Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Ha nincs chip, bírság lesz

Szeged - Január elseje óta kötelező a 4 hónaposnál idősebb kutyák chipeztetése és regisztrációja. Aki ezt elmulasztja, akár 45 ezer forintos bírságra is számíthat. Az állatorvosi rendelőben egymásnak adják a kilincset a gazdik.
– Jól viselte a chipezést és a most esedékes oltást, csak egyet vakkantott Bella. Fogtam, simogattam a fejét – mondta Gábor, a 4 éves szálkás szőrű tacsi gazdája tegnap a Körtöltés utcai állatorvosi rendelőben. – Évtizedekkel ezelőtt kötelezővé kellett volna már tenni a központi jelölést – véleményezte a januári szigorítást.

Szerda délelőtt az állatorvosi rendelőben szinte egymásnak adták a kilincset a kutyatulajdonosok: január elsejétől akár 45 ezer forintra is büntethető az állattartó, ha kedvencében nincs chip. Nemcsak pénzbírsággal sújthatják a gazdákat, az állatorvosok megtagadhatják a chip nélküli kutyák ellátását.

Ha nincs chip, bírság lesz. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Türelmet kér az Orpheus Állatvédő Egyesület

– Arra kérjük a hatóságokat, hogy az első egy-két hónapban az anyagi okokból be nem chipezett kutyák tartóinál még ne alkalmazzanak komoly pénzbüntetéseket – közölte Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője. Az állatvédők javasolják, az önkormányzatok helyi fórumokon segítsék elő, hogy minden kutyatulajdonos szerezzen tudomást a chip beültetési kötelezettségről. – A szegényebb területeken a kötelező féregtelenítés, a veszettség elleni oltás is rendszerint elmarad, pedig a védelem nélküli állatokon keresztül az emberek egészsége is veszélybe kerülhet – tette hozzá Seres Zoltán.

– Naponta 8-10 kutyába oltjuk be a rizsszem nagyságú chipet. Egyetlen kutya megjelölése, adminisztrációja fél óráig tart, a kamarai ajánlás szerint az állatorvosok 6-9 ezer forintot kérhetnek a beavatkozásért. A megjelölés előtt még ellenőrizzük a kutya oltásait, ha valamelyik hiányzik, akkor azt pótoljuk – magyarázta Rengei Antal. A vezető állatorvos elárulta: az újszülött kutyáknál 2,5 éve kötelező a chip, amit januártól a 4 hónapnál idősebb ebekre is kiterjesztettek. – Javult az állattartók hozzáállása, ami azért is szerencsés, mert a regisztrált kutyák adatai, gazdájuk elérhetősége hozzáférhető. Ha például a gyermekünket megharapja egy kutya, a szülő is nyugodtabb, ha tudja: a kutyát beoltották veszettség ellen – érvelt a chipezés mellett Rengei Antal. – Egy 10-12 kilós kutya 12 évig történő etetése számításaink szerint a legolcsóbb ételből is több százezer forintba kerül. Ehhez képest a mikrochipezés „filléres" tétel.

A jogszabályok betartásának ellenőrzése az állat-egészségügyi hatóság és a jegyző feladata, továbbá az állatorvosnak kötelessége ellenőrizni a vizsgálat előtt, hogy rendelkezik-e transzponderrel a kutya. Abban az esetben, ha már elmúlt 4 hónapos, és még nincs chipje, akkor azt az állatorvos és a jegyző is köteles jelenteni a járási állat-egészségügyi hivatalnak.

