Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Ha vízum kell, minden bonyolultabb

Ha külföldről érkező vendégünk nem az unió valamely országából utazik hozzánk, és vízummal léphet csak be Magyarországra, nem kevés procedúrára számíthatunk. Meghívólevelünkben például részleteznünk kell anyagi helyzetünket. Ha nyaralni megyünk, akkor is érdemes megnézni, mennyi időbe és pénzbe kerül, mire vízumot csináltatunk.
– Négy-öt nap sorban állásba és hatezer forintomba került, mire sikerült egy érvényes meghívólevelet csináltatnom iráni állampolgárságú ismerősömnek, aki csak egy kis időre, látogatóba érkezik majd hozzám – panaszolta Noémi, akinek egyetemista vendége már hat éve Londonban él. A papírok intézéséhez – melyet a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Regionális Központjában Szegeden bonyolított le – többnapos szabadságot kellett kivennie. A meghívólevél tulajdonképpen vendégének vízumkérelméhez szükséges, melynek intézéséhez a lánynak személyesen kellett megjelennie a hivatalban. Másolatot kértek a tulajdonában álló lakás iratairól, hiszen a beutazó majd nála fog megszállni. Jövedelemigazolásként egy nagyobb összeget kellett számláján felmutatnia, hiszen az ismerőst majd el is kell „tartania" ittléte alatt. A szokásos iratok beadása mellett – például útlevélmásolatok – személyes találkozásra is szükség volt, a nemzetbiztonsági hivatal egyik emberével is beszélgetnie kellett: mi célból jön ismerőse? A másfél hónapos procedúra végén megkapta az egy hónapra szóló meghívólevelet – ha minden igaz, kap a vendég vízumot.

Nem mindegy, hol intézzük

A budapesti török nagykövetségen kiállított turista vízum legfeljebb 90 napos tartózkodásra ad lehetőséget. A beutazóvízum díja 9000 forint. Érvényes útlevelet és egy fényképet kell mellékelni a kérelemhez. Az ügyintézés általában egy napot vesz igénybe. A magyar állampolgároknak azonban érdemes a határállomásokon (reptéren) felvenni a vízumot, mivel akkor csak 20 eurót kell fizetnünk a 30 napos tartózkodásra feljogosító dokumentumért.

Magyarországra az uniós országok állampolgárai utazhatnak vízum nélkül. Néhány harmadik országból érkező turistának sem kell a hivatalos irat. Az Amerikai Egyesült Államok és Kanada állampolgárai vízum kiváltása nélkül utazhatnak országunkba – mint köztudott ez fordítva nem igaz, a magyaroknak kell vízum, ha az említett államokba kívánnak látogatni.

Megnéztünk a magyar turisták kedvelt célpontja közül néhányat: hova kell vízum? Mennyibe kerül a kiváltása?
Japánba például egyszerű magánútlevéllel is elutazhatunk 90 napra, de Kínába magánszemélyként már turistavízumot kell kérvényeznünk, melynek általános átfutási ideje hét nap, és magyar állampolgároknak egyszeri belépés esetén nyolcezer forintot kell fizetni érte. Legfeljebb 30 napig tartózkodhatunk az országban. Thaiföldön is csak diplomata, szolgálati, vagy külügyi szolgálati útlevéllel tartózkodhatunk 90 napot, egyéb célból vízumot kell válltanunk. Az Afrika délnyugati partjainál elterülő gyönyörű Namíbiába is csak vízummal utazhatunk. Hazánkban azonban nincs vízumkiadásra jogosult külképviseletük, a kérelmeket Namíbia bécsi nagykövetségén bírálják el. A dokumentum ára 45 euró. A közkedvelt ázsiai Maldív-szigeteken sincs ez másképpen, kivéve, hogy a 30 napra szóló belépési dokumentum ingyenes.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csillámporos Barbie-s kontra egyszerű hátizsák

Bár szeptember elseje még távol van, az írószerboltokban már most megvásárolhatjuk a csemeténk… Tovább olvasom