Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Ha elhagytuk a bukszát, kár reménykedni

Szeged - Elveszítettük teszttárcánkat a szegedi Széchenyi téren. A legforgalmasabb standoknál csak elvétve adnak le megtalált bukszákat. Tesztünkön sem jártunk biztató eredménnyel – tárcánknak öt perc után lába kélt.
Olvasgatni ültünk le egy árnyékos padra, két férfi mellé tegnap kora délután. „Kiejtettünk" zsebünkből egy barna műbőr tárcát, amelyből kikandikált egy játékpénz sarka. Kicsivel odébb vártuk a reakciókat. Egy sötét ruhás, középkorú férfi ahogy meglátta a bukszát, körbepásztázta a terepet a tulaj után kémlelve, majd egy gyors mozdulattal elsüllyesztette zsebében a tárcát, elköszönt beszélgetőpartnerétől, és elviharzott a térről. Nem lehetett valami boldog, amikor a remélt zsákmány helyett értéktelen papírfecnikre bukkant.

Néhány perccel később odamentünk a még mindig a padon ücsörgő társához. „Ne haragudjon, nem talált itt egy pénztárcát?" – kérdeztük. Őszintén válaszolt nemmel, mivel láthatóan nem vette észre az esetet. – Jobban kellene vigyáznia az értékeire – adott jó tanácsot.

Egyetlen esetből nem akartunk általánosítani, de teszttárcánkat meglovasították, ezért kérdezősködtünk a téren.

– Sajnos sűrűn előfordul az ilyesmi, sokaktól hallottam már hasonlót – mondta egy üldögélő férfi, aki cipzáras táskájával védekezik a hasonló bajok ellen.

Pénztárcát a legritkább esetben adunk vissza a tulajdonosának. Pláne „eredeti állapotában
Pénztárcát a legritkább esetben adunk vissza a tulajdonosának. Pláne „eredeti állapotában".
Fotó: Segesvári Csaba

Benéztünk a közeli postára is. – Ha találnak is valamit a környéken vagy a posta épületében, leginkább a kinti ládánkba dobják azt be, amit a posta – ha található cím rajta – kézbesít a tulajnak – mondta egy dolgozó.

– Húsz éve dolgozom a standomban, de leadott, pénzzel teli tárcára nem emlékszem – mondta a jegyárusbódéban ülő nő. – Kulcscsomót és más tárgyakat már hagytak nálam, ezeket mindig kiteszem a kirakat mögé, és ha napokig nem jelentkezik a tulaj, elviszem a talált tárgyak osztályára.

– Egy érdeklődő itt felejtette pénzzel teli tárcáját, azt vissza is adtam neki – fogalmazott a Széchenyi téri információs pultnál dolgozó lány. – De olyan, hogy egy közelben talált bukszát pénzzel együtt beadjanak, még nem történt.

Babafotó és kutyás kép

Nagyobb eséllyel kerülnek vissza a tulajdonoshoz azok a tárcák, amelyekben kisgyerek képe található – mutatta ki egy skót kutatás. Az Edinburgh-ban készített felmérésen a 240 „elveszített" tárca csaknem fele került vissza tulajdonosához, ezeknek 88 százalékában volt egy babáról készült fotó, a második helyen a kutyás képekkel megpakolt bukszák végeztek, 53 százalékkal.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. flexsnake 2009. július 22. 17:19
  „50. te egy jogerősen elítélt és börtönviselt ember vagy én meg a kamerával és a bankjegyautomata jegyzőkönyvével a kezemben adtam vissza a pénzt két tanú jelenlétében. Tudod, nekem ez a munkám. Oda sitteseket nem vesznek fel.
  te sittes tata.”
 • 52. flexsnake 2009. július 22. 17:15
  „Azt majd valaki magyarázza el nekem hogy ha létezik megélhetési bűnözés, miért van az hogy a kisnyugdíjból élők és a kisgyerekes anyák az elsők akik azt nézik hogyan adhatnak vissza elveszett tárgyakat?”
 • 51. Helsinkirokker 2009. július 22. 15:14
  „_palla, kösz a bókot, de 43 elmúlt a deviáns rokker és apuka :)))”
 • 50. Mathiasking 2009. július 22. 14:07
  „35. hozzászólás flexsnake 2009.07.21. 21:11

