Délmagyar logó

2016. 09. 26. hétfő - Jusztina 10°C | 20°C

˝Hajléktalanként is ember maradok˝ - a Szolidaritás Éjszakája Szegeden

Szeged - Délután 5-kor kezdődött és jelenleg is tart a Szolidaritás Éjszakája a Dugonics téren. Akinek van kedve, még virraszthat a hajléktalanokért.
- Reggel 7-ig maradunk - mondja Széna Katalin. A szegedi Szolidaritás Éjszakájának egyik főszervezője délután 5 óta van a Dugonics téren. A Katolikus Egyetemi Lelkészség, a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete és a Drogambulancia közös szervezésében számos program várta és várja még a hajléktalanokat illetve az érdeklődőket.

Hajléktalanok éjszakája Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Egy forró tea mellett hallgathatunk fedél nélküli zenészeket és értük muzsikálókat egy apró színpadon. Hajléktalan művészek képeit állították ki a szervezők, felhúztak egy „tabuk nélkül" feliratú sátrat, ahol bárki kötetlenül beszélgethet erről a témáról. Itt ismert emberek hajléktalanságról vallott nézeteibe is beavatják az arra járót. Charlie Chaplin például mindig is segítette őket, nem véletlenül játszotta előszeretettel a toprongyos csavargót.

A legnépszerűbb helyszín a színpad melletti tábortűz. Ide csoportosulnak a fagyoskodók: hajléktalan, újságíró és érdeklődő is. Nem messze teát oszt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Hajléktalanok éjszakája Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

- Kevesebben vannak, mint az előző években, de sok ismerős hajléktalant láttam már – meséli Katalin. Ő és csapata, a Homless Team minden kedden kenyeret oszt a fedél nélkülieknek, sokukat ismeri, követi sorsukat. Azt mondja: a Dugonics téren 50-50 százalékban vannak azok, akik szállóban és azok, akik máshol alszanak éjszakánként.

- Sok ruha, élelem, papírzsebkendő jött össze adományokból, sőt egy mini karácsonyfát is itt hagyott valaki. Remélem még járnak erre adakozó kedvű emberek éjszaka – mondja a szervező.

Hajléktalanok éjszakája Szegeden. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Elmeséli, hogy a rendezvény célja felhívni a figyelmet arra: a hajléktalanok olyanok, mint bárki más, köztük is rengeteg a tehetséges, értelmes ember, de rosszul alakult az életük.

Egy fedél nélkül élő ember versének utolsó sora ide vág, amit a festmények mellé tűzött ki valaki: „Hajléktalanként is ember maradok."

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. repacska 2011. november 19. 09:45
  „én csak annyit írok h. aki annyira mellettük van és kampányol mellettük, az először menjen olyan helyre lakni, ahol ők tengetik a mindennapi kis életüket. Én sajnos ilyen helyen lakom, eddig én se tudtam h. pontosan milyen is ez. Most egyik oldalamon egy hajléktalan szálló, a mellettünk lévő parkban meg kaja osztogató. Hát hadd ne mondjam , milyen körülmények között kell sétáltatnom 4 hónapos babámat. Az utcán egy négyzetméternyi hely sincs ahová nincs odapisilve, persze a ház falához kell, dülöngélő, részeg, büdös emberek tömkelege sétálgat mindenfele. Én is rendelkezem empátiával, de ez már meghaladja azt. És amikor elsétálok egy templom mellett és olyan húgyszag árad, és nem zavartatva magát egy ... odaáll és a templom falára pisil, na ilyenkor tudnák mit mondani. Miért??
  Hajléktalanság=alkoholizmus és miért kéne nekem ezt elviselnem?”
 • 28. bánki 2011. november 19. 08:04
  „26. JungHeinrich 2011.11.19. 07:31

  A hajléktalan probléma: közegészségügyi, finanszírozási, szociális és egyéni probléma.

  Közegészségügy nem lehet kérdés. lásd. Kárász utcai állapotok !
  Finanszírozás - enged meg, hogy a saját adómat a leghatékonyabban költsem el.
  Szociális - valóban a megszűnt több mint egy millió munkahellyel a lumpen, önhibáján kívül leszakadó és az saját gyengesége folytán rossz helyzetbe került polgártársainknak ESÉLYT kell adni.
  Még egyszer írom : ESÉLYT és lehetőséget.
  ( azonnal vissza zargatni a félkarú román cigánylányt és szervezett társait a klinikák környékéről - van nekünk saját ,,esetünk" is )

  Végül a leglényegesebb : mi van a saját felelősséggel ? Na erről kérnék egy felmérést !”
 • 27. .suhym. 2011. november 19. 07:47
  „Pár éve egyik ismerősöm döbbentem fedezte fel, hogy egy volt osztálytársa hajléktalan. Munkát ajánlott neki, amit az illető el is fogadott. Naponta megkapta a bérét, ami abban az időben eléggé tisztességes összeg volt. 4 - 5 napig bírta az illető a "kötöttséget", aztán nem ment dolgozni. Amikor ismerősöm felkutatta az utcán és érdeklődött tőle, hogy miért nem él a felkínált lehetőséggel, azt a választ kapta, amennyi neki kell egy napra, piára és kajára, annyit munka nélkül is összeszed kéregetéssel.

