Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

Háború és béke a megyei romafórumon

Szeged - Gyerekeket üdültet, korrepetál, ruha- és élelmiszersegélyre gyűjt, rendezvényt szervez, szponzort keres és talál a megyebeli cigány önkormányzatok egyik fele. Mások látszatmegoldásról beszélnek, az állam segítségét keveslik. Nyugodt és háborgó hozzászóló is akadt a megyei romafórumon.
A megye 20 ezer fős cigány közösségét képviselő 18 kisebbségi önkormányzat beszámolója az elmúlt évről: ez volt a célja az V. Roma Fórumnak, amelyet a megyei önkormányzat egészségügyi, szociális és kisebbségi bizottságának elnöke, Gémes László hívott össze szerdára az Újszegedi Rendezvényházba. Vízhányó Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy akik szeretnének értékes tagjai lenni egy közösségnek, el kell fogadniuk annak szabályait. Az önkormányzat az elmúlt 4 évben 12 és fél millió forintot fordított a romák megsegítésére, többek között ösztöndíjra. Bár ezt önként tette, az összeget többen kevesellték.

A fórumon az derült ki, a kisebbségi testület sikere nagyban múlik azon, milyen a kapcsolata a helyi „nagy" önkormányzattal. Ajtai Éva, a vásárhelyi elnök rossz viszonyról számolt be, a tiszaszigeti Kozák Jánosviszont azt mondta, minden segítséget megkap, és él is vele. A hozzászólók egyik fele arról a felismerésről beszélt, hogy ők nem tudják megoldani egyedül a cigányság legégetőbb gondjait, pénzt nem tudnak adni, viszont amiben tudnak, segítenek: közmunkát szerveztek, bográcsos főzőversenyre, gyerekek kirándulásának finanszírozásához szereztek támogatókat, adományt gyűjtenek, osztanak, működtetik a tanodát, amely a cigány gyerekek korrepetálását végzi, hogy legalább a 8 osztályt el tudják végezni. Az oktatás az egyik legfontosabb terület – érveltek. A másik tábor szerint először munkát kellene adni, de a kormány épp most csökkentette a közmunkaprogramra szánt pénzt, és ez – ezt senki sem vitatta – elsősorban a cigányokat érinti rosszul, mert havi 28 ezer forintból nem lehet iskoláztatni a gyereket. Ezt távollétében Farkas Flórián országgyűlési képviselőn kérték számon. Rácz Tamás, a Lungo Drom alelnöke békítőleg szólt, Kolompár László, a megyei kisebbségi önkormányzat korábbi tagja erre magából kikelve magyarázta, nem lehet együttműködésről beszélni, amikor a megyei cigány politikusok „egymás húsát eszik". A fórum után páran kiabáltak egymással, férfi nemi szervek is röpködtek a levegőben.

– Ebből most egy kortesfórum lett, hétvégén megyei és országos kisebbségi ön- kormányzati választást tartanak, két szervezet áll egymással szemben, és ennek mi isszuk a levét – vont mérleget Meszes István a deszkiek képviseletében.

– Nem titkolom, szeretnék megyei kisebbségi önkormányzati elnök lenni, de nem mindenáron – mondta lapunknak az apátfalvi Károlyi Sándor(Lungo Drom), a megyei közgyűlés elnökének tanácsadója. – Ezt a fórumot azért tartottam fontosnak, hátha a résztvevők között teremtődik valamiféle egység. Ha nem, az sem baj, úgyis az számít, ki mit tesz le az asztalra.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. apátfalvi* 2011. január 06. 22:36
  „Én meg kérnék tőled, kedves dodó, egy linket, amellyel bizonyítod, hogy én írtam azokat a mondatokat, melyeket nekem tulajdonítasz.

  Ha nem megy, akkor meg szilléri komáddal együtt kérhetitek a bocsánatomat.”
 • 21. dodó 2011. január 06. 21:52
  „Kedves <eva_ajtai71>, kedves Éva asszony!

