Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Hajléktalanokért demonstrált az LMP

Szeged - A Dugonics téren aludt a Lehet Más a Politika több szegedi képviselőjelöltje, aktivistája. A demonstrációval a hajléktalanokat sújtó törvénytervezet ellen tiltakoztak.
A párt szerdai sajtótájékoztatóján Vágó Gábor országgyűlési képviselő közölte: a Belügyminisztérium honlapján olvasható törvénytervezet embertelen, ésszerűtlen és alkotmányellenes. A hajléktalanok problémáinak megoldásához a szociális bérlakásrendszer fejlesztése szükséges, valamint munkahely- és közösségteremtés. Málovics György, a párt szegedi képviselőjelöltje emlékeztetett: Szegeden a szocialista városvezetés fogadta el a koldusrendeletet, amely a belvárosban megtiltotta a csendes, békés kéregetést is. A Fidesz-frakció akkor a döntés ellen szavazott. Málovics reméli, hogy a Fidesz helyi politikusai most a fideszes tervezet ellen is fellépnek.

A hajléktalanokért demonstrált a szegedi LMP. Fotó: Schmidt Andrea
A hajléktalanokért demonstrált a szegedi LMP szerda éjjel.
Fotó: Schmidt Andrea

– A belvárosi közterület-használat korlátozása nemcsak a hajléktalanokat, hanem minden kevésbé privilegizált, vagyis nem elég fizetőképes társadalmi réteget sújt – hangsúlyozta Szentistványi István, az LMP szegedi listavezetője. Példaként említette a Klauzál teret, amelynek most legitim használói a turisták és a tehetős városlakók, vagyis akik megengedhetik maguknak, hogy a tér vendéglátóhelyein vásároljanak.

– A városlakók többségét érinti a közterület használatának korlátozása. Ennek megoldása széles társadalmi összefogást igényel, és túlmutat azon, hogy valaki szimpatizál-e a hajléktalanokkal – fogalmazott Szentistványi.

Olvasóink írták

69 hozzászólás
 • 69. szilléri 2010. szeptember 17. 22:13
  „Szerintem csak az dumáljon aki fizeti a ,,révészt" a többi meg fogadjon be egy maflát!”
 • 68. novaklaszlo56 2010. szeptember 17. 14:04
  „Még egy röpke gondolatot engedjetek meg!
  Sokan mondják (talán az iménti sorok olvasása után is), hogy vannak olyanok, akiken nem lehet segíteni.
  Nincsenek.
  Vannak olyanok, akik nagyon mélyen sérültek, védekeznek a megközelítés ellen, mert félnek a tapasztalataik miatt, tehát védekezően elzárkóznak, befelé fordulnak, és a belső kis világukban, a hajdani, szebb életük emlékei között próbálnak vigaszt találni. Ezt már tényleg nem akarják elveszíteni!
  Tehát a lényeg az, hogy nincsenek olyanok, akiken - jobban hangzik így: akiknek - ne lehetne segíteni, csak olyanok vannak, akikről lemondunk, és ezért rájuk hárítjuk a felelősséget: megpróbáltuk, de nem hagyta. Ha jól, neki megfelelően próbálkozunk - ez roppant körültekintést, tapintatot, türelmet, és nem utolsó sorban szakmai felkészültséget feltételez -, akkor előbb-utóbb a siker is körvonalazódik. Ezzel együtt sajnos mindig lesznek olyanok, akikről lemondunk, mert nincs elég valamelyik, fent említett munícióból a raktárunkon, vagyis a segítségnyújtás esetenként meghaladja az aktuális felkészültségünket. De a kudarc közös marad, miként a siker is az lesz!
  Ezt Jq tisztán, világosan látja! Már régóta nem reméltem, hogy ilyen emberrel összefuthatok! :)”
 • 67. novaklaszlo56 2010. szeptember 17. 13:32
  „De nem ám, kedves Jq! :)
  Attól csak tovább romlik mindannyiunk helyzete. Ha még romolhat.

