Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Ha nincs az enyhe tél, a tavalyi gázszámla dupláját kapnánk

Januárban és februárban több mint 20 ezer forintot is megtakaríthatott fűtésszámlájából lapunk átlagos családja, a drágább gáz és a támogatás csökkenése ellenére is. Rekordmeleget hozott ugyanis 2007 első két hónapja – ma pedig már a tavasz első hónapjába léptünk. Az örömbe üröm: a Dégáztól jelentősen kisebb fogyasztás után mégis vaskos számlákat kapunk.
A tavasz első hónapjának első napján akár nyugodtan hátra is dőlhetnénk a fotelben – vége a télnek, ennek a különlegesnek, amelyben alig volt hideg.

A Dégáztól mégis hatalmas összegekről érkeznek a fűtésszámlák. Ennek egyrészt az az oka, hogy a gáz ára a tavalyi téli hónapok után egyszer, egy ütemben – 2006. augusztus 1-jétől – 30 százalékkal drágult, másrészt átalakult a támogatási rendszer. Akik a kényelmes, átalánydíjas, havi azonos összegről szóló fizetési módszert választották – szakzsargonban a kiegyenlített fizetést –, avagy a profil alapút, amikor a szolgáltató a tavalyi fogyasztás alapján „lövi be" a havi kalkulálható mennyiséget, most kifejezetten rosszul jártak.

A tudományosan kidolgozott módszer az enyhe télen csődöt mondott: az emberek azzal szembesülhettek, hogy alig fűtöttek, mégis egyharmadával többet kell fizetni, mint tavaly. Mivel későn, csak februárban döbbentek rá, hogy jobban járnának a havi mérőóraállás bediktálásával, hosszú sorok kezdtek el kígyózni az ügyfélszolgálatok előtt.

Átlag hét fokkal volt melegebb

Tavaly januárban mínusz 2 fok volt a napi átlaghőmérséklet. Még élénken emlékezhetünk két olyan hétre, amikor a napi átlag mínusz 12 fok körül alakult. Aztán februárban valamivel enyhébb éjszakák és nappalok következtek, aminek köszönhetően 0 fokoknak örvendezhettünk, átlagban. Idén a januári átlaghőmérséklet – akárcsak a februári – közel plusz 5 fokos volt.

Egy 120 négyzetméteres régi építésű, még nem hőszigetelt családi ház tavalyi és idei gázszámláját hasonlítottuk össze. A négytagú család nappal 20,5, éjszaka 19 fokra állította be a termosztátot. 2006 januárjában és februárjában, csaknem egyformán hideg hónapokban összesen 1100 köbméter gázt fogyasztottak és közel 56 ezer forintot fizettek ki, mivel 1500 köbméterig a legnagyobb gázártámogatásban részesültek.

Tavaly egy köbméter gáz ára mintegy 72 forint volt, támogatással azonban csak 46. (Még a következő támogatási kategóriában is csak 56 forintba került egy köbméter.) Ma támogatás nélkül durván 100 forint egy köbméter gáz, amit ennek a családnak ki is kell fizetnie, mivel a szülők az átlagnál többet keresnek. Ha idén is ugyanolyan hideg lett volna, mint tavaly, pontosan a dupláját, 110 ezer forintot fizettek volna a fűtésükért két hónapra. Az időjárásnak köszönhetően azonban a felemelt gázár ellenére is több mint 20 ezer forintot spóroltak meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százötven éves a szegedi tömegközlekedés

Százötven éve indult el a szegedi tömegközlekedés, omnibusz formájában. Az egyszintes társaskocsik… Tovább olvasom