  Igaza van, alaptalanul vádoltam! Mindenkit ártatlannak kell tekinteni, amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik! Ezért a helytelen és sértő fogalmazásért elnézését kell kérnem! Egyúttal kérem, a DM-től kérjen helyreigazítást az Önről megjelentetett cikkek valóságtartalma miatt!

  "Elnök lett a gyanúsítottból - Ajtai nem akart indulni, de rábeszélték"
  Korom András - Délvilág napilap :: 2010.11.04. 09:55
  "Hetente egy automatát feltörtek"
  Munkatársunktól - Délmagyarország napilap :: 2010.11.12. 11:59”
 • 20. apátfalvi* 2011. január 06. 20:52
  „Köszönöm Apollo! (de vigyázz, rólad meg mindjárt kisütik, hogy a nem létező apátfalvi zsidó hitközség vezetője vagy, esetleg azt, hogy igazából Te vagy Károlyi... :D )”
 • 19. Apollo 2011. január 06. 20:28
  „Gyerekek ez így nem fer, az "apátfalvi" az apátfalvi, Károlyi, meg Károlyi, igaz Ő is apátfalvi,....... vagy is ott lakik....:):) mit kell itt találgatni, ennek semmi értelme.
  Majd ha, szilléri és dodó is felfedi az igazi kilétét telefonszámmal, e-mail elérhetőséggel, akkor lesz miről beszélni.......”
 • 18. apátfalvi* 2011. január 06. 20:17
  „17. Érdemi válasz nuku! Kösz, nem vártam mást tőled. Gyúrjál még egy kicsit az érvelésre, mert ez így még a kuruc.info-ra se elég. Továbbra is várom, hogy mi a bitonyítékotok arra, hogy én Károlyi vagyok, különösen azt, hogy dodó bizonyítsa egy linkkel, hogy az általa nekem tulajdonított sorokat valóban én írtam.”
 • 17. szilléri 2011. január 06. 19:17
  „moderálva”
 • 16. eva_ajtai71 2011. január 06. 19:07
  „Kedves Dodó!
  Örömmel értesítelek, hogy igen rólam van szó! Nem értem, hogy miért csak ilyen fórumon mondod el a véleményedet rólam! Miért nem állsz ki a nyilvánosság elé és mondd el mekkora tolvaj vagyok! Ha már ennyire ismersz! ma megtettem a feljelentésem , és remélem gyorsan azonosítani fognak téged! Amúgy meg a 6. nak meg azt üzenem ,hogy nagyon téved, mert elég sok cigány ember dolgozott, és dolgozik a közmunkán. Könnyű nektek leblamázni folyamatosan a cigányokat, az olyan <moderálva> mint ti, akik sportot űztök a cigányok lenézéséből, mellesleg elég sok időtök lehet erre! talán ti is otthon ültök egész nap , és folyton csak a cigányokról elmélkedtek ? Én szívesen meghívok bárkit egy kötetlen beszélgetésre, ahol megmutatom, hogy mennyi mindent meglehet tanulni azon a bizonyos gyógypedagógián!
  A képviselőségről meg csak annyit, hogy nem tudom mit irigykedtek? egy cigány kisebbségi önkormányzat éves állami támogatása 570 ezer forint, ebből kell mindent finanszíroznunk! Fizetés az nincs, csak rengeteg munka!
  Hát aztán ezt mind eltudjuk szerintetek lopni? Hú ha de nagy lehetőség!! szívesen átengedem a helyem bárkinek aki kedvet érez ehhez a munkához ! Annyi mindent rossznak ítéltek bennünk, úgy hogy valójában nagyon sok ember még csak nem beszélt egy szót sem cigány emberrel! köztetek is vannak bűnözők, aljasak rosszak, stb, mindenkinek üdv!”
 • 15. apátfalvi* 2011. január 06. 17:49
  „9. Ez nem én vagyok!

