Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Hajléktalanok kutyái támadnak a biciklizőkre

Szeged - Több olvasónk jelezte: a boszorkányszigeti hajléktalantelepről kutyák rohannak elő, és támadnak rájuk. A bódék lakói szerint állataik békések, senkinek sem ártanak. Az illetékesek tudják, mit kéne tenni, mégis szabadon vannak az állatok.
– A Feri bácsi senkinek sem ártana – mondja Miklós, a hajléktalantelep lakója a Boszorkányszigeten, miközben kutyáját simogatja. Olvasóink jelezték: kocogás, biciklizés közben kutyák támadtak rájuk, szerintük az összetákolt fabódék közül rohantak elő. Az idős hajléktalan alig tud elénk jönni, csupa seb a lába, egy faágra támaszkodik, de azért állataival játszik közben. – Négy kutyám van, a szomszédomnak szintén annyi, és most születtek még hatan.

Négy saját ebe közül kettő pórázon van, a másik kettő a lábaink között futkorászik, arra várnak, hogy megsimogassuk őket. Egyikük egy koszos fotelban ül, onnan szemlélődik. A másikban Miklós egy kullancsot vesz észre, amelyet egyetlen mozdulattal kiszed. Feri bácsi hálásan csóválja a farkát.

– Nem ők, hanem az emberek a dögök. Nem értem, miért panaszkodnak, hiszen a kutyák nem támadnak senkire – értetlenkedik a hajléktalan. Megtudjuk: a néhány éve történt támadásnál, amelyről lapunk is beszámolt, a szomszéd kutyáját engedte ki a telep harmadik lakója.

Miklós szerint Feri bácsi senkinek sem ártana. Fotó: Karnok Csaba
Miklós szerint Feri bácsi senkinek sem ártana.
Fotó: Karnok Csaba

– Nem lett volna szabad a Sanyinak kinyitnia a kamra ajtaját. El is vitték a kutyát az algyői állattelepre.

Miklós többször ugatva beszélget kedvenceivel, így szórakoztatja magát és ebeit. Elmondja: maga tenyésztette őket, volt, hogy 15 kutyája volt egyszerre, a mostaniak mindegyike legalább négyféle keverék. Az egyik hűtőhöz kötött kutya eközben ugatni kezd: megérkezett Miklós szomszédja, Marika, egy ládával a kezében. Tacskói vonyításától kísérve lerobbant bódéjába viszi. Amikor kijön, hat újszülött kiskutya mocorog a ládában.

Az óriási szeméthalom előtt állva elmesélik: 2003 óta élnek itt, azóta gyűjtik a „lomokat". A telep hátulját ellepte a belvíz, több flakont visz be az erdőbe. Látunk lerobbant kerékpárt, több hűtőt, szétroncsolt matracot.

Hajléktalanok kutyái támadnak a biciklizőkre. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Az állattartó köteles minden három hónapnál idősebb ebet veszettség ellen a saját költségén beoltatni, és ezt évente megismételni – fogalmaz Farle Csaba, az élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóság megyei igazgatója. Elmondja: a veszettség szempontjából aggályos állatot 14 napra hatósági megfigyelés alá kell vonni, és amennyiben még nincs, az ebet bőr alá ültetett mikrochippel a tulajdonos költségére meg kell jelölni. Miklósék azonban alkalmi munkából és rokkantnyugdíjból élnek, a kutyák kezelésére már nem marad pénzük.
Mire kiérnek, megkötik a kutyákat

– A mi feladatunk elfogni a kóbor kutyákat, de mire kimegyünk, már megkötik őket, nekünk pedig nincs jogunk bemenni a portájukra – mondta Seres Zoltán, a szegedi ebrendészeti telep vezetője. Hozzátette: a Boszorkányszigetnél nem tartják rendesen őket, az éhség is oka annak, hogy támadnak.

