Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 08. 29. szombat - Beatrix, Erna

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > ˝Hajléktalanként is ember maradok˝ - a Szolidaritás Éjszakája Szegeden

˝Hajléktalanként is ember maradok˝ - a Szolidaritás Éjszakája Szegeden

Szeged - Délután 5-kor kezdődött és jelenleg is tart a Szolidaritás Éjszakája a Dugonics téren. Akinek van kedve, még virraszthat a hajléktalanokért.

Horváth Attila - 2011.11.17. 22:21
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
- Reggel 7-ig maradunk - mondja Széna Katalin. A szegedi Szolidaritás Éjszakájának egyik főszervezője délután 5 óta van a Dugonics téren. A Katolikus Egyetemi Lelkészség, a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete és a Drogambulancia közös szervezésében számos program várta és várja még a hajléktalanokat illetve az érdeklődőket.

Hajléktalanok éjszakája Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Egy forró tea mellett hallgathatunk fedél nélküli zenészeket és értük muzsikálókat egy apró színpadon. Hajléktalan művészek képeit állították ki a szervezők, felhúztak egy „tabuk nélkül" feliratú sátrat, ahol bárki kötetlenül beszélgethet erről a témáról. Itt ismert emberek hajléktalanságról vallott nézeteibe is beavatják az arra járót. Charlie Chaplin például mindig is segítette őket, nem véletlenül játszotta előszeretettel a toprongyos csavargót.

A legnépszerűbb helyszín a színpad melletti tábortűz. Ide csoportosulnak a fagyoskodók: hajléktalan, újságíró és érdeklődő is. Nem messze teát oszt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Hajléktalanok éjszakája Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

- Kevesebben vannak, mint az előző években, de sok ismerős hajléktalant láttam már – meséli Katalin. Ő és csapata, a Homless Team minden kedden kenyeret oszt a fedél nélkülieknek, sokukat ismeri, követi sorsukat. Azt mondja: a Dugonics téren 50-50 százalékban vannak azok, akik szállóban és azok, akik máshol alszanak éjszakánként.

- Sok ruha, élelem, papírzsebkendő jött össze adományokból, sőt egy mini karácsonyfát is itt hagyott valaki. Remélem még járnak erre adakozó kedvű emberek éjszaka – mondja a szervező.

Hajléktalanok éjszakája Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Elmeséli, hogy a rendezvény célja felhívni a figyelmet arra: a hajléktalanok olyanok, mint bárki más, köztük is rengeteg a tehetséges, értelmes ember, de rosszul alakult az életük.

Egy fedél nélkül élő ember versének utolsó sora ide vág, amit a festmények mellé tűzött ki valaki: „Hajléktalanként is ember maradok."
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

123 következő >> végére >>> 29 hozzászólás
Moderálásra küldöm 29. repacska 2011.11.19. 09:45

én csak annyit írok h. aki annyira mellettük van és kampányol mellettük, az először menjen olyan helyre lakni, ahol ők tengetik a mindennapi kis életüket. Én sajnos ilyen helyen lakom, eddig én se tudtam h. pontosan milyen is ez. Most egyik oldalamon egy hajléktalan szálló, a mellettünk lévő parkban meg kaja osztogató. Hát hadd ne mondjam , milyen körülmények között kell sétáltatnom 4 hónapos babámat. Az utcán egy négyzetméternyi hely sincs ahová nincs odapisilve, persze a ház falához kell, dülöngélő, részeg, büdös emberek tömkelege sétálgat mindenfele. Én is rendelkezem empátiával, de ez már meghaladja azt. És amikor elsétálok egy templom mellett és olyan húgyszag árad, és nem zavartatva magát egy ... odaáll és a templom falára pisil, na ilyenkor tudnák mit mondani. Miért??
Hajléktalanság=alkoholizmus és miért kéne nekem ezt elviselnem?

Moderálásra küldöm 28. bánki 2011.11.19. 08:04

26. JungHeinrich 2011.11.19. 07:31

A hajléktalan probléma: közegészségügyi, finanszírozási, szociális és egyéni probléma.

Közegészségügy nem lehet kérdés. lásd. Kárász utcai állapotok !
Finanszírozás - enged meg, hogy a saját adómat a leghatékonyabban költsem el.
Szociális - valóban a megszűnt több mint egy millió munkahellyel a lumpen, önhibáján kívül leszakadó és az saját gyengesége folytán rossz helyzetbe került polgártársainknak ESÉLYT kell adni.
Még egyszer írom : ESÉLYT és lehetőséget.
( azonnal vissza zargatni a félkarú román cigánylányt és szervezett társait a klinikák környékéről - van nekünk saját ,,esetünk" is )

Végül a leglényegesebb : mi van a saját felelősséggel ? Na erről kérnék egy felmérést !

