Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Haág Zalán szerint menekülttábort idéz a lámpasor

Szeged - Erősen megosztja a szegedieket a felújítás alatt álló Somogyi utca új kandelábersora. A lámpák után a napokban kicsomagolták az utca különleges padjait és a kerékpártámaszokat.
Addig kell kicserélni ezeket az ostorhoz vagy cigarettához hasonlító hideg fényű lámpaoszlopokat, amíg lehet – mondják a Somogyi utca új kandelábereiről olvasóink a Csörög rovatban. Sokan védelmükbe veszik az építményeket, mondván: elsőre meghökkentők, de szépek, és modernségükkel együtt is harmonizálnak az épületekkel. Haág Zalán, a kulturális bizottság elnöke (KDNP) szerint „sztrádafelhajtót vagy menekülttábort idéz a lámpasor. Sem az oszlopok alakja, sem a sűrűsége nem harmonizál az utcaképpel. A Tisza-parttól a körforgalomig nyolcféle kandeláber található, ilyen egyetlen más európai városban nem fordul elő. Ehhez nem adtuk a hozzájárulásunkat, a projektet irányító testületben részt vevő Solymos László alpolgármester és Tóth Károly képviselő (MSZP) hagyta jóvá. Megváltoztatása problémás az uniós támogatás miatt."

Megosztó az új Somogyi utcai lámpasor. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

– A Somogyi utca átvezet a Dugonics térről a Dóm tér felé. A sokféle korú és stílusú épület elé semleges küllemű kandelábereket választottam. Ennek köszönhetően továbbra is a háttér meghatározó, pozitív létet sugárzó építményei maradnak hangsúlyosak. Az utca hétvégente és ünnepnapokon, amikor az átmenő forgalom elől lezárják, korzóvá alakul át. Így a lámpák fényét elsősorban az úttest felületére irányítottuk, hiszen a lakásokba nem akartunk bevilágítani, az üzleteknek pedig mind megvan az egyedi világításuk. Most, a lámpasort a helyén látva, nem bántam meg, hogy emellett döntöttem. A Dugonics tér a város és az egyetem nappalija lesz, amelyben helye van a réginek és az újnak – hangsúlyozta V. Zákányi Ildikó a Dugonics és az Árpád tér átépítését tervező Tér és Forma Szeged Építéstervező Kft. vezető tervezője. – Ennek a lámpacsaládnak a tagjai kerülnek az Árpád térre és a rektori hivatal köré.

Megosztó az új Somogyi utcai lámpasor. Fotó: Schmidt Andrea (képgaléria)

Január végére kész

Bár a Somogyi utcában még apróbb javításokat végez a kivitelező, a kétirányú járműforgalom előtt egy hete megnyitották. A Szeged Biopolisz Park projekt 730 millió forint értékű Dugonics és Árpád téri részének – a szeptemberben módosított határidő szerint – január végére kell teljesen elkészülnie.  

A Somogyi utca padjait korszerű, speciális betonból öntötték, belekevert színezéssel. Egy részükön van háttámla, másutt nincs, hogy a sétálók mindkét oldalára leülhessenek nézelődni. Ezeknek a padoknak a kistestvérét lehet majd látni az Apáthy utcában és az Árpád téren, de a nagyáruház előtt már formálódó „kráter" vagy „fészek" karéjában is helyet lehet foglalni. A mélyedésben nyáron vízpermet-szökőkút és a csobogó működik majd, a tér klimatizálását kifeszített napvitorlák és fák, cserjék segítik.

Nem sokkal a kicsomagolás után a szegediek birtokba is vették a modern kerékpártámaszokat. Ezek az ugyancsak letisztult formájú „kulcsok" puhább műanyagból készültek merevítő vázzal, piros és antracit színben. A Somogyi utcán kívül például a Dugonics tér bejáratát képező pavilonnál állítanak fel ilyeneket, de lesz sok egyszerűbb, U alakú támasz is a rektori hivatal környékén.

A Somogyi utcai és a Dugonics téri fények. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

A tervező kiemelte: a Dugonics és az Árpád tér, valamint a környező utcák és berendezésük terveit – a szabályoknak megfelelően – többször egyeztette a városi tervtanáccsal, a műemlékvédelmi hatósággal és civilszervezetekkel.