  Gyakran gondolom, hogy ennél már nem lehet rosszabb, de azután rájövök, hogy mindig optimista válasz adható a borúlátásomra: Dehogynem! :D
  Rajtunk múlik. :)”
 • 66. novaklaszlo56 2010. szeptember 17. 13:29
  „Nem akarok a részletekben elmélyedni, mert azt itt amúgy sem tudnánk megtenni, de jq észrevételei alapvetően helyesek, és azokkal ki is lehetne jelölni a szociális ténykedés rehabilitációs ágazatának a hajléktalanokkal kapcsolatos hozzáállását, legalábbis a minimális és teljesen közérdekű (jq meglátásában ennek a felismerése tetszik nekem a legjobban!!!!) szintvonal valahol ott van, ahol azt jq meghúzta. Ez alá menni egyenlő a lassú, de biztos, csoportos öngyilkossággal. Persze ez sem elég, de ez a minimum, amelyet a társadalomnak önérdekből ki kell sajtolnia magából, bármi áron is. Nem olcsÓ Nem bizony! De mennyivel kerül többe a bajok kezeletlensége, és azok, lassan mindent elborító, tragikus következményeinek a kapkodó, kampányszerű elvakargatása?! Ha már financiális szempontból közelítjük meg a saját bajainkat. De jó lenne kiterjedtebb aspektusok alkalmazása ehelyett, akkor egy-két generációváltáson belül talán sokkal nyugodtabb lehetne az élet errefelé. Több olyan ágazat van, ahol ezt már régen nem tesszük, pedig a jelenünk és a jövőnk alapvetően múlik ezeken (pl. a közoktatás és az egészségügy is ilyen, de ilyen minden, a társadalmi szintű szolidaritásra alapozott tevékenységünk is).

  Almamagjani hasonlata (addiktológiai betegségek és hajléktalanság) sántikál egy kicsit, mert ezek, bár számos ponton összefüggnek, az ok-okozati rendszerben elhelyezve elég bonyolult, árnyalt képet mutatnak, és erősen el is válnak helyenként egymástól... Azért értem, mire akar ezzel Almamagjani rámutatni, és ebben, a száraz tények szintjén igaza is van: a hajléktalanok, nincstelenek többsége belefáradt az állandó megaláztatásba, és elhúzódik a társadalomtól, csak annyi kapcsolatot tart fenn a környezetével, amennyi a puszta életben maradásához szükséges. Így próbálja megőrizni az emberi méltóságának a maradványait. De ez sem elsősorban az ő "sara". Erre utalva mondtam korábban, hogy éppen mi akadályozzuk meg az esetleges visszatérésben. Nagyon nehéz helyzet ez, nem lehet indulatból, dérrel-dúrral megérinteni, mert akkor csak tovább romlik a helyzet... Szóval az aktívak kezében van a gyeplő, nekik, nekünk kell elhitetnünk ezekkel az embertársainkkal (is, és itt megáll az alkoholistákkal vont párhuzam), hogy érdemes erőfeszítéseket tenniük, mert tapintatos, de hatékony segítséget kapnak, amely nem könyöradomány, hanem, túl azon, hogy közérdekből adjuk, tehát mindannyiunkért tesszük, szívből is jön, nincs miért visszautasítani: nem a megalázás, hanem a segítség nyújtása a cél. Valódi szeretettel igenis lehet segíteni, mert az vonzza az embereket, hitet, igazi reményt ad nekik. És nem szabad, hogy ebben újra csalódjanak!!!

  Szóval NAGY ÜDV NEKTEK, JQ ÉS ALMAMAGJANI!!! Így, nagy betűkkel, kiabálva! :)”
 • 65. jq 2010. szeptember 17. 13:07
  „Nem a hőzöngéstől vagy a mellébeszéléstől fognak ezek a dolgok megváltozni...”
 • 64. novaklaszlo56 2010. szeptember 17. 13:00
  „Jq és Almamagjani!

  Nagy örömmel olvastam a hozzászólásotokat!
  Szóval, ha lapítva, lábujjhegyen is, de még létezik gondolkodó ember e földön!

  ÜDV! ;)”
 • 63. jq 2010. szeptember 17. 11:59
  „Kedves almagagjani!

