Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Hair - a megunhatatlan

Szeged - Sokan azt mondják, eljárt már a Hair felett az idő; a Dóm téri előadás-sorozat iránti érdeklődés azonban azt bizonyítja: dalai örökzöldek, megunhatatlanok. A lassan fél évszázados musical ma is izgalmasabb, mint sok kortárs próbálkozás.
A jó darabválasztás önmagában fél siker: a Hair szinte minden slágere megunhatatlan evergreen – mindig jólesik újra hallani. Ha beírjuk a címüket a YouTube keresőjébe, máris kiderül, mindegyiknek hányféle feldolgozását, különböző előadását töltik le milliónyian. Bagó Bertalan, a Dóm téren – bármilyen hihetetlen is – első alkalommal bemutatott musical rendezője Bereményi Gézát kérte fel dramaturgnak. Szerették volna átírni az eredeti verziót, de erre nem adott engedélyt a jogtulajdonos, így csak fazonigazításra volt lehetőségük.

A sztorit a darab kezdetén a nézőtéren cigit és aprót lejmoló, megöregedett Claude Bukowski meséli el: Szemenyei János, a Vígszínház fiatal tehetsége rendelkezik azzal a képességgel, hogy zene nélkül is azonnal atmoszférát tud teremteni. Ráadásul amikor énekelni kezd, kiderül: jobban, nagyobb odaadással és átéléssel csinálja, mint több kollégája, akinek a musical lenne a specialitása. Nekem az első részt lezáró Where Do I Go tetszett tőle a legjobban. (Kár, hogy nem a jól ismert angol szöveggel hallhatjuk a dalokat, de be kell látni: ez nem opera, ráadásul elfogadhatók a magyar szövegek is.)

Vereczkei Rita színpadképe tulajdonképpen egyszerű: legfőbb eleme egy tagolt háttérfal, amelyen New York emblematikus nevezetességei – a Szabadság-szobor, a Brooklyn Bridge, Manhattan felhőkarcolói – tűnnek fel zöldes-szürkés fényben, mozaikszerűen. Erre a háttérre vetítik az Egyesült Államok lobogóját, a harctéri álcahálót, a helikoptereket, a repülőgépeket vagy épp a fürdésjelenetben az éjjeli metropolisz narancsos fényben ragyogó sziluettjét. Csak egy-egy jelzésszerűen begurított díszletelem jeleníti meg a gyorsan változó helyszíneket: a lovas szobor a Central Parkot, a hatalmas csillár és asztal Sheiláék villáját, egy rácsfal a fogházat. Az óriásszínpadot díszletmonstrum helyett a táncosok és a szereplők töltik be – Román Sándor mozgalmas tömegjeleneteket koreografált, különösen látványos kép volt a Hare Krishna- és a sorozásjelenet. Hatásos megoldás szokott lenni a lelátó bevonása a játékba, ez most is bejött: a nézőtér dzsungelében üldözik a kis vietnami lányt a katonák.

Kerényi Miklós Máté (Woof) a musical címadó dalát énekli. Fotó: Schmidt Andrea
Kerényi Miklós Máté (Woof) a musical címadó dalát énekli.
Fotó: Schmidt Andrea

Dolhai Attila lelkesedése mintha kicsit lanyhulna, ettől persze még jó Berger, és különösen záródalát énekelte hatásosan, amikor eltűnik a halál kapujában – repülőgép-hajtóművet imitáló hatalmas szerkezet „darálja" be a Vietnamba küldött katonákat. Vágó Bernadett szépen énekel, eszményi Jeannie, Peller Anna Sheilája szőke ciklon, az a cappella énekelt Good Morning Starshine-nal nagy sikert aratott. Makláry László karmester zenei vezetésével alaposan felfrissítették, modernizálták a dalok hangzásvilágát, Baranyai Annamária például sokkal dzsesszesebben, dögösebben és mélyebben énekelte Peggy dalát, mint ahogyan az a filmváltozatban szól. Kerényi Miklós Máté Woofként hosszú szőke parókában, kirobbanó energiával ugrálva-mászva-csimpaszkodva énekelte el a musical címadó dalát. Hiába Túri Erzsébet egyébként remek jelmezei, György-Rózsa Sándoron nagyon látszott-érződött, hogy festett, parókás színes bőrű Hud. Nárai Erika és Faragó András a rövidke kamarajelenetben viccesen, már-már groteszkbe hajlón adták Berger szüleit. Sánta László brillírozott az idióta Steve szerepében.

