Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Ha nincs pénz, nincs kutatás: Hadlaczky Gyula befejezi

Szeged - Elfogyott a pályázati támogatás a neves szegedi genetikus, Hadlaczky Gyula világon egyedülálló, mesterséges kromoszómát és őssejtet kombináló kísérletsorozatára. Év végére lefeleződik a kutatócsoport, ha jövőre sem kapnak pénzt, a nemrég is kitüntetett tudós visszavonul.
A Magyar Érdemrend középkeresztjét vette át augusztus 20-án a Parlamentben Hadlaczky Gyula Széchenyi-díjas genetikus, az MTA doktora, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Genetikai Intézetének tudományos tanácsadója. Korábban mi is megírtuk, hogy a világon elsőként állított elő működőképes mesterséges emlőskromoszómát, és a vezetésével készült el az első működőképes, tisztítható emberi mesterséges kromoszóma prototípus, ami alapvető fontosságú a genetikai alapkutatásokban. Három éve a kutatócsoportja kezdett a világon elsőként mesterséges kromoszóma és őssejt kombinációjával betegségeket gyógyítani állatmodellen. Nemcsak ennek köszönhetően ismerik világszerte a szegedi kutatót, hanem mert a nevéhez fűződik közel félszáz szabadalom kidolgozása.

Ha nincs pénz, nincs kutatás: Hadlaczky Gyula befejezi. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Csakhogy a kitüntetés nem minden, abból nem lehet kísérleteket végezni. Márpedig az idegrendszeri, daganatos és immunológiai betegségek forradalmian új gyógyításához nélkülözhetetlen lenne a szegedi kutatócsoport számára az idő és a pénz.

Az utóbbi három évben kaptak ugyan összesen 200 millió forint támogatást, de az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramból (OTKA) az előleg után másfél évre elakadt a pénz folyósítása, a Nemzeti Technológiai Programban pedig közel egy évig szünetelt a támogatás kifizetése. A 14 tagú kutatócsapat bérét, a kísérleti állatok fenntartását és az anyagok beszerzését ezalatt az intézet fedezte. És előteremti most is, de év végéig a csoport létszáma lefeleződik, mert nincs tovább pályázati pénz. A nyugdíjas korúak visszavonulnak, mások kénytelenek állást változtatni. Az intézet fél létszámmal megpróbálja a technológiát életben tartani a tavaszi pályázati ciklusig, hogy az eddigi munkájuk eredménye és a felhalmozott szellemi tőke ne vesszen kárba. Az új pályázatnak nyárra lehet eredménye, ha nem kap támogatást a szegedi kutatócsoport, Hadlaczky Gyula is visszavonul. Jelenleg nincs alkalmas pályázat, amelyen indulhatnának. A világon egyedülálló kutatásukat szeretnék továbbvinni, de ehhez három évre és 100 millió forintra lenne szükség. Az őssejtes és állatkísérletek ugyanis költségesek.

Ha nincs pénz, nincs kutatás: Hadlaczky Gyula befejezi. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Eddig a módszerükkel, a mesterséges kromoszóma és az őssejt kombinált alkalmazásával háromféle betegségcsoportban végeztek alapkutatásokat. Egy idegrendszeri betegséget bizonyíthatóan sikerrel kezeltek állatmodellen. Az idén záruló programban egy súlyos immunhiányos betegséget kezelnek állatokon, az eredmények biztatók, ám ehhez kellene még idő és pénz. A daganatos betegségek gyógyításában a mesterséges kromoszómát és őssejtet arra használják, hogy a jelenleg alkalmazott kétféle kezelést (az úgynevezett monoklonális és a genetikai sebészeten alapuló terápiát) egyszerre vetik be, így ha a daganatos sejt az egyik elől „megszökik", akkor a másikkal ölik meg. Ha ezt a mesterséges kromoszóma–őssejt rendszert tartják életben, ennek a hozadéka a gyógyításban soká, nagyjából 15-20 év múlva várható, ezért kevésbé van esélyük, hogy erre állami támogatást kapnak. Egy inkább alapkutatási témával nagyobb a pályázati esély. Ezt kell mérlegelniük a kutatóknak az újabb program összeállításakor. Európai uniós és amerikai pályázatokon azért nem indulhatnak, mert ahhoz  más intézetekkel kellene társulniuk, de hasonló kutatásokkal nem foglalkozik más rajtuk kívül.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. saturnus 2012. szeptember 17. 07:37
  „29. bánki 2012.09.16. 09:05 -Nézd meg a 10.hozzá szólást.”
 • 30. bánki 2012. szeptember 16. 09:12
  „8. p79 2012.09.14. 09:30
  Geológus ? Talán geográfus !

  Geológus, ha csak nem reménytelenül béna kaphat állást. Persze nem Szeged belvárosában légkondis irodában !

