Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Hajrá - Szeged BTK

Szeged - Nemzeti színű, „Szeged BTK" feliratú táblával szurkolt Zimonyi István az U20-asok egyiptomi tornáján. A szegedi történész öt világrészre szóló reklámot csapott az SZTE-nek. Szerinte a fiatal focisták, de alma matere és munkahelye is megérdemli a népszerűséget.
– A szegedi kollégák az internetes videomegosztókon és a „Sport Gézán" is fölismertek az elődöntőmeccsek szurkolói között. Azt kérdezték, miért nem vittünk „Szeged BTK" transzparenst is magunkkal – emlékszik Zimonyi István történész, turkológus és őstörténet-kutató. – Én a szegedi egyetemen diplomáztam, a középkori történelem tanszék oktatója vagyok, a feleségem a pszichológia tanszék docense. A következő meccsre elkészítettük a táblát – óriási sikere volt, a szurkolótáborban többször is mutattak bennünket a televíziók.

Csúcsokat döntött a magyar U20-as válogatott. A szegedi kötődésű Egervári Sándor együttese az elmúlt évtizedek legnagyobb magyar futballsikerét érte el az egyiptomi világbajnokságon. Az Emirátusokkal vívott meccstől kezdve ott volt a cseh, az olasz, a ghánai és a Costa Rica-i meccsen az SZTE két oktatója, a Kairóban dolgozó Zimonyi István és felesége is.

U20-asaink bronzmérkőzésén is reklámozta az egyetemet a szegedi történész
U20-asaink bronzmérkőzésén is reklámozta az egyetemet a szegedi történész.
Fotó: DM/DV

– A 60-as, 70-es években, amikor a szülővárosom, Eger NB I-es csapattal büszkélkedhetett, gyakran kijártunk a meccsekre: Albertet és Farkast láthattuk a stadionban – emlékezett Zimonyi. – A magyar foci mélyrepülése után most öröm volt látni az U20-as fiúkat. Úgy lehetett nekik szurkolni, hogy tudtuk őket biztatni is: mikor kicsit elcsüggedtek, bírtuk hangerővel. Egervári Sándor szövetségi kapitány a meccs végén mindig megköszönte, hogy szurkoltunk.

Nézettségi csúcsok

A magyar U20-as válogatott mérkőzéseit az MTV a csoportmérkőzések első pillanatától közvetítette. A győzelmet közel kétmillióan látták, a teljes mérkőzést több mint hatszázezren nézték végig – csak ezen a csatornán.

Öt kontinens tévénézői kísérték figyelemmel az ifjú focisták küzdelmeit és a bronzmeccsen a „Szeged BTK" feliratot.

– Saját anyaintézményünket reklámoztuk egy kicsit – szabadkozott Zimonyi István, aki hangsúlyozta: a meccseken magánemberként vettek részt. Hozzátette: mivel Hoszni Mubarak e napokban épp Magyarországon tartózkodott, s az U20-asok is hihetetlenül jól szerepeltek, Egyiptomban „jó volt a sajtónk". Kiemelték a fiúk szép játékát, s emlékeztettek arra a nimbuszra, amit ott Puskás és Hidegkuti jelent. Ez utóbbi irányításával lett egyiptomi bajnok az egyik ottani klubcsapat, az al-Ahli. Most az U20-asokkal újraéledt a legenda is.

Hírünk Egyiptomban

– Jó híre van Magyarországnak Egyiptomban – hangsúlyozta Zimonyi István, aki 2007 októbere óta a Kairói Kulturális Tanácsosi Hivatal igazgatója. Példának említette, hogy a Ganz-gyár termékeire emlékezve ott a gyorsvonat neve: „magari". Az U20-asok sportsikerére ráerősít a november 2–10. közötti magyar hét, amit Zimonyi szervez. Ennek egyik attrakciójaként nyit a kairói múzeumban a magyar ásatások eredményit fölvonultató tárlat. Az SZTE-re, az egyetemnapi rendezvényre érkezik a kairói univerzitás delegációja – „tükörprogramként".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiborék reflexből összehúzták magukat

Csoda, hogy megúszta a Suzuki vezetője és utasa a hétfői balesetet. A súlyosabban sérült 28 éves férfit meglátogattuk a kórházban. Tovább olvasom