Hair - a megunhatatlan. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Sok néző furcsállotta, hogy alig háromnegyed óra alatt véget ért a második rész, hallgatták volna még a slágereket. A tapsrendben újra megszólalt a legnépszerűbb szám, a szereplők pedig látványos gesztussal jelezték, amiről a Hair ma is érvényesen szól: nem kell több háború.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Laura82 2010. augusztus 23. 15:16
  „Még egyszer hozzászólok, mert a fanyalgással annyira nem tudok egyetérteni!
  Egyrészt Bagó Bertalan egy riportban kinyilvánította, nem a koreográfiára helyezte a hangsúlyt, hanem a cselekményre, ennek ellenére nagyon tetszett például a fürdős, csobbanós jelenet, vagy a végén a repülő propelleres megoldás.

  Az örök nem tetszőknek semmi sem lenne elég jó, de azt írom, meg lehet próbálni überelni a rendezőt. Hajrá!”
 • 23. luidev 2010. augusztus 16. 22:21
  „Nagyon tetszett! Tegnap voltam, és összességében elégedett is voltam, inkább az zavart hogy alig tapsoltak meg egy ilyen volumenű előadást. A szereposztás jó volt, és a szerepeket alakító színészek is kitettek magukért.
  A hangtechnika rontott egy kicsit az egésznek a fényén.
  A trágyaszag vagy mi visszatérő probléma, már reméltem hogy idén nem fog kellemetlenségeket okozni, de tavaly egész nyáron ezt kellett szagolni és sokkal erősebb is volt a szag. De az előadás ideje alatt én nem vettem észre.
  A dekoráció más előadásokon nagyobb hangsúlyt szokott kapni, nem?”
 • 22. greg 2010. augusztus 16. 17:14
  „Nem erőltette meg magát a rendező. A táncosoknak, zenészeknek respekt. Végén a tapsvihar is elmaradt. Ha nem hajolnak meg annyiszor, akkor még meg se tapsolták volna. Azért az elég gáz volt, hogy szarszag érződött a legfelső sorokban. Vicc vazze ez a város. Jah meg a sok részeg hazafelé. Nekem nem jött be. :D”
 • 21. kiszy 2010. augusztus 16. 16:05
  „Az a baj, hogy tudatalatt mindenki a filmhez viszonyít. Nem szabad! Ez egy színházi előadás. Én láttam a Brodway-n az eredeti musicalt, amit az ősbemutató óta (ami korábban volt, mint a film) megszakítás nélkül játszanak ugyanabban a színházban. Háát ha választanom kéne inkább a szegedit nézném.”
 • 20. pocokkaa 2010. augusztus 16. 12:42
  „13. hozzászólás zsemlemorzsa 2010.08.16. 11:38

  Kedves pocokkaa!
  Téged miben láthattunk a téren??

  Kedves zsemlemorzsa,

  az elmúlt egy évtized szinte minden zenés darabjában megfordultam, voltak közöttük nagyon jók és gyengék is.
  Ráadásul, ami az egyiknek nagyon tetszett, az a másiknak nem volt jó.
  Ez mndig így is lesz.
  Mégegyszer mondom, örülök, ha Neked tetszett az előadás, de megértem azokat is, akiknek nem jött be - mintahogy nekem sem...”
 • 19. rambla 2010. augusztus 16. 12:09
  „dortimcsi !

