Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Ha tehetné, több időt szánna betegeire a kardiológus

Szeged - „Végtelen odaadásáról és tudásáról ad számot minden kezelésénél" – jellemezte kardiológusát öt infarktust túlélő szegvári olvasónk. Lukács István jelölte a korábban Orosházán, jelenleg Szegeden dolgozó Balázs Erika belgyógyász-kardiológust felhívásunkra.
A gimnázium utolsó évében döntött az orvosi pálya mellett Balázs Erika, a Szegedi Tudományegyetem II. számú Belgyógyászati Klinikájának kardiológusa. Immár 15 éve – előbb belgyógyászként, majd kardiológusként – segít a betegeken, akik sokszor újraélesztés után kerülnek hozzájuk. Invazív kardiológusként a szívbetegek koszorúereit vizsgálja. Azokat egy úgynevezett kontrasztanyaggal megfesti, így fedezi fel a rajtuk lévő szűkületeket, amelyeket azonnal kezelni is tud. A beteg gyakran pár órás megfigyelés után hazamehet.

A 24 órás ügyelet és a napi 10 órás munka azonban mutatja: az országban a szegedi a legnagyobb kardiológiai ellátási terület. Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyéből fogadják a betegeket, akik hazánk leghosszabb várólistáján, 4–6 hónap után juthatnak csak sorra. Mindennapi kihívásuk az infarktusos betegek ellátása, akiken azonnal segíteniük kell, hogy megmenthessék az életüket. A szakmáját rohammunkaként jellemző doktornőnek rossz érzés, hogy nem tud sok időt a páciensekre szánni, hiszen naponta 16–20 ember fordul meg itt.

Balázs Erika: Rohammunka a miénk, ugyanakkor felemelő is. Fotó: Frank Yvette
Balázs Erika: Rohammunka a miénk, ugyanakkor felemelő is.
Fotó: Frank Yvette

– Azt a kis időt, amit egy beteggel tudok tölteni, arra szánom, hogy részletesen tájékoztassam és megnyugtassam – árulja el a doktornő. Számára a legnagyobb öröm, amikor azokon tud segíteni, akiknek elzárt ereik miatt sokszor a klinika az utolsó esélyük. Persze előfordul, hogy egy beteg több infarktusa miatt visszajár ide, így egy–két pácienséhez barátság is fűzi a doktornőt.

– Egy kecskeméti idős betegre például szívesen gondolok vissza: újraélesztés után került hozzánk, sikerült meggyógyítanunk. Az úrral soha egy szót sem váltottam, mert tőlünk egyből az intenzívre került. Karácsonykor azonban kaptam tőle egy levelet és egy festményt. Így szerette volna megköszönni, hogy megmentettük az életét – emlékszik vissza a fiatal doktornő, büszkén mutatva a szobájában lévő képek egyikére. – Igaz, nincs rá lehetőségem, hogy kapcsolatot teremtsek betegeimmel, de ezek az esetek mégis azt bizonyítják számomra, hogy sosem felejtik el, amit értük teszünk.

Gyógyítók története

Jó kezekben akciónk folytatódik. Várjuk olvasóink történeteit hat kategóriában: orvos – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; ápoló – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; munkahelyi közösség; az egészségügyben egyéb munkát végző.

Olvasóink írták

  • 2. balearic 2011. augusztus 12. 11:41
    „Nem torzítják, ezt úgy hívják hogy nagylátószög, és ha ennyi hely volt a szobában akkor így kellett megoldani hogy a környezet is megmaradjon.”
  • 1. SP 2011. augusztus 09. 21:39
    „Zavaró, ha az arcokat a képen torzítják.
    Bosszantó, ha nőkét és gyerekekét is így leközlik az újságban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzemanyag készül a használt sütőzsiradékból

Mihez kezdjünk a használt étolajjal? Ha kiöntjük, szennyezzük a környezetet, ha autónk tartályába öntjük, törvényt sértünk. Tovább olvasom