  Nem fordulok én ellenük, az ésszerű megoldásokat támogatnám, csak nem olyanokat látok. Persze, hogy kell társadalmi szolidaritás (ez pl. nem jobbközép, hanem erősen balos álláspont), de ne szálljunk el az arányokkal. Aki a többiek pénzéből él (elnézést ezért az egyszerűsítő, non-PC fogalmazásért) az ne éljen jobban, mint azok, akik az aktívak közül a legszerényebb körülmények között élnek, mert akkor nem lesznek motiváltak abban, hogy aktívak maradjanak, az eltartottaknak pedig nem lesz érdekük, hogy aktívvá váljanak. Te is ismered a hazai aktív-eltartott arányt, ez - ha nem változtatunk akár drasztikus eszközökkel is - előbb utóbb összeomlik és maga alá temet minket. Aki kap valamit a közösségtől, annak vállalnia kell a juttatásért cserébe szabott feltételeket. Ha nem működik együtt, akkor magára vessen. Ez olyan, mint az alkoholizmus: "kigyógyult" emberek mondták nekem, hogy aki nem akarja, azon nem lehet segíteni, ha beleszakadsz se, nekik (is) kellett akarni, hogy kilábaljanak”
 • 62. magyarock1 2010. szeptember 17. 11:26
  „Szadesz klónok takarodjatok, elég volt a húsz év országrombolásából. Az értelmesebbje tudja kik vagytok, kik állnak a háttérben, honnan jön a pénz.Nem kell hülyíteni most épp a hajléktalan problémával a tájékozatlan magyarokat. Nagy ívben lesz@rjátok ti az elesett embereket, az önkormányzatba, a pénzosztás közelébe nyomultok.”
 • 61. almamagjani 2010. szeptember 17. 10:23
  „jq hozzászólásával már sokkal inkább lehet mit kezdeni, mint a korábbiakkal, mert egy egyébként teljesen logikus megközelítés mellett érvel (illetve teszi le a garast).
  ez például klasszikusan a jobbközép (nálunk mondjuk a fidesz) többségi állásponthoz áll közel - bár az mszp az elmúlt években ugyanezt az álláspontot tette magáévá (lásd a szocialisták által benyújtott szegedi koldusrendeletet)
  mi amellett érvelünk, hogy, bár alighanem jq-hoz hasonlóképpen, becsületesen próbáljuk élni az életünket (ún. " családos kisemberként"), ezért aztán komoly gondjaink is akadnak gyakran, ez mégsem lehet ok arra, hogy a legelesettebbek ellen forduljunk
  azt gondoljuk ugyanis, hogy a gazdasági és politikai elit sokkal inkább felelőssé tehető a "középosztály" jelentős részének méltatlan helyzetéért is, mint azok a szerencsétlen embertársaink, akik ilyen-olyan okok miatt a vegetatív létforma közelébe sodródtak és pl. egyre nagyobb számban az utcán fagyoskodnak
  (és hogy nem rajtuk kellene kitölteni a mérgünket azért, mert az elmúlt 20 év nem úgy alakult számunkra sem, ahogyan azt annak idején elgondoltuk)
  a poszt sok részével egyébként egyetértek én is (ne lehessen "lenyúlni" a szociális célra szánt pénzeket, stb.)”
 • 60. jq 2010. szeptember 17. 08:58
  „Erről beszélek én is jozkó!

