Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Ha közmunkás a nővérke

Szeged - Öt hónapig volt munkanélküli az a fiatal nő, aki április óta a II-es kórházban segédápolóként dolgozhat.
– Sokkal jobb a kedvem, mióta dolgozhatok. 5 hónapig voltam munkanélküli, remélem, életemben először és utoljára. Itt jó a közösség, zömmel fiatalok, és zajlik az élet – mondta a reggeli hajtás utáni szusszanásnyi időben Herold Szilvia, aki 2 hónapja dolgozik a volt II-es kórház krónikus pszichiátriai osztályán. Segédápolói munkát kapott a Vajdaságból származó fiatalasszony egy kormányzati program révén, amelyben munkanélkülieket – segély helyett – közmunkásként foglalkoztatnak többek közt egészségügyi intézmények. Ezzel az állandó ápolói létszámhiány is enyhíthető.

A fiatal nővér, aki két kisgyerek anyukája, még otthon szerzett egészségügyi – általános nővértechnikusi – képesítést. Korábban egy háziorvosnál dolgozott, de miután letelt a gyes, már nem kapta vissza régi munkáját.

Szilvia örömmel végzi a munkát. Fotó: Miskolczi Róbert
Szilvia örömmel végzi a munkát.
Fotó: Miskolczi Róbert

Ágyaznia, ágytálaznia, pelenkáznia, etetnie, olykor fürdetnie kell a magatehetetlen betegeket. Mint mondta, már eddig is sokat tanult, de augusztustól egy egyéves OKJ-s képzésen szeretne részt venni, amivel szakápolói képesítést és magasabb bért kaphatna. Múlt hónapban nettó 52 ezer forintért dolgozott, reggel 7-től délután 3-ig, de – az adózási problémák rendezése után – hamarosan ennél többet keres.

A régiós munkaügyi központ 50 munkanélkülit „közvetített" márciusban a szegedi klinikai központba, ebből 25-en jelentek meg a csoportos tájékoztatón – tudtuk meg Kovács Ivántól, a központ hivatalvezetőjétől. A főnővérekből álló bizottság személyes meghallgatásokat szervezett, de a 3 műszakos munkarendet a 25-ből csak 12-en vállalták, és közülük 11-en voltak alkalmasak a feladatra. Időközben a 11-ből 4-en máshol találtak munkát, így végül 7-en kezdtek dolgozni 5 klinikán.

Olvasóink írták

  • 1. Yossarian 2009. június 07. 22:54
    „52 000 Ft??? a rohadt életbe! és ennyi pénzért várjuk el tőle, hogy ápoljon bennünket, ha betegek vagyunk?!
    a bicska nyiladozik az ember zsebében. miközben jeles politikusaink nem hajlandóak elszámolni a költségtérítéseikkel, ami ennek a pénznek a többszöröse???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi egyetemisták parfümje a nyerő

Szeged - Szegediek képviselik Magyarországot az egyik kozmetikai cég által szervezett kampányverseny… Tovább olvasom