Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Ha feltöltöd a polcot, válogathatsz róla

Elindult Magyarország első közösségi könyvcseréldéje, ahol szeretett és kevésbé szeretett könyveinket oszthatjuk meg a nagyvilággal, és kereshetünk olvasnivalót – ingyen.
Ugyanaz a szabály a rukkola.hu-n, mint a könyvespolcoknál: ha felraksz (rukkolsz) a virtuális polcra mások által elvihető (happolható) könyvet, akkor választhatsz a többiek által feltett könyvek közül. Örömmé teszi az olvasást, hogy a happolható könyveket újra feltölthetjük útjukra indítva, hogy más, olvasni szerető emberek is hozzájuthassanak, így a könyvek folyamatosan áramolhatnak a tagok között, amihez csak Facebook-regisztrációra van szükség.

Az oldal amerikai modell alapján született: a rukkolással, vagyis könyvfeltöltéssel pontokat és plecsniket szerezhetünk, amikkel elhappolhatók a könyvek. A szabály egyszerű: legalább öt olyan példányt kell feltölteni az oldalra, amit szívesen elküldenénk másnak, és máris elhappolhatunk egy általunk kiszemelt könyvet. A kötet eljuttatása az új gazdához a rukkoló dolga, postai úton. A keresés és feltöltés a moly.hu API-jának köszönhetően könnyű: a keresőmezőben elég a könyv címét megadni és már látható az adatlapja.

A rukkola.hu hatvan könyvvel startolt, a tesztidőszak alatt kétszáz példányt töltöttek fel rá, néhány órával az indulás után pedig már több, mint hatszáz könyv várt arra, hogy elhappolják. A közösségi oldalakon nagy visszhangot kapott az oldal, ennek bizonyítéka, hogy nyolc nap alatt 2200 fős lett a csereberélők tábora, mintegy 600 könyv „kelt el„ és még 13 ezer várja új gazdáját.

– A név a rukkolj továbbgondolásából született – meséli az egyik alapító, Cziczlavicz Péter. – A rukkola.hu- t hárman indítottuk útjára: Kovács Adrián civilben szoftverfejlesztő, Kun Gabi főállását tekintve egy kiadónál szerkesztő. Jómagam honlapok készítésével keresem a kenyerem. A közös mindhármunkban, hogy online jelenlétünket tökélyre fejlesztettük az utóbbi években, ismeretségünket is a netnek köszönhetjük. Mivel a molyon található a legaktívabb magyar könyvolvasói közösség által szerkesztett könyv adatbázis, ezért kézenfekvő volt, hogy megkeressük, még az oldalunk fejlesztése elején Nagy Bencét, hogy használhatjuk-e ezeket az adatokat, és mivel tetszett neki az ötletünk, rögtön igent mondott – tájékoztat a kezdetekről Cziczlavicz Péter.

– Számunkra is hihetetlen, milyen örömmel fogadták az emberek. Hogy mi lesz belőle, már nem mi, hanem a közösség fogja megmondani. Állandóan fejlesztjük az oldalt, próbálunk megfelelni az igényeknek, bár ez 2000 regisztrált felhasználó felett nem annyira egyszerű feladat. Az emberek szeretnek adni, ez látszik abból is, hogy egyre több a visszajelzés, hogy kis ajándékokat, például könyvjelzőt rejtenek el egymásnak a borítékban vagy csak megisznak egy kávét. Szeretnék egy erős közösséget építeni az olvasni szerető emberek között – vallja az alapító.