A hajléktalanok pedig gyakran ittasak, nehéz velük szót érteni.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. aaronkaa 2011. április 08. 15:39
  „Egy frissebb cikkhez már beírtam a véleményem, de ide is bemásolom, mert érint a dolog.
  Addig kellene eltüntetni ezeket a kutyákat, amíg meg nem támadnak valakit.

  Arra szoktam futni, nyaranta rendszeresen. Tavalyelőtt nyáron történt, hogy az egyik kutya elém állt, és támadólag lépett fel. Láttam, hogy lenn bóklászik a gazdája, egy hajléktalan nő. Lekiabáltam neki, hogy azonnal kösse meg a kutyáját. A nő elkezdett felmászni a töltésen, vele a többi kutyája, akik átvették a legelső kutya viselkedését. Azt vettem észre, hogy 5-6 kutya ugat, vicsorít ... körbevettek. Szerencsére nem történt semmi baj, mert a nő fogta azt a kutyát amelyik először elkezdett ugatni, és elvitte, a többi ment utána. Leordítottam a nőt, hogyha mégegyszer rám támad az egyik kutyája, akkor fejszével megyek vissza. Na ezek után kb egy évig meg voltak kötve. Mostanában azonban újra szabadon van engedve néhány kutya...
  Egyszerűen nem hiszem el, hogy nem lehetne vmi sintért vagy rendőrt kihívni oda... kinek a feladata lenne ez? Ha majd megtörténik a baj, akkor majd okoskodhat itt utólag mindenki a hozzászólásaival...”
 • 27. arni780 2011. április 06. 07:53
  „én rendszeresen biciklizem arra, mert melóba járok. azok a két-három térdmagasságú szerencsétlen kutya nem bántott soha, tavaly volt ott egy nagy fekete (már jó ideje nem láttam) na az megkergetett egy párszor elég durván. és mikor kérdeztem h miért engedik el azt válaszolták h "úgyse bántanak senkit".... ebből vannak a balesetek! és az a durva h haverom kutyázik, mondta nekik h segít helyet keresni a kutyáknak erre ők "akkor ki vigyáz a holminkra". ez kész! ha elveszik tőlük a kutyákat akkor is lesz másik három! a hajléktalanokat kellene gatyába rázni egy kicsit, tanyára kiküldeni h dolgozzanak vagy valami. csak az a baj h tökéletes nekik h gubiznak és isznak, télen meg megfagynak. akkor minek sajnáljuk őket?”
 • 26. borcsokzsolt 2011. április 05. 13:55
  „Ferdzso!
  Voltam most arra de semmi.
  Na ezt magyarázd meg!
  Tetanuszos!”
 • 25. bánki 2011. április 03. 19:07
  „Még is csak igaza van a Jobbiknak.-
  A deklasszált elemeket táborba kell helyezni.
  Minden egészséges társadalomnak kellenek önvédelmi reflexek.