  Geográfusból túlképzés van az SZTE-n. Imigyen a Szegedi lakhelyű geográfusoknak valóban nehéz normális munkahelyet találni.

  Megjegyzem az egyik legjobban konvertálható és használható képzés az SZTE-n. Nagyon jó tapasztalatunk van a mi szakmánkban. ( ép.ip. -jelenleg padlón)

  Valóban nem a Tescóban kéne kezdeniük, végül is mégsem média, bölcsész, politológus és mozigépész szakosok !”
 • 29. bánki 2012. szeptember 16. 09:05
  „Heller Ágnes és a hozzá köthető ,,filozófus" kutatás megért vagy 500 millát !

  Talán a prioritásokkal van baj.

  Agora, zsinagóga, körforgalom, fürdök és kedvenc villamosom a ketteske ! ........................... hát?”
 • 28. realtime 2012. szeptember 16. 08:49
  „Álljon itt 2 szám:

  A debreceni szuperstadiora szánt adóforintok száma: 12-13 Milliárd

  A TELJES (tehát , élettudományok, természettudományok, tárasadalomtudományok) teljes éves állami támogatása 7 Milliárd forint!!!!

  Vagyis egyetlen stadionból 2 teljes évig lehetne az összes magyar tudóst, kutatót finanszírozni!!!!

  Felmerül a kérdés.... 4:1 vagy Agy-díj? Ez csak nekem egyértelmű?”
 • 27. macs 2012. szeptember 15. 23:48
  „25. kalkutta,
  nyugi, még némi átszervezés az oktatásban, és csak nagyon kevesen fognak eljutnak el arra szintre, hogy tudományos kutatással foglalkozzanak. Nekik talán elég lesz a tudományra fordítható pénz. :-D”
 • 26. harcsabajusz 2012. szeptember 15. 21:32
  „14. cyt 2012.09.14. 10:20
  Egyetértek. Magyarországon a kutatás/fejlesztés mindig is másodrendű volt. Az előző kormányok se tettek többet a K/F szektorért mint a mai. A különbség az, hogy korábban az aláírt szerződésekre számíthatott a kutató. Most előfordul hogy másfél évig semmi se kap valaki, még csak nem is válaszolnak a megkeresésre.”
 • 25. kalkutta 2012. szeptember 14. 19:49
  „Tapasztalatból mondom, hogy elmenni sem olyan egyszerű ahogy sokan gondolják. Pl. az ember szerény életét a társadalomba ágyazódva éli le. Ezt szétszaggatni és más helyen gyökeret verni igen fájdalmas lehet még akkor is ha valaki kiváló tudós. Egy-két év tanulmányút az OK de végleg elmenni nem könnyű. Ismerek ragyogó elméjű, kiugróan tehetséges fiatal kutatókat akiknek borsódzik a háta az elmenetel gondolatától. Amellett, hogy nagyon sok már elment. Én megértem őket. De mi lesz az itthon maradókkal?

  Persze szét lehet verni a magyar tudományt, jobbára már úgyis túl vagyunk rajta. De akkor ne csodálkozzunk ha hamarosan csupa kanászból meg lókupecből fog állni az egész társadalom. Esetleg bérmunkásokból. Ez a cél?
  Némi "vigasz" persze, hogy politikusokból marad bőven. Pedig nekik kellene menniük. Csak ők nem kellenek sehol. Igazából itthon sem kellene a legtöbbje.”
 • 24. kalkutta 2012. szeptember 14. 19:37
  „A sokat csepült Kádár-korszakban Magyarország tudományos teljesítménye jóval nagyobb volt mint manapság. (Azért én sem sírom vissza.) Ezt pontosan lehet mérni és mérik is. A tudományhoz pont az a három dolog kell ami a háborúhoz. Pénz, pénz és pénz...

  Az említett régi átkosban a GDP 0,8-0,9 %-át költöttük tudományra. Ez azóta sem nőtt. Pedig minden hatalomra készülő párt megígérte, hogy a tudomány, oktatás, kultúra az kiemelt, stratégiai ágazat lesz. A szószékről. A valóság meg az, hogy egyre inkább csökkentik az erre szánt összegeket. Azt is késve, nyögvenyelősen fizetik ki. És ez tényleg nem csak a mostani kormány bűne.

