Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Ha tiszai halat enne, fogjon magának!

Csongrád megye - Idén már nem lehet vendéglőben folyóvízi halból készült ételt enni. Aki tiszai pontyból, harcsából főzött halászlét szeretne, az vagy horgászengedélyt vált, vagy összebarátkozik egy pecással.
Ha vitték, elkelt

– A vendéglátóhelyeknek folyamatos ellátás kell, ezt a tógazdaságok tudják csak biztosítani. Mi nem is vállalkozhattunk arra, hogy állandó beszállításról kössünk szerződést bárkivel, mert a mi fogásunk függött a vízállástól, időjárástól. Azért amikor vittük, mindig megvették – idézi föl a csongrádi Mészáros Dezső halász, aki a telefonban munkanélküliként mutatkozik be. A folyami halászok február 6-án tüntettek országszerte. Most hétvégén Budapesten, a Parlament előtt fognak demonstrálni amiatt, hogy elveszítették munkájukat.
„...Én nem örülök. Nem horgászok, és nincs is horgászismerősöm, de szegedi vagyok, és szeretem a tiszai halat. Hogyan jutok ezután tiszai halételhez??? Nyilván csak törvénytelenül, ha másként nem megy..." – Tóth Tibor olvasónk véleményezte így az interneten cikkünket, amely arról szólt, hogy a Tiszán, Dunán idén már nem folyhat kereskedelmi célú halászat.

A törvény a horgászok egyesületeire bízza a gazdálkodást és a természetvédelmet a folyókon. Erről többször írtunk, bemutatva a szembenálló álláspontokat. A változás valóban azzal is jár, hogy a vendéglők, csárdák konyhájára már nem jut hal a Tiszából. Tiborhoz és másokhoz hasonlóan ezt sajnálja Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa is. Azért hozzáteszi: ha csak a tiszai halászokra számíthatna, már régen becsukhatta volna a boltot.

– Amikor 27 évvel ezelőtt idekerültem, 10-12 család foglalkozott ezzel. Aztán egyre fogytak, és tavaly már csak egy halász hozott nekem néha halat. A fehér-tavi áruval, amiből mi is főzünk, nincs semmi probléma, nagyon jó a minősége, a tiszai azonban színesítette a kínálatot, örültünk neki, amikor kaptunk – érzékelteti az arányokat Barta László.
 
A szegedi Dugonics étteremben is tavi halból készült halászlét kínálnak a vendégeknek. Fotó: Karnok Csaba
A szegedi Dugonics étteremben is tavi halból készült halászlét kínálnak a vendégeknek.
Fotók: Karnok Csaba

Mégis lehet, de az nem ugyanaz

Azért egyféleképpen mégis kerülhet hal a folyóból a kereskedőkhöz. A vizek hasznosítóinak joguk van ökológiai célú halászattal ritkítani a tájidegen halfajtákat, így jellemzően a busát és az inkább tavakban, holtágakban szapora törpeharcsát. Ezt a fogást lehet értékesíteni, származási tanúsítvánnyal, minden olyan állategészségügyi előírás betartásával, ami a halászok zsákmányára is vonatkozott.
Azt ő sem, és a többi csárda, étterem sem garantálhatta, hogy állandóan van tiszai hala. Afölött persze nincs vita, hogy ez sokkal finomabb, mint a tógazdasági. – A hal ízét az élőhely nyújtotta táplálékbázis határozza meg. Ezért különbözik a tiszai a dunaitól és a balatonitól is, nem csak a tógazdaságitól – mondja Láda Gáspár, a horgászegyesületek megyei szövetségének ügyvezető elnöke, halászati szakértő.

– Ezen túl tavi ponty és folyóvízi nyurgaponty között azért is érezhető különbség, mert a nyurga 4-5 évesen éri el a kifogható méretet, a tavi viszont már 3 év alatt. Az előbbinek úsznia kell egyfolytában, ezért is rostosabb a húsa, kevesebb zsírral. Az utóbbi nyugodt körülmények között gyarapodhat. A képet árnyalja, hogy az esetleges szennyeződések – régen a fenolokról lehetett olvasni – is bekerülnek a halba. Ezek mellékíze a zsírrétegben raktározódik.

Mit tegyen, aki tiszai halat szeretne enni? Lantos János csongrádi sporthorgász szerint tanuljon meg horgászni, váltson engedélyt, és ha egyébként is szereti a természetet, boldogabb ember lesz. Vagy legyen horgászismerőse, akitől nagyobb eséllyel kaphat folyóvízi halat, mint egy étteremben – ahol a fűszerezés, az elkészítés módja „csodákat tehet" a tavi hallal is.

A baráttól kapott hal tényleg nagyon őszinte és jó barátságot feltételez, mert pénzért a horgász sem adhatja el, amit fogott. Az egyébként létező, de illegális gyakorlat ellen a horgászszövetség minden lehetséges módon harcol.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gitártalálkozó

Március 12-13-án rendezik meg a VIII. Tavaszi Gitártalálkozót Szegeden. Tovább olvasom