Délmagyar logó

2017. 05. 22. hétfő - Júlia, Rita 15°C | 26°C Még több cikk.

Ha kenyérre nincs is pénz, cigire még jut

Szeged - Jövő héttől ismét nő a cigaretta ára az áfa- és jövedékiadó-emelés miatt. A kormány tudja, mit csinál: az elesetteket segítők nemigen találkoznak olyan emberrel, aki azért szokott volna le a dohányzásról, mert már kenyérre sincs pénze.
Legföljebb többen vesznek zárjegy nélküli csempészárut. Ki fogja meg a kezüket, hogy ne költsék el összes pénzük harmadát füstölnivalóra? Majd a vagyonfelügyelő?

Már ennivalóra se nagyon jut pénze, egyedül nevel egy súlyosan beteg kisfiút, akinek csak ő maradt a világon: a megyénkbeli asszony története, amelyet most nem írnánk körül pontosabban, sok embert sarkallt arra, hogy segítsen. Az adományok gyűltek, mindenki örült, kollégánk megbeszélt az érintettekkel egy újabb találkozót – ahová a kisgyerek és gondviselője úgy jött el, hogy az idős hölgy kezében ott füstölt a cigaretta. Az újságíró nyelt egyet, és ezt nem írta le.

Füstöl, mert felnőtt

Tényleg rettenetes körülmények között élnek emberek Magyarországon, ez, ha máshonnan nem is, a tévéből naponta kiderül. De a néző részvéte elszáll, amikor a kilátástalan helyzetre panaszkodó asszonyok, férfiak kezében ott látja az égő cigarettát. Ha kell, mindnyájan el tudják magyarázni, miért nem tudnak leszokni. Ezek bonyolult történetek, végül többnyire az derül ki, egyik napról a másikra élni azt is jelenti, hogy még sohasem adták össze, egy hónapban mennyit költenek csak cigarettára.

– Mindenkinek segítünk, aki rászorul – feleli a provokatív kérdésre Rózsa Istvánné, a makói Egyesített Népjóléti Intézmény vezetője. – Ha elkezdenénk mérlegelni azt, hogy a hozzánk kerülő ember mennyiben hibás a rossz sorsáért, és hogyan járultak hozzá a körülmények, nem tudnánk a legjobb tudásunk szerint segíteni. Semmi közünk ahhoz, hogy ő a saját pénzét mire költi, legföljebb tanácsolhatjuk, hogyan kellene beosztani a pénzt. A családtagoknak van joguk szólni.

Ha azt nem lehet megakadályozni, hogy a gyerek rágyújtson, ki tudná lebeszélni a felnőttet? Illusztráció: Schmidt Andrea
Ha azt nem lehet megakadályozni, hogy a gyerek rágyújtson, ki tudná lebeszélni a felnőttet?
Illusztráció: Schmidt Andrea

Nem szívnak kevesebbet

Ez azért érdekes, mert általában épp az elesett emberek nem tudják beosztani a pénzt. A gazdasági válság azt is érinti, aki már régen elveszítette az állását, mert például július elsejétől drágulni fog a dohány is. A legnépszerűbb termékkategóriába tartozó, dobozonként 550 forintba kerülő cigarettáknál mintegy 37 forinttal nő az ár a július elsejével életbe lépő áfa- és jövedékiadó-emelés miatt – nyilatkozta az MTI-nek Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetség elnöke. Tíz százalékpontos az adóemelés, és a parlament elé került már egy olyan tervezet is, amely 2010 januárjától további 10 százalékponttal növeli ezt az adóterhet. A cigaretta árában most 74 százalék az adó. Az eddigi emelések miatt 2009 első öt hónapjában 5 százalékkal csökkent a cigarettaeladás. Ez nem föltétlenül azt jelenti, hogy kevesebbet dohányzik 3 millió magyar – inkább azt, hogy többen vesznek zárjegy nélküli árut. A dohánygyártók picit már a vevők egészségéért is aggódnak, amikor azt mondják, most azok is az olcsó cigarettát fogják venni, akik eddig a jobb minőségűt vitték.

Rosszabbul mennek a dolgok

Nyilván a kormány és a parlament is aggódik, de elsősorban a nem dohányzókért, különben nem születtek volna olyan törvények, amelyek a dohányzók mozgásterét szűkítik. A megyében előbb Hódmezővásárhelyen, majd más városokban is született rendelet a közterületi dohányzás ellen. Ez a szelíd erőszak – ahogy a füsthelyzettel foglalkozó netes fórumok hozzászólásaiból kitűnik – néhány esetben tényleg ösztönözhet arra embereket, hogy leszokjanak. Az elszegényedés és a cigi drágulása azonban a legritkább esetben. Sőt, nagyon gyakran azzal indokolják, hogy sűrűbben gyújtanak rá, hogy „mostanában rosszul mennek a dolgaim".

