Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

Háborognak a diákok a matekfelvételi miatt

Szeged- Sírva és kétségbeesve jött ki sok diák a középiskolai matematika felvételiről. Szüleikkel azon háborognak, hogy lehetett ilyen nehéz feladatsort összeállítani.
A középiskolai írásbeli matekfelvételiről kijövő gyerekek többsége kétségbeesett - ezzel fordult a delmagyar.hu szereksztőségéhez egy szülő. Mint írta, a szombati felvételi feladatok nem hasonlítottak az általános iskolában megoldott példákhoz. "Míg a suliban tudásalapú képzésre törekednek, addig az írásbeli vizsga kompetenciát, készségeket mért"

A koloknet.hu oldalán hétfőn 13 óráig több mint négyszáz olyan hozzászólást írtak a fórumozók - diákok és szülők egyaránt -, amelyben arról panaszkodnak, hogy szerintük nagyon nehéz volt a középiskolai a 2010-es középiskolai felvételi matekmatika feladatsora. Többen úgy vélték, a rendelkezésre álló 45 perc alatt alig néhány feladatot tudtak csak megoldani a tízből.
70 ezren vizsgáztak

A középfokú oktatási intézmények felvételijén 103 helyszínen mintegy 8600 olyan diák írhatott vizsgadolgozatot, aki nyolc, illetve hat évfolyamos gimnáziumban kíván továbbtanulni. A hétvégén ezt követően 467 helyszínen közel 61 ezer 500 nyolcadikos, négy- vagy ötévfolyamos középiskolába jelentkező diák vizsgázhatott. Azok, akik rajtuk kívülálló okok miatt nem tudtak megjelenni a vizsgán, a vizsgaszervező középiskola igazgatójának engedélyével ezt január 28-án pótolhatják.


"A matematika feladatsorban 10 feladat volt a 45 percre! Minden feladatnak volt 3-4 alkérdése, tehát egy-egy kérdésre EGYETLEN PERC állt a 14 éves gyrekek rendelkezésére. Ez pont annyi idő, hogy figyelmesen átolvassa és értelmezze a kérdést, majd az összefüggéseket logikát észrevegye! Ilyen minőségű feladatsorhoz több idő kellett volna vagy kevesebb feladat! Felületes, összecsapott munkára ösztönözték a gyermekemet" - írja a fórumban egy szülő.

Az irodalom és nyelvtan feladatsorát ugyanakkor könnyűnek találták a hozzászólók.

Azon lehet vitatkozni, jogosak-e a felháborodások, ám korábban az Oktatási Minisztérium államtitkára azt nyilatkozta: nem a lexikális tudást, hanem a készségeket és képességeket mérik majd a felvételin. Az www.edupress.hu oldalon megjelent cikk szerint Arató Gergely azt is mondta: a feladatlap a kompetenciaalapú magyarnyelv- és matematikaoktatás tananyagára épül.

A felvételi feladatsorokat és a javítókulcsokat itt nézhetik meg.

Olvasóink írták

78 hozzászólás
 • 78. deszki 2010. január 26. 12:09
  „Az én kitűnő tanuló gyermekem is írt és sírva jött ki. Bepánikolt szerintem, mert a kördiagrammról azt mondta a felkészítő tanár, hogy az nem szokott lenni. Hát volt. Tudom azt is, hogy lexikálisan erős, a logikai oldal gyengébb, istenem; biológus akar lenni. Vígasztaltam kicsit és most készülünk az emlt szintű matekra.
  Az egyébként kérdés, hogy az idővel való szűkösség mit hoz ki a gyerekekből, nem biztos, hogy a tényleges tudást, inkább a kapkodást és pánikot, főleg életük első megmérettetésén.
  Mi megcsináltuk a összes korábbi felvételit, azért ennyi alkérdés nem volt korábban. Az írás is sok idő!!

  Nem írtam sehova, remélem a szóbelig legalább eljut (bioszból) abban nagyon jó.