  13. Kérnék egy linket, amin ezt a nekem tulajdonított hozzászólást én írtam! Addig kuss!!!!”
 • 14. zoltanszabo 2011. január 06. 16:52
  „Fenntebb van még egy jó cikk.
  A t. romavezetőkről : Kolompár és társai /9/ en. --
  5,7 milliót---7,2 milliót---145,5 millió Ft-ot loptak el !! Nem kispályások ! Max iskolai végzettség : 8 osztály--gyógypedagógián--a többinek 6 osztály.
  Ki violt azaz állat aki 1 Ft-ot is adott nekik, és soha nem ellenőrízte hol a lóvé ?? Mindd börtönbe, v. szénbányába a Mecsekbe . min. 20 évre.”
 • 13. dodó 2011. január 06. 15:36
  „9.) szilléri!

  Köszönöm, Barátom! Igaz volt a sejtésem!
  Persze, Pátfalván könnyű őket képviselni, hiszen a "...falunkban akkor tüntetnek a roma asszonyok, ha késik a szemétszállító autó...; nálunk a (cigány) gyerekek rendesen járnak iskolába és jó eredménnyel időben el is végzik azt...; a mi falunkban becsületesen dolgoznak a roma férfiak, az asszonyaik nevelik 2 - 3 (?) gyermeküket..." /idézetek <apátfalvi> roki kommentelő régebbi hozzászólásaiból/”
 • 12. KárolyiS 2011. január 06. 14:49
  „7.Csirén!
  Jogos a felvetésed,csak a megközelítéssel van baj.Nem az önkormányzatot kell felelősségre vonni,hanem meg kell nevezni azt a személyt,személyeket akik felelősek voltak a roma ház fenntartásáért.”
 • 11. KárolyiS 2011. január 06. 14:41
  „dodó barátom mire vagy kiváncsi még? Remélem szilléri tényszerű közlése kielégítő számodra?
  10.Toroczkai Laci értelmes és okos képviselő,helye van a közgyülésben.Lesz még alkalmam eszmecserét folytatni a képviselő úrral.”
 • 10. anyahajókabinajtóhajtogató 2011. január 06. 12:42
  „Toroczkai László is bent van a megyei közgyűlésben, kár hogy nem az ő véleményét kérdezték meg cigányügyben.....”
 • 9. szilléri 2011. január 06. 11:40
  „2. Ez az apátfalvi Károlyi Sándor nem a mi < apátfalvi * >-nk?

  Igen ő az ,,apátfalvi....gyerek" nevű kisebbségi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ,,Név: Károlyi Sándor
  Frakció: Polgári frakció
  Bizottsági tagság: Oktatási, Ifjúsági és Sportbizottság tag
  Szociális és Kisebbségügyi Bizottság alelnök
  Egészségügyi Bizottság tag
  Egyéb választott testületbeli tagság:
  Előző ciklusokban betöltött szerep: 1990-2002-ig települési képviselő (Apátfalva)
  Legmagasabb iskolai végzettség: Élelmiszeripari technikum
  Nyelvismeret:
  Publikus telefonszám: 30/601-5747
  Publikus e-mail cím: romanikrisz@freemail.hu Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
  Életrajz: Család: Nős, 2 felnőtt gyermeke, 5 unokája van
  Tanulmányok: Konzervgyártó mesterszakmunkás (1969)
  Érettségi (1985)
  Konzervgyártó technikum (1986)
  Szociális asszisztens (2003)
  Szakmai / politikai pálya: 1969-1991. Szegedi Paprikafeldolgozó vállalat Makói telepén csoportvezető
  1991-1998. Apátfalvi Polgármesteri Hivatal cigánycsalád gondozó,
  1998- jelenleg is az Apátfalvi Cigány Kisebbségi Önkormányzat szociális tanácsadója
  Három cikluson át települési képviselő
  1995-2000. az Orzságos Cigány Önkormányzat képviselője, jelenleg az Apátfalvi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke,
  10 éve FIDESZ párt tag "”
 • 8. jozko 2011. január 06. 11:35
  „Csak a cikkből idézek:

  Férfi nemi szervek röpködtek a levegőben...
  Egymás húsát eszik...

  Hát, gusztus dolga.”
 • 7. Csirén 2011. január 06. 10:33
  „Csak abban az esetben kapjanak egy fillért is az Önkormányzattól, ha kiderítették, hogy ki lopta el a Cserepes sori közösségi házat.
  Elsősorban meg kell keresni a kijelölt gondnokot,( Gondolom volt, és nem a vakvilágba adtuk a tízmilliókat....), és ellene büntetőeljárást kezdeményezni. Előbb utóbb kiderül, hogy hol vannak pl. a berendezési tárgyak.
  Addig egy vasat sem a tolvaj bandának, a mi adónkból!”
 • 6. zoltanszabo 2011. január 06. 10:02
  „Ekkora pofátlanságot ! Keveslik a 12,5 millió Ft. Mit tettek le ezek az asztalra ? a poháron kívül ???
  Nem a munkát kellene kérniük--a segély hellyett??? " 28 000.-Ft-ból nem lehet tanítattni " , a fehér ember hogyan tud ??A tanítás---ingyenes !!!!16-17 éves roma gyerek még 2-3. osztályba jár !
  A k. vezetők minnyi lóvét loptak el ? Pl. a vásárhelyi is pl????
  Én egy Ft-ot se adnék nekik--csak akkor ha dolgoznak !!!!! a közmunkásokat elnéztem --egy cigány se volt köztük !!!!
  Az se igaz,hogy 28 ezret kapnak---mikor van 4-5-8 gyerek, ezeknek mennyi a családi pótléka ???mennyi nevelési támogatást kapnak ?? fűtési--lakhatási stb. támodatást. Itt olvastam kb. 19 féle támogatás létezik--ezeket mindd tudják a cigányok ---de honnan ?---és ki is harcolják maguknak.
  Ez a pénz akár százezer Ft-is lehet.
  a fehér ember meg kap 2500.-Ft lakásfenntartási támogatást--1 félét--neki nem jár több!!!!”
 • 5. dodó 2011. január 06. 09:47
  „- "...bográcsos főzőversenyre, gyerekek kirándulásának finanszírozásához szereztek támogatókat..." - FONTOSSÁGI SORREND?
  - "...adományt gyűjtenek..." - KI HITTE VOLNA?
  - "...legalább a 8 osztályt el tudják végezni... (?)" - KÖTELEZŐ, 12 ÉVIG TARTÓ, NEKIK INGYENES, SŐT ÖSZTÖNDÍJAS KÉPZÉSSEL???

  1. Ez az <Ajtai Éva> az a tolvaj Ajtai Éva?
  2. Ez az apátfalvi Károlyi Sándor nem a mi < apátfalvi * >-nk?”
 • 4. szilléri 2011. január 06. 09:42
  „A Csongrádi 106 sem semmi ! LAÉT !

  Akár ott is tarthatták volna a ,,miting gettót" !”
 • 3. RézmívesGyekszon 2011. január 06. 09:27
  „Miért is az Újszegedi Rendezvényházban? Miért nem az "Amaro Kher"-ben a Cserepes soron? Ja, hogy az már nincs?
  " A pályázaton nyert pénzből (112 ezer 365 euró) Kozma József alpolgármester 2004-es közgyűlési előterjesztése szerint 32 ezer 742 eurót, azaz mintegy 8 és fél millió forintot a rövid ideig működő közösségi ház felújítására költöttek. Az épület jövőjéről és a maradék 79 ezer 623 euró sorsáról szerettük volna megkérdezni Kolompár Lászlót, a szegedi CKÖ jelenlegi vezetőjét is, ő azonban arra hivatkozva, hogy jelenleg is tárgyalnak az ingatlanról, azt javasolta, két hét múlva keressük újra."
  "A kaput is lehegesztették, de a kerítésbe lyukakat vágtak a tolvajok és a házfoglalók. Az áramot, gázt már régen lekapcsolták, nehogy ,,lopás közben balesetet szenvedjen valaki".
  "Ami értékesíthető volt, elvitték, ami nem, azt nagyrészt szétverték. Hátul, az udvarban álló melléképületben még lovakat is tartottak"”
22 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízkereszt: a három királyok és az Úr megjelenésének ünnepe

Január 6-a vízkereszt napja. Ezzel lezárul a karácsonyi ünnepkör és kezdetét veszi a farsangi időszak. Tovább olvasom