Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Hajlék hetvenegy embernek

November elsején nyitottak a téli idényszállók a hajléktanok számára Szegeden. A Bajai úti és az Indóház téri szálló mellett a Moszkvai körúton is várják a fedél nélkülieket. A 71 férőhely működtetése hat és félmillió forintba kerül.
A hajléktalanok téli, úgynevezett krízisellátását évek óta több szállón oldja meg Szeged önkormányzata. A szokásos átmeneti szálláshelyeken és a nyáron is nyitva tartó éjjeli menedékhelyein túl működteti a csak télen igénybe vehető idényszállóit is a város. A hajléktalanok a Moszkvai körúti, a Bajai úti, valamint az Indóház téri épületekben kapnak helyet. A Moszkvai körúti egykori kollégium nem tartozik a városi Humán Szolgáltató Központ kezelésébe, csak télen nyit ki. Évek óta sok ugyanis a jelentkező, elhelyezést kérő hajléktalan a hideg beköszöntével, ezért indokolt időszakos jelleggel plusz egy épület megnyitása.

A legutóbbi közgyűlés elé Kozma József alpolgármester terjesztette a hajléktalan ellátásról szóló javaslatot. Eszerint a hajléktalanok átmeneti szállásán, a nagyállomással szemben 21 férfi és 10 nő kaphat helyet, a Bajai úton 20 férfi férőhely van. Ugyancsak a Bajai úton, a hajléktalanok éjjeli menedékhelyén 41 ágyat működtetnek férfiak számára. A krízisellátást biztosító Moszkvai körúti idényszállón – mely november 1-jétől április 30-áig működik – 50 férfit fogadnak be, az Indóház téren, az idényszállón 9-en férnek el, ide viszont a nőket várják. A Bajai úton további 12 férfi férőhelyet alakítanak ki télre.

A hajléktalan szállók működtetésére állami normatív támogatás igényelhető, ennek összege erre a 2005-ös évre 548 ezer forint férőhelyenként. A november 1-jén megnyílt idényszállókon fűtést, világítást, meleg vizet kell biztosítani, ez várhatóan 1 millió 300 ezer forintba kerül. A Moszkvai körúti szállóra dolgozók is kellenek: egy részlegvezetőt, négy gondozót és két szociális mentálhigiénés munkatársat kell biztosítani. A hajléktalanok időszakos férőhelyeinek idei működtetésére 4 millió 368 ezer forintot szán a város.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napszámosa gyújtotta fel az idős asszony tanyáját

Akkor is a tanyáján akar élni az a hetvenéves bordányi asszony, ha agyonüti a napszámosa, aki a múlt… Tovább olvasom