Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Hadházi László kapta idén a Karinthy-gyűrűt

Szeged - Először írt, utána kezdett bele a stand up comedy műfajába Hadházi László, akit a napokban Karinthy-gyűrűvel díjaztak. A humoristától – aki 24 éve űzi a műfajt – megtudtuk: nem minden közönség ideális, versenyzett már birkapörkölttel is a figyelemért. Az is kiderült: a családtagok nem bánják, ha olykor belőlük lesz tréfa.
– „Hadházi László, közepesen ismert humorista" – így mutatkozott be, amikor időpontot egyeztettünk az interjúra. Egy Bon-bon díj és a friss Karinthy-gyűrű után ez aligha igaz... Azóta megrohanják a rajongók, vagy már eddig is megtették? Elvégre 24 éve van a műfajban.
– Már eddig is megtették. A kérdésekre, hogyha úgy adódik, válaszolok... Ha azt mondják, te voltál a tévében, azt felelem: igen, tudom. Vicces helyzet. Van, aki csak gratulál, bólint, biccent, jelzi: tudja, mi újság. De igazából sok ez, mert boltban, gyógyszertárban, bárhol megállíthatnak, ami elég megterhelő. Mindenki azt hiszi talán, csak ő szólít meg, de ha mindenkinek megállnék...

– Mit jelent egy ilyen elismerés, mint a Karinthy-gyűrű?
– Nagyon sokat, de az életemet nem rendezi át, ugyanúgy kell továbbra is dolgozni. Nagyon jó érzés, örök boldogság.

– Megfordult jó néhány főiskolán: hogyan lett humorista?
– Már az anyaméhben vicceket meséltem.

– Ilyet valóban ritkán hallani, de „komolyra" fordítva a szót: első írásai a Kretén humormagazinban jelentek meg. Ezek szerint az írás volt előbb, utána jött a stand up comedy?
– Igen, az írás volt előbb. Sokan azt hiszik, hogy nem így van, de ezeket a dolgokat előbb meg kell írni, ki kell találni. Az, hogy az ember olvas vicces dolgokat az interneten, és miután kitörölte a fejlécet, tovább küldi a többieknek, mintha a sajátja lenne, nem jelent semmit. Ezeken a szövegeken sokat kell gondolkodni. Figyelni kell arra, ne legyen olyan érzése a hallgatónak, hogy ezt már hallotta valahol, valakitől. Muszáj eredetinek lenni ahhoz, hogy valaki sikeres legyen.

– Mennyiben más az, amikor például a Rádiókabaréban másoknak ír jelenetet, mint amikor saját magának?
– Nem más, mert amikor írom, még nem tudom, ki fogja elmondani. Ennek a munkának a lényege igazából az, hogy valakivel szeretek együtt írni, mert akkor már eleve van közönség – mi vagyunk egymásnak. Az a legszebb rész, amikor írjuk a poénokat és röhögünk rajta: hú, ez mennyire jó lesz!

Hadházi László: Muszáj eredetinek lenni, hogy valaki sikeres legyen.
Hadházi László: Muszáj eredetinek lenni, hogy valaki sikeres legyen.

– Mennyire lehet előre „belőni", mit talál viccesnek a közönség?
– Ez a buktatója az egész műfajnak. Az a legkellemetlenebb, amikor az ember azt gondolja, hogy vicces, a közönség pedig nem. Mindig benne van a levegőben.

– Volt már rá példa?
– Mindenkivel előfordul. Egyszerűen „elkalibrálja" a közönséget, vagy közéleti témához nyúl, és a hallgatóság nem tájékozott... ez is probléma lehet.

– Saját stand up előadásai saját élményeken, vagy a baráti kör élményein alapulnak...
– ... vagy kitalálom, de úgy kell tudni előadni, hogy olyan érzést keltsen, mintha a saját élményem lenne. A színházban is, ha jó a színész, azt hisszük, most tényleg sír, tényleg nagyon fáj neki valami. Holott ez egy ilyen szakma: úgy kell tenni, mintha. A színészek sem halnak meg a színpadon, amikor leszúrják őket.