  Kell-e magyarázni a különbséget a német vagy francia GDP 3-4% tudományos ráfordítást a hazai kevesebb mint 1%-kal szemben? Csoda, hogy egyáltalán van még idehaza valaki aki tudománnyal foglalkozik. Megalázó fizetések és jobbára tudományellenes környezet mellett.”
 • 23. lisa01 2012. szeptember 14. 17:50
  „A legfontosabb a foci, inkább stadionokat építsünk, meg sétálóutcákat, ahol a pógár jól érzi magát, az őssejtkutatást meg sz.rjuk le, úgy sem értünk hozzá. Majd rábízzuk a közmunkásokra havi 47-ér, oszt jónapot.”
 • 22. macs 2012. szeptember 14. 17:24
  „Nyugi, ha van esze elmegy az Államokba, vagy máshova, aztán ha megkapja a Nobel díjat, akkor elmondhatjuk, hogy milyen nagyszerű koponyákat adunk a világnak. :-(”
 • 21. joy 2012. szeptember 14. 13:56
  „Nácionalista szégyen.
  Csak Búpest, vidék semmi. Legföljebb a debrecenista alV.ezér nyúl le városának pár fillért.”
 • 20. újratöltve 2012. szeptember 14. 12:23
  „14. cyt 2012.09.14. 10:20:::: Sajnos a támogatásokat MOST állítják le!( a mostani kormány!) Tudjuk hogy van még a "Gyurinak" egy-két ötlete a fiókban, de lassan neki állhatna megírni a 3 borítékot! ( Természetesen a Nemzeti Együttműködés Rendszerén belül!) Viszont a stadionokra tényleg lesz kb: 100 milliárd! A genetikailag alkalmatlan focisták-szurkolók örömére! Gratulálunk a qrmánynak! A MAINAK!!!!!!”
 • 19. PipiczGabor 2012. szeptember 14. 12:13
  „fideSS”
 • 18. geza 2012. szeptember 14. 11:18
  „Azt rebesgetik hogy a laser központ Debrecenben fog megépülni....”
 • 17. Queenmargareth 2012. szeptember 14. 11:17
  „Sajnálom, de minden más marhaságra van pénz.Hozzuk haza Rózsa Sándor hamvait......”
 • 16. klj-54 2012. szeptember 14. 11:14
  „Amíg a (rosszul értelmezett!) politikai érdek előbbre való a társadalmi érdeknél addig ez lesz:(”
 • 15. Norbi56 2012. szeptember 14. 11:02
  „14. cyt 2012.09.14. 10:20
  Teljességgel egyetértek!
  ...
  Talán ha piros, zöld és narancssárga gombot nyomogató majom genetikai állományát kutatnák, állítanák elő akkor minden ciklusban kellő támogatást élveznének a kutatások. Mert itt lassan csak arra lesz szükség, négyévente, kellő szelekció után.
  "Tudásalapú társadalom"...pillanatnyilag intézményes népbutítás folyik...az óvodától a pénzen vásárolható "tucatdiplomáig"”
 • 14. cyt 2012. szeptember 14. 10:20
  „Sajnos a tudományos kutatásban (életben) mára kialakult helyzet nem az elmúlt 2 év terméke. Félrevezető tehát azt sugalni, hogy a jelen kormány bánik rosszul a szellemi értékekkel, és bezzeg előtte ...(?!) Hosszú évtizedek terméke a mai állapot - mint minden mai állapot. A tudomány finanszírozásában az első "óriási tévedés" a K+F kialakítása és "egybemosása" volt. Ilyet persze csak a "pénzvilág" képes megtenni; aki ért a kutatáshoz vagy a fejlesztéshez, az tudja, mekkora a különbség MINDENBEN az alapKUTATÁS és az alkalazott FEJLESZTÉS között. Ehhez az óriási tévedéshez már csak hab a tortán az "innováció" belekavarása a "rendszerbe". Ma a média jóvoltából mindenki azt hiszi, hogy az INNOVÁCIÓ alá be lehet préselni mindent, kutatást és fejlesztést egyaránt. Fogalomzavar és emiatt persze pénzfelhasználási anomália is jellemzi az egész "tudományalapú társadalom kialakítását". Mindaddig, amíg nem lesz világosan és határozottan szétválasztva a KUTATÁS (=alapkutatás) és fejlesztés (=alkalmazott kutatás), no meg az innováció, addig tucatjával találkozhatunk olyan esetekkel, mint a cikkben megírt eset. No és persze százával vannak bizony ilyen esetek, csak azokról nem írnak cikkeket.”
 • 13. Commander-V2 2012. szeptember 14. 10:19
  „A szegedi Fidesz okosoknak csak azon jár az eszük, milyen Mercedes-Benzt rendeljenek meg a szalonban és hogy mutyizzanak a jobbikos legényekkel.”
 • 12. Kraivan 2012. szeptember 14. 10:15
  „Beszéljen Viktorral, h a magyar focicsapat génállományát feljavítják.
  Ha ez sem jön be akkor irány külföld.

  Már megszoktuk, h idehaza csak megtűrt a magyar.”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Haladékot kapott a tápai komp

Fizetésképtelen a tápai kompot üzemeltető cég. Állami támogatást kér, de ha nyer, a pénzért cserébe a városnak még 5 évig fenn kell tartania a kompközlekedést. Tovább olvasom