Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Hajléktalantáborok az utcán - probléma van, jó megoldás nincs

Szeged - Az Izabella híd lábánál már régóta élnek hajléktalanok, ám korábban csak egy-egy matrac, takaró és némi szemét hevert a tanyájukon, idén azonban már igazi kalyibát emeltek maguknak.
Vígan bodorodik a lépcsőfokok között a füst az Izabella híd lábánál, itthon vannak a háziak, készül az ebéd, paprikás krumpli. A lépcső és a híd oldala közötti szélvédett zugban hatan tanyáznak, de amikor bekukkantunk a hevenyészett hajlékba, csak három lakót találunk otthon. Tőlük tudjuk meg a teljes létszámot is. A nedves földön szivacs, rajta paplanok állnak halomban, alatta egy férfi hever szinte mozdulatlan. Csak biccent, hogy kerüljünk beljebb. Ketten a tűznél szorgoskodnak, a nő mosogat, a férfi kevergeti az ételt. Kéri, az arcát ne fotózzuk, nehogy meglássa az édesanyja, hogyan él. Mindez a Rókusi pályaudvar és a Szeged Pláza szomszédságában történik, tömött villamospótló buszok húznak el mellettünk, munkagépek dolgoznak a kunyhótól néhány méterre. Furcsa látvány, az biztos, de nem ez az egyetlen utcán, közterületen élő közösség a városban. Megpróbáltuk megfejteni, kinek lenne dolga az ehhez hasonló telepek felszámolása.

Fotó: Schmidt Andrea
Élet a híd alatt.
Fotó: Schmidt Andrea

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a közterületek kezelését végzi, a hajléktalan kérdés nem hozzájuk tartozik – tudtuk meg Szabó Ferenctől, a cég igazgatójától. – Mi csak feltakarítjuk, amit maguk után hagynak ezek a csoportok, miután elköltöznek egy-egy helyszínről. Komolyabb gond ezekkel a közösségekkel akkor van, ha a belvárosban ütnek tanyát. Néhány éve például az újszegedi ligetben telepedtek le. Nehéz őket eltávolítani, és rengeteg velük a baj, mert rengeteg szemetet hordanak össze – mondta el az igazgató, aki hozzátette: télen sokkal gyakoribb, hogy a hajléktalanok viskókat építenek maguknak a város határain belül is. Előfordul, hogy kapnak bejelentéseket a hajléktalantelepekről, de ezeket már jól ismerik, hiszen a munkatársaik folyamatosan járják a várost. A cégnek azonban a hajléktalanokkal kapcsolatos feladatai nincsenek – hangsúlyozta Szabó Ferenc.

A közútkezelő sem hajléktalankezelő

– Kaptunk ugyan egy levelet a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-től, amelyben arra kérnek minket, tisztítsuk meg a szeméttől az Izabella híd alatti zöldterületet, de hajléktalanokról most hallok először – mondja Kálmos László, a Magyar Közút Kft. területi referense, akit telefonon értünk el. A szakember szerint nem tudnak mit kezdeni az utcán élő emberekkel, mert nekik nincsenek rendészeti feladataik, és a szociális problémákat sem tudják kezelni.

Az Izabella híd lábánál már régóta élnek hajléktalanok. Fotó: Schmidt Andrea
Az Izabella híd lábánál már régóta élnek hajléktalanok.
Fotó: Schmidt Andrea

– A híd maga telekkönyvileg valóban a miénk, de az alatta lévő közterületen még a villamos is átmegy, és tudtommal nekünk nincsenek villamosaink – mondja Kálmos László, amikor együtt próbáljuk megfejteni kinek a telkén táboroznak a hajléktalanok.