– Ott volt már a magyarországi stand up comedy kezdeteinél, az HBO csatorna Mennyi? 30! című műsorában. Mit gondol, miért ennyire közkedvelt a műfaj?
– Nagyon sok munka van benne, hogy ez így alakult, amit nem én végeztem. Amikor ez az egész elindult, túlpolitizált humor volt elérhető mindössze a médián át. Litkai kollégának az volt az elmélete, hogy a jó humorra mindig van igény, és mindig vannak vicces emberek. Kitalálta, hogy mentsük meg ezt a szakmát – a Dumaszínházban most már tíz év munkája van, mint a spanyol fociban. Az alapoktól elkezdve, folyamatosan végigkísérve, tehetséggondozással, szakmai irányítással... Mondhatjuk, hogy a Dumaszínház már úgy működik, mint egy jó produkció, és szerethető.

– Létezik ideális közönség? Biztosan más a Dumaszínházban fellépni, mintha „meglepetés műsornak" hívják önt.
– Kellemetlen is tud lenni, ha bedobnak egy olyan közegbe, ahol nem vártak és nem is ezért jöttek oda, míg mondjuk a Dumaszínházba azért jönnek az emberek, mert tudják, hogy mit akarnak. De bármi megtörténhet bárhol, és annak az ellenkezője is. Párszor voltam már hasonló helyzetben.


– Amikor nagyon nem ideális közönség elé kerül, például egy falunapon már mindenki részeg, vagy egy családi napon mindenki eszik, hogyan dobja fel a közönséget?
– Akkor vagy már fel vannak dobva, vagy pedig úgy adom elő a műsort, ahogy nekem tetszene. Úgy, hogy ha én ott ülnék lent, azt mondanám rá: hű, ez jó volt! Volt már rá példa, hogy nyolcszáz ember állt nekem háttal, mert ebédosztás volt, és megcsináltam a műsort. Pár hét múlva a szervezők felhívtak, és elmondták, hogy volt egy teszt, kinek mi tetszett a legjobban. A birkapörkölttel megosztva első lettem, pedig a közönség ott és akkor egyáltalán nem reagált.

– Dicsőség lehet egy birkapörkölttel versenyezni...
– Egy családi napon, harminchat fokban...

– Ha már a családnál tartunk, hogyan viselik, belőlük is lehet olykor poén?
– Jól, nagyon jól. Szeretik.

Névjegy

Hadházi László humorista, író, rádiós műsorvezető 1964. február 10-én született Debrecenben. A debreceni Kossuth Lajos Gimnáziumban érettségizett, járt a Mezőgazdasági, Rendőrtiszti-, Egészségügyi, Testnevelési, Államigazgatási Főiskolára, de mindegyiket abbahagyta. 1987-ben kezdett el írni, első írásai a Kretén című humormagazinban jelentek meg. 1996 és 2000 dolgozott a HBO Mennyi? 30! című műsorában, és feltűnt a Kisváros című sorozatban. Dolgozott a Kész átverés show-ban és a Banánhéjban, a Danubius Cappuccino, majd a Bumeráng című rádióműsorok szerzője és előadója volt, 2002-től vezetett reggeli műsort a Juventus rádióban. A Godot Dumaszínház indulásától a társulat állandó fellépője, folyamatosan szerepel a Showder Klubban és a Rádiókabaréban. Humorista kollégáival közösen három könyvet írt, 2008-ban Vida Péterrel Bon-bon-díjat kapott. Nős, három gyermek édesapja.

Olvasóink írták

 • 5. Lakos 2011. július 09. 06:34
  „Gratulálok! Megérdemelte!”
 • 4. IVY 2011. július 08. 16:19
  „bírom:)”
 • 3. fxtrader 2011. július 08. 15:46
  „Nekem találkozni kellene vele, az elmúlt 2 évben 5-en jöttek oda hozzám hogy gratuláljanak a remek fellépésemhez...
  állítólag nagyon hasonlítok rá...”
 • 2. Nórikám 2011. július 08. 13:28
  „Szeretjük! Gratula!”
 • 1. Queenmargareth 2011. július 08. 11:12
  „Gratulálok! A Nagy Kedvenceim közé tartozik főleg sokrétűsége miatt.
  További sikereket és jó poénokat nekünk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készül a gázerőmű hatástanulmánya

Szeged - Július végéig elkészül a Szegedre tervezett kombinált ciklusú gázturbinás erőmű… Tovább olvasom