  Ha nincs egy stabil középosztály, akkor soha nem emelkedik fel az ország, és egyre nagobb mértékben utánpótlódik a hajléktalan, a lecsúszott, a segélyen élő stb. Ha tőlem elveszik azt, ami a felemelkedésemet szolgálná, azért, hogy erőn felül (és váleményem szerint nem hatékonyan) támogassák a lecsúszott rétegeket, az csak tüneti kezelés. Ráadásul szerintem igazságtalani is. Én minden fillérért becsületesen megdolgozok, adót, és minden egyéb sarcot fizetek utána, és rohadtul bosszant, hogy alig marad belőle a családomnak, közben pedig arrogáns purdék állítanak meg az utcán, részeges, büdös, közegészségügyi kockázatot jelentő (TBC-s, tetves, bolhás, rühes, összepisált) jegy nélkül utazó "ember" miatt inkább nem szállok fel a villamosra, amire nekem bérletem van, és még sorolhatnám...
  Legyen szociális háló, de ne feneketlen zsák legyen, ne a cigány önkormányzat fejesei grillezzenek belőle sündisznót a Balaton partján, hanem tényleg hátrányos helyzetű gyerekek nyaraljanak belőle. A hajléktalanoknak legyen elég szálláshely, de onnantól kezdve legyen kötelező, amíg mást nem talál, és legyen kényszer-tüdőszűrés, tetvetlenítés is, akármennyire sérti az ő emberi jogukat, mert az enyémet is sérti, hogy egészségügyi kockázatot jelent”
 • 59. jozko 2010. szeptember 16. 22:36
  „Szemfényvesztés!
  Támogatni, megbecsülni, munkához, jövedelemhez, elérhető árú szolgáltatásokhoz, sportlehetőséghez, pihenéshez , kultúrához juttatni a dolgozni akaró, tudó, a gyerekeiket nem csak szaporítani, nenem nevelni, iskoláztatni akaró és képes polgárokat kell!
  Ez persze a dolog nehezebb része!
  Piacot, munkahelyeket, európai szintű bért és megbecsülést összehozni tényleg komoly nehézség!
  Látszatmegoldásokat, háromnapos csodákat produkálni a kampány idejére könnyebb!
  Takarodjanak azok a politikussok és jelöltek akik csak erre képesek és hatalmi gátlástalanságouban még nagyobb mocskot zúdítanának a városra!
  Tűnjenek el a kukatúrú, lumpen, mocskos aljanéppel együtt!”
 • 58. smalltown 2010. szeptember 16. 21:13
  „56
  ja, nem is izraelbol penzelik oket? :) Merthogy ezt szoktak meg jolinformaltan fujni a hozzad hasonlo jobbikos barataid, akik melle te is szimpatia alapjan tarsulsz. Az agymosas remekul mukodik nalad. Az erdekes, hogy a Jobbik -ot egy civilizalt helyen sem jegyzik - de hat ezt is elintezed annyival, hogy osszeeskuves? Gondolkozz is kicsit.”
 • 57. almamagjani 2010. szeptember 16. 20:46
  „abdul66, hiába linkeled be az alábbi kommentet (szó szerint) majd´ minden lmp-s hír után, ettől még az abban foglaltaknak nem lesz több igazságtartalma...
  aki az amerikából pénzelt lmp-ről fantáziál, az egyszer menjen be a Kossuth Lajos sgt-i irodába, vagy beszélgessen el a szegedi aktivistákkal, esetleg nézze meg, hogy miként dolgoznak (és mennyi pénzből)...”
 • 56. abdul66 2010. szeptember 16. 20:13
  „Az LMP-nek az a nagy előnye, hogy őket is Amerikából pénzelik mint az szdsz utódpártját. Éppen ezért a médiában csak pozitív híreket hoznak le róluk szemben a Jobbikkal. Ennyi elég, hogy az agymosott nép rájuk szavazzon. Gondolkodás helyett sokan csak szimpátia alapján szavaznak. Ezt ki is használják. Egy kis vigyorgó smile figura, egy kis zöld máz és már más is a politika az emberek szerint. Átverés az egész ahogy a többi párt is a Jobbikot kivéve. Nem csoda, hogy közellenség a többi párt számára .A Fidesz sem a velejéig korrupt mszp-t akarja eltüntetni ,hanem a Jobbikot. Érdekes.”
 • 55. davido 2010. szeptember 16. 18:59
  „A hajléktalan gyűlölők fő érve az, hogy ők maguk tehetnek a sorsukról, és nem is akarnak rajta változtatni.
  De ha csak egy is van közülük, akire ez nem igaz, már akkor is igazságtalan a törv.tervezet, hiszen a büntetés itt teljesen kollektív.
  Másrészt ha mindnyájan maguk tehetnének sorsukról, még akkor sem feltétlen bűnözők. Ha valaki tönkreteszi magát, az miért bűncselekmény? Nem elég büntetés a hajléktalan-sors maga?
  Erre meg azt mondhatnátok, hogy de az életmódjuk, viselkedésük stb. zavar minket, és a többség megteheti, hogy ezt a viselkedésformát bűncselekménynek nyilvánítja. De kérdem én, hova vezet ez a logika? Például ha valaki hosszú hajat növeszt vagy tudomisénmilyen öltözködési formát választ, és mindez elkezdi zavarni az állítólagos többséget, akkor az illetőket bűnözőknek nyilváníthatjuk szintén? Aztán tegyük fel, a barna zakó vagy a kopaszság kezdi zavarni majd pár hónap múlva a még szabadlábon lévők többségét, és akkor őket is lehetne deportálni egy koncentrációs táborba (hiszen a börtönök már megteltek). A társadalmi többség hamar kisebbséggé olvad, és kénytelen lesz kitanulni kápónak, hogy fenntartsa a "rendet" és a "normalitást".
  Ti erre a szerepre vágytok?”
 • 54. smalltown 2010. szeptember 16. 17:16
  „Nagyon leegyszerusitetten gondolkodik az, aki azt mondja, hogy a hajlektalan tehetnek a sorsukrol, igy aztan a tarsadalomnak ehhez semmi koze. Kicsit nem artana tajekozodni, mielott itelkeztek!

