otthonba soha nem akart költözni, ezért az utcán élt. 1996 márciusában trombózis miatt a jobb lábát vesztette el, majd egy elfertőződött sérülés miatt novemberben a másik lábát is amputálni kellett. – Ha el volnék kenődve, akkor már nem élnék – foglalta össze életfilozófiáját a tragédiák sora ellenére jó kedélyű férfi.

Járművét egy orosházi barátjától kapta, de vannak ismerősei Kecskeméten is. Ha útra kel, öt óra alatt ér el a „hírös városba". – Merész ember vagyok. Egyszer az új hídon hátulról úgy meglökött egy autós, hogy átrepültem a híd másik oldalára, de nem lett semmi bajom – mesélte.

Békési Lajos: Az életemből regényt lehetne írni. Fotó: Kuklis István
Békési Lajos: Az életemből regényt lehetne írni. Fotó: Kuklis István

A garázstulajdonos szomszédok segítenek Lajos bácsinak. Egyiküket úgy szólítják, kétkerekű Lajos, mert Babettával jár és a „háromkerekű" Lajos járgányát javítgatja. Egy másik tulaj minden reggel segít neki felöltözni, majd kitolja a háromkerekű járművet, és Lajos bácsi útnak indul.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a dorozsmai rendelőintézetet

Az elsők között újítja fel jövőre a város a kiskundorozsmai rendelőintézetet a szegedi egészségügyi intézmények közül. Tovább olvasom