Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 08. 27. csütörtök - Gáspár

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Ha nincs pénz, nincs kutatás: Hadlaczky Gyula befejezi

Ha nincs pénz, nincs kutatás: Hadlaczky Gyula befejezi

Szeged - Elfogyott a pályázati támogatás a neves szegedi genetikus, Hadlaczky Gyula világon egyedülálló, mesterséges kromoszómát és őssejtet kombináló kísérletsorozatára. Év végére lefeleződik a kutatócsoport, ha jövőre sem kapnak pénzt, a nemrég is kitüntetett tudós visszavonul.

Dombai Tünde - Délmagyarország napilap - 2012.09.14. 06:49
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
A Magyar Érdemrend középkeresztjét vette át augusztus 20-án a Parlamentben Hadlaczky Gyula Széchenyi-díjas genetikus, az MTA doktora, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Genetikai Intézetének tudományos tanácsadója. Korábban mi is megírtuk, hogy a világon elsőként állított elő működőképes mesterséges emlőskromoszómát, és a vezetésével készült el az első működőképes, tisztítható emberi mesterséges kromoszóma prototípus, ami alapvető fontosságú a genetikai alapkutatásokban. Három éve a kutatócsoportja kezdett a világon elsőként mesterséges kromoszóma és őssejt kombinációjával betegségeket gyógyítani állatmodellen. Nemcsak ennek köszönhetően ismerik világszerte a szegedi kutatót, hanem mert a nevéhez fűződik közel félszáz szabadalom kidolgozása.

Ha nincs pénz, nincs kutatás: Hadlaczky Gyula befejezi. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Csakhogy a kitüntetés nem minden, abból nem lehet kísérleteket végezni. Márpedig az idegrendszeri, daganatos és immunológiai betegségek forradalmian új gyógyításához nélkülözhetetlen lenne a szegedi kutatócsoport számára az idő és a pénz.

Az utóbbi három évben kaptak ugyan összesen 200 millió forint támogatást, de az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramból (OTKA) az előleg után másfél évre elakadt a pénz folyósítása, a Nemzeti Technológiai Programban pedig közel egy évig szünetelt a támogatás kifizetése. A 14 tagú kutatócsapat bérét, a kísérleti állatok fenntartását és az anyagok beszerzését ezalatt az intézet fedezte. És előteremti most is, de év végéig a csoport létszáma lefeleződik, mert nincs tovább pályázati pénz. A nyugdíjas korúak visszavonulnak, mások kénytelenek állást változtatni. Az intézet fél létszámmal megpróbálja a technológiát életben tartani a tavaszi pályázati ciklusig, hogy az eddigi munkájuk eredménye és a felhalmozott szellemi tőke ne vesszen kárba. Az új pályázatnak nyárra lehet eredménye, ha nem kap támogatást a szegedi kutatócsoport, Hadlaczky Gyula is visszavonul. Jelenleg nincs alkalmas pályázat, amelyen indulhatnának. A világon egyedülálló kutatásukat szeretnék továbbvinni, de ehhez három évre és 100 millió forintra lenne szükség. Az őssejtes és állatkísérletek ugyanis költségesek.

Ha nincs pénz, nincs kutatás: Hadlaczky Gyula befejezi. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Eddig a módszerükkel, a mesterséges kromoszóma és az őssejt kombinált alkalmazásával háromféle betegségcsoportban végeztek alapkutatásokat. Egy idegrendszeri betegséget bizonyíthatóan sikerrel kezeltek állatmodellen. Az idén záruló programban egy súlyos immunhiányos betegséget kezelnek állatokon, az eredmények biztatók, ám ehhez kellene még idő és pénz. A daganatos betegségek gyógyításában a mesterséges kromoszómát és őssejtet arra használják, hogy a jelenleg alkalmazott kétféle kezelést (az úgynevezett monoklonális és a genetikai sebészeten alapuló terápiát) egyszerre vetik be, így ha a daganatos sejt az egyik elől „megszökik", akkor a másikkal ölik meg. Ha ezt a mesterséges kromoszóma–őssejt rendszert tartják életben, ennek a hozadéka a gyógyításban soká, nagyjából 15-20 év múlva várható, ezért kevésbé van esélyük, hogy erre állami támogatást kapnak. Egy inkább alapkutatási témával nagyobb a pályázati esély. Ezt kell mérlegelniük a kutatóknak az újabb program összeállításakor. Európai uniós és amerikai pályázatokon azért nem indulhatnak, mert ahhoz  más intézetekkel kellene társulniuk, de hasonló kutatásokkal nem foglalkozik más rajtuk kívül.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

1234 következő >> végére >>> 31 hozzászólás
Moderálásra küldöm 31. saturnus 2012.09.17. 07:37

29. bánki 2012.09.16. 09:05 -Nézd meg a 10.hozzá szólást.

Moderálásra küldöm 30. bánki 2012.09.16. 09:12

8. p79 2012.09.14. 09:30
Geológus ? Talán geográfus !

Geológus, ha csak nem reménytelenül béna kaphat állást. Persze nem Szeged belvárosában légkondis irodában !

Geográfusból túlképzés van az SZTE-n. Imigyen a Szegedi lakhelyű geográfusoknak valóban nehéz normális munkahelyet találni.