A Hódmezővásárhely melletti Kishomokon laknak olyan emberek is, akik a városban mindenüket elveszítették, és csak annyijuk maradt, hogy egy kertet vegyenek, rajta egy fűthető „szerszámoskamrával". Rajtuk is próbál segíteni Saja Mária külterületi koordinátor. Bár biztosan létezik, de ő olyan emberrel még nem találkozott, aki azért szokott volna le a cigiről, mert már kenyérre sem telik neki.

– Megáll a kerítés előtt, és beszól, hogy Marika néni, adjon már 200 forintot, nézze, már cigim sincsen – meséli egyikükről a koordinátor. – Inkább adnék egy kiló kenyeret, mondom. Erre ő: jó az is, de azért a 200 forint is kell. Megkérdezem, mit fog holnap enni? Mit tudja ő, majd akad valami, adnak a szomszédok... Nemrég három embernek segítettem elintézni a rokkantosítás iratait. És persze aztán én is eltűnődtem azon, hogy ezek az emberek tizenegynéhány év munkaviszonnyal a hátuk mögött most kapnak 60 ezer forintot, amiből ezentúl biztosan telik borra és cigire. Mások jóval tovább dolgoztak, és kevesebből kénytelenek megélni.

A dohányzás annyiban demokratikus, hogy vagyoni helyzettől függetlenül rombolja az egészséget. De aki le akar szokni, rögtön kénytelen szembesülni anyagi helyzetével. Akinek van pénze, számtalan gyógymód, akupunktúra, pszichoterápia, tapasz, tabletta közül választhat. A szegények számára egy eszköz marad: az akarat.

Ki fogja meg a kezét?

Vajon ki szólhat rá a boltban arra az emberre, aki havi 50 ezer forintjából 12 ezret költ cigarettára, hogy mit tegyen a kosarába, és mit ne? A családgondozó ezt nem teheti meg. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium törvénytervezete a magáncsődről esélyt adna arra, hogy a hitelezők hozzájussanak pénzük egy részéhez, az eladósodott ember pedig segítséget kap az újrakezdéshez. A vagyonfelügyelőre, vagyongondnokra átszáll „az adós vagyontárgyai és jövedelme feletti rendelkezési jog". Ő ezekből megpróbálja a hitelezőket arányosan kielégíteni, miközben az adós öt évig „mindennapi életszükségletein kívül" nem költ másra. A kérdésre – vajon a cigi mindennapi életszükségletnek számít-e? – egyelőre nem adnak választ a tervezetről szóló szövegek.

Olvasóink írták

 • 3. xoxo 2009. június 29. 09:56
  „nem a maffia. csak az a pár száz ember aknek megszünt a munkája. lsd. gumigyár, szilánk stb. és a hitel + gyerekek maradtak
  a maffia már csak levesz, nem cinkeli ezzel magát, ha viszont nem sikerül levennie feldob”
 • 2. JoGabor 2009. június 28. 11:55
  „folyt: ...viszont nagyságrenddel megnő az olcsóbb (azaz csempészett = jövedéki adó alól kivont) cigaretta iránti kereslet.
  Mit gondolnak, vajon ki lesz a rendelet egyetlen haszonélvezője?
  A maffia.
  Így megy ez.”
 • 1. JoGabor 2009. június 28. 11:52
  „A dohány elsősorban stresszoldó. Főként a szegényeké, a gazdagok stresszoldója inkább az edzőterem, a márkás whiskey, és a bungeejumping. A sok ,,szer" használata jól mutatja a lakosság lerobbant mentális állapotát. Természetesen minden épeszű ember elismeri, hogy akik nem élnek az adott cikk élvezetével, jogosultak saját egészségük védelmére, ez a joguk pedig előbbrevaló az élvezet jogánál, így az élvezők ésszerű korlátozása rendben van. Viszont az abszolút tiltás, sőt, dühödt hadjárat viselése (most a dohányzók ellen), nagyon erős túlzás.
  Az állam általában eredendően st6upid, a mienk különösen hülye, mert megint öngólt lő.
  Megszavazta nemrég az Európai Parlament illetékes bizottsága, hogy a tagállamok 2014-ig fokozatosan emeljék fel a dohánytermékek jövedéki adóját csomagonként legalább másfél euróra. Ez az áremelés indul nálunk most. Egyetlen szállal se fog csökkenni az elszívott cigaretták száma, ezt eddig egyetlen áremelés sem érte el, mert kell a stresszoldó, viszont nagyságrenddel megnő az olcsóbb (azaz csempészett = jövedéki adó alól kivont) cigaretta iránti kereslet.
  Mit gondolnak, vajon ki lesz a rendelet egyetlen haszonélvezője? A maffia.
  Így megy ez.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Interaktív vámos sajtótájékoztató Röszkén

Röszke - Autóba rejtett kábítószert kellett megkeresniük az újságíróknak azon a sajtótájékoztatón,… Tovább olvasom