Olvasóink írták

172 hozzászólás
 • 172. Királyisti 2013. február 11. 17:58
  „Csökött agyú terv és megvalósítás a Dugonics téri lámpasor. Mind az ostoros alakú (a szocreál stílust idézi minden hideg, unalmas megjelenésében), mind a szintén hidegfényű oszlopok. Semmiféle módon nem illeszkedik bele Szeged belvárosának az épületei által képviselt építészeti hangulatába! Mennyivel szebb lenne, ha a Kárász utcában is látható kandeláberek lennének itt, a Dugonics téren is!! Azok ráadásul nem is kápráztatnának, mint a jelenlegiek! A járókelőktől is csak elmarasztaló véleményt hallottam! Miért nem lehetett ezt előre bemutatni a város polgárainak? Felelőtlenség ilyen stílustalan tervet a város polgárainak a megkérdezése nélkül megvalósítani! Ezért felelnie kell valakinek, vagy valakiknek!”
 • 171. Kerekes 2012. december 15. 15:09
  „Kedves Bánki!
  Az észérvek előtt mindig meghajlok. De mondjuk egyezzünk meg 1:1-ben.
  Remélem a Vedresben nem fogják tanítani a kettős kört, mert ott nem sok értelme lenne. Sajnos van ismeretem az ottani mélyépítős diákok hihetetlen affinitásáról. De talán a Műegyetemen már igen.

  Mindezek ellenére járva-kelve a várost látom, hogy egész nyáron üres volt a Lófara tere, nem ültek a diákok vidáman beszélgetve a téren, mert érezték a mezei baromságot. Az idősebbek, akiknek még huszár volt a nagyapjuk szégyenteljes pillantásokkal nézték azt a 20 cm-t, amin elmozdult a szobor.
  A 2-es villamoson nem űltek emberek, csak egy-két pártszimpatizáns Rejtőt olvasva, hangos,baromi ronda és baromi sárga és még a fű is nő a vágányok közül.
  A Kárász utca borzasztó. Pang. Ember nincs rajta. Egy a jó, hogy a válság közepette, miközben csökennek a reálbérek, a Kárász utvai üzletek dugig vannak vásárlókkal. Nem úgy mint a Tescoban és az Árkádban. (Igen, tényleg presztizsberuházás volt. De mi lehet egy főutca? Ja, hogy addig nem kellett volna megcsinálni, amíg a szciális bérlőket ki nem ebrudalják? Meddig is? Nekem erre nincs időm. Ugyan olyan presztizsberuházás, mint a bőr kanapé vásárlása a lakás teljes energetikei felújítása helyett.)

  De elfogadva a véleményét, mert van ilyen is! Javaslom, hogy szakmai vezetőként vagy politikai döntéshozóként keressen munkát a Városházán. És ezt a sok rossz dolgot, amit az elmúlt 20 éveben - igen 20 éveben, tehát minden párt benne van - csináltak (mert úgy sejtem csak ilyen történt) ki lehet köszörülni. Ez a demokrácia!! Sok sikert! Addig én élvezem az új dolgokat! És várom (kritikával) az Ön eredményeit.”
 • 170. bánki 2012. december 09. 10:11
  „Kedves kerekes ! A lófara tényleg egy mezei baromság volt. A kettes villamos Rejtő Jenői felesleges beruházás. Kárász utca a szociális bérlakásokat és a döglődő üzleteket nézve tényleg presztízs beruházás volt, még a csövesekkel emelt ,,esztétikai" élmény ellenére is.

  Kettős körforgalmat meg aztán fogják tanítani a Vedresben, mint az <moderálva> tervezés mintapéldányát. ( közmű, forgalomtechnika )”
 • 169. Kerekes 2012. december 09. 00:31
  „Szegény Zalán! Látom megfogta a beruházás lényegét. Ügyes!
  Én a helyébe csendben maradnék, mert még a végén kiderül, hogy mint fizetett döntéshozó, nem volt elég alapos a döntése során. Nem is tudja miről döntött! Nem is kérdezte? Nem volt kíványcsi? Ha már ilyen érzékeny a lámpavasok dölészögére?
  Először tényleg szokatlan, de lassan meg lehet barátkozni a lámpavasakkal. Jó volna, ha politikusaink komolyabb dolgokkal foglalkoznának! Van téma bőven!!!! Minket nem kell szórakoztatni.