  Az pedig nagyon szomoru, hogy embersegbol annyi van bennetek, hogy meg egy demonstracio is irrital.
  Csak egyszer nehogy ti is az utcan talaljatok magatokat - aztan majd onnan oszthatjatok az eszt .”
 • 53. tommt 2010. szeptember 16. 16:51
  „Malovics Úr tényleg szépen beszél, csak annak sajnos semmi köze a valósághoz, még kevesebb a megoldáshoz.
  A rendszerváltás politikai gazdaságtana egy tény, mint bármely egyéb gazdasági periódus sajátossága. Ez nem old meg semmit és részigazságokat nem kellene teljesként kezelni Malovics úrnak.

  A hajléktalanok igen nagy többsége igenis maga felelős a sorsáért, főleg azért mert nem is akart rajta változtatni. Ezrek maradtak munka nélkül és mégsem lettek hajléktalanok, ha már a rendszerváltás feszegetjük.
  Gyakorlatból tudom, szinte mindegyik elutasítja a felkínált alkalmi munkákat, még a fiatalabbak, erősebbek is.

  Úgy, hogy hagyjuk már abba ezt a rengetek demagógiát. Értem, hogy választás lesz. Rossz volt a kampánytéma és kész. Bukásuk borítékolva.”
 • 52. dodoni 2010. szeptember 16. 16:46
  „"Nincs ember, aki erre a sorsra születik: hosszú, tekervényes út vezet a hajléktalanság pokláig, és ugyanolyan hosszú lenne az út visszafelé is de jóval nehezebb, és ezt az utat éppen mi, a "normális is felettébb tisztességes", 99%-os többség torlaszoljuk el ezek elől az emberek elő. Senki sem születik hajléktalannak, hanem azzá lesz."

  Ez így nagyon szép. Látszik, hogy egy galamblelkű ember írta, aki még egy bolhát sem nyomna agyon. Csak hát ott áll a másik oldalon az, hogy aki nem akar változtatni az életén, annak az élete nem is fog megváltozni. Márpedig ezeknek az embereknek a többsége nem akar változtatni az életén.”
 • 51. malovics 2010. szeptember 16. 16:16
  „Kedves Hozzászólók,

  nem tudom azt észrevették-e, hogy mi nem azt mondjuk: a jogsértéseket elkövető hajléktalan embereket ne vonják felelősségre. (Itt egy nagyon érdekes vitát lehetne egyébként lefolytatni arról, hogy a társadalom peremére szorult embereket miben és milyen mértékig tekintjük felelősnek tetteikért, de mi nem ezzel kapcsolatban emeltük fel hangunkat.)

  Amit mi mondunk: ne büntessük önmagában a hajléknélküliséget! Mert ez a törvénytervezet ezt tenné.

