Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Hair - először a szabadtérin

Szeged - A Vígszínház társulatának tagja, Szemenyei János (28) alakítja Claude Bukowski szerepét a szabadtéri Hair-produkciójában. A világsikerű musical bemutatóját Bagó Bertalan rendezésében, Makláry László dirigálásával ma 21 órától tartják a Dóm téren.
A Hair főszereplőinek többségét, Dolhai Attilát (George Berger), Peller Annát (Sheila), Vágó Bernadettet (Jeannie) és Kerényi Miklós Mátét (Woof) az elmúlt évek Dóm téri produkcióiból már ismerhetik a Szegedi Szabadtéri Játékok nézői. Szemenyei János, a Vígszínház tagja viszont először énekel a fesztiválon: az oklahomai jófiút, Claude Bukowskit alakítja, aki lemarad a vietnami háborúba felszálló repülőgépről.

– A darab elején öregemberként megjelenő Claude álma a Hair – így az előadásban bármi megtörténhet, a szürreális megoldásokat is el tudja fogadni a néző. Színészként az a legizgalmasabb: hogyan találom meg a két életkor közti különbséget. Nem azzal foglalkozom, hogy az öreg Claude-nak mennyire rekedt a hangja, milyen púpos a háta, mennyi ránc van az arcán, hanem azzal: mi történt meg benne – mondja Szemenyei János, aki szerint az idős Claude keserűsége abból fakad, hogy megtörténhetett volna az, amiben fiatalon hitt: eljöhetett volna a Vízöntő-korszak. A hippi fiatalok megváltoztathatták volna a világot, de nem tették.

Szemenyei János Claude Bukowski szerepében a Hairben. Fotó: Schmidt Andrea

Dolhai Attila és híres főszereplők a világsikerű musicalben.
 Fotó: Schmidt Andrea


– A színművészetin másodévben Bagó Berci rendezte A kokainfutár című darabunkat, majd később a Démonológiát az Ódry Színpadon, ahol már zeneszerzőként is részt vettem a produkcióban. Diploma után meghívott, hogy legyek a zalaegerszegi társulat tagja. Négy évig játszottam ott – zeneszerzőként is számított rám. Bercit az érdekli, milyen ember a színésze. Nagyszerű feladatokat kaptam, 25 évesen eljátszhattam III. Richárdot, amit negyven feletti színészekre szoktak osztani. Pedig az, hogy valaki nagyon erősen akar valamit, ugyanúgy megvan egy fiatalemberben is; és az sokkal veszélyesebb lehet – állítja a székesfehérvári születésű színész, aki tavaly Eszenyi Enikő hívására a Vígszínházhoz szerződött. Az előző évadban Kecskeméten is vendégszerepelt: élvezettel játszotta az Amadeusban Mozart szerepét.

Szemenyei János Claude Bukowski szerepében a Hairben. Fotó: Schmidt Andrea
Szemenyei János Claude Bukowski szerepében a Hairben.
Fotó: Schmidt Andrea

– Évek óta járok a szegedi szabadtérire, hogy megnézzem a barátaimat a különböző produkciókban. Örülök, hogy most én is felléphetek; élvezem, hogy ilyen hatalmas a színpad és a nézőtér. Végigfut a hideg a hátamon, ha arra gondolok, hogy egyszerre négyezer embernek mondhatom el az előadást indító monológot. Szinte beszélgethetek a közönséggel, hiszen az öreg Claude szerepében én mesélem el a történetet. A Hair ma is érdekli a nézőket, mert arról szól: azt csináld, amihez kedved van! Én is ezt próbálom megvalósítani a saját életemben.

Zenés darabot komponálna

– Egyre többször hívnak komponálni, ha kísérőzenére van szükség egy előadáshoz. Szeretnék egy olyan darabot írni, amely a próza és a musical között van, szinte súrolja a komolyzene határát. Zenés darabokkal lehet a nézőket visszacsalogatni a színházba. Olyan produkciót szeretnék, amely igényességben minden szempontból megüti a mércét – mesélt terveiről Szemenyei János.

Olvasóink írták

 • 3. ancsahair 2010. augusztus 17. 10:18
  „...Inkább,mint a háború....!!!!”
 • 2. Laura82 2010. augusztus 16. 08:05
  „Úristen, milyen hozzászólók vannak ezen a honlapon... le vagyok döbbenve... :S

  Mondjuk nem lehet mindenki kultúrlény...”
 • 1. Laura82 2010. augusztus 14. 10:39
  „A Claude-ot játszó színésznek csak gratuláció jár, csodálatos hangja és színészi játéka van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszer rabolta ki mozgássérült áldozatát

Egy hónapon belül kétszer rabolt ki egy mozgássérültet egy szegedi nő, akit csütörtökön sikerült elfognia a rendőrségnek. Tovább olvasom