Erőszakkal elköltöztetni nem lehet őket

– Három utcai szolgálat is működik a városban, autókkal járják a várost. Mi többek között nappali melegedőt tartunk fent számukra, de mi sem vagyunk hatóság, nem kényszeríthetünk senkit, hogy igénybe vegye a szolgáltatásainkat. Az Izabella híd alatt lakókról is tudunk, a pályaudvar állomásfőnöke is jelezte már, hogy ott laknak, de nem tehetünk semmit. Ha ők nem akarnak az intézményeinkbe menni, nem erőltethetjük. Körülbelül 600 hajléktalan él Szegeden, de jelentős részük nem akar egy házirenddel rendelkező intézménybe bemenni – mondta el Papp Istvánné, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Humán Szolgáltató Központ igazgatója, aki hozzátette, hogy munkatársaik naponta felkutatják az ismert közösségeket, és invitálják is őket a szállóra és a melegedőbe, de ennél többet nem tudnak tenni.

Amíg a közterület rendjét nem sértik, addig nem intézkedhet a rendőrség sem, amelynek ugyancsak nem feladata szociális problémákat megoldani, tudtuk meg Szenti Szabolcstól a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől. – Amíg szabálysértést és bűncselekményt nem követ el, addig bárki maradhat a közterületen. Ehhez mindenkinek joga van. Ha azt észleljük, hogy élete, egészsége közvetlen veszélyben van, akkor biztonsági intézkedés keretében kórházba vihetjük, de ennél többet mi sem tehetünk – tette hozzá.

Olvasóink írták

74 hozzászólás
 • 74. flexsnake 2009. december 23. 15:47
  „73. sajnos dolgoztam olyan helyen hogy napi szinten pátyolgatni kellett őket. Van aki nem éárdemli meg a segítséget, nem is él vele és van aki viszont megérdemelné de nem kap.
  Nem egy emberről beszélünk, kicsit többről. Ha általánosítani akarsz ne a legrosszabb példát húzd elő mindig, húzd elő a jót is. A lakosság alsó rétege csak annyiban különbözik a hajléktalanoktól hogy még nem lakoltatták ki őket. Ha ki fogják akkor ő is ugyanolyan lesz a szemedben. Aztán rád kerül a sor... Mert a sors ilyen, nagyon kibacik veled ha nem jól járod az utadat.”
 • 73. Környezetvédő 2009. december 22. 19:42
  „Tucatszám jönnek a beírások, viszont jól tükrözik a vélemények azt, hogy a beíróknak fogalma sincsen a cikkben szereplőkről, és hozzájuk hasonlóakról.

  A híd lépcsője alatt tanyát verőkről, aki valós képet akar kapni, szíveskedjen elfáradni több alkalommal arra, a híd alatti szemétdombjuk felé, valamint akár a Rókus pu. várócsarnokában is találkozhatnak velük.

  Ezen egyedek, törvényen kívüliek, hiszen, ők bármit tehetnek, "úgysem tudnak velünk mit csinálni".

  Előző "lakhelyükön" is töméntelen hulladékot hagytak hátra.

  Nyugodtan lehet sajnálkozni, ehelyett javasolom, bárki kiválaszthat közüle 1-1-et, és hazaviheti, befektetheti maga mellé a tiszta ágyikójába.

  Na de, ettől senkinek nem kell félnie, mármint attól, hogy közülük bármelyik is elfogadna egy ilyen ajánlatot. Ugyanis, a hajléktalan szállók sem fogadják be ezeket, ugyanis, képtelenek alkalmazkodni a rendszabályokhoz. Nekik senki nem parancsolhat, továbbá, létkérdés, az igénytelen, koszos, mocsokban való éldegélés. Hajléktalan szállásokon kötelező fürödni, nekik már ez is probléma lenne. Valamint, a folyamatos alkoholizálás.

  Ha többször járnátok arra, nyáron megtörtént eset, a cikkben szereplők közül, egy idősebb, ráncos pofájú alkoholista nő, alulról anyaszült meztelen térdelő helyzetben, hátul egy szintén alkoholizáló férfi társa annak rendje s módja szerint üzekedtek, fényes nappal, nem zavarta őket a néhány percenként elközlekedő villamosok ablakon bámészkodó utazó közönsége, arra közlekedő járművek sem.