Megjegyzem az egyik legjobban konvertálható és használható képzés az SZTE-n. Nagyon jó tapasztalatunk van a mi szakmánkban. ( ép.ip. -jelenleg padlón)

Valóban nem a Tescóban kéne kezdeniük, végül is mégsem média, bölcsész, politológus és mozigépész szakosok !

Moderálásra küldöm 29. bánki 2012.09.16. 09:05

Heller Ágnes és a hozzá köthető ,,filozófus" kutatás megért vagy 500 millát !

Talán a prioritásokkal van baj.

Agora, zsinagóga, körforgalom, fürdök és kedvenc villamosom a ketteske ! ........................... hát?

Moderálásra küldöm 28. realtime 2012.09.16. 08:49

Álljon itt 2 szám:

A debreceni szuperstadiora szánt adóforintok száma: 12-13 Milliárd

A TELJES (tehát , élettudományok, természettudományok, tárasadalomtudományok) teljes éves állami támogatása 7 Milliárd forint!!!!

Vagyis egyetlen stadionból 2 teljes évig lehetne az összes magyar tudóst, kutatót finanszírozni!!!!

Felmerül a kérdés.... 4:1 vagy Agy-díj? Ez csak nekem egyértelmű?

Moderálásra küldöm 27. macs 2012.09.15. 23:48

25. kalkutta,
nyugi, még némi átszervezés az oktatásban, és csak nagyon kevesen fognak eljutnak el arra szintre, hogy tudományos kutatással foglalkozzanak. Nekik talán elég lesz a tudományra fordítható pénz. :-D

Moderálásra küldöm 26. harcsabajusz 2012.09.15. 21:32

14. cyt 2012.09.14. 10:20
Egyetértek. Magyarországon a kutatás/fejlesztés mindig is másodrendű volt. Az előző kormányok se tettek többet a K/F szektorért mint a mai. A különbség az, hogy korábban az aláírt szerződésekre számíthatott a kutató. Most előfordul hogy másfél évig semmi se kap valaki, még csak nem is válaszolnak a megkeresésre.

Moderálásra küldöm 25. kalkutta 2012.09.14. 19:49

Tapasztalatból mondom, hogy elmenni sem olyan egyszerű ahogy sokan gondolják. Pl. az ember szerény életét a társadalomba ágyazódva éli le. Ezt szétszaggatni és más helyen gyökeret verni igen fájdalmas lehet még akkor is ha valaki kiváló tudós. Egy-két év tanulmányút az OK de végleg elmenni nem könnyű. Ismerek ragyogó elméjű, kiugróan tehetséges fiatal kutatókat akiknek borsódzik a háta az elmenetel gondolatától. Amellett, hogy nagyon sok már elment. Én megértem őket. De mi lesz az itthon maradókkal?

Persze szét lehet verni a magyar tudományt, jobbára már úgyis túl vagyunk rajta. De akkor ne csodálkozzunk ha hamarosan csupa kanászból meg lókupecből fog állni az egész társadalom. Esetleg bérmunkásokból. Ez a cél?
Némi "vigasz" persze, hogy politikusokból marad bőven. Pedig nekik kellene menniük. Csak ők nem kellenek sehol. Igazából itthon sem kellene a legtöbbje.

Moderálásra küldöm 24. kalkutta 2012.09.14. 19:37

A sokat csepült Kádár-korszakban Magyarország tudományos teljesítménye jóval nagyobb volt mint manapság. (Azért én sem sírom vissza.) Ezt pontosan lehet mérni és mérik is. A tudományhoz pont az a három dolog kell ami a háborúhoz. Pénz, pénz és pénz...

Az említett régi átkosban a GDP 0,8-0,9 %-át költöttük tudományra. Ez azóta sem nőtt. Pedig minden hatalomra készülő párt megígérte, hogy a tudomány, oktatás, kultúra az kiemelt, stratégiai ágazat lesz. A szószékről. A valóság meg az, hogy egyre inkább csökkentik az erre szánt összegeket. Azt is késve, nyögvenyelősen fizetik ki. És ez tényleg nem csak a mostani kormány bűne.

Kell-e magyarázni a különbséget a német vagy francia GDP 3-4% tudományos ráfordítást a hazai kevesebb mint 1%-kal szemben? Csoda, hogy egyáltalán van még idehaza valaki aki tudománnyal foglalkozik. Megalázó fizetések és jobbára tudományellenes környezet mellett.

Moderálásra küldöm 23. lisa01 2012.09.14. 17:50

A legfontosabb a foci, inkább stadionokat építsünk, meg sétálóutcákat, ahol a pógár jól érzi magát, az őssejtkutatást meg sz.rjuk le, úgy sem értünk hozzá. Majd rábízzuk a közmunkásokra havi 47-ér, oszt jónapot.

Moderálásra küldöm 22. macs 2012.09.14. 17:24

Nyugi, ha van esze elmegy az Államokba, vagy máshova, aztán ha megkapja a Nobel díjat, akkor elmondhatjuk, hogy milyen nagyszerű koponyákat adunk a világnak. :-(


31 hozzászólás1234 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...