  Aki azt gondolja, hogy a hajléktalanok többsége önhibájából került ilyen helyzetbe, és hogy őt magát ilyen problémák nem fogják érinteni, annak javaslom, hogy tanulmányozza például a rendszerváltás politikai gazdaságtanát (milyen iparágak mentek tönkre, mi lett az itt dolgozó emberekkel, milyen típusú tudások/szakmák váltak feleslegessé stb.), vagy a gazdasági válság által előidézett gazdasági folyamatokat (munkanélküliség, devizahitelek, lakásfenntartási költségek alakulása stb.), vagy a hajléktalansággal foglalkozó szakmai dokumentumokat. Vagy csak vegye figyelembe, hogy egy kapitalista gazdasági rendszerekben nincsen olyan, hogy teljes foglalkoztatás.

  Gondolom azok, akik a hajléktalanokra itt a fórumon úgy általában kígyót-békát mondanak, azok sem örülnek annak, amikor ők maguk szorulnak ki olyan területekről, amiket addig megengedhettek maguknak - pl. mondjuk az új fürdőből a megemelkedett árak miatt. Vajon Önök önhibájukból kerülnek olyan helyzetbe, hogy bizonyos alapvető dolgokhoz egyre nehezebben férnek hozzá?

  Gondolom annak sem örülnek, amikor megbélyegzik őket azért, mert valamilyen jól beazonosítható csoportba tartoznak. Mondjuk kutyatulajdonosok, akik felszedik kutyájuk után az ürüléket, de mégis rájuk sütik: ezek a kutyatulajdonosok... Nyilván számtalan ilyen példát lehetne hozni.

  Nem lőttünk öngólt. Sajnos pontosan tudjuk, hogy nagyon sokan szeretik a hajléktalan embereket hibáztatni úgy általában nagyon sok dologért. Pontosan tudtuk, hogy lehet: nem feltétlenül lesz ez a sajtótájékoztató a népszerűségünk szempontjából olyan nagyon jó. (Habár én személy szerint hiszek abban, hogy Szegeden a többség nem úgy vélekedik a hajléktalan emberekről, ahogyan itt ebben a topic-ban a többség.)

  De mi nem is azért jöttünk létre, hogy a népszerűségünket patikamérlegen méricskélve egyre közelebb kerüljünk a hatalom bugyraihoz. Sokkal inkább azért, hogy olyan változásokat indítsunk el a társadalomban, amelyek szerintünk pozitívak. Ilyen lenne például, hogy a nehéz helyzetbe került emberek csoportját - még ha vannak e csoport egyes tagjaival kapcsolatos komoly negatív élményeink, mint Sanyi, vagy a Csillag tér esetében, amelyeknek jelentőségét mi semmi esetre sem szeretnénk bagatellizálni, nem is értem, hogy az erre vonatkozó kommentelők miért vádolnak minket ilyesmivel - ne kollektív kriminalizációval igyekezzünk a szőnyeg alá söpörni, hanem összetett problémákra alapos, kivitelezhető és emberséges válaszokat adjunk.”
 • 50. almamagjani 2010. szeptember 16. 16:02
  „A közterekről, közintézményekből való kiszorítása (és kiszorulása) azoknak, akik "feleslegesek", "nem oda valóak" (mert nem elég fizetőképesek vagy szalonképesek) világszerte megfigyelhető jelenség a globalizáció korában. Ezen tendenciákra felhívni a figyelmet mindannyiunk kötelessége - a társadalmi igazságosság jegyében.
  A sajtótájékoztató egyik fontos gondolata (ha jól értem) az volt, hogy ez nem csupán a legelesettebbeket érinti, hanem sokkal szélesebb társadalmi rétegeket, pl. az ún. "alsóközéposztályt (diákokat, nyugdíjasokat, stb.) is.
  Érdemes lenne például szociológiai felmérést végezni, hogy a Ligetfürdőt kik látogatták (és milyen gyakran) korábban, illetve a HH által "átvett" Aquapolis fürdővendégeinek összetétele mely társadalmi csoportokból milyen %-ban tevődik össze. (Elég drámai átrendeződést mutatna, alighanem - mint ahogy a szegedi: nem szegedi/ külföldi fürdőhasználók aránya is.)”
69 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszépült a Kőrösy

Szeged - Felújították a Szegedi Gazdasági Középiskola Kőrösy József Tagintézményét a Mi iskolánk, mi… Tovább olvasom