  Szintén a híd alattiak rendszeresen befészkelik magukat a pályaudvar várócsarnokába, padokat össze húzzák, elheverésznek rajta, voltak esetek, mikor terrorizálták azon drága pénzen vonatjegyet váltó utasokat, akik arra vetemedtek volna, hogy helyet foglaljanak a padon, mondván, az az ő helyük, oda ne telepedjen senki rajtuk kívül.
  Számtalan esetben, szembeszállnak bárkivel, aki figyelmeztetni meri őket, hogy a várócsarnokban ne dohányozzanak, ne szemeteljenek, ne ott iszákoskodjanak. Megtörtént eset az is, hogy padon fekve, álmában maga alá vizelt némelyik, elképzelhető, milyen illatok uralkodnak olyankor, de ettől függetlenül is, hiszen igénytelenek, és hugyos szagú a nadrág is ami rajtuk van.

  Tudomásom van olyanról is, hogy volt, aki felajánlotta, hogy megfürödhetnek, és a tisztálkodás után vissza vették magukra a mocskos, büdös ruhát, noha a máltai szolgálattól kapnak temérdek tiszta ruhaneműt.

  Elég megnézni a környezetüket. Arra képtelenek, hogy minimális rendet tartsanak maguk körül .Ehhez nem kellene külső segítség.
  Italért veszik a fáradtságot elmenni, de hogy a hulladékukat egy zacskóba szedve elvigyék egy hulladék gyűjtőbe, már nem derogál.

  Ismerős egyszer egy hasonlónak, aki kéregetett tesco bejárata közelében, megkérdezte, hogy vegyen-e neki pár szelet kenyeret, felvágottat, de az illető, felháborodottan közölte: "az nekem nem kell, adj inkább egy 100-ast", természetesen, ismerősöm nem adott, abból megfontolásból, hogy ha éhezik, kajával segítené, de az italvásárlását, és dohányzását nem fogja finanszírozni. Erre fel, hogy nem kapott pénzt, szidalmazni kezdte, átkozódott.

  Ismerek olyan erdőben élő hajléktalanokat, akik eljárnak kertet is ásni, meg kisebb alkalmi munkákat, de az Izabella híd alatti banda, lusta, és haszonleső társaság, az igénytelenségükön felül. És nem kell ítélkezni, hogy nincs lehetőségük, mivel biztosított lenne a körülményük, de ők nem élnek a lehetőséggel.

  És kívülállóknak, idegeneknek, azt a látszatot keltik, hogy szegényekkel nem törődik senki. De mit lehet tenni olyanokkal, akik minimális együttműködési készséggel nem rendelkeznek, éveken át beléjük lett nevelve, hogy különféle segélyekkel, meg karitatív szervezetekl haptákba állnak segítségükre, cserébe ők, mint "város szégyenei" viselkednek, az ég világon semmit nem tesznek a saját körülményük javítása érdekében.

  Továbbá, pusztítanak, hisz a vasút szolgáltatásait sem veszik igénybe, de a várócsarnokot rendszeresen hulladékok elszórásával beszennyezik, kifüstölik a vonatra várakozókat ( volt olyan időszak, hogy a várócsarnokot annyira ellepték, hogy az utasok, a sorozatos inzultálásuktól a hidegben, a vágányok mellett várakoztak a vonatra, miközben ezek mint akik jól végezték dolgukat, nyugodtan heverésztek a padokon, a fűtött várócsarnokban).

  Szennyezik a közterületet. Lásd, nyáron Rókusi templom előtti padokon, Vasas Szt. Péter u. SZTK előtt szintén, kis és nagydolgukat ott az utcán, zavartalanul végezve töltötték napjaikat.