Moderálásra küldöm 27. .suhym. 2011.11.19. 07:47

Pár éve egyik ismerősöm döbbentem fedezte fel, hogy egy volt osztálytársa hajléktalan. Munkát ajánlott neki, amit az illető el is fogadott. Naponta megkapta a bérét, ami abban az időben eléggé tisztességes összeg volt. 4 - 5 napig bírta az illető a "kötöttséget", aztán nem ment dolgozni. Amikor ismerősöm felkutatta az utcán és érdeklődött tőle, hogy miért nem él a felkínált lehetőséggel, azt a választ kapta, amennyi neki kell egy napra, piára és kajára, annyit munka nélkül is összeszed kéregetéssel.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy minden utcán élő ilyen, de bizony többen közölük így gondolkoznak.

Vannak hajléktalan szállók, tessék oda bemenni, hogy legalább melegben legyenek. Meglopják egymást? Az ő bűnük! Ezt azért mégse varrjuk már az ország mindenkori vezetése és a lakosság nyakába.

Moderálásra küldöm 26. JungHeinrich 2011.11.19. 07:31

18. Banki. ....ma magyaroszagon megelni is nehez ,gondolom nem kell bizonygassam.Ha ez gondot okoz milyen lehet egy fel elet munkaja utan az utcara kerulni es onnan ujra kezdeni? Ahhoz mar tul sokan elnek az utcan,hogy barki is a szemelyes feleloseget firtassa.Azt amit a fovarosban muveltek sokan kozteruleten ami miatt a rendelkezes szuletett egyszeruen undorito. A megoldasa azonban partallastol fuggetlenul is igazi hungaricumnak szamit ; egy jogilag teljesen mozgaskeptelen allami hivatalos szervezet az artatlanokat <moderálva>, olyanert ami nevetseges es megalazo. Penzbuntetessel roja meg a a penztelent es kotelezi,hogy vonuljon be oda aludni ami igazan nem is letezik ,de ha megis az intezmeny nem tudja se garantalni se biztositani a szemely es vagyonbiztonsagot.Finoman szolva nem vernek pofan egy 500asert ,de attol meg alvas kozben elviszik barmid amid van. George Orwell Csavargokent parizsban londonban Ajanlom ezt a konyvet szamodra rovid es tanulsagos ....szep napot :-)

Moderálásra küldöm 25. bánki 2011.11.19. 07:26

22. smalltown 2011.11.18. 19:02

30-40 év építőipari gyakorlat lényegesen komolyabb tapasztalat, mint a SZTE ilyen, olyan ,,cociológus - társadalom kutató - humán stb." szakai.

Mellesleg 5-15 ismerősöm ,,küzd" a problémával. 1-2 kivételtől eltekintve .......................... nem ragozom !

Moderálásra küldöm 24. vuk 2011.11.18. 22:00

23. fotelagy 2011.11.18. 20:38
Szegeden szabad. Ez csak Budapest egy keruleteben van (egyelore)

Moderálásra küldöm 23. fotelagy 2011.11.18. 20:38

Miután most már kriminalizálva van az, ha valaki hajléktalan, akkor minden résztvevője a rendezvénynek bűnöző vagy bűnpártoló? Hogy is van ez?

Moderálásra küldöm 22. smalltown 2011.11.18. 19:02

18
Te mikor vegeztel pontos felmerest, hany szazaleka tehet a sorsarol? Mutatnad az adataid? Hany otthontalannal beszelgettel, hany ember sorsat ismered? Vagy csak osztod az eszt a futott szobabol? Kenyszermosdatas??? Orzes???
Ez tudod nem noiesseg, hanem emberseg kerdese.

Moderálásra küldöm 21. 620829 2011.11.18. 18:05

NA NE ILYEN HIDEGBEN...NÉZEM A 3D-S HÁZIMOZIT INKÁBB ...ISZOM FINOM MELEG BORT...ÉS DRUKKOLOK INKÁBB NEKIK.

Moderálásra küldöm 20. SP 2011.11.18. 17:07

Mindent meg tudok érteni, de
azt nem, hogy miért kell a garázsom ajtaját rendszeresen levizelni. Vannak fák, bokrok a közelben. A kutya is tudja.


29 hozzászólás123 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...