Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Hadrendbe állnak a tartalékos katonák

Szeged - Néhány hét alatt összesen 124 jelentkezőt – többségében volt katonát – regisztráltak önkéntes műveleti tartalékosként a szegedi toborzóirodán. Hende Csaba bejelentette: 2014-ig 8000-re bővítik a tartalékos létszámot. Tavaly 2000 önkéntes védelmi tartalékos állt szolgálatba, kapott őrző-védő munkát a laktanyákban.
24 óra szolgálat, 72 óra pihenés – így dolgozik a vásárhelyi laktanyában Tyepák Ilona (35) és Harkai István (50). Bár ők is egyenruhában végzik a feladatukat, mégsem hivatásos vagy szerződéses katonák, hanem önkéntes védelmi tartalékosként őrzik az objektumot. Ilona szakmája kereskedő, tavaly lépett be az önkéntesek közé, előtte a laktanyát őrző civil cég foglalkoztatta biztonsági őrként. Istvánnak nem újdonság a katonás fegyelem, évtizedekig határőrként dolgozott.

Mindketten azt mondták: a hivatásos és szerződéses állomány egyaránt elfogadta, hogy ellenőrzik a be- és kilépésüket, ha szükséges, átvizsgálják a táskájukat vagy a ruházatukat.

Harkai István és Tyepák Ilona tavaly öltötte magára a terepszínű egyenruhát. Feladatuk a vásárhelyi laktanya őrzés-védelme. A szerző felvétele
Harkai István és Tyepák Ilona tavaly öltötte magára a terepszínű egyenruhát. Feladatuk a vásárhelyi laktanya őrzés-védelme. A szerző felvétele

Ismeretes: 2004-től polgári vagyonvédelmi cégek látták el a laktanyák őrzés-védelmét. 2011 januárjától viszont a HM EI Zrt. alkalmazásában álló önkéntes védelmi tartalékosok teszik ugyanezt. A vásárhelyi és a szentesi alakulatnál mintegy 150-en teljesítenek szolgálatot, 10 százalékuk nő – hallottuk Kereszturi Lászlótól, a HM EI Zrt. dél-alföldi területi képviselőjétől. Úgy vélte: az elmúlt 1 év alatt felnőttek a feladathoz – a többségében vagyonvédelmi képesítéssel rendelkező – volt civil biztonsági őrök.

Menetrend

A tartalékos rendszer nyitott, bárki jelentkezhet, aki elmúlt 18 éves, büntetlen előéletű, és megfelel a követelményeknek. A regisztrálás után Budapesten zajlik az egészségügyi, pszichológiai és fizikai-erőnléti alkalmassági vizsga. Ha ezeken átmentek, akkor először 8 hónapra kötnek szerződést, ebből 6 hónap a próbaidő, és bármikor behívhatók tényleges katonai szolgálatra. A katonai múlttal rendelkezőknek úgynevezett szinten tartó, míg a civileknek alapképzésen is részt kell venniük – tudtuk meg. Az önkéntes műveleti tartalékosokat bevethetik ipari és természeti katasztrófák elhárítására is.

– Nem csak terepszínűre cserélték az egyenruhájukat. Alapos katonai és szakmai kiképzésben, felkészítésben részesültek, szakmai és egészségügyi alkalmassági vizsgálatokon is átestek. Havonta vesznek részt kiképzéseken, az alakulat elvárásaihoz is igazodva, részben őrzés-védelmi szakmai, részben általános katonai témakörökben – magyarázta Kereszturi László. A fizetésükről annyit árult el: versenyképes a hasonló munkakörben foglalkoztatott civil vagyonvédelmi szakemberekével. Nem véletlen tehát a többszörös túljelentkezés.

2011 januárjától 2000 tartalékos állt szolgálatba, 2014-ig pedig 6000-rel bővítik a létszámot – jelentette be a közelmúltban Hende Csaba honvédelmi miniszter. Már nem őrző-védő munkákra vesznek fel tartalékosokat, hanem a katonai szolgálathoz kapcsolódó feladatkörökre, és elsősorban a korábban leszerelt katonákra számítanak. Az önkéntes műveleti tartalékosok 3 évente összesen 6 hónapnyi szolgálatra hívhatók be. A szolgálati nyugdíjak megszüntetésével szolgálati járandósággá alakult juttatások 16 százalékos személyi jövedelemadóját elengedik azoknál, akikkel műveleti tartalékos katonaként szerződést köt a hadsereg. A berendelési időn túl további juttatást kapnak. Azoknak, akiknek nem jár szolgálati járandóság, tényleges szolgálatteljesítés idején a szerződéses katonákat megillető, azonos beosztásra vonatkozó illetményt kapják. (Információnk szerint ez havonta nettó 70–80 ezer forint.) Ellátásukról, utaztatásukról is a honvédség gondoskodik. Díjazást kapnak a rendelkezésre állás idejére is. A szaktárca a piaci átlagáraknak megfelelően kárpótolja a munkáltatót arra az időre, amíg a dolgozója egyenruhát ölt.

