Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Haladék az ÁNTSZ-től

Jelentősen csökkent azoknak a kórházi osztályoknak a száma Csongrád megyében, amelyek csupán ideiglenes működési engedéllyel rendelkeznek. Az érintettek június végéig kaptak haladékot az ÁNTSZ-től problémáik megoldására.
A tavalyi tízről háromra csökkent azoknak a Csongrád megyei kórházi osztályoknak, részlegeknek a száma, amelyek csupán ideiglenes ÁNTSZ-engedéllyel gyógyítanak – tudtuk meg Mucsi Gyulától, a regionális tiszti főorvostól. Ezekre a szakellátásokra azért nem adtak végleges működési engedélyt, mert nem teljesítik maradéktalanul a törvény által előírt minimumfeltételeket. Ha a személyi vagy tárgyi hiányosságokat nem pótolják határidőre, a tisztiorvosi szolgálat fel is függesztheti vagy megszüntetheti az ellátásokat.

A szentesi kórházban tavaly még nem volt a sürgősségi betegellátó osztály működéséhez előírt helikopterleszálló, az onkológián pedig műszerek, eszközök hiányoztak. Mára ezeket pótolták, így mindkét osztály megkapta a végleges működési engedélyt. Kevés volt a hematológus is, a patológiai