– A nyilvántartást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) vezeti, amelyhez az állatorvosokon mellett az önkormányzat is hozzáfér. Az ebösszeírásoknál, ellenőrzésekkor rögtön ki fog derülni, ha a gazda mulasztott, vele szemben állatvédelmi bírságot lehet kiszabni – tudtuk meg Farle Csabától. A megyei kormányhivatal élelmiszer-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóságának vezetője elárulta: a bírság 15 ezer forinttól indul, mértéke a szabálysértéstől függ.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. oogree 2013. január 08. 22:03
  „Ráadásul pont a Rengeihez mennek? A többi állatorvoshoz képest sokszoros áron dolgozik!!!”
 • 51. oogree 2013. január 08. 22:01
  „50 hozzászólás született és mindenki nagyon jól látja,hogy ez egyrészt egy kísérlet az állatokon,másrészt
  pedig egy "kutya népszámlálás" aminek eredménye egy teljesen átlátható lista arról ,hogy a már elfogadott
  eb adót ki lehessen vetni,mert valljuk be,a chip nélkül csak Önkéntes alapon bevallás útján lehetne adót kivetni.
  Szóval ezt mindenki tudja,de nem teszünk ellene semmit!
  Már csak abban bízhatunk,hogy a közterület felügyelőnek és rendőrnek is van kutyája,vagy szereti az állatokat...
  Egyébként pedig népszavazást lehetne az ügyben indítani,csak a megfelelő mennyiségű aláírás kell hozzá,az pedig biztos meglenne többször is!
  Egyébként pedig miért nem a rohadt macskákat chipeltetik? Azokba még a GPS-t is kötelezővé tenném,azokat elzárni sem lehet kiugranak mindenhonnan tele van minden kóbor macskákkal,meg a házi macskákat se oltatja az emberek többsége!!! Pedig a macskák veszélyesek a kisgyerekekre ,terhes nőkre!!! Ez senkit nem érdekel? A Toxoplazmózis nem elég ok?”
 • 50. mgabca 2013. január 06. 11:40
  „CSak eszembe jutott: van Szeged környékén, és az Alföldön sok-sok tanya, ahol nincsen pénzt kerítésre, riasztóra, ezért önmaguk és állataik - jószágaik - védelmében az emberek kutyákat tartanak. Van terelőkutya, őrzőkutya, van félszemű kis korcs, de ők mégis családtagok és jó szolgálatukért maradékot kapnak! Nem fajkutyákat, hanem olyanokat, amik generációk óta náluk születtek. Ezeket sokszor nem látta orvos sem soha. Nincsen rá pénzük, hiszen sok helyen vezetékes víz, vagy áram sincsen.
  Honnan lesz nekik 20-30 ezer forintjuk a kutyák chip-ezésére?”
 • 49. olvastam 2013. január 05. 21:58
  „A napokban nem tudtunk kiszállni az autóból, mert egy kóbor kutya minden áron be akart szállni, állt föl az ajtóra. Utána meg szaladt az autó után. Szerencsétlent kirakták, már nem ő az első, akivel összehozott a sors. Pénteken úgy láttuk ő volt az, akit az Ifjúgárdánál elütött egy autós, biztos futott megint egy autó után. Szegényke nem bírt fölállni - az autós rendes volt, mert megállt, föl akarta emelni, de csúnyán kapott a keze után, ugatott- naná, fájdalmában ez érthető. Hogy mi lett a vége nem tudom, bízom benne, állatorvoshoz került, mert mikor mi odaértünk, már többen megálltak.
  Ha már chip: csak úgy kérdezem, most hol vannak az állatvédők???? Ha már bevezették, miért nem lehet a nyakörvbe tenni, mint az USA-ban???”
 • 48. Emne44 2013. január 05. 17:44
  „Sokkal fontosabb dolgokat oldjatok meg, ILLÉS ZOLI-ék
  A korábban jol müködött üvegvisszaváltást rendeljétek el!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Ne félig (alig félig) dolgokkal foglalkozzatok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ILLÉS ZOLI, ha nem értesz ahhoz amit bevállaltál mondjál le, add át a helyedet, ne légy here!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 47. Garfield 2013. január 05. 11:45
  „45. Ida 2013.01.04. 23:20

  "A gyereket és a felnőttet nem valószínű, hogy a chippezett kutya harapja meg, hanem amelyiket kitesznek
  majd úton-útfélen, mert nem lesz pénze gazdának erre a kitalációra."