  Aki kételkedik általam leírtakban, némi kis környezettanulmányozással, helyszínek bejárásával, fentieket meg tapasztalhatja.

  Ezek után tessék hullatni értük a krokodilkönnyeket.

  Egy biztos: én a sertésólban sem biztosítanék számukra férőhelyet. (Nem általánosságban, hanem a cikkben szereplő bandát nevesítve, és még rajtuk kívül is akad bőven hasonló. Helyesebb fogalmazás: Néhány kivétel akad, aki tesz az előbbrejutásuk érdekében, és rendben tartja környezetét)

  Ha kisgyermeketek előtt történnek fentiek, vagy saját bőrőtökön tapasztaljátok meg, hogy a villamos ülésére beül egy pisis nadrágos (mivel ez napi rendszerességgel előfordul), utána Ti ültök bele gyanútlanul abba az ülésbe, és utána meglepődve tapasztaljátok, hogy a Ti nadrágotok (szoknyátok) ülepe átvette a pisis, büdös nedvességet ?

  Ezek után is mindenki fenntartja első nekibuzdulásra tett bejegyzését ???”
 • 72. flexsnake 2009. december 22. 16:44
  „69. ugyan... régen is mi kékvérűek tartottunk el titeket, csak akkor még eljöttetek csicskának, vagyis komornyiknak meg cselédnek. Most meg sírtok. Lehetsz gazdag, tegyél érte.”
 • 71. flexsnake 2009. december 22. 16:43
  „68. csak neked megsúgom: nincs munka. Közmunka sincs már. Nem tudnak munkát biztosítani. Hólapátolásról meg annyit hogy én egyszer akartam elmenni havat lapátolni, 3órát vártam sorszámra(!) majd hazaküldtek mindenkit mert nem cigány. A cigányok kaptak lapátot amit támasztottak utána, majd eltűntek.
  Szóval persze, lehet munkát találni csak az nem megy egyik pillanatról a másikra, pláne ha még valami 8osztályos is az illető.”
 • 70. kispanda84 2009. december 21. 22:37
  „Szatyi,ezek szerint neked is van neted.- Mellesleg már dolgozom és fizetem tovább.”
 • 69. Celtis 2009. december 21. 15:44
  „Ugyan nem vigasztal és nem érzek elégtételt, de igen nagy valószínűséget adok annak, hogy akik itt hihetetlen öntudatosan alázzák a nincsteleneket, idős korukra pontosan ugyanabban a helyzetben lesznek.

  Mint mindannyian, akik nem mondjuk a társadalom leggazdagabb egyharmadában élünk.
  Mert nyugdíjat, azt akkoriban senki nem igazán fog kapni, annak híján pedig lelkiismeret-furdalás nélkül kivágnak majd a saját házunkból.