  Köszönöm a választ!
  Feltétlen nézd meg a filmet!
  Alapmű és nem a sznobság mondatja velem!”
 • 18. achilleus 2010. augusztus 16. 12:08
  „Vörös figyelmeztetést adott ki az OMSZ ma éjfélig a Dunától keletre eső régiókra, így a D-Alföldre is!”
 • 17. dortimcsi 2010. augusztus 16. 12:00
  „Rambla: 2 hét híján 30 vagyok....nem tudom, ez még a fiatal nemzedéket jelenti-e....
  A filmet egészében sose láttam, csak apróbb részleteket, bár a dalokat már hallottam az eredeti előadókkal.. így szinte tiszta lappal mentem a pénteki előadásra. Összehasoníltási alapom nem volt..Mégis kevésnek éreztem...Nem szippantott be magával,nem akartam köztük lenni...csak külső szemlélő voltam. Azóta 1-2 dalt megnéztem a youtube-on.... valami elementáris erő van bennük....”
 • 16. rambla 2010. augusztus 16. 11:55
  „Ebben az előadásban sokkal több lehetőség volt, mint amennyit kihoztak belőle!
  Én, a HAIR című filmen szocializálódtam ( többek között), a filmet huszonegynéhány alkalommal néztem meg annak idején!
  Ebből is látszik, hogy a téma, a film nagyon közel áll hozzám!
  Szerintem, kár volt a filmet szolgai módon másolni (öltözet, gesztusok, szereplők). Milos Forman filmje verhetetlen! Az eredeti darab is színházba íródott, talán az segített volna!
  Egyszer mindenképpen meg kell nézni, már akit édekel a dolog!
  Kiváncsi lennék, hogy a mai, ifjabb nemzedéknek (aki nem látta a filmet) mi a véleménye?
  :-)”
 • 15. dortimcsi 2010. augusztus 16. 11:43
  „Zsemlemorzsa: íme akkor még egy fanyalgó hozzászólás....
  Sajnálatos dolog, ha számodra ez jelenti profi, színvonalas előadást...
  És nem azért írok negatív véleményt, mert "savanyú a szőlő"..és mert ne szeretném a Szegedi Szabadtéri játékokat...
  Imádom a hangulatát, varázslatos az atmoszféra..de ez az előadás messze elmaradt attól, amit a szabadtéritől elvárok...
  A tavalyi Elisabeth előadást 3 alkalommal is megnéztem, mert annyira fantasztikus volt,amit az első szereposztás művelt ( a második már kevésbé. ). Nem véletlen volt állótaps sem a tavalyi premieren... Idén Hair-en nem volt...ahogy a lábdobogásos tetszésnyilvánítás is elég gyér volt...
  Erőtlen,lendület nélküli...és többeknek a tiszta hanggal is gondjaik akadtak. Nem ezért fizetek ki majd 10 ezer forintot a jegyekért....”
 • 14. Ebgondolat 2010. augusztus 16. 11:40
  „5. hozzászólás wg62 2010.08.16. 09:55
  Szó szerint ugyan ezt írta valaki walter gabor néven (gondolom, nem te vagy az) a Szabadtéri honlapján is! Még hány fórumba írtad ugyan ezt?? Azért annyira nem volt rossz! Sőt, szerintem egyáltalán nem volt rossz, kár ennyit fanyalogni! Ha mindenhová beírod szó szerint ugyanazt, akkor téged valami alantas szándék vezérel! Szerintem...”
 • 13. zsemlemorzsa 2010. augusztus 16. 11:38
  „Kedves pocokkaa!
  Téged miben láthattunk a téren??”
 • 12. lidi 2010. augusztus 16. 11:12
  „van országos sajtóvisszhang is, kérdés, örüljünk-e neki:

  http://www.kultura.hu/main.php?folderID=1174&articleID=304717&ctag=articlelist&iid=1”
 • 11. antonov 2010. augusztus 16. 11:07
  „zsemlemorzsa 2010.08.16. 10:06
  Teljesen egyetértek,remek volt!”
 • 10. pocokkaa 2010. augusztus 16. 10:59
  „Nem jött át, nem jött be....
  Dolhait szeretem, de ő nem Berger, hanem Mozart, Rómeo és egyéb más.
  Hiába a híres koreográfus, kevés volt ez, nagyon kevés.
  Makláry és a zenekar zseniális volt, bár halk, Kerényi Miklós Máté és Vágó Berni nagyon jók voltak.
  A Godd morning Sunshine a capella nagyon tetszett. Cuki nagy Sheila, cuki vagy, cuki vagy.... :)
  Kivételesen nézőként, nem szereplőként voltam ott, és szerencsére ajándékba kaptam a jegyet, különben nagyon sajnáltam volna a kidobott pénzt.
  Íme egy újabb rendező, aki egyszerűen nem tud mit kezdeni ekkora térrel - hozzáteszem ebben a díszlet sem segítette.
  Nagyon rossz volt magyarul hallgatni a dalokat -talán nem lett volna rossz, ha a próza marad magyar és a dalok angolul szólalnak meg. Jobb híján az angol szöveget olvastam, hogy értsem, miről akarnak énekelni.