  Tudom, keményen hangzik, de legalább elválik a sz<SÍÍÍP>r a víztől: amelyik gazdában annyi felelősségérzet sincs, hogy ilyen esetben menhelyre adja be a kutyáját, vagy mondjuk hirdetésben keressen neki új gazdát, hanem csak a gyors, felelősségmentes megoldást keresi, az jobb, ha megválik tőle, mert egyéb gazemberségre is képes.”
 • 46. czindi 2013. január 05. 11:20
  „A vidéket nem ismerő, dilettáns és pénzhajhász emberek kényszerítették ki ezt az idétlen, végrehajthatatlan törvényt. Pedig az ország - bevalljuk vagy sem - a több mint 50%-ot kitevő "vidékiekből" él. Hogy a Junió? Igen! Az elmúlt 50-100 év alatt fölfejlődött odáig, hogy ilyen törvényei (is) legyenek. Teheti, ahol az 1000 Euró alatti jövedelem a mélyszegénységi szintnek fele meg?! Az alant írogatóknak általában igaza van, pedig nem is szakmailag közelítik meg a témát. (Csak jelzem, minden beavatkozás előtt illik megvizsgálni az élőlényt, -pl. az embernek sem adnak be injekciót vizsgálat nélkül, - már ha ad magára valamit is az illető ilyen-vagy-olyan doktorbácsi.) Ami a legaggályosabb, ami a becsületes állatorvosoknál is kiverte a biztosítékot az az, hogy a chippel meg nem jelölt kutyát beoltani sem szabad, pl. veszettség ellen. Tudom, hogy a szegénységi küszöbön - vagy az alatt tengődő - falvakban a kutyák veszettség elleni oltása eddig sem nagyon haladta meg az 50%-ot!
  Ez után még annyi kutyát sem fognak beoltatni, hisz még az oltásra sincs pénzük?! És kérdezem: mi érdekli jobban a szülőt, akinek a gyerekét,- unokáját megharapta egy kutya: be volt oltva, vagy chip van benne? Hogy oltva volt, azt a nyakán lógó biléta messziről jelezte. A chip leolvasásához az ebet meg kell fogni ( ha megtalálják,) ha a gazdája vállalja, hogy övé a kutya ( nem fogja vállalni, tapasztalatból tudom!)
  Hogy egy kutya etetése többszázezer forintba kerül? Jézusom, Rengei, hol élsz? Álomvilágban? Ja persze nem. hanem városban, ahol a kutyatartás divat, hóbort, hobbi. Ott lehet. ( bár arról is van némi tapasztalatom, hogy ott sem mindenütt így van...)”
 • 45. Ida 2013. január 04. 23:20
  „A gyereket és a felnőttet nem valószínű, hogy a chippezett kutya harapja meg, hanem amelyiket kitesznek
  majd úton-útfélen, mert nem lesz pénze gazdának erre a kitalációra.
  De a másik oldalról meg mégis úgy van, hogy valahonnan pénzt kell beszedni.
  Erről szól az egész.”
 • 44. winnypeg 2013. január 04. 22:43
  „Szerintetek hány százalék NEM fogja berakatni?

  Nekem van egy tippem, ami olyan 80%-ra rúg. Ez után szerintem eltörlés lesz a vége. Sok a kutyás, szegény és határozott elvekkel rendelkező ember. Szerencsére. :)”
 • 43. Besenyő_Pistabácsi 2013. január 04. 21:58
  „Milyen boldogan is éltek évezredek óta emberek és ebek nagy nagy boldogságban egymás mellett CSIP nélkül!”
 • 42. pinksugar 2013. január 04. 21:22
  „35.
  Rengeinél minden dupla? Jó lesz az triplának is. Szem rebbenés nélkül, és gátlástalanul leveszi a néha kétségbe esetten beteg állataikkal betérő gazdákat. Gusztustalan. Én 1 konkrét példát tudok, fogkő eltávolítás,nála 27.000.-, X.Y. állatorvosnál 8500.- Erről ennyit. Nem gondolnám, hogy Rengei dr. tudása ennyivel több, vagy jobb lenne.”
 • 41. bambinaXX 2013. január 04. 20:52
  „Engem az érdekel, hogy mi van akkor, ha vki nem bírja kifizetni a (min.!) 3500 Ft-ot és inkább azt mondja: ez már sok, eddig bírta és lemond az állatról. Mondjuk beviszi a hivatalba (pl. jegyzőnek), mielőtt megbüntetnék és otthagyja nekik mondván: gondoskodjon róla az állam. Nos, ekkor mi van?
  ui. az elaltatás is költség (drágább is), ha agyonveri: megbüntetik, ha szélnekereszti: állatkínzás: megbüntetik, szval újabb költség..
  Én egyébként egyetértek a chippeléssel, regisztrációval: városban. De könyörgöm: tanyán..? ill. azt sem értem, hogy 10 év fölötti kutyát már minek?? A jogalkotó eléb balf..sz. Némelyik fajta épp megéri a 10 évet és annyi.”
 • 40. jj65 2013. január 04. 20:35
  „T. papika56