  Te mered becsületesnek vallani magad? A 250.000.- amit visszaadtál valójában 320.000.- volt! Akkor hol itt a becsület? MAMZER!”
 • 49. benisec 2009. július 22. 11:40
  „Nem kimondottan a pénztárca elhagyóknak, inkább a zsebtolvajok ellen a pénztárcába való egy okos kis szerkezet. Megtévesztően hasonlít egy bankkártyára, méretiben sem tér el. A No Touch Alarm Card lényege, hogy bekapcsolt állapotban, a beleépített fényérzékelő azonnal aktiválódik, ha kiemelik a pénztárcánkat a táskából, vagy zsebünkből, és éles sípoló hangot ad ki. Az ára sem vészes, 4000 Ft.”
 • 48. _palla_ 2009. július 22. 10:52
  „Hogy köpköd szinte mindenki a szubkultúrákra, és most is egy (a neve alapján) rocker írja le, hogy kétszer is utánajárt a talált tárca tulajdonosának. Lehet gondolkodni, emberek, hogy kik azok a "deviáns fiatalok".”
 • 47. _palla_ 2009. július 22. 10:49
  „De ha, tegyük fel, találok egy pénztárcát, és nem látok senkit a környéken négykézláb keresgélni, várok, nem is jön senki érdeklődni, és nincs a tárcában semmi igazolvány, címmel, akkor mi a teendő? Vigyem be a rendőrségre, hogy aztán a rendőröké legyen? Esetleg újságban hirdethetek az "elveszett, találtuk" rovatban. Most komolyan, mit lehet tenni ilyenkor?”
 • 46. Helsinkirokker 2009. július 22. 10:49
  „Tavaly nyáron 2 bukszát is találtam, mindkettő tulajdonosa hölgy volt. Az egyikkel a bankjában futottam össze, épp le akarta tiltani a kártyáját, miközben én a bankkártya alapján már a bankjában voltam és épp valakire próbáltam rásózni a bukszát. Tőle fagyit kaptam. A másik egy anyuka volt, 15 év körüli lányával le-föl szériáztak Odesszában, keresték a bukszát. Na tőlük könnyes puszikat kaptam. Jó érzés volt, nem lettem vastagabb pár ezer forinttal, és szeretzem nekik egy jó napot. És ez az egész erről szól.”
 • 45. TUTI 2009. július 22. 09:13
  „A penz kellet a kezelesi koltsegre, mar bocs! :D:D”
 • 44. ketkerek 2009. július 22. 09:05
  „Két hete a lányomtol pesti csarnokban lopták el mindennel együtt a pénztárcáját (a piacon miért kell ezeknek vele lenni?)A következő hét közepén egy csomagban postai uton a kp. és az étkezésijegy kivételével a tolvaj mindent vissza juttatott a benne lévő cimre.”
 • 43. zetor 2009. július 22. 09:01
  „Lúdasmatyi!

  Hasonló velem is történt kevés pénz, sok irat, névtelenül sikerült visszaadnom (póstaláda).
  Nagyon jó érzés!”
 • 42. varadipal 2009. július 22. 08:47
  „Sokan elvesztették már az eszüket is, egyszer sem tudtam visszaadni, pedíg próbálkoztam több esetben is.”
 • 41. TUTI 2009. július 22. 06:32
  „A cim tenyleg felreertheto nagy hirtelen! Lehet ez is volt a szandek!”
 • 40. Lúdasmatyi 2009. július 22. 02:56
  „Ez sajnos Magyar jelenség!Azért van remény,mert élnek jó érzésű emberek is.2 éve az egyik multiban a tejesláda tetején találtam egy autóstáskát.A tartalma 1500 euró és 4 útlevél ill forgalmi,jogsi,indítókulcs volt.Az információn bemondattam az illetőt,jött is nemsokára.Két felnőtt, egy fiú és egy kislány.Eléggé kivolt sírva a szemük,de leírhatattlan az érzés amikor átadtam nekik sértettlenül a táskát.Legközelebb is így tennék.A lelkiismeretről nem is beszélve.”
 • 39. flexsnake 2009. július 21. 23:27
  „Ha a ,,bukszát" elhagyták azt meg is izélik.... mi az a buksza? :D Lekváros buksza? :D”
 • 38. 620829 2009. július 21. 22:50
  „A BIRKA MEGÉRDEMELTE A SZÍVÁST DE VÁLSÁG VAN ÉS ITT FOGYÓESZKÖZ A A BECSÜLET IS!!!!!!!!!”
 • 37. ank 2009. július 21. 21:57
  „Én nem értek egyet azzal, hogy az a megoldás, hogy nem egy helyen kell az összes iratot tartani. Nekem pl. egy gyönyörű, sokrekeszes pénztárcám van, és én benne tartok mindent: pénz, iratok, lottószelvény, buszjegy stb.
  Nem vagyok mai csirke, de még SOHA nem lopták el a pénztárcám. Egyszerűen oda kell rá figyelni.
  Lehet, hogy kicsit szigorú vagyok az emberiséggel, de én úgy vagyok vele, hogy aki otthagyja pl. a padon, az vessen magára. Felnőtt ember, vigyázzon a dolgaira.

  Egyébként a tolvaj velem nagyon megjárná, mert a táskám külső zsebében - ahol általában a pénztárcájukat tartják az emberek - én egy minikaktuszt tartok. Nyúljon csak bele a kis enyveskezű, majd jól ráfázik :))”
 • 36. persona 2009. július 21. 21:27
  „19. aszerintem a Singben nem csak a DJ nyúlja le az embert..:D”
 • 35. flexsnake 2009. július 21. 21:11
  „Nafene én meg negyedmillát is visszaadtam :(
  Hát így nem leszek jó szegedi ezért is költöztem el :D Mi már eldobáljuk a pénzt mert annyi van.... :D”
 • 34. mattil 2009. július 21. 20:59
  „Olyan helyen dolgozom, ahol sűrűn elveszítenek ezt-azt, vagy neadjisten ellopják azoktól akik igencsak figyelmetlenek. Mindíg meglep az, hogy az emberek mennyire képesek hazudni atekintetben hogy mennyi készpénz, vagy milyen értéktárgy volt náluk! Amikor lopásról veszek fel papírt sokszor ott találják ki hogy most "40-ezret, vagy 400-at írjunk nem is tudom.." Hát persze!
  Ha pedig találunk valamit ott is általában azzal vádolják meg az embert, hogy ellopott ennyit meg annyit, nem is szólva a nagy értékű fényképezőről, meg ami még éppen eszébe jut.”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csanádpalota egy irodával is beérné

Csanádpalota, Pitvaros - Átvágná a gordiuszi csomót a frissen várossá lett Csanádpalota… Tovább olvasom