  Hol vannak az állat és fajvédők ?”
 • 24. sügér63 2011. április 03. 17:31
  „Két kisgyerekkel sétáltam arra. Legalább nyolc kutya volt szabadon és elkezdtek felrohanni a töltésre,de szerencsére féluton megálltak,mert több biciklis is jött arra. Nem tudtam volna mit tenni ha megtámadnak falkában.Az illetékesek őlbe tett kézzel várják a tragédiát.”
 • 23. ferdzso 2011. április 03. 10:36
  „"borcsokzsolt"! Akkor "itt az ideje", hogy fuss egyet a Töltésen, a Tisza pályaudvar, és a Ballagi-tavi kiskertek közötti részen! Azért, gyorsan fuss ám, mert a kutyák téged is utol érnek, és "észre térítenek", mikor a következő fórumot írod, pár harapás után, tetanusz injekció kúra, és szakadt ruhád miatt sápítozva, hogy már tényleg tenni kéne valamit, a környékbeli hajléktalanok rendszabályozása érdekében!”
 • 22. polo 2011. április 03. 07:42
  „Hajléktalanoknak minden jár ingyen orvosi ellátás, tömegközlekedés,kaja, szállás ha én két kutyánál többet tartok elviszik tőlem megbüntetnek nekik mindent szabad.
  Jönnek majd az aktivisták is védeni őket vigyék haza és vegyék a nevükre ezeket az embereket mért nem fizetnek a szálasét 200 ft mert akkor nem baszhat be és nem tud a saját szarába fetrengeni
  kutyákat bekel oltatni szájkosár póráz max. két kutya egyébként ha nincs elkel vitetni a kutyákat”
 • 21. dodó 2011. április 02. 20:58
  „Ha én két sörnél többet iszom és egy bokor mellett könnyítek a hólyagomon, az ugye 30 000 Ft?
  Ezek a szó szoros és átvitt értelmében mocskos társadalmon kívüliek (hogy ki hibájából, azt is érdemes lenne egy újságírónak körüljárnia) hónapokon, éveken át közterületen végzik kis és nagydolgukat, okádnak, ételmaradékaikat széthajigálják, szemetelnek és mindezt büntetlenül, fertőzésveszélyt keltve és főként büntetlenül?
  Hol a KÖJÁL? Hol a Közterület Felügyelet? Hol a jegyző? Hol a rendőrség?
  Ja, hogy ők szerencsétlenek? Ja, hogy nekik jogaik vannak?”
 • 20. Zsoltee0716 2011. április 02. 20:58
  „Ez hanyas km-nél van, mert ma a Boszorkány szigeten mentünk a Máglya sorig.”
 • 19. borcsokzsolt 2011. április 02. 18:42
  „Na már megint egy nagy marhaság!
  Itt már olvastam a hajléktalanokról.
  Ezek állandóan megjelenek az DM-ben.
  Ha jól emlékszem múltkor egy kocogót vadásztak le a kutyák.
  Nem tudom hogy csinálják ezt az arrajárók.
  Én régen a máglya soron laktam ami onnan pár perc gyalog.
  És rengeteget jártam arra.
  Hozzáteszem akkor is voltak hajlékonyak arra.
  De soha semmi ilyen problémám nem volt.
  Szóval szarakodásnak tartom az ilyen cikkeket.”
 • 18. Wacky 2011. április 02. 17:24
  „Kérem szépen!! Van 1 jogszabály!! Talán van olyan magas beosztású ember aki ért a joghoz?? Csak mert az előírja, hogy:
  1: 2 kutyánál többet 1 ember nem tarthat, ha mégis tart, elviszik a többletet!!
  2: ha nem az ő telkük az a hely, és gyanítom hogy nem az övék, akkor a sintérek bemehetnek elvinni a kutyákat, még ha meg is vannak kötve!!
  3: a közterületen való szemetelés büntetést von maga után!!

  Még egyszer megkérdem... Van valaki aki egy picit is ért a joghoz, vagy csak elvannak magukban kedves vezetés??”
 • 17. Nátrix73 2011. április 02. 16:25
  „11. dowan 2011.04.02. 13:26

  "De mit várjunk akkor mikor a segélyszervezetek is etetik / oltatják a kutyákat."

  Nem egészen értem, mi a bajod ezzel. Ezek a szervezetek általában propagálják a kutyák ivartalanítását is (gyakran finanszírozzák is), ami a hosszútávú megoldás a kóbor ebek túlszaporodása ellen. Az oltással pedig rád, rám, és mindannyiunkra vigyáznak.