  Aki jól érezte magát, annak egészségerére és nem lehetnek egyformán a vélemények, mindenesetre az egész gyenge közepes volt számomra.
  Mindenkinek szép napot!”
 • 9. ancsahair 2010. augusztus 16. 10:40
  „Nem láttam az előadást,bekukk a Yout...on,hááát,maradok az eredetinél.
  Berger csak egy van:) /T.W./”
 • 8. Dönci78 2010. augusztus 16. 10:29
  „Én a soraimat csak tanulságképpen írtam. Próbálkoztam az online jegyvásárlással is, de ott akadtam el emlékezetem szerint, hogy nem igazán volt számomra tiszta, hol, mikor lehet a jegyet átvenni, ezért nem mertem végigvinni.
  Okultam belőle, legközelebb majd talán lesz időm személyesen is bemenni jegyet venni, mert sajnos most nem volt.
  Azért az az érdekes, ugyanilyen bizonytalanság miatt írtam egy hasonló emailt Bécsbe, a Stadthalléba. Ott szinte azonnal válaszoltak, foglalták a helyet, majd kérték a bankkártyaszámot és postán elküldték a jegyet. Úgy látszik, nálunk még nem nőttek fel erre a szintre. Vagy túl naív vagyok? :))”
 • 7. Hunny24 2010. augusztus 16. 10:11
  „Dönci78! Hivatalos ügyet sose akarj e-mailben intézni, mert tojnak az ember fejére, te még jól jártál, hogy 1 héten belül válaszoltak. Egyébként e-mailben nem tudsz fizetni, így ha van is jegy, nem tudtál volna vásárolni. A szabadtéri honlapján kiválasztod a helyet, ott megrendelhetted volna, át is utalhatod a pénzt, és jegyenként 500Ft-ot számolnak fel az ügyintézésért. Szóval telefonon vagy személyesen....

  A hangosítás technikája jó volt, nem nagyon viszhangzott!! Ami nagy csoda. De a színészeket meg kellett volna tanítani, hogy hogyan beszéljenek, énekeljenek, mert ha kevésbé hadartak volna, érthető lett volna a szöveg. Sokszor az angol kiírást kellett néznem, hogy mi is a helyzet most akkor. A végét pedig nagyon összecsapták, 5 perc taps után, mikor kezdtek meghajolni a színészek, akkor jöttem rá, hogy vége van (most láttam először). Na meg nagyon furi volt, hogy az első felvonás 1,5 óra volt, a második meg 45perc. Kicsit jobban is el lehetett volna osztani. Nem sajnálom, hogy megvettem a jegyet, de még egyszer nem fogok elmenni.”
 • 6. zsemlemorzsa 2010. augusztus 16. 10:06
  „Na! Jönnek a szokásos, "savanyú a szőlő" fanyalgások. Mint mindig, a színvonalas, profi előadások után.
  Kiváncsi lennék, a fanyalgók a saját területükön mit produkálnak?

  Egyetlen unalmas perce sem volt az előeadásnak, remek volt a koreográfia, profik a szereplők, a különleges színpadi megoldások.
  A közönség reagálása is ezt bizonyítja!

  Grautulálok az alkotóknak!”
 • 5. wg62 2010. augusztus 16. 09:55
  „Ritka rossz előadás volt. Szinte láttam a rendező tanácstalanságát, nem tudott mi kezdeni a hatalmas szinpaddal és magával a darabbal sem. Az üres szinpadon elveszve tologattak a szinészek egy lovas szobrot, vagy egy piros autót. A tánckar se segített, bevonultak és tornasorban állva kartávolságra egymástól táncoltak. Koreográfia nulla. A szinészek filmes emlékeikből élve próbálták tolni a "szekeret", de hiába. A dal szöveget nem lehetett érteni, a csöpnyi zenekar elveszett a zenekari árokba. Még írhatnék egy féloldalnyi csupa rosszat, sajnos jót csak az időjárásról.
  Erre a Hairra kár volt ennyi évet várni.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi paprika a védelem kapujában

Hivatalosan nem hungarikum a szegedi fűszerpaprika, földrajzi eredetvédettséget is csak ősszel kaphat az Uniótól. Tovább olvasom