  Ui.: a szülők a hibásak gyerekeik elrontásáért, mikor mindig másban keresik a hibát.”
 • 77. mfos 2010. január 26. 10:50
  „szerintem változatos a feladatsor, de tényleg sok 45 percre! Az eldöntendő feladatok fél percesek, azok megoldásai a tanultakon múlnak, ha valaki nem jegyezte meg 3-4 év alatt pl.: a deltoid tulajdonságait az vessen magára, vagy LKKT fogalmát...stb.

  Viszont volt több számolásos feladat, mint a kördiagramos és az a téglatestekből álló térbeli testes példa, ahol térfogatot is kellett számolni az élek összeszámolása után (ez utóbbi kissé röhejes feladatnak tűnik, bár a térlátással erőteljes kapcsolatban van, tehát jó választás volt), szóval ezek 5-5 percet szerintem simán igényelnek és még keveset mondtam. Az is sok idő, amíg leírja a gyerek a megoldást meg a menetét. Ha magamból indulok ki: én a nagy izgalomtól az első negyedórában írni is alig bírtam, persze ez egyéni szoc.problém.

  A cikket csak átfutottam, arra lennék kíváncsi, hogy mostanában mi szerint dől el a felvételi? Az iskolák külön-külön állítanak fel egy szintet? Arányt?”
 • 76. Tolpal 2010. január 26. 08:49
  „71. Szerintem nem gáz, ha utáltad a matekot. Nem kell szégyellni, de különösebben büszkének se kell rá lenni.
  Nincs összefüggés szerintem a matek szeretete (vagy útálata) meg pl. a művészetek szeretete között, sőt állítólag aki jó matekos, az a zenében is jó eséllyel lesz jó.
  De a szép nők se lesznek hülyék attól csupán mert szépek.
  Én pont imádom a matekot, de még soha nem töltött el ettől engem valamiféle önteltség.
  Viszont miért van az, hogy sok ember aki nem kedveli (utálja) az fontosnak tartja bizonyítani, hogy az is lehet idióta (sőt nagy eséllyel az) aki éppenséggel jó matekos.
  Mindenképpen muszáj egy képesség hiányából (vagy vélt hiányából, a saját lustaságunkból) erényt kovácsolni azok rovására akik pont másképp állnak egy dologhoz (ez esetben a matekhoz)?”
 • 75. lila 2010. január 26. 08:37
  „Tanulni kellett volna inkább, most meg sírnak!Az utóbbi 20 évben már szinte ajándékba adták az érettségit, meg a diplomát, ennek egyik hatása az is, hogy a tanárok hozzáértése is sok kívánnivalót hagy maga után.”
 • 74. egyszegedi 2010. január 26. 05:37
  „Itt jut eszembe az a hallássérült fiú, aki álmodik a jövőjéről, aki azzal küszködött, hogy hozzájusson az órákon elhangzott plusz tudáshoz. Soha nem kellett neki plusz órákra járni, középfokú nyelvvizsgát tett, középiskolába felvételizett, két különböző felsőoktatásba is elsőre felvették, mindig erős iskolába járt, ahol a jók között is a legjobbak közé küzdötte fel magát. Maholnap diplomája lesz. Mit ér el vele, ha nincs lehetősége érvényesülni? Ennyit a tudásról és annak elismeréséről.”
 • 73. bambinaXX 2010. január 26. 04:55
  „allegro! megjegyezném, h Einstein 3-as volt fizikából, matekból se különb..
  Nem mindíg a jegyek mutatják a valódi tudást, pláne nem a képességeket. Gyengébb iskolából könyebben hoz jobb jegyet az ember.. vagy ahol általánosban a tanár "felfelé kerekít", mert számít ki a diák szülője - ott a gyerek szívja meg végül (lásd most), és a szülő pedig méltatlankodik. Pedig csak ő nem volt tisztában, h mire képes a gyereke. Igenis kell szelektálni!!! A felvételin mindenki u.azt oldja meg, u.annyi idő alatt. Ha nagyon nehezen teljesíthető és sok diáknak sikerül rosszul - akkor is lehet őket rangsorolni.
  Aki pedig "be akarja nyomni a gyerekét" egyetemre, de államira nem tudja, az fizet már most is- van már költségtérítés...
  De az igazán tehetséges, okos fiatalok elől ne vegyék el a helyet a nem teljesítők!!”
 • 72. bambinaXX 2010. január 26. 04:29
  „utálom a strébereket!!!
  :))”
 • 71. leeannlarue 2010. január 25. 23:52
  „70. audia8: már bevallhatom, ha személyeskedünk, hogy a kőrösybe jártam. az érettségihez nekem sem volt szükségem külön tanár felkészítésére. (ahogy írtam, a középiskolai felvételihez kellett plusz matek, nyelv és magyar órákat venni délutáni fakultációkon. nagyjából a mai emelt szintű érettségi felkészítőhöz hasonlítható.)
  tudtam, ha valami el akarok érni az életben, azt csak az eszemmel tehetem, mert meglehetősen kétbalkezes vagyok (és voltam). tudatosan választottam én magam pályát 14 évesen, megvolt a felvételi, középsuliban igyekeztem a felső 10%ba kerülni, hogy elérhessem a célomat. falusi iskolából indultam, így csak magamra számíthattam. sajnálatos, hogy a tudás, legyen az humán, reál, lexikális vagy logikai érzékből adódó, nem számít értéknek - a jó tanulók egész egyszerűen stréberekké vannak alacsonyítva.”
 • 70. apátfalvifaszagyerek 2010. január 25. 23:37
  „51. Az gáz, ha valaki utálja a matekot???? Na azért álljunk már le... Én is utáltam, mint a sz*rt, és nem szégyellem! A sok matekos nagyokos (persze nem mindenki) meg olyan szinten érzéketlen egy filmre vagy egy irodalmi műre, mint a fene. Úgyhogy a logika sem mindenek felett áll... Persze nagyon fontos.”
 • 69. audia8 2010. január 25. 23:17
  „61. leeannlarue 2010.01.25. 22:20