  Ezzel nem azt akarom mondani, hogy minden utcán élő ilyen, de bizony többen közölük így gondolkoznak.

  Vannak hajléktalan szállók, tessék oda bemenni, hogy legalább melegben legyenek. Meglopják egymást? Az ő bűnük! Ezt azért mégse varrjuk már az ország mindenkori vezetése és a lakosság nyakába.”
 • 26. JungHeinrich 2011. november 19. 07:31
  „18. Banki. ....ma magyaroszagon megelni is nehez ,gondolom nem kell bizonygassam.Ha ez gondot okoz milyen lehet egy fel elet munkaja utan az utcara kerulni es onnan ujra kezdeni? Ahhoz mar tul sokan elnek az utcan,hogy barki is a szemelyes feleloseget firtassa.Azt amit a fovarosban muveltek sokan kozteruleten ami miatt a rendelkezes szuletett egyszeruen undorito. A megoldasa azonban partallastol fuggetlenul is igazi hungaricumnak szamit ; egy jogilag teljesen mozgaskeptelen allami hivatalos szervezet az artatlanokat <moderálva>, olyanert ami nevetseges es megalazo. Penzbuntetessel roja meg a a penztelent es kotelezi,hogy vonuljon be oda aludni ami igazan nem is letezik ,de ha megis az intezmeny nem tudja se garantalni se biztositani a szemely es vagyonbiztonsagot.Finoman szolva nem vernek pofan egy 500asert ,de attol meg alvas kozben elviszik barmid amid van. George Orwell Csavargokent parizsban londonban Ajanlom ezt a konyvet szamodra rovid es tanulsagos ....szep napot :-)”
 • 25. bánki 2011. november 19. 07:26
  „22. smalltown 2011.11.18. 19:02

  30-40 év építőipari gyakorlat lényegesen komolyabb tapasztalat, mint a SZTE ilyen, olyan ,,cociológus - társadalom kutató - humán stb." szakai.

  Mellesleg 5-15 ismerősöm ,,küzd" a problémával. 1-2 kivételtől eltekintve .......................... nem ragozom !”
 • 24. vuk 2011. november 18. 22:00
  „23. fotelagy 2011.11.18. 20:38
  Szegeden szabad. Ez csak Budapest egy keruleteben van (egyelore)”
 • 23. fotelagy 2011. november 18. 20:38
  „Miután most már kriminalizálva van az, ha valaki hajléktalan, akkor minden résztvevője a rendezvénynek bűnöző vagy bűnpártoló? Hogy is van ez?”
 • 22. smalltown 2011. november 18. 19:02
  „18
  Te mikor vegeztel pontos felmerest, hany szazaleka tehet a sorsarol? Mutatnad az adataid? Hany otthontalannal beszelgettel, hany ember sorsat ismered? Vagy csak osztod az eszt a futott szobabol? Kenyszermosdatas??? Orzes???
  Ez tudod nem noiesseg, hanem emberseg kerdese.”
 • 21. 620829 2011. november 18. 18:05
  „NA NE ILYEN HIDEGBEN...NÉZEM A 3D-S HÁZIMOZIT INKÁBB ...ISZOM FINOM MELEG BORT...ÉS DRUKKOLOK INKÁBB NEKIK.”
 • 20. SP 2011. november 18. 17:07
  „Mindent meg tudok érteni, de
  azt nem, hogy miért kell a garázsom ajtaját rendszeresen levizelni. Vannak fák, bokrok a közelben. A kutya is tudja.”
 • 19. vmagdi 2011. november 18. 15:57
  „én annak örülök, hogy Botka nem állt be az idióta polgármesterek közé, szegeden nincs hajléktalan üldözés, DE szerintem sokkal de sokkal többet tehetnénk saját honfitársunkért, tudom nem dívik az empátia, egymást gyűlölő nemzet vagyunk, nagyon kevesen vannak, akikben még fellelhető az emberség szikrája. Nem azt kell nézni, hogy kinek a hibája, hanem hogy miként segíthetünk, tényleg ott van a régi alkotóház, amit hagytak tönkremenni, az is jó lenne hajlékul néhány embernek, az elmúlt évben közel ötszáz !!!!! fagyhalál volt, az idén még tél se volt, már húszon!!!! túlvagyunk”
 • 18. bánki 2011. november 18. 15:22
  „A hajléktalanok legalább több mint 50 %-a saját maga is tehet a jelenlegi helyzetéről.
  A ,,társadalomnak" - evidensen az adófizető ,,polgároknak" van felelőssége ( cca 20 %) a szociális ellátást illetőleg.
  De, szerényen kérdezném !
  Mi van az érintettek hozzáállásával?

