Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 5°C | 10°C Még több cikk.

Hajléktalanok bandáznak a felújított Csillag téren

Szeged - Nem sokáig örülhettek a lakók a gyönyörűen felújított Csillag térnek, amely az utóbbi időben hajléktalanok közkedvelt „találkahelyévé" vált. Ott esznek, isznak, vécéznek, és nem kérnek a szociális munkások segítségéből.
Remegve vágnak át a lakók a Csillag tér Zöldfa utca felé eső oldalán kialakított pihenőrészen. A padokkal övezett, közepén ivókúttal díszített területen ugyanis éjjel-nappal hajléktalanok tanyáznak. Ottjártunkkor csak néhány felesüveg hevert a bokrok alatt. Nem sokkal előttünk voltak ott a környezetgazdálkodási kft. munkatársai – világosított fel bennünket az egyik hajléktalan férfi. – Igaz, én is ide járok, de amit a többiek csinálnak, az mindennek a teteje. A bokorba végzik el a dolgukat, itt alszanak a padokon. Már reggel hatkor részegek, káromkodnak, verekednek. Pénzt kunyerálnak a járókelőktől, aki nem ad nekik, azt leköpik – panaszolta a középkorú férfi, aki elmondta: a Csillag téri „találkahelyet" sok sorstársuk ismeri.

– A hajléktalanok között vannak, akik már évek óta a térre járnak. De ennyien, mint ahányan az idén ideszoktak, még soha nem bandáztak a buszmegálló mögötti részen – hallottuk a közeli cukrászda alkalmazottjától. Hogy mi lehet az oka a tér népszerűségének, arról a környékbeliek is csak találgatnak. Egyesek szerint egy éve, a felújítások óta ülnek ott mindennap – nekik is megtetszett a szép környezet, és nem utolsósorban a több tucat környékbeli kiskocsma. Másoktól azt hallottuk, hogy az Algyői úti népkonyha közelsége miatt sajátítják ki a
teret.

Már korán reggel a Csillag téren isznak a hajléktalanok. Fotó: Karnok Csaba
Már korán reggel a Csillag téren isznak a hajléktalanok.
Fotó: Karnok Csaba

Az mindenesetre biztos, hogy sokan vannak. Míg a középkorú férfival beszélgettünk, sorra érkeztek az újabb és újabb hajléktalanok. Nyolcan-tízen sorakoztak egymás mellett, a padokon. Egyikük aludt, vérmes palotapincsije ugatására ébredt fel.

– A kicsi még nem is olyan nagy baj, egyiküknek viszont egy nagytestű kutyája van. Amikor a szomszéd néni kutyusát sétáltattam, rám mordult az a nagy dög. Felkaptam a kicsit a karomba. Kár volt, mert erre engem harapott meg – panaszolta Horváth Jánosné, akitől megtudtuk: a kisgyerekesek sem szívesen sétálnak itt a fertőzésveszély miatt, és a játszóterekre sem engedik le nyugodt szívvel a lurkókat, mert a hajléktalanok ott is megfordulnak.

Népkonyhán ehetnének, szálláson alhatnának

A Humánszolgáltató Központ és a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai folyamatosan járják Szeged utcáit, és próbálják rávenni a hajléktalan embereket a közösségi helyek használatára. Nappal a népkonyhán, éjszaka az éjjeli menedékhelyeken tartózkodhatnak – tudtuk meg Novkov Veszelinkától, a szociális, családvédelmi és egészségügyi iroda vezetőjétől, aki elmondta: a hajléktalan emberek enni, inni és tisztálkodni az Algyői és a Csanádi utcai népkonyhán tudnak. Aludni a Bajai úti és az Indóház téri szállásra járhatnak, ott is lakhatnak. De ha részegek, nem engedik be őket. Vannak, akiknek lakást biztosítanak. Aki dolgozik, albérleti jogviszonyban lakhat ott. A Csillag tériek nem élnek a lehetőséggel.