Olvasóink írták

 • 9. Apátfalvi** 2012. július 19. 21:50
  „na, végre egy jó kezdeményezés, erre a sok nagypofájú álintellektüel meg ide üríti virtuális salakját... idiótáim, olvasni kéne, nem facebook-mocskolással bizonyítani h ti mekkora értelmiségiek vagytok... szánalmas és szomorú.”
 • 8. papagalya 2012. július 19. 19:37
  „nem facebookozok! akinek kell, jöjjön érte.”
 • 7. gipszk 2012. július 19. 13:23
  „Az ebook-olvasó témához csak annyit, hogy kb. annyi előnyt tud felmutatni a hagyományos könyvhöz képest, mint hátrányt, de a szem rontása nem tartozik ezek (a hátrányok) közé, egy eInk-es olvasó pont annyira rontja a szemet, mint a könyv. (Sőt itt nagyobb betűket is kérhetsz, amit könyv esetén nemigen.)”
 • 6. skyzo50 2012. július 19. 12:47
  „Tényleg elnéztem a regisztrációt (habár azt írják, tervezik a facebook nélküli változatot is). De a lényeg, hogy igazi könyveket küldenek tovább.
  Játékosabb formában működik már hasonló: http://konyvtar.hu/wiki/Vesz%C3%ADts_el - ez megy regisztráció nélkül is, viszont nem mehetsz biztosra.”
 • 5. filozofus 2012. július 19. 12:10
  „A mai nap négy könyv érkezett, mindet ingyen kaptam az oldalnak köszönhetően más felhasználóktól. Összértékük 13000 Ft. Mindezt ingyen. Ebben a hónapban már nem megyek könyvesboltba.”
 • 4. nickolett 2012. július 19. 09:52
  „na, ebből azért maradok ki, mert nem vagyok hajlandó regisztrálni közösségi oldalakra. Ja, és én is utálom, hogy már szinte kötelező akarják tenni a közösségi oldalak látogatását.
  úgyhogy marad a KöKi-nél, amikor szökőévben egyszer ott járok, a szabad polc. Ha megyek, viszek is magammal valamit, amit nem akarok itthon őrizgetni tovább. (Antikvárban is majdnem ingyér veszik a könyveket, miért ne adjam akkor tényleg ingyér?)”
 • 3. diverfrog 2012. július 19. 09:33
  „"így a könyvek folyamatosan áramolhatnak a tagok között, amihez csak Facebook-regisztrációra van szükség."
  2. skyzo50 2012.07.19. 07:56
  Jah, tényleg semmi köze hozzá...áá, dehogy. :)
  Hoppárézimi teljesen megértem az idegenkedésed a közösségi oldalaktól, sajnos odáig fajult a dolog, hogy minden "lájkolás" ezeken az oldalakon oly trendi, hogy már egyes felhasználók ott élik az életüket, nem a való létben.”
 • 2. skyzo50 2012. július 19. 07:56
  „1. Félreérted: a cikk szerint itt sem e-könyvekről van szó. Azokat nem kell postán küldeni, és nem lehet könyvjelzőt rakni bele. És nem is facebookra épül, semmi köze hozzá.”
 • 1. hoppárézimi 2012. július 19. 06:29
  „Két okból menjenek a fenébe.

  1) A Facebook miatt. Teli a csukám azzal, hogy mindent közösségi oldalak köré próbálnak szervezni. Utálom, nem kell, és az sem, amit ott érhetek el. Én valódi világot, nem virtuálisat akarok magam köré, valódi barátokkal.
  2) Én nem neten, meg e-book olvasón akarok könyveket olvasni, hanem kézbe fogva, papíralapon!!! A digitális olvasás hosszú távon tönkreteszi a látást, míg ugyanez a hagyományos olvasásra nem igaz.
  Ugyanezt miért nem lehet megcsinálni egy normál könyvtárban, pl. Tarjánban csinálni a bezárt helyett egy ilyen ingyenes cserebere könyvtárat? Lehetne ruházati bolt is. Valaki beviszi a megunt cuccait, vihet helyette mást. Évek óta tervezem, hogy ha lenne pénzem, én egy ilyen kis turkálót csinálnék.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akiért a sziréna szól

Több százan kísérték utolsó útjára a 26 évesen elhunyt tűzoltót, Ungi Pétert. Tovább olvasom