  Nem tartom istentől elrugaszkodott elképzelésnek a szüksége és elégséges közegészségügyi és rendhatósági intézkedéseket. Számottevő üzemen kívüli .,,ellátásra" alkalmas létesítmény lehet, amely állami feladatként elláthatná a hajléktalanok ,,kényszer" mosdatását, etetését és ,,őrzését".

  Remélem finom és nőies voltam!”
 • 17. Jeti00 2011. november 18. 11:58
  „9.! és mi az a külső ok? hitel? minek vette fel. asszony? 50-50% válás után. munkahely hiánya? keresni kellett volna...”
 • 16. varadipal 2011. november 18. 10:57
  „10 Lótusz9. Az utolsó mondatodat talán a kétharmados kormánynak kellene címezned.Ahányszor megszólal valamelyik tagja, annyiszor kell a frankhitelesknek mélyebben nyúlniuk a zsebükbe.Se nem az én, se nem a saját hibájukból.
  Szaglik már a leszedett ibolya. Vagy még mindig nem elég büdös?”
 • 15. Horthyszobor 2011. november 18. 10:04
  „Minden politikus fogadjon be egy hajléktalant. Megoldódna a helyzet. Hisz kb. ugyanannyian vannak.”
 • 14. igazságkereső 2011. november 18. 09:57
  „Nagyon szépen kérem a T.Moderátort, hogy " ne szedje ki azt a mondatot" amit most kívánok ide leírni,mely szerint Dr. Antall Józsefnek egy nagyon komoly hibája volt, nevezetesen az, hogy egyáltalán nem érdekelte Őt a magyar nemzet sorsa, belekezdett egy látványtervezésbe,egoista volt akkori külügyminiszterével, a kecskeszakállúval, aki annak idején a következőt mondta: " a magyarok érdekeit a leghitelesebben a Magyar Demokrata Fórum tudja képviselni egyedül".Nos itt kezdődött Magyarország lejtmenete, és ebben közreműködött nagyon hatékonyan a Dél-Pest Vendéglátó egykori igazgatója, Boross Péter, aki később belügyminiszter, majd országunk legnagyobb vesztére ideiglenes (4-6 hónapig tartó) miniszterelnöke! Megverte a sors hazánkat rendesen.......”
 • 13. igazságkereső 2011. november 18. 09:49
  „A szerencsétlen hajléktalanokért nem virrasztani kell, hanem kormányzati, önkormányzati hatékony intézkedéssel emberi tartózkodásra életvitelszerűen alkalmas épületben kell elhelyezni. Ez a fajta "látványtervezés" az 1950-es éveket idézi, de akkor még a kormányzati, "városi tanácsi" intézkedések is hatékonyabbak voltak! Mi az az akadálya az emberi intézkedéseknek a XXI. század második évtizedének elején!?? Persze igaz a mondás: "Nem akarásnak nyögés a vége" miközben parlamenti és megyei, városi képviselőink jól el vannak az Audikban és még sorolhatnám, hogy mikben!!”
 • 12. papika56 2011. november 18. 09:48
  „Ha olyan kemény évnek nézünk elé amilyet beígért ov. és bandája --félek sok száz követőjük lesz ezeknek az embereknek. Vagy öngyilkosság --mint pl. tegnap is , kiugrott az ablakon a végrehajtók elől .”
 • 11. trillarom 2011. november 18. 09:26
  „"vélemény": Úgy látom kiemelted az esemény lényegét. Gratulálok!”
 • 10. Lótusz9 2011. november 18. 09:09
  „7. varadipal 2011.11.18. 09:00

  Majd akkor is ezt mondod, ha sok ember nem tudja fizetni a Frank hitelét, és kénytelen lesz az utászán "Lakni" aki nem a halált választja inkább , hogy a saját hibájából került az utászára!!! És ne gyere avval, hogy minek vetek fel hitelt talán mert mindenki szeretne valahol lakni!!! Nincs benned EMPÁTIA !!!”
29 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trolibeszerzés: károkozás miatt Botka kezdeményezi az SZKT-igazgató leváltását

Semmilyen szabálytalanságot nem talált a nyomozó ügyészség a szegedi trolibeszerzéssel kapcsolatban – jelentette ki sajtótájékoztatóján Botka László. Tovább olvasom