Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Hagyománykövetők és optimisták a szegediek

Szeged - Hagyományosan élnek a szegedi családok, ha az étkezési, szabadidős, családi és kulturális szokásaikat nézzük – derítette ki az egyetem alkalmazott egészségtudományi intézete. Felmérésük szerint a szegedieknek a legfontosabb az egészség.
A visegrádi országok egyetemi városainak lakóiról készítettek felmérést a helyi kutatócsoportok a szegedi egyetem alkalmazott egészségtudományi és egészségfejlesztési intézetének kezdeményezésére. Az volt a kérdés, hogy hagyományos vagy modern életmódot élnek a családok. Ezért összehasonlították táplálkozási és szabadidős szokásaikat, családi hagyományaikat, értékrendjüket. Szeged mellett a szlovákiai Nyitra, a cseh Hradec Kralove és a lengyel Rybnik 500-500 háztartása szerepelt a reprezentatív életmódkutatásban. Szegedet öt övezetre osztották: belváros, lakótelep, a két körút közötti terület, családi házas és villanegyed, valamint olyan falusias rész, mint Szentmihály vagy Tápé.

Jó hangulat jellemző a napfény városára. Illusztráció: Karnok Csaba
Jó hangulat jellemző a napfény városára.
Illusztráció: Karnok Csaba

Meglepően hagyományos

– Mind a négy országban minden témakörben nagyon erős a hagyomány szerepe – összegezte a kutatás eredményét Benkő Zsuzsanna intézetvezető szociológus. Az Erdei Katalin klinikai szakpszichológus, Tarkó Klára szociológus és Lippai László pszichológus közreműködésével összeállított tanulmányokból kiderült, hogy a felmérés adatain túl a megkérdezettek saját megítélése szerint is a hagyomány túlsúlya jellemző. Az eredmény meglepő, mert a szociológia atyjaként számon tartott Anthony Giddens éppen ellenkezőleg, arra a következtetésre jut, hogy a hagyomány szerepe megváltozott, a család átalakult, a modern életvitel jellemzi az első világháború utáni európai országokat.

Milyenek a szegediek? Étkezéshez a villanegyed lakóinak 80 százaléka választ legalább heti háromszor zöldséget és gyümölcsöt, ebben második a falusi övezet. Húsfélék közül mindenütt a csirkét szeretik a legjobban, a belvárosban második helyen marha, a két körút között sertés, a családi házas övezetben pulyka kerül asztalra. A családi házas városrészekben jóval többen választják az italok közül a kávét és a bort, mint másutt.

Mi alapján vásárolnak? Szeretnek olcsót, ízletest és egészségeset enni. Az ár a belvárosban és a villanegyedben a legfontosabb, a két körút között élőknél pedig a legelhanyagolhatóbb szempont. A szegediek családi szokásaikról elmondták: a középgeneráció elsősorban természetbeni segítséget kap, amit 70–80 százalékban lelki támasszal, látogatással viszonoz. Az ajándékozási szokásokat a többi három városéhoz hasonlítva egyértelműen ajándékozó nép vagyunk. 11 alkalom közül – születésnap, házassági évforduló, karácsony – 7 napon meglepjük szeretteinket.

A kulturális kínálatból az általános és középiskolát végzett szegediek a mozit választják, a diplomások pedig vegyesen a múzeumot, színházat, koncertet is kedvelik. 75–80 százalékuk mondta magát vallásosnak, de közülük csak 20 százalék jár aktívan templomba, a fiatalok és a nagyszülők. Az általános értékrendben a szegediek az elsőnek és legfontosabbnak az egészséget tartják, míg második helyen a gyermek áll. A nemzetekről életvezetési profilt is „rajzoltak" a kutatók. A szegediek a várakozásokkal ellentétben optimistának írták le magukat; a válaszadók szerint a vagyonszerzés, a nyugalom, az érzéki örömök és a megbecsülés jellemez bennünket, de nem vagyunk sikerorientáltak.

Olvasóink írták

 • 8. Beroesz 2011. december 07. 12:59
  „7. jq 2011.12.07. 12:44
  A gyerekem egy éves és gőzöm sincs, hogy hívő-e. Ő a vallásos 80, vagy a nem vallásos 20 %-ban van benne?

  "szegediek a várakozásokkal ellentétben optimistának írták le magukat"
  A Délmagyart ezek szerint győriek és miskolciak kommentálják...”
 • 7. jq 2011. december 07. 12:44
  „Például akkor, ha 5 családot vizsgáltak, és abból 4 vallásos, akkor az kerek 80 % :)”
 • 6. joy 2011. december 07. 12:39
  „Ha nem elég az írás megértéséhez a cikk, akkor be kell ülni a TIK-be, vagy a Somogyiba, és kikérni pár témába vágó könyvet. Mondjuk 5-6 elolvasása után már sejthető a kérdésekre válasz.”
 • 5. Beroesz 2011. december 07. 11:50
  „Mst az a 75-80% mondta magát vallásosnak, az mit jelent? Ennyivel tér el a lakótelepek és a falusias negyedek vallásossága, vagy nem jött ki pontos eredmény a város összességére vonatkozóan? egyáltalán, hogy jött ki mindenre kerek százalék? (80 %-a hetente háromszor eszik zöldséget, 20% templomba jár)”
 • 4. SzőkenőSzarvas 2011. december 07. 11:49
  „És akkor mit jelent a hagyománykövetés? A csirkehús? A szülinapi ajándék? A gyerek?
  Mit jelent az, hogy a vagyonszerzés jellemez, de nem vagyok sikerorientált?
  Mit jelent az, hogy "a családi házas városrészekben jóval többen választják az italok közül a kávét és a bort, mint másutt"? Tápén többen csillapítják a szomjukat kávéval / borral, mint Tarjánban?
  Valaki magyarázza el ezt a cikket.”
 • 3. piccola 2011. december 07. 11:12
  „Anthony Giddens nem éppen "a szociológia atyja". Arról úgy 100 évvel lemaradt...
  Nem is tudtam, hogy van az SZTE-n ilyen, hogy alkalmazott egészségtudományi és egészségfejlesztési intézet. Egy újabb hasznos, érdekes tudományos műhely :D”
 • 2. jozko 2011. december 07. 10:51
  „Őszinte érdeklődéssel kattintottam erre a címre.

  Ez a nap már tönkrement.”
 • 1. PipiczGabor 2011. december 07. 09:35
  „Ez igazan erdekfeszito felmeres volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsiráfot kapott Hanna

Összeállításunkban bemutatjuk azoknak a családoknak az élethelyzetét, amelyeket a Lapcom Média Alapítvány kuratóriuma kiválasztott a segítséget kérők közül. Tovább olvasom