  A 3500,- nem feltétlenül mese. Én ma vitettem el anyám blökijét egy újszegedi állatorvoshoz és fel sem merült hogy 3500Ft-nál többet fizessek. Az igaz, hogy minden évben hozzá visszük, úgyhogy ismeri kutyát, nincs miért vizsgálgatni.”
 • 39. xenopus 2013. január 04. 20:11
  „No, ezen vagyok én is kiakadva, tőlem 3500Ft-ot kért a doki és mondta (amit itt is olvastam) hogy 3500Ft-ba van maximalizálva az amit a chipért és a beültetéséért elkérhet. Azonkívül a doki a fejét csóválta csak ugyanis azt mondta, "kár volt rohanni 3 hónap türelmi időt adtak"!

  Valakik nagyon hazudnak!!”
 • 38. IGAZMONDO2 2013. január 04. 19:50
  „Egy idős néni a tanyavilágba 24000 forintos szociális segélyből éldegél 5 kutyájával. Ha nincs mindenütt a tanyába kutya, a rézbőrűek állandó hívatlan vendégek nála. Ő vagy kifizeti a semmiből a beültetés árát, vagy mindenét, még a tanyáját is oda adja a rézbőrű kisebbségnek akik csak megélhetési bűnözést folytatnak.”
 • 37. ketrin72 2013. január 04. 19:30
  „Haresz, igen az emberekben is lesz chip.Azonosításra, a csuklódnál be lehet rakatni, és így fizetni is tudsz:) csak elhúzod a karod, lehet így tankolni meg egyebek.
  Tajszám, adószám minden egy csapásra
  de ez még a jövő zenéje, kísérletek folynak ez ügyben ez biztos
  / nem kell legyen nálad pénz :)/
  max. aki ki akar rabolni, levágja a karom :( ÁÁáááá”
 • 36. glayout 2013. január 04. 18:50
  „"2011. évi CLVIII. törvény 7. § Az Ávt. a 42. §-t követően a következő 42/A-42/C. §-sal egészül ki:
  (2) (...) Az eb transzponderrel történő megjelöléséért legfeljebb 3500 Ft összeg kérhető az állat tartójától, amely magában foglalja a transzponder árát, a beültetés díját és az adatbázisba való regisztráció díját."

  Magyar Közlöny innen letölthető:
  http://www.magyarkozlony.hu/pdf/11006”
 • 35. Neszemetelj! 2013. január 04. 18:41
  „ha-ha-ha...
  Rengei doktor úrnál elképzelhető hogy 6-9 rugó, mert Nála minden dupla annyi, mint máshol!”
 • 34. +36 2013. január 04. 18:38
  „24. tella 2013.01.04. 15:15

  TELJESEN JÓL LÁTOD! UEZ LESZ MÁS FRONTON IS. A PÉNZTÁRGÉPBE IS AKARNAK CHIPET TENNI ...AZ MÁR MAJDNEM A KERESKEDŐ SE...ÉBE TETT CHIPPEL AZONOS.”
 • 33. Agyalapi 2013. január 04. 18:37
  „Az egyedülálló idős emberek egyetlen házőrzője a kutya. Szóval fizessenek az öreg, szerencsétlen emberek!”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Íme, a megyei járási hivatalok ügyfélfogadási ideje az új rendszerben

Változik a makói és a csongrádi okmányirodák telefonszáma, de járási rendszer még számos érdemi… Tovább olvasom