  Na, akkor lehet majd a hajléktalan-kérdés miatt hőbörögni.”
 • 68. varadipal 2009. december 20. 20:44
  „Az utcazenészekre lehetett szabálysértési jogszabályt alkotni? Ezek az ingyenélő senkiházi kocsmatöltelékek meg összesz,rhatják, h.gyozhatják a környezetet? Nincs elég munkalehetőség Szegeden, mikor az egész város építkezik, meg a hó is leesett? Ha nem akar-de tudna- önként dolgozni, köz/kényszer/munkára kell kötelezni, hogy legyen miből kifizetnie a szemete eltakarításának költségeit. Miért kell azt is nekem fizetnem??!!
  Hallottam már olyat, hogy a szabálysértési birságot meg nem fizetés esetén közmunkára változtatták.
  Nem talál a városházi okos jogászcsapat a közpénzért egy olyan paragrafust a szabálysértési törvényben, amit ezekre rá lehetne húzni? Szóljanak, majd keresek. Fizetni sem kell érte”
 • 67. szatyi 2009. december 20. 20:24
  „-kispanda-
  De Internet az van! a nettó segélyből fussa!”
 • 66. flexsnake 2009. december 20. 17:30
  „A south park idevonatkozó részét tessék megnézni!
  -Aprót!!! :D”
 • 65. madártej 2009. december 20. 08:54
  „Az utcán 5 esztendő az átlagos túlélés...Mindig voltak remete hajlamúak is, akik kivonultak a társadalomból a sivatagba vagy barlangokba. Ma a többség az nem ilyen.”
 • 64. kispanda84 2009. december 20. 08:37
  „Hb igazad van! És sokuk nem is akar menni dolgozni,még akkor sem ha lenne nekik munkalehetőség...
  Szőrnyű,hogy ezeket tartjuk el,meg a büdös cigányokat,meg a rabokat a mi pénzünkből..
  Nekem a munkanélküli segélyem bruttó értéke kb 1000.- -al haladta meg a bruttó értékhatárt,és emiatt nem kaptam átmeneti segélyt... :-( Pedig örültem ha a nettó segélyem elérte a 30.000.- ot..
  Biztos valamelyik hajléktalan,vagy cigány kapja meg ezt a pénzt helyettem... :-(:-(
  Igaz,december 1.óta dolgozom,de azért ez undorító!
  Szemét botka,és szemét kormány!
  Mikor lesz már itt változás ,persze jó irányba???????????”
 • 63. maradando 2009. december 20. 04:02
  „Izabella hajléktalan "haláltábor"! Az újkor Gettója ! Ahol nem a tűz,hanem :fagyhalál vár a sorsüldözőttekre .
  Az előidézőkre még bűntetőper sem vár. Nem vonható senki felelösségre ".= Mindenki csak parancsokat teljesitett!-"”
 • 62. hb 2009. december 19. 22:47
  „botrányos ez az egymásra mutogatás! nem igaz hogy nem lehet a francba eltakarítani ezeket a szemeteket! mert ezek nem tudom sajnálni, általában ezek azok a söpredék hajléktalanok akik isznak, botrányoznak és nem hajlandóak változtatni életmódjukon, valamint zaklatják a környezetükbe véletlenül belecsöppenő embereket....
  undorító!!!!!!!!!!!”
 • 61. .suhym. 2009. december 19. 22:16
  „10!

  Igen, vannak koztuk olyanok, akik sajatmaguknak koszonhetik a dolgot, es nem is akarnak kitorni ebbol az eletformabol,
  DE
  bizony vannak nagyon sokan, akik pl. egy valas, munkahely elvesztese...etc. miatt kerultek az utcara.

  Mind a ket valtozatra tudok peldakat...sajnos.”
 • 60. .suhym. 2009. december 19. 22:13
  „6. petrov,

  bizony eljen a rendszervaltas!
  Naponta halat adok a sorsnak, hogy megelhettem, nem abban a mocskos elozo rendszerben kell leelni vegig az egesz eletemet, bar eleg sok evet toltottem el benne...sajna:((((

  Tudod, valoban torodtek a neppel...no igen..foleg azokkal, akiket kipenderitettek a sajat tulajdonu hazaikbol, lakasaikbnol.....ugyan, hagyjuk mar ibolykat...akkor is voltak, akinek jol ment, voltak, akiknek jobban... es bizony voltak akik a periferiara szorultak onhibajukon kivul, csak es kizarolag, mert oda szulettek, ahova...:(((”
 • 59. vimvirepellere 2009. december 19. 21:09
  „58. hozzászólás antikos 2009.12.19. 19:08

  És mire mennél az olcsó albérletekkel? Laknál mellettük, amikor beittak a tablettás borokból és éppen ölik egymást, vagy az ajtód elé hugyoznak, vagy kigyújtják az ingatlant, mert az ágyban bagóznak?! Csak a Moszkvai krt-on nincs lopás? Hát ugorj csak be pár napra a Bajai útiba, múltkor esdett nekem segítségért egy kisöreg, mert a fiatalabb szobatársai kiterrorizálták, és elvették a holmiját.