  Ja és a kritikákra visszatérve. Nem felejtsük el, hogy a Kárász utca Vörös tér lett, a Huszárszobor 30 cm-rel történő elmozdítása halottgyalázás, a lámpáskörforgalom a Kossuthon használhatatlan, a 2 villamos tévedés stb-stb. De azért, ugye nem olyan borzasztó ebben a lepukkant városban lakni?”
 • 168. macs 2012. december 08. 18:13
  „167. szegedi07,
  tudod, kinek a pap, kinek a papné, kinek a pap lánya/fia tetszik. :-)”
 • 167. szegedi07 2012. december 08. 16:41
  „164. varadipal 2012.12.08. 06:40

  Kedves Váradi Pál! Sajnálatos, hogy neked ez az elfuserált ocsmányság is esztétikumot jelent.”
 • 166. kispacni 2012. december 08. 11:19
  „162.
  "A lámpaoszlopok legnagyobb baja az, hogy dőlnek az út felé és ez vizuálisan nagyon zavaró látvány."
  Én is így vagyok vele. Azok a lámpák, amelyeket most szerelnek fel a a Zrínyi és Toldi utcákban pont jók lettek volna ide is.”
 • 165. queenmargareth1 2012. december 08. 10:19
  „164. varadipal 2012.12.08. 06:40 :)hahaha, egyetértek a többi meg építse újjá, ahogy látni szeretné:)”
 • 164. varadipal 2012. december 08. 06:40
  „A sok fanyalgó, semminek sem örülő majomparádé miért nem megy vissza a tanyára. Ott egy szál dróton lógó villanykörte is boldogságot okozott. Érthetetlen, hogy mindig vannak olyanok, akiknek semmi nem jó, semmi nem szép, semmi nem hasznos, semmi nem új. Vajon ők mivel járultak hozzá a varosuk feljlődéséhez, szépítéséhez, korszerűsítéséhez? Talán csak nem fizetik a bérfanyalgásukat? Sok város lenne boldog ilyen szép belvárossal.”
 • 163. CsImre 2012. december 08. 00:25
  „161. tol:

  A képeken látszik, hogy ott a kerékpárút. Igen, a többi járművel közös, másik minek kéne?”
 • 162. szegedi07 2012. december 08. 00:13
  „A lámpaoszlopok legnagyobb baja az, hogy dőlnek az út felé és ez vizuálisan nagyon zavaró látvány.
  Kicsit javítani lehetne rajtuk, ha az ívüket továbbhajtva az oszlopok szárát függőlegesbe állítanák, valamint egy kisebb méretű ívben egy egy lámpatestet tennének a járda felé. Nem hiszem, hogy kifogása lenne az EU-nak, főleg ha a nagyokos tervező is belátná milyen hülyeséget tervezett.”
 • 161. tol 2012. december 07. 18:49
  „csodálkozom, hogy az unios szabványban nincs kerékpárút. Ennél élesebben egyszerüen nincs szívem beszólni...”
 • 160. SP 2012. december 07. 17:29
  „156. MSW
  Kösz,
  megnézem. Meg a ház falát is 1 év múlva.”
 • 159. cselac 2012. december 07. 14:46
  „macs: na, szerintem azért nagy valószínűséggel ott nem lesz véleménykülönbség...”
 • 158. baloghiren 2012. december 07. 14:22
  „végülis kellenek majd a akasztofák-a hazaáruloknak”
 • 157. macs 2012. december 07. 11:42
  „Hölgyeim és uraim, kérem tegyék meg tétjeiket, milyen arányban lesznek a negatív vélemények az Árpád térről? :-D”
 • 156. MSW 2012. december 07. 11:03
  „SP, ha visszaolvastad volna a kommenteket, akkor gyorsan megtalálnád, hogy miért nincs. Köszönd meg a politikusok hozzáértő beleszólásának.”
 • 155. SP 2012. december 07. 07:45
  „Oroszlán ugrató
  karikákhoz van-e kerékpárút?”
 • 154. csonakos 2012. december 07. 07:39
  „152. vmagdi 2012.12.06. 22:26
  Akkor te, még életedben nem láttál akasztófát! Az nem így néz ki!”
 • 153. bélabá 2012. december 06. 23:56
  „121. Francois 2012.12.06. 16:12
  Tudod ha hozzászólsz valamihez akkor könnyen előfordul, hogy valaki reagál rá. Ha egy-egy reagálást, beszólást nem tudsz elviselni akkor kommunikálj inkább füstjelekkel arra valószínűleg nem kapsz neked nem tetsző választ.”
172 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2600 hátralékosnak segítettek

Az EDF DÉMÁSZ és a Máltai Szeretetszolgálat közös hátralékkezelő programja a Dél-Alföldön eddig több mint 2600 fogyasztónak segített. Tovább olvasom