  Nekem nem kellett különórákra járnom, és mégis felvettek első helyen az egyetemre.
  Középsuliban végig 2.85 és 3.45 között mozgott az átlagom, és emiatt nem noszogatott egyik tanár sem, meg maga az iskola sem. Az érettségit meg majdnem megírtam hibátlanra, még az emelt is símán ötös lett. Mindezt azért írom, mert néhány "jeles" szegedi középiskolában az a lényeg, hogy mennyi az átlagod, és nem pedig az, hogy mennyit tudsz és hogyan viselkedsz :O Az ottaniak úgy hívták, hogy versenyistálló, nálunk volt szerencsénk az intéményünket "iskolának" hívni! (nézz utána, hogy a klasszikus iskola miben tér el a mai suliktól)”
 • 68. audia8 2010. január 25. 23:13
  „Miért van az, hogy az "álliberális" gondolkodású szülők mindig panaszkodnak, de az ő gyerekükresoha nem lehet panaszkodni. Ami tény az tény, ha szigorítanak a felvételin, akkor okosabb gyerekeket vesznek fel a jelesebb sulikba, és a kevésbé okosak, meg a kevésbé jobb suliba. Ez olyan, mintha azon háborognék, hogy miért drágább az A-Merci a Suzuki Swiftnél?
  Miért? Csak mert :)”
 • 67. Beth 2010. január 25. 22:57
  „upsz, tényleg... 4 osztályos gimibe: elírtam :D”
 • 66. CID 2010. január 25. 22:48
  „64. hozzászólás Zsoltee0716 2010.01.25. 22:33
  Ha jól értem( bár nem vagyok humán beállítottságú), itt nem az érettségiről van szó. :)
  Kicsit elkeserít a dolog, ha a mai diákok ezeket a matek feladatokat, nehéznek találják. Tudom, divatos mostanság a sok szócséplésből megélni, de ez azért remélhetőleg, nem tart örökké. Az, hogy a nebulók háborognak még megértem ( bár nekik nem az a dolguk, hogy panaszkodjanak ) , na de, hogy a szülők is pampognak, az azért beszarás. Ha hülye a gyerek, akkor nekiállnak mást hibáztatni....”
 • 65. Beth 2010. január 25. 22:41
  „Na látod Zsoltee, lehet így is. Én is végigjártam a szi-szki vonalat, matekórán a tanár rám szólt, hogy inkább olvassak a pad alatt, minthogy mindig köpjem fejből az eredményt a többieknek, akik lassúak voltak..”
 • 64. Beth 2010. január 25. 22:37
  „Végigolvasva alig akartam hinni a szememnek, hogy a matekutálat ráragadt a gyerekeitekre. Én imádtam a matekot, nem is ijedek meg az első szélvihartól. Mindenhez kell logika, számítás. Még a boltba vásárolva is!