Néhány hét alatt 124 önkéntes műveleti tartalékosnak jelentkezőt, köztük 102 volt katonát regisztráltak a honvédség szegedi toborzó és érdekvédelmi központjában. Többségük szegedi, vásárhelyi és szentesi – tájékoztatott Nagy László Tibor őrnagy központparancsnok. Mintegy 50–70 civil érdeklődő is akadt.

Olvasóink írták

 • 7. Redrooster 2012. január 19. 11:19
  „borcsokzsolt!
  Tény és való, hogy amennyiben nincs készültség vagy háború, abban az esetben a katonák valamennyi deficitet termelnének, ha nem osztanák be további hasonló feladatokra, mint például a határsértők elfogása, akik tényleges kiadást jelentenek számunkra, még ha csak rövid ideig is tartózkodnak nálunk.Nem beszélve az árvizek idején a gátak megerősítéséről , amit lehet pont neked kellene megcsinálni, ha a katonákat nem tudnák oda kirendelni. Ellenkező esetben, sok ember háza veszne el, és nagy termőterületek kerülnének víz alá, ami maga után vonja a különböző kiadásokat. A létszám bővítése pedig, mint fentebb olvashattad, már nem őrző- védő célból, történik. Az oka, hogy minősített helyzetben hadrendbe lehessen állítani minél több embert. Ezt nem is tartom rossz dolognak, mivel a sorkötelességet eltörölték amivel csökkentek a kiadások, ám sok korombeli és fiatalabb, ha csak az első hónapban csináltatták is velük a kiképzést, tanult némi fegyelmet és megtanulta, melyik végén jó állni a fegyvernek. Sajnos ugyanis van olyan korombeli ismerősöm, aki férfi létére még egy légpuskát sem tud elsütni. Nem tudom ki és miként gondolja, de én nem biztos, hogy örülnék, ha véletlen is olyan helyzet adódik akkor olyan ember mellett kéne szolgálatban lennem vagy túlélnem aki nagyobb veszélyt jelent rám nézve, mint akit ellenem küldenek. Valamint ha jobban elolvasod ezek az emberek nem kapnak állandó járandóságot csak amikor szolgálatot teljesítenek. Ebből adódóan nem fognak nagy kiadásokat termelni az ország részére, így tőled sem fognak pénzt elvonni erre hivatkozva. Az őrzés- védelemre vissza térve. Ha megnézed a magán kézben lévő cégek az esetek nagy részében vagy be sem jelentik az alkalmazottat, vagy ha meg is teszik, sokkal kevesebb letöltött munkaidőt és fizetést jelentenek le az állam felé. Ebben az esetben kevesebbet adózik, de a zsebe jobban dagad. Ezek a pénzek pedig valahol hiányt képeznek amit mi a hétköznapi polgárok fogunk megszenvedni. Mi önkéntesek, akik rendszeresen dolgozunk, normálisan be vagyunk jelentve. Adózunk és adóznak utánunk így nem igazán mondanám, hogy kiadást termelünk.”
 • 6. dagadó 2012. január 19. 10:10
  „Hát igy biztosan jobb, az előző őrző cég vezetője kézbe adta a fizetést minden elszámolás nélkül,Nem kell mostmár kritizálni mi lenne, ha lenne, ne az én pénzemből gazdagodjon egy őrző cég vezetője és barátai.- ugye????????”
 • 5. borcsokzsolt 2012. január 19. 06:47
  „Redrooster!!!
  Akkor lesz ennek az egésznek haszna ha majd háború tör ki!!!Addig meg csak mese az egész.Nem értem minek nővelni a létszámot.A katonaság nem termel semmit csak deficit békeidőben.”
 • 4. Redrooster 2012. január 18. 21:15
  „Látom vannak okos emberek akik a hasukra csapva úgy gondolják ez szórakoztató. Ám én mint önkéntes védelmi tartalékos dolgozó, bele is látok ebbe. Jól hangzik a 24 óra munka és 72 óra pihenő ám, szeretném megjegyezni, hogy az a 24 óra amit aktív szolgálatban tölt az ember elég megterhelő tud lenni. És akkor még nem beszéltem a felelősségről ami rajtunk van és azokról a vizsgákról, kiképzésekről és egyéb dolgokról amiket nekünk rendszeresen végig kell csinálni, hogy egyáltalán munkába állhassunk.”
 • 3. Virakocsa 2012. január 18. 15:23
  „Ki fizeti a révészt???”
 • 2. jozko 2012. január 18. 12:02
  „Fából vaskarika.”
 • 1. Együgyű 2012. január 18. 10:55
  „. ,,Hadrendbe állnak a tartalékos katonák"
  Kezdem felfogni! Így teremtenek új munkahelyeket egyes helyeken. Igaz nem termelőt. Ez is közpénzen lesz? Fejlet EU komfortos fizuval? Természetes, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben csökkenteni kell! Megkülönböztető ruhára sem telik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50-en élnek közvilágítás és pontos cím nélkül Öthalmon

Hiányolják a közvilágítást és az utcanévtáblákat a szegedi Öthalmi gazdaság lakói. Tovább olvasom