Olvasóink írták

94 hozzászólás
 • 94. L3oN1o7 2009. szeptember 04. 09:00
  „A tölgyfa utca mellett van az erdő és a Bika tó is ahol sok hajléktalan tanyázik szóval ne mondjátok hogy ahol Botka lakik ott nincsenek hajlékonyak. Amúgy meg flex nem tudom hogy jön ide a jobbik. Nem ő b@szt@ szét az országot.”
 • 93. gróf 2009. szeptember 03. 08:56
  „T. Logaritmus!
  Nem tudom mi a megoldás, ahogy mások sem tudják, de nem is akarják megtalálni.
  -Talán nem kellene automatikusan ennivalót adni nekik, falevelet gereblyézni, csikket szedni (azt nagyon) tudnak. -Csak 1-1 órát tegyenek az ételért, hogy lássák nem ingyen van, azt is megveszik valaki pénzén, más dolgozik a munkaképes ember ebédjéért?
  -Szálljanak be az egyházak, ne csak karácsonykor reklámozzák magukat a Dugonics téren káposzta osztással, vagy Istennek nem mindenki a báránya csak az öltönyösperselytámogatós HIT-s, vagy a nyugdíját odaadó nénike!?
  -A gyerekemnek ebéd előtt az oviban kezet kell mosni...a hajléktalant sem kellene etetni amikor büdös és szaros,ittas, lehetőséget kell adni a tisztálkodásra, és ösztönözni arra.

  Szerintem.”
 • 92. PEPE 2009. szeptember 02. 19:15
  „Ez a demokrácia, ők is a fogyasztói társadalom részesei, vagyis bocs, inkább vesztesei.”
 • 91. flexsnake 2009. szeptember 02. 16:40
  „84. mert te azt mondod :D”
 • 90. flexsnake 2009. szeptember 02. 16:36
  „88. akkor állj már arrébb hogy odaférjek.”
 • 89. daveedbrown 2009. szeptember 02. 16:10
  „FELÚJÍTOTT??????????? a 2 buszmegálló? (bocs, másfél)

  amúgy mentem boltba 2-kor, és láttam hogy a zsernyákok intézketek,me a csövik balhéztak xD”
 • 88. Mathiasking 2009. szeptember 02. 16:00
  „82. hozzászólás flexsnake 2009.09.02. 15:13

