Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Hajléktalanok Mekkája

Szeged - A Szent István, a Kálvária és a Csillag tér hosszú ideje a szegedi hajléktalanok kedvelt helye. A rendőrök koldulás, gyermekkel koldulás, köztisztasági szabálysértés és közterületi alkoholfogyasztás miatt szeptember óta 71 feljelentést tettek.
Sorra jártuk a szegedi hajléktalanok által kedvelt helyeket, tereket.

Kálvária

A tér legnagyobb vonzereje a körülötte található számos kocsma és italbolt, ahol néhány száz forintért mindig kapni a legolcsóbb műanyag flakonos koccintós borból. Tapasztalatunk szerint a három szegedi tér közül általában itt verődik össze a legtöbb hajléktalan, akik a kora délelőttöt és délutánt a már említett bor és olcsó felesek iszogatásával töltik. Kit zavar legjobban a jelenlétük? Bár az itteni csoport általában nem kötekedik, a játszótéren gyermekeiket hintáztató szülők nem nézik jó szemmel a hajléktalanok nyilvános italozását. További panasz, hogy a visszaválthatatlan kis üvegeket és az üres flakonokat szétdobálják a padok körül.

Csillag tér

„Már reggel 6-kor részegek, káromkodnak, verekednek. Pénzt kunyerálnak a járókelőktől, aki nem ad nekik, azt leköpik" – beszélt kollégánknak nyár végén egy középkorú férfi az itt tanyázó hajléktalanokról.

Időmúlatás a Dugonics téren. Fotó: Segesvári Csaba
Időmúlatás a Dugonics téren.
Fotó: Segesvári Csaba

A zordabb időjárás ellenére ezekben a napokban is több hajléktalan ücsörög a tér Zöldfa utca felé eső oldalán kialakított pihenőrészen. A legjobban ezt a teret lakták be az otthontalanok, akik a padokat már ágynak használják. Az emberek ottjártunkkor messze elkerülték a felújított teret, ezért nem keveredtek összetűzésbe a hajléktalanokkal.

Szent István tér

Az 1 milliárd 254 millió forintból megszépült Szent István tér padjai szintén a fedél nélkül élők kedvelt pihenőhelyei. A tér vonzereje a szépségéből fakad, valamelyik részére szinte mindig rásüt a nap. Noha a másik két hellyel ellentétben alkoholt fogyasztó hajléktalant itt csak elvétve láttunk, a turistáknak mégsem tetszhet a jelenlétük.

71 feljelentés

Szenti Szabolcs elmondta, hogy a Szegedi Rendőrkapitányság munkatársai koldulás, gyermekkel koldulás, köztisztasági szabálysértés, közterületi alkoholfogyasztás és az úttesten való tartózkodás szabályainak megszegése miatt szeptember óta 71 feljelentést tettek. – Tudjuk, hogy a belvárosban bevezetett szigorú intézkedések miatt a hajléktalanok egyre inkább a Csillag téren és a Kálvária téren jelennek meg. A rendőrség azonban senkit nem kényszeríthet a közterület elhagyására – magyarázta.

Olvasóink írták

  • 2. hb 2009. november 27. 10:50
    „ki a söpredékkel a városból! aki meg akar és tud dolgozni, kapjon lehetőséget! köztéri alkoholizálást betiltani!”
  • 1. Biga 2009. november 26. 10:53
    „" Bár az itteni csoport általában nem kötekedik, a játszótéren gyermekeiket hintáztató szülők nem nézik jó szemmel a hajléktalanok nyilvános italozását." <<< könyörgöm, hát hol igyon a szerencsétlen ha nem az utcán??? (nincs lakása, nemtud fedett helyen elzárva alkoholizálni) Másrészt... teljesen felesleges feljelenteni őket. Hát mit érnek el vele? semmit!!! Inkább ki kellene találni azt, hogy ők is normális körülmények között tudjanak élni. Gondolok itt a hajléktalanszállók kibővítésére, és nagyobb biztonságára. Így lehet többen mennének, és nem félnének attól, hogy a másik kirabolja őket. Aztán mindjárt szebbek lennének a szegedi terek!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szennyvízzel itatják a homokháti sivatagot

Hol az aszály, hol az özönvízszerű eső okoz gondot a Homokhátságon. Tovább olvasom