  Emlékszem: mennyit gyötörtek bennünket a matekkal, de nem vettük zokon. Most kekeckedésnek számít ez a cselekedet.
  Mi halálra gyakoroltuk a kerület-területszámítást, még most is megy. Kapásból megmondtam az eredményt bizonyos feladatoknál.
  Most meg mindenki okosabb a tanárnál, vagy okosabbnak hiszi magát.

  Akarat nélkül nem ér az egész egy fabatkát sem.”
 • 63. Zsoltee0716 2010. január 25. 22:33
  „62. hozzászólás Beth 2010.01.25. 22:22
  " 8 osztályos gimibe íratni a csemetét."

  Hát miért kell annyi? 2 ill. 4 év alatt le rakható az érettségi. pölö én 8 évig ugyanoda jártam 9-10.(kitalálom mi a jó fenét akarok tanulni mi érdekel/miből lehet megélni(2év) ja és mellesleg mit indítanak. Én ácsként indultam, de maradtam az építőíparban(burkoló 2év) majd kis csavarással épületgépész írányzat(klíma szerelő (2év), majd felnőtt oktatásba (2év) érettségi. Legfiatalabb 18 körül a legöregebb 40 akárhány évesen érettségizett abban az évben! Idén sincs másképp. Az megint megint más hogy a melohelyen megnézik hogy te a 6 kilóba érettségiztél vagy a Radnótiba. Egyértelmű ki a nyerő ha ezt nézik csak”
 • 62. Beth 2010. január 25. 22:24
  „A mai gyereknek a tanulás (tudás= bevésés) nem jelent semmit. Ami ragad, az tapad...

  Mi még gyakoroltunk. A mostani gyerekek nem teszik ezt. Majd az órán... Otthon is kéne rögzíteni a tanultakat, nem csak porosítani az agytekervényeket.”
 • 61. Beth 2010. január 25. 22:22
  „Szerintem egy jó képességű 10-12 éves tanuló meg tudja csinálni legalább a felét.
  De ha nehéz, akkor ne tessék 8 osztályos gimibe íratni a csemetét.”
 • 60. leeannlarue 2010. január 25. 22:20
  „én jártam annak idején plusz órákra, hogy felvegyenek oda, ahová. akkor még magyarból+nyelvből+matekból kellett (sok helyen) egymás után, sorban felvételi dolgozatot írni. később 5ösre érettségiztem elsőre. az első helyre felvettek az egyetemen. nyelvvizsga van, diploma folyamatban... aki akar, az tud!”
 • 59. Zsoltee0716 2010. január 25. 21:44
  „Navarro 2010.01.25. 20:42

  Köszönöm!

  Az idő valóban kevés volt rá, de a matek érettségi se lesz könnyebb. Ott is van egy hosszabb és egy rövidebb idős feladat sor. Már aki eljut odáig, mert az se olyan könnyű.”
78 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolvaj lapult a hattyastelepi bokorban

Szeged - Tolvajt értek tetten a szegedi rendőrök vasárnap a déli órákban - közölte a rendőrség. Tovább olvasom