  Ez a kurva nagy szabadság, ez a hajléktalanok baja, éppúgy visszaélnek vele, mint nagyon sokan mások, sokkal magasabb szinten. Amit művelnek az lassú önpusztítás, öngyilkosság, és ezt tétlenül nézni bűn. S miután a szép szóra nem hallgatnak, össze kellene fogdosni őket, kigyógyítani az alkoholizmusból, ha kell kényszerrel.”
 • 58. antikos 2009. december 19. 19:08
  „Megdöbbent mindig a hajléktalan kérdés. A gond a lecsúszott emberek nem képesek visszatalálni a boldog életbe. Sajnos a tudatmódosító szerek (alkohol, drog) tönkreteszi őket mentálisan. Innentől kezdve komoly a probléma, pár év és annyi a szerencsétlennek. Szállóra pedig a lopásra hivatkozva nem mennek. Ami nem igaz! Végig jártam 2 éve az összes lehetőséget. Kíváncsi voltam... Nincs lopás a Moszkvai krt-t kivéve viszonylag kulturált az elhelyezés. De!!! Inni sehol nem engedik őket. Na ez a baj!!! Nem engedik az alkoholt, mert ha ivott nem mehet be. Gondolom a kezelhetetlenségük és a köztisztasági kérdések miatt... Viszont ha jól emlékszem egy fiatal, helyes vezető hölgy, Magdika(???) mindenben segíti őket, viszont igen keményen fellép a rendbontók ellen.

  Egyszóval szélmalom harc... Olcsó albérletek kellenének, mint régen a munkás szállók.”
 • 57. papus3 2009. december 19. 19:07
  „43. hozzászólásra Csiperke73-nak: te biztos védett vagy:
  munkanélküliség, csőd, lakásmaffia, elhúzódó betegségek, hozzátartozók elhúzódó ápolása, forint leértékelés(esetleg mint 10 éve volt) csúszó leértékelése ellen.....
  gazdag, kiterjedt famíliád, és saját "tökéletességed" megóv mndentől ...
  még attól is, hogy legalább emberként láss.
  Érzéseket, tettet nem kívánok neked. Csak láss.”
 • 56. SP 2009. december 19. 18:35
  „Amikor a püspök úr 2 milliárdot futball klubra költ.”
 • 55. KamuNeni 2009. december 19. 18:16
  „Akarki akarmikor oda kerulhet. Ezeket a szerencsetleneket nem kitelepiteni kellene hanem segiteni valahogy, megha csak egy kis tuzifaval vagy egy tanyer levessel is. Sajnos az allami vezetoseg egyre rosszab business hatarozatokat hoy es ezaltal az orszagban egyre tobb hajlektalan fog lenni.

  Mondom Fog lenni. -Nem azt mondom hogy lehetseges hanem hogy fog lenni-. Miert?

  Mert minden ami penzt hozna az atlag embernek rogton meg van adoztatva vagy pedig letiltva. Mint pl mikor MO belepett az Eu-ba a rogton meghoztak a hasznalt auto regisztracios adokat a behozott autokra. Na evvel milliardokkal fosztottak meg a gazdasagot mert sokan avval kereskedtek volna. Az auto es epitesi ipar ami a vilagot viszi elore. Az egyik legnagyobb penzforrasa minden orszagnak. Erre mit csinalnak a magyarok? Jol megadoztatjak nehogy valakinek is penzt csinaljon az uzleteles. De meg lehetne sorolni a vegtelensegig. Na mindegy szoval ide fog jutni (nem juthat) fog jutni az orszag!!”
74 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentő ütközött Szegeden

Szeged - Megkülönböztető jelzést használó mentő ütközött egy Ford Fiestával Szegeden szombat éjszaka… Tovább olvasom