Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Háborognak a menekülttábor miatt az algyőiek

Algyő - Nem kérnek az algyőiek azokból a menekültekből, akiknek a napokban egy 300 főt befogadó ideiglenes tábort húznak fel a nagyfai büntetés-végrehajtás területén. A határsértők szabadon járhatnak majd ki a táborból. A nagyközség lakói tartanak a bűncselekményektől, a fertőzésektől, és féltik a gyermekeiket is.
Háborognak az algyőiek a nagyközség közigazgatási területéhez tartozó, de a nagyfai büntetés-végrehajtás területén lévő ideiglenes menekülttábor miatt. Ahogy megírtuk, a napokban megnyíló tábor 300 határsértő befogadására lesz alkalmas. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) tájékoztatása szerint Magyarország idén ismét rendkívüli migrációs problémákkal szembesült, ugrásszerűen nőtt a hazánk területére illegálisan érkező, menedékjogot kérő külföldiek száma, és már a nyári hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy a menekülteket befogadó intézményrendszer kapacitása nem elegendő.

Nagyfán először tavaly nyáron nyílt ideiglenes befogadó állomás menekülteknek. Megírtuk, az algyőiek féltek az onnan szabadon ki- és bejáró menekültektől. A probléma megbeszélésére lakossági fórumot kellett összehívni, amelyen a rendőrség szakemberei is részt vettek. A BÁH sajtóosztálya lapunk érdeklődésére korábban közölte, Nagyfa ismét ideiglenes nyitott befogadó állomásként fog működni, így az ott elhelyezett menedékkérők mozgását nem fogják korlátozni.

Ennek megfelelően elhagyhatják majd az intézmény területét, ki- és belépésüket a befogadó állomás nyilvántartásában rögzítik.

Farkas János sem ért egyet azzal. hogy a menekültek szabadon kószálhatnak Algyőn. Fotó: Schmidt Andrea
Farkas János sem ért egyet azzal,  hogy a menekültek szabadon kószálhatnak Algyőn.
Fotó: Schmidt Andrea

– Minden algyői nevében beszélünk. Azt akarjuk, hogy ne engedjék ki a menekülteket Nagyfa területéről. Tavaly is több balhéjuk volt például a Kóla italboltban és más sörözőkben. Mások megpróbáltak bemászni az emeletes házak alacsonyan lévő erkélyeire. Persze sajnáljuk is őket, hiszen nem véletlenül menekültek el a hazájukból, Magyarország pedig a sok határsértő miatt kényszerhelyzetben van, de a felbukkanó idegenekről semmit sem tudunk, és biztosan vannak közöttük bűnözők is. Nagyfa csak 11-12 kilométerre van Algyőtől, tavaly is csoportokban jöttek be a faluba az idegenek. Miért engedik meg nekik, hogy szabadon járkálhassanak közöttünk? Ráadásul itt van az ebolajárvány is: valószínűleg egy megfertőződött beteg hamarabb meghal, mint hogy elérje Magyarország területét, de sosem lehet tudni – magyarázta Sándor Jenő és Farkas János az algyői focipálya mellett. A körülöttük lévő kis csoport tagjai közül többen reményüket fejezték ki, hogy az új polgármester nem engedi majd a tábor felhúzását. A polgármesternek azonban – ahogy korábban megírtuk – semmilyen beleszólása nincs a tábor kialakításához. Egy férfi azt mondta, tavaly nyáron az egyik menekült elszerette egy algyői férfi feleségét, a nővel egészen Kecskemétig utaztak, ott találtak rájuk. A csélcsap asszony azóta újra a férjével él.

A Kóla italbolt pultosa tőlünk értesült arról, hogy hamarosan újra megfordulhatnak menekültek a sörözőben. Arckifejezéséből láttuk, egyáltalán nem örül a hírnek. – Mi döntjük el, kinek adunk italt, a főnök egyelőre nem adott utasítást arra, hogy a menekülteket nem szolgálhatjuk ki – mondta. Az ivó törzsvendégei szintén nem lelkesedtek, hogy újra megnyílik a tábor. Azt mondták, tavaly rendszeresen bejártak inni ide a menekültek, akiknél mindig sok euró volt, taxi hozta és vitte őket vissza Nagyfára. Egyikük azt mesélte, hogy különösen a kisgyerekes szülők aggódnak az idegenek miatt, akik céltalanul lődörögnek a faluban, amivel megijesztik a kisgyerekeket. „Az az igazság, hogy mi, algyőiek olyanok vagyunk, hogy nem szeretjük az idegeneket" – summázta az egész ügyet egy kávéját szürcsölő férfi.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kothencz szocialistaként szerepelt az önkormányzat honlapján

A szegedi önkormányzat honlapja szerint Kothencz János az MSZP-DK-EGYÜTT-PM-Összefogás Szegedért színeiben jutott be a közgyűlésbe. Cikkünk után javították az elírást. Tovább olvasom