Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Háborús övezethez hasonlít London

Egy Londonban élő magyar lány ismerte azt a fiatalembert, akit a metrórobbantás után nem sokkal fejbe lőttek a rendőrök. Mint azt lapunknak elmondta: az eset legalább annyira ártott az idegenforgalomnak, mint a terrortámadás, mely után az angolok élete is gyökeresen megváltozott.
Léczfalvy Anna több éve él Londonban. Négy hónapos intenzív nyelvtanulás céljából utazott oda annak idején, de annyira megszerette a brit fővárost, hogy azóta sem jött haza. Sőt: a terrortámadások után sem fordult meg a fejében, hogy összepakoljon. – Bárhol megtörténhet ugyanez, nem lennék sehol nagyobb biztonságban – indokolta döntését.

A fiatal lány ismerte azt a brazil diákot, akit július 22-én a rendőrök fejbe lőttek, amikor a metróban elszaladt előlük. Mint mondta, rengeteg hamis információ hangzott el az üggyel kapcsolatban a fiúról. – Nem ugrott át például a jegykezelőn, ezt bizonyítja a nála talált érvényesített szelvény – mondta Anna. – Egész egyszerűen attól ijedt meg, hogy tudta: két éve lejárt a vízuma, és azon a szörnyű napon rendőrök akarták megállítani. Ráadásul az is hazugság volt, hogy fekete kabátot viselt. A hatóság sokat ködösített ebben az ügyben, hogy mentse, ami még menthető.

A magyar lány szerint ez az eset legalább annyira hozzájárult az idegenforgalom visszaeséséhez, mint maga a terrortámadás. Sokakat megdöbbentett ugyanis, hogy egy ártatlan fiatalt fejbe lőttek a nyílt utcán. A fiú rokonai egyébként azóta is sokkban vannak, és azt fontolgatják, hogy a kártérítés ellenére perre mennek.

A robbantás idején Anna otthon volt, így csak a televízióból értesült arról, mi történt. Barátnője azonban négy órán keresztül gyalogolt, mire hazaért. – Ha Londonban leáll a metró, az élet is megáll – magyarázta. – Még az éttermek és a vendéglők is bezártak. A földalatti pedig napokig üresen járt, csak lassan merészkedtek vissza az emberek. Én mindennap azzal vagyok kénytelen utazni, de nagyon örülök, amikor megérkezem.

Anna szerint a terrortámadás gyökeresen megváltoztatta a londoniakat. Az utcákon géppisztolyos rendőrök mászkálnak, akár egy háborús övezetben, hetente vannak bombariadók, és mindenki gyanakodóbb lett. – Régen mindenki olvasgatott utazás közben, most viszont inkább figyelnek – mesélte. – Ha valaki felszáll egy járműre hátizsákkal, megnézik az emberek. És bevallom, én átmentem a szerelvény másik felére, amikor egyszer egy arab férfi leült mellém.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dorozsmai matekpélda

Fél év csúszással, de befejezéséhez közeledik a kiskundorozsmai sportpálya építése. Az anyagiakról… Tovább olvasom