Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

HaHa - és ez nem vicc!

Szeged – Egyre többet hallat magáról a tavalyi felsőoktatási törvény elfogadása után alakult Hallgatói Hálózat (HaHa). Hasonló szervezetet az oktatók is létrehoztak, amelynek szegedi tagjai is vannak.
Az előző év végén elfogadott felsőoktatási törvény ellen lép fel rendszeresen a tavaly alakult HaHa. Kétszer vonultak be a fővárosi Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) termeibe. Február 15-én a jogi kar egyik tantermét, egy hét múlva pedig a bölcsészkarét foglalták el. Az akciókkal a keretszámok csökkentése, a hallgatói szerződések és a magas tandíj ellen tiltakoztak. Néhány hete hídlezárással tüntettek Schmitt Pál ellen is. Helyi szervezeteket alapítanak egyetemi városokban, így Szegeden is. Itt azonban kevésbé hallatják a hangjukat. Az egyik közösségi portálon mindössze 32 tagjuk van, nehéz őket megtalálni, nyilvános fórumon sem láttuk őket. Egyik tagjukkal sikerült beszélnünk, aki azonban nem vállalta, hogy a nevét megírjuk.

– Budapesten rendszeresek a megmozdulások, magam is voltam a fővárosban, de Szegeden még nem volt hasonló rendezvény – mondta az egyetemi hallgató. Hozzátette: nem működnek együtt egyik EHÖK-irodával sem.

Épp az ELTE-n történtek után, február 17-én alakult meg az Oktatói Hálózat is, amelynek tagjai egyetemi, főiskolai tanárok. Alapítói közül legtöbben az ELTE-n oktatnak. Alapító okiratukban a következő áll: „Mi, magyar egyetemi és főiskolai oktatók, a mai napon létrehoztuk az Oktatói Hálózatot. Kezdeményezésünket az új felsőoktatási törvény és a felsőoktatás működését érintő kormányzati intézkedések miatti aggodalom szülte. Elutasítjuk a felsőoktatási intézmények autonómiájának csorbítását, az oktatás és kutatás szabadságának korlátozását." Kijelentették, hogy támogatják a Hallgatói Hálózatot. Azóta szolidaritást vállaltak Tulassay Tivadarral, a Semmelweis Egyetem rektorával, aki Schmitt Pál plágiumügye után mondott le pozíciójáról, igaz, ezt a döntését később megváltoztatta. Eddig 268-an léptek be hozzájuk, tízen közülük a Szegedi Tudományegyetem oktatói.

– Több ízben fejtettük ki véleményünket a törvény ellen, tagjaink részt vettek a fővárosi tüntetéseken, magam is felutaztam – fogalmazott egy szintén a neve elhallgatását kérő oktató. Elmondta: a szervezet eszméivel egyetért, de nem szeretné, hogy munkája veszélybe kerüljön egy újságcikk miatt.

Olvasóink írták

  • 1. SP 2012. április 13. 10:21
    „Ha a ha haha, akkor hahaha.

    Hallgatói Hálózat ?
    Akkor HaHá ,

    hahaha :) :) :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos rendészeti verseny a Móravárosi szakközépiskolában

A 8. országos középiskolai rendészeti csapatversenynek ad otthont holnapig a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola és az SZISZSZI Szeged-Móravárosi Tagintézménye. Tovább olvasom