Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Ha esik, ha fúj, folytatják

A miniszterelnök lemondásáig folytatják a tüntetést Szegeden. De csak akkor, ha esténként elegen összegyűlnek. A Fidesz szegedi szervezete egyelőre nem vesz részt a megmozduláson. Hangsúlyozták: egyelőre.
Szeptember 18-án kezdődött, és – a szervezők szándéka szerint – Gyurcsány Ferenc és a kormány lemondásáig tart a szegedi tüntetéssorozat. A demonstrálók esőben, hóban is kitartanak – ha esténként elegen összegyűlnek. Az elég Péter Árpád szervező szerint országosan legalább százezer, Szegeden több száz főt jelent. Eddig egyébként legtöbben az első napon voltak (körülbelül négyezren), legkevesebben október 2-án (mintegy százan).

M. Toronykőy Márta, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: a rendőrségen október 15-ig jelentették be a demonstrációt, 19-től 22 óráig, a Széchenyi tér–Kárász utca–Széchenyi tér–Móra park útvonalra. Péter Árpád azt mondta: legfeljebb egy héttel előre kérnek engedélyt, és amikor ez letelik, újra egyeztetnek a rendőrséggel.

A demonstrálók a 15 jelszóskandálással töltött este alatt többé-kevésbé állandó menetrendet alakítottak ki: 19 órakor kezdenek, és rendszerint 22 órakor végeznek. Hét végén eddig nem volt tüntetés, de Péter Árpád szerint ez a különleges alkalmaknak – Európa-díj átadás, önkormányzati választás – volt köszönhető.

Szegedi demonstráció

Folytatódott tegnap este a szegedi tüntetés. A kormány leváltását követelő mintegy száz ember a városháza előtt gyülekezett hét órától. „Kormány, takarodj! Botka, takarodj!" skandálásukat füttyszóval kísérték, s közben magyar nemzeti lobogókat és Árpád-sávos zászlókat emeltek a magasba. A Széchenyi térről a Kárász utcára és a Dugonics térre mentek, majd visszatértek a Széchenyi térre, ahonnan a Vár utcán keresztül a múzeumkertbe vonultak. A nevükben egy magánszemély azt jelentette be, hogy ezen a héten minden este hét órától tüntetnek. A múzeum előtt Péter Árpád, a szegedi demonstráció emblematikus arca a pénteki budapesti Fidesz-nagygyűlésről szerzett tapasztalatairól valamint Sütő András marosvásárhelyi temetéséről számolt be a jelenlévőknek.

Szervezőből eddig három volt: az első megmozdulást egyetemisták hívták össze, majd Péter Árpád gyógyszerész vált főszervezővé és vezérszónokká. A patikus távollétében – október 2-án és 3-án – a Jobbik, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Magyar Függetlenségi Párt közösen alakította az eseményeket és az útvonalat. Péter Árpád ezzel kapcsolatban felhívta a tüntetők figyelmét: minden szervező magánemberként, ne valamely szervezet képviseletében jelentse be a demonstrációt.

A szegedi Fidesz néhány tagja, illetve korábbi és jelenlegi képviselője rendszeresen részt vett a demonstráción. A városi elnök, Oláh János csak egyszer, szeptember 18-án volt jelen, akkor viszont fel is szólalt. A szegediek egyelőre nem tervezik, hogy – akár a budapesti Fidesz-szervezet a fővárosi tüntetésen – ezentúl rendszeres részt vesznek a megmozduláson. Oláh János azonban ezt a szót külön hangsúlyozta: egyelőre.

M. Toronykőy Mártától megtudtuk: a tömegdemonstráció rendőri biztosítása Szegeden eddig mintegy 16 millió forintba került. A rendezvénnyel kapcsolatban a rendőrségre bejelentés vagy feljelentés nem érkezett.

Csütörtökön Papp Lajos professzor, a pécsi szívcentrum vezetője is felszólal a tüntetésen. Később más közéleti szereplők is beszélnek majd a múzeum előtt, de őket a gyógyszerész egyelőre nem nevezte meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka a fejlesztési munka dandárjáról

A város érdeke, hogy végigvigyük azokat a folyamatokat, amelyeket megalapoztunk, elkezdtünk –… Tovább olvasom