  Nyald ki a seggét!”
 • 87. teebee 2009. szeptember 02. 15:59
  „Én itt lakom a Zöldfa utcától két sarokra és minden nap látom ezt a mocskot, már nagyon dühítő!A sünöknek már többször lett szólva de semmi!Ezért én már múlthéten szóltam a Gárdának hogy segítsenek!Remélem fognak, mert megígérték!”
 • 86. Mexx 2009. szeptember 02. 15:47
  „Az a baj, hogy délután már a Keresztöltés utcán cirkálnak,ahol sok kisgyermekes anyuka sétáltatja a gyermekét és a kisgyermekekbe "belekötnek", barátkozni próbálnak részegen, bunkó módon, a felnőttektől meg pénzt kunyerálnak. Egyik sem oké. Ha a gyereked mellöl elhajtod, akkor meg kiabálnak veled, vagy lehánynak! Igenis ki kell onnan tiltani, vezettetni őket !!!! Milyen alapon zaklatnak gyerekeket, felnőtteket!!!”
 • 85. kuvasz 2009. szeptember 02. 15:31
  „Mindazonáltal kiváncsi vagyok, ha a jobbiknak lesz lehetősége, bezáratja-e ezeket a mocskos csehókat. Látják-e bennük a romboló hatásukat a társadalomra, valamint megoldják-e az alábbi, illetve fenti problémákat, mert ha valamivel, hát ezzel tud segíteni sok-sok dolgozó-adózó-igavonó magyar állampolgárnak, hogy legalább a szürke hétköznapokon ne ezekkel találkozzon az utcákon. Ja és előre boccs, hogy nem kert-városrészben élek, de szerintem ennyi járna az itt élőknek is. Mondjuk a szetáv adakozhatna erre a célra.”
 • 84. Huba 2009. szeptember 02. 15:20
  „Flexi! Könyörgöm, ne akarj már állandóan okosabb lenni mindenkinél! Kiváncsi volnék ha neked kellene arra sétálni a gyerekeiddel nap nap után akkor mi volna a véleményed! Ja most jut eszembe aki ennyi időt tölt a monitor elött nagyobbnál nagyobb hülyeségeket írva, az vagy képtelen a közösülésre v. már készül pestre a melegfelvonulásra!”
 • 83. geza 2009. szeptember 02. 15:17
  „flexi: baktóban, a tölgyfa utcában (ugyanis ott lakik vodka elvtárs), nem láttam még hajléktalant....”
 • 82. flexsnake 2009. szeptember 02. 15:13
  „birom az ostobákat: minden a botka hibája.
  Ha a pelenkába szarik a kölköd akkor az is az ő hibája. NA ilyenek az ostoba gondolatok.... Szerintem a jobbik hibája, egyértelmű!”
 • 81. kuvasz 2009. szeptember 02. 15:11
  „A szépen felújított, illetve kivitelezett villamos fordulóban (Tarján) is ott rohadnak egész nap! És bizony oda is szarnak! Undorító állatok, szerintem az egyik legfertőzöttebb terület, mivel a népkonyha a túloldalt található. A környéken található rohadt 0-24-es kocsmák is vonzák a a tetveket, nem csak hajléktalanokat. Ezekkel a kocsmákkal totál lezüllesztik a környéket, de hát biztos jól tejelnek az elvtársoknak! Nem zavarja a városvezetést, hogy a városrészben számtalan bölcsi-ovi-iskola található! Nem baj, hadd nézze a gyerek, mi? Ja, az csak hab a tortán, hogy az Űrhajós utcánál található óvoda, és a mellette lévő csecsemőotthon közötti beugrót pottyantósnak használják ezek a bélférgek, valamint az egész környéket! Oda szarnak, hugyoznak, hánynak ezek mindenhova, pl. az Anna-kút melletti díszpadon állandóan maga alá piszkoló állat. Nem merem a gyermekeimet lassan elengedni egyet szaladni a tereken, mert vagy üvegszilánkba, vagy emberi ürülékbe lépnek/esnek. Rohadjon lilára mind, egy kiadós orosz télben!!!”
 • 80. IVY 2009. szeptember 02. 14:12
  „ÖTLET!!!!
  Amit szétb.sznak a Csillag téren, azt velük hozatni rendbe! Gátlástalanul és keményen fellépni!!!!
  Olyan nehéz ez? Személyiségi jogok? Ugyanmáááá...!!!!!!”
 • 79. Mathiasking 2009. szeptember 02. 13:55
  „T. Botka elvtárs!

  Talán a szavazatok gyűjtésekor jusson eszébe, ha nem kap elegendőt!”
 • 78. Mathiasking 2009. szeptember 02. 13:53
  „Sündörség nem csinál semmit? A polgárörség és a Városörség hol van ilyenkor?

  Ki kinek a kije? A hajléktalan besúg, a sündörség ezért békén hagyja! Jó kis csapat!”
 • 77. L3oN1o7 2009. szeptember 02. 13:51
  „36. QM és mit szándékozol csinálni ? Kíváncsi vagyok a véleményedre.”
 • 76. paranoid 2009. szeptember 02. 13:39
  „Megoldás : kettéfűrészelt keményfa lapátnyél + 5-6 jó erőben lévő csillagtér környéki lakótárs. Hegyibe emberek !!”
 • 75. bélás 2009. szeptember 02. 13:20
  „Újszegeden is ott vannak feszt. Ez most azért hír, mert felújított?”
94 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a bölcsészek maradtak Szegeden

Idén senki nem panaszkodott Szegeden a gólyatáborok miatt: nem botránkoztatott meg senkit napközben az úgynevezett „városgyalázás". Tovább olvasom