Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Ha nem akarják, hogy a lakás legyen az iroda

Szeged - Szegeden, a város legkeskenyebb utcájában egy családi házat alakítottak át családbarát közösségi irodává, amelyben a fiatal anyukák számítógépes munkaállomást, tárgyalót bérelhetnek. A Tó Office-ban a gyerekekre is vigyáznak.
– Egyéni vállalkozók, például ügyvédek, szabad szellemi foglalkozásúak, akik nem akarnak irodát fenntartani, nálunk bérbe vehetnek munkaállomást, tárgyalót, oktatótermet egyaránt – mondta Gerháth Györgyi, a Tudásklaszter Nonprofit Kft. projektvezetője. – Olyan gyesről visszatérő anyukák veszik igénybe a szolgáltatásainkat, akik idegenkednek attól, hogy a lakásukban ügyfeleket fogadjanak, miközben fél szemmel a gyerekre kell figyelniük. Nálunk nemcsak az irodai háttér, a személyi asszisztens segít, hanem gyermekfelügyelő is.

A Tó Office közösségi házban gyerekmegőrző is segít a gyesről visszatérő anyukáknak. Fotó: Frank Yvette
A Tó Office közösségi házban gyerekmegőrző is segít a gyesről visszatérő anyukáknak. Fotó: Frank Yvette

 A láthatatlan munkaerő

A Tudásklaszter Nonprofit Kft. már több „női" projektet vitt végig. A hátrányos helyzetű településeken élő, a munkaerőpiactól távol lévő, a „láthatatlan munkaerőként" számon tartott nők számára is szerveztek programokat. Nevükhöz kapcsolódik az Önfenntartó Vidékért Termelőiskolai modell kidolgozása is: Királyhegyesen hozzák létre első központjukat. Itt ugyancsak uniós támogatásból 40 nő szerezhet kerti munkás és zöldség-gyümölcs termesztő OKJ-s képzést, létrejöhet saját közösségi feldolgozójuk is.

Szeged legkeskenyebb utcájában nyitották meg tavaly decemberben az utca nevét viselő Tó Office közösségi irodát. A csendes felsővárosi telken egy családi házat alakítottak át, beépítették a tetőterét, parkosították az udvart. Ez Magyarország első ilyen közösségi háza, családbarát munkahelye.

– Egy vállalkozó akár a telephelyét is bejegyeztetheti a Tó utcába, a postáját, csomagjait átvesszük, erről értesítést küldünk – folytatta Pócza Edit szakmai vezető. – Ha valaki tréninget, képzést rendez nálunk, olyan termet is tudunk biztosítani, amelyikben 20-an elférnek. Van konyhánk, szendvicseket készítünk, kávét szolgálunk fel, jó időben a teraszra is ki lehet ülni.

Megtudtuk: Trambulin nevű projektjük életképes vállalkozási ötletek megtervezésében is segít. Az ötleteket befogadják, helyet adnak nekik, megismertetik a rendszeres partnerekkel – ettől lesz valódi közösségi tér a Tó Office. A közösségi ház 100 százalékban uniós, TÁMOP-os támogatásból valósult meg: az elnyert 142 millió forint egy részéből alakították ki a közösségi irodát, a nagyobb összegből képzési programokat valósítottak meg gyermekfelügyelettel, klubfoglalkozásokkal, és munkahelyeket is teremtettek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy forgalom várható a határoknál

A húsvéti ünnepek alatt az európai iskolai szünetek, valamint a szabadságukra hazatérő vendégmunkások miatt nagy forgalom várható a határátkelőknél. Tovább olvasom