  A patkányokról meg csak annyit, hogy a hajléktalanokhoz és a szeméthez önmagában nem sok közük van. A patkányok nem kimondottan a szemetet keresik, hanem az abban lévő ételmaradékokat (ők sem esznek pl rossz hűtőszekrényt, bútort vagy nejlonzacskót). Patkány mindenütt van, ahol élelmet és búvóhelyet talál, így a belvárosi kukák környékén is. Eddig is ott voltak, most is ott vannak ezerszámra, csak nem látjátok őket. Az, hogy ketten is láttak a Belvárosban nappal patkányt, nem jelent semmit, véletlenül egy beteg példánnyal találkoztatok (ha már nyílt téren "cammog", az az állat a végét járja).”
 • 16. Nórikám 2011. április 02. 15:44
  „Igen, a másik kérdés a patkányok! Én már a Bartók téren is láttam fényes nappal patkány családot, a kicsik egy része még kopasz volt! Soha nem fogom megérteni miért a többségnek kell eltűrni egy olyan réteg viselkedését, akik képtelenek a normális együtt élés szabályait követni!”
 • 15. Nórikám 2011. április 02. 15:36
  „Pont ezt kérdezném én is! Kinek a portáján is vannak a hajléktalanok? Nem akarom bántani őket, de nyilvánvaló ha annyira szegények, az ebek sincsenek eléggé táplálva, és nincsenek rendben egészségileg. Se oltás, se semmi. Mégis csak tenni kellene valamit, mert ez mindenkire veszélyes! Azonkívül, nem kellene megengedni, hogy szemét telepet tartsanak fönn!. Tudjuk, hogy személyiségi jogaik vannak, mint minden más renitens embernek, csak az érdekelne, hogy aki nem renitens, nem hajléktalan annak a személyiségi jogaival ki törődik?”
 • 14. tigriss 2011. április 02. 15:16
  „Mi az hogy nem mehetnek be a portájukra?
  Miért talán az övéké?Megvették?
  Nem hinném.”
 • 13. dowan 2011. április 02. 15:10
  „Frakk:
  Vigyázz!!! Nehogy a "Zöldek" rádugorjanak hogy egy "őshonos" faj ellen szólalsz fel. :)”
 • 12. frakk 2011. április 02. 14:31
  „Ha már a patkány kérdést is felhoztátok témának, csak jelezném tegnap fényes nappal a nagykörúton egy kifejlett szép 15-20 cm-s patkány cammogott békésen a füves részen. Eddig nappal ilyet nem lehetett látni.”
 • 11. dowan 2011. április 02. 13:26
  „Frakk :
  Ebben egyet értünk. De mit várjunk akkor mikor a segélyszervezetek is etetik / oltatják a kutyákat.
  (Én is arra szoktam sétáltatni a kutyámat) Bár mostanában nem láttama kutyákat, de hallani rendszeresen hallom őket.
  Megértem, hogy kll nekik a kutya, mert az a szubkultúra, amiben élnek sajnos olyan, hogy barmikor egymásnak eshetnek, kirabolhatják őket, főleg az idősebbeket.
  És ez máris felveti a következő kérdést... Hol vn a hatóság amikor a Dugonics téren a szülők a kisgyerekkel kinn vannak, és a hajlékonyak ott anyázzák egymást, illetve részegen a józsef attila szobor mögött végzik a dolgukat ...
  Valami itt nagyon nincs rendben.”
 • 10. varadipal 2011. április 02. 13:26
  „Miért nem takarítja el a város ezt a mocskot? Az Izabella híd városfelőli lábánál már komoly patkánytenyészet van , a villamos elől az utasoknak integetve rohangásznak a patkányok a hajléktalan putri felé nap mint nap. Meg kell várni, míg a városban is szétszaporodnak a patkányok? Az olcsóbb lesz? Hol a közterület felügyelet? A parkolóban hesszöl, hogy mikor bírságolhat? Nem ezért fizetjük az adót!!! Az ANTSZ mi a francnak van? Túl sok a bába a gyerek körül!!”
 • 9. ferdzso 2011. április 02. 13:17
  „"7, frakk"! Ritka, de egyetértek!! (Bár így lenne más kérdésekben is!)”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egységes beiratkozás a bölcsődékben is

Egységes beiratkozási rendet vezetnek be a szegedi bölcsődékben – ezzel szeretnék megszüntetni az akár egy évnél is hosszabb várólistákat. Tovább olvasom