Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Háború lehet a palackozott fröccsből

Magyarország - Nem kell jövedéki adót fizetnie annak, aki fröccsöt palackoz és forgalmaz. Egy budapesti vállalkozás élt a lehetőséggel. Áruja kiállításokon szerepel, védjegyet is kapott, de a borászok attól tartanak, hogy most megnyílt egy kiskapu, amely megint lehetőséget ad silány borok forgalmazására.
Egy jogszabály-módosítás értelmében januártól jövedéki adó terhe nélkül lehet fröccsöt palackozni, forgalmazni. Az engedmény olyan italra vonatkozik, amely szőlőbor és szénsavas víz keveréke, legfeljebb 8,5 százalék alkohol van benne, és a bor aránya több mint 50 százalék. A hírt az Agrárszektor nyomán nemrég az index.hu és az origo.hu is közzétette. Utóbbi rábukkant az első vállalkozásra, amely már él a lehetőséggel.

Fantáziát látott a fröccsben

A budapesti Vasuta Zrt. eredetileg kazánok és kazánházi berendezések szervizelésével, üzemeltetésével foglalkozik. Az alapító dédnagyapja 1867-ben indított épületgépészeti vállalkozást, és apáról fiúra szállt a hagyomány. Vasuta Gábor azonban a fröccsben is látott fantáziát – Németországban, Ausztriában palackoznak ilyen italt –, és műszaki emberre jellemző alapossággal látott hozzá, hogy tervét véghezvigye. Két év alatt kidolgoztatta azt az eljárást, amely biztosítja, hogy az ital tartósítószer nélkül két évig őrizze a minőségét. Az eljárás szerint a 8 fokra lehűtött, szaturált ivóvizet és bort pihentetik, palackba töltik, amíg lenyugszik, nyomás alatt tartják, majd „fesztelenítik", lezárják. A zrt. honlapján olvasható, hogy a palackozott fröccs sikerrel mutatkozott be franciaországi, hollandiai, kínai élelmiszeripari kiállításon, megkapta a Premium Hungaricum védjegyet. A legutóbbi közlemény itt a vállalkozásnak szóló levél, amelyet a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György írt.

A jó fröccsnek ma is biztos keletje van. Fotó: Karnok Csaba
A jó fröccsnek ma is biztos keletje van. Fotó: Karnok Csaba

Aggódnak a borászok

A borászszakma nem örül egyöntetűen az ötletnek. Ungerbauer György, a Csongrádi borvidék elnöke azt mondja, kollégáival együtt, mintegy véletlenül értesült arról, hogy a fröccs jövedékiadó-mentes lesz. Attól tart, hogy ez lehetőséget ad egyes vállalkozásoknak arra, hogy nagyot kaszáljanak. A csongrádi tisztségviselő érzése szerint még nincs lejátszva az a meccs, amelyet ők vívnak az olasz bort behozó, olcsón forgalmazó cégekkel. Nemrég sikerült elérniük, hogy a minősítő intézet 30 napig, majd ezt meghosszabbítva még 90 napig vizsgálhatja az országba beérkező borszállítmányokat. Más adminisztratív eszköz is hozzájárult ahhoz, hogy a viszonyok kiegyenlítődjenek a minőségi és az olcsó bort forgalmazók között. A palackozott fröccs Ungerbauer feltételezése szerint nem egy magánember ötlete nyomán, hanem az előbb említett érdekcsoport hatására válhatott jövedékiadó-mentessé. A témáról a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöksége február 19-én, csütörtökön tárgyal, és állásfoglalást is közöl – tudtuk meg Tornai Tamástól, a HNT elnökétől.

Tibi atya szerint

„A fröccspalackozás több szempontból sem állja meg a helyét" – reagált kérdésünkre Tóth Máté, a Humbák Művek Kft. ügyvezető igazgatója, aki e témában Magyarországon most a legilletékesebb. Cége a Facebookon 632 ezer ember által követett, Tibi atya nevű mémre alapított startup-vállalkozás. Minőségi borokat palackoz, a borkultúrát népszerűsíti, és kocsmákkal, „fröccsöntő műhelyekkel" áll kapcsolatban, franchise-rendszerben. Tóth Máté emlékeztet, nem mindig ugyanolyan arányban kevert fröccsöt kíván az ember, és nem is jó, ha elvész az az élmény, amikor a bort felöntjük szódával. „Többször tartottunk jótékonysági fröccsosztást. Ott tapasztaltuk, hogy bizonyos idő után a bekevert fröccs kesernyés mellékízt kap. Valószínűleg a szén-dioxid és a bor reakciójáról lehet szó, de nem vagyunk kémikusok."

Véd a szabadalmi oltalom

Az aggodalmakat elmondtuk Vasuta Gábornak, aki szerint alaptalan a borászok félelme. Az ő vállalkozása jó kapcsolatra törekszik velük, éppen hogy segíteni akar nekik: – Azt az eljárást, amellyel a mi fröccsünk készül, szabadalmi oltalom védi itthon és 28 európai országban. Zárt, ellenőrizhető az előállítás metódusa, a felhasznált, minőségi borról hegyközségi igazolást kérünk és kapunk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejes László: Lerohanta a lakókat az IKV

Négyéves huzavona végére kerülhet pont a Temesvári körúti 17 emeletes házban azzal, hogy az IKV korrigálja a fűtésszámlákat. Tovább olvasom