Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Ha veszély fenyegeti a halállományt

Nyár végén, ősz elején könnyen előfordul halpusztulás. A mostani, rendhagyó időjárási viszonyok közt a veszélyt növeli: a sok csapadékkal műtrágyák, vegyszerek mosódhatnak a tavakba, holtágakba, csatornákba. Van, ahol halaknak szánt „elsősegélyként" motorcsónakot járatnak a tavon, növelve a víz oxigéntartalmát, s van, ahol vízforgatással előzik meg a bajt.
– A sok csapadék, a közhiedelemmel ellentétben, nem mindig tesz jót a vízminőségnek. A vízbe jutó szerves anyagok bomlása oxigént vesz el a halaktól. Ha pedig mérgek, vegyszerek mosódnak a csapadékkal a tóba, holtágba, csatornába, megsokszorozódik a veszély – hívja föl a figyelmet Szelesné Kutas Borbála, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese
– Augusztus vége, szeptember eleje a hirtelen hőmérséklet-változás ideje. Ez nagyon veszélyes időszak vizeinken, halpusztulás-szempontból – mondja Schreiter Tibor, a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület ügyvezető alelnöke. Ilyenkor mindig készenlétben áll a motorcsónak, mellyel „elsősegélyt nyújthatnak" az oxigénhiánnyal küzdő halaknak: a csónakmotor-propeller, miközben kavarja a vizet, oxigént juttat a tóba.

Ezt a megoldást 1999 óta alkalmazza a Herman, amikor húsz mázsa hal pusztult el az egyesület Tejes, Gumis, és Rab-víz nevű tavain. – E vizek rendkívül mélyek, s amikor hirtelen hűvössé válik az időjárás, a gyorsan lehűlő felső vízréteg lesüllyed, a lenti langyos pedig fölemelkedik.
Ráadásul eső előtt csökken a légnyomás, és a tóaljon összegyűlt kénhidrogén gázbuborékokként fölszáll, miközben oldódik is a vízben. Mindez együtt okozza a halpusztulást – így az alelnök. Hozzáteszi: amióta bevezették a motorcsónakos védekezést, nem volt nagy halelhullás. Ebben az időszakban a halőrök is fokozottan figyelik a vizeket, látnak-e a felszínen levegő után kapkodó halakat – s ha igen, jön a motorcsónak. Egyébként az egyesület mindig pótolja az elpusztult mennyiséget.

A szegedi Fehér-tó halastavaiba az algyői főcsatornán keresztül jut a víz. – Rendszeresen végzünk kémiai és biológiai vízvizsgálatot laboratóriumunkban, s vizet csak akkor juttatunk a csatornán át a tavakba, ha a minőség megfelelő – ismerteti a helyzetet Sztanó János, a Szegedfish Kft. ügyvezető igazgatója, a Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsa elnöke. A tavakon belül is rendszeres a vízvizsgálat. Ha szükség lenne rá, vízforgatót vennének igénybe, megelőzve a halpusztulást. Újhelyi Dezső, a Tisza Halászati Szövetkezet elnöke mondja: úgy tapasztalják, holtágaiknak jót tett a sok eső, környékükön nincs olyan szennyező anyag, ami belemosódhatna a vízbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint nyolcmilliót kaszált a növényvédelem

Ellenőrzést tart a vidékfejlesztési hivatal: az agrártámogatások nyerteseinél adatokat és… Tovább olvasom