Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Ha megépül a híd, megépül a Tisza Park

Szeged - Még mindig a kedvező gazdasági környezetre és a harmadik szegedi Tisza-hídra vár a Tisza Park befektetője, amely új városrészi központot építene Újszegeden.
Újszegeden, a Heavytex egykori, közel 20 hektáros telephelyét 2006-ban vásárolta meg egy nagy multihoz kötődő osztrák ingatlancég, hogy óriás-bevásárlóközpontot építsen. A befektető 2008-ban az építészek nyomására módosított a Tisza Park városrész tervén: a több tízezer négyzetméteres bevásárlóközpont mellett már toronyépület, szálloda, irodák és lakások is helyet kaptak. A beruházó 2008-ban megvásárolt és ledózerolt közvetlenül a Temesvári körút mellett, az újszegedi Gyimesi utcában öt magánházat és egy hatlakásos társasházat. Ez elengedhetetlen a Tisza Park elnevezésű új városrészi központ megvalósításához, ugyanis innen indul majd a 40 méter széles, 750 méter hosszú négysávos út, amely egészen az Alsó kikötő sorig, az új bevásárlóközpontig, valamint a leendő déli Tisza-hídig visz. Azóta áll a beruházás.

az újszegedi Gyimesi utca. Archiv fotó: Frank Yevette
Az újszegedi Gyimesi utca.
Archiv fotó: Frank Yevette

Orbán a harmadik hídról

A déli Tisza-híd megépítése is szerepel Szeged azon 16 kiemelt fejlesztési terve között, amit a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklusban szeretne megvalósítani a város. Orbán Viktor miniszterelnök 2010 szeptemberében azt mondta Szegeden, sikeres Szeged nélkül nincsen sikeres Magyarország. Orbán akkor bejelentette, még a 2014-ig tartó ciklusban megkezdik a harmadik szegedi Tisza-híd építését.

– A kedvező gazdasági környezetre, fordulatra, de legfőképpen a déli Tisza-híd megépítésére várunk, amely nagy lökést adna a projektnek és a városnak is. A Tisza Park működése szempontjából elengedhetetlen a harmadik Tisza-híd – mondta lapunk érdeklődésére a beruházó képviselője. Fábián Attila, a Tisza Park Bevásárlóközpont Kft. ügyvezetője elmondta, időközben megállapodtak a MÁV-val. Korábban írtunk arról, hogy a négysávos út átfut a vasúti töltésen, amit átvágnak, előrébb, Makó felé viszik az újszegedi vasútállomást. Ezt a munkát és az útépítést is a Tisza Park Bevásárlóközpont Kft. finanszírozza. Fábián szerint bár rendeződtek a tulajdoni viszonyok az államvasutakkal, csak akkor kezdik építeni az utat, ha látják, hogy megvalósul a beruházás is.

az újszegedi Gyimesi utca. Archiv fotó: Frank Yevette
Archiv fotó: Frank Yevette

Megírtuk, várhatóan novemberben nyílik meg Újszegeden a Szőregi úton, az Árpád nevelőotthon helyén a CBA Szeged Nova – 7000 négyzetméteres szupermarkettel, éttermekkel, kávézókkal, cukrászdával, virágbolttal.

Fábián Attila kérdésünkre elmondta, tud a CBA Szeged Nováról, de a beruházás nem befolyásolja a terveiket, mert megfogalmazása szerint a Tisza Park más funkciójú központ lesz, ha megépül.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egri házaspár nyerte a kairói utazást

Átadták a Móra Ferenc Múzeum fáraókiállításához kapcsolódó nyereményjáték egyik díját. A két személyre szóló egyiptomi utat az egri Lóczi Tünde és férje nyerte. Tovább olvasom