Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Habos szimpla Katinál

Szeged - Bárki, aki a Mars téri piac régi nagycsarnokában jár, „időutazhat” most is a Kati büfével és névadójával, Csermelyné Katival. Bár már nem sokáig; Kati ugyanis negyven év vendéglátás, ebből húsz esztendő Mars tér után egy hét múlva nyugdíjba megy.
Kérek egy szimplát habbal! – ne gondolja senki, hogy 100 éves lapunk réges-régi riportját idézzük! Bárki, aki a Mars téri piac régi nagycsarnokában jár, „időutazhat" most is a Kati büfével és névadójával, Csermelyné Katival. Bár már nem sokáig; Kati ugyanis negyven év vendéglátás, ebből húsz esztendő Mars tér után egy hét múlva nyugdíjba megy, a büfé pedig – a nagycsarnokkal együtt – nyáron mond búcsút a vendégeinek.

Addig is hol máshol nosztalgiázhatnánk, miközben a fekete hajkoronás, örökké mosolygós Kati régi jó szemes Omniát tölt a kávédarálóba, majd az illatozó őrleményből két adagra valót púpoz a békebeli karos kávéfőzőbe, hogy szimpla vagy dupla adagokban mérje ki a törzskávésai törhetetlen kávéspoharaiba.

Már nem sokáig nosztalgiázhatunk a régi nagycsarnokban: Kati után az ötvenéves kávégép is rövidesen nyugdíjba vonul. Fotó: Karnok Csaba
Már nem sokáig nosztalgiázhatunk a régi nagycsarnokban: Kati után az ötvenéves kávégép is rövidesen nyugdíjba vonul.
Fotó: Karnok Csaba

A kis kávéba kockacukor kerül, természetesen csipesszel, a tetejére kemény kis habot nyom a gyerekkoromból ismerős rózsaszín habszifonból. Kezdődhet hát az igazi kávés szertartás, mint valamikor a legjobb cukrászdákban.

Lehunyt szemmel ízlelgetjük a feketét, szinte cseppenként kiélvezve az aromáját, és mélyet szippantunk az illatából, mintha gyógyító gőze lenne. És hogy eltehessük emlékbe azokra az időkre, amikor már az ötvenéves kávégép is elvonul nyugdíjba, muzeális ereklyének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tapsviharral díjazták az Übü királyt

Szegeden ritkán tapasztalt színházi siker kísérte a Maladype társulat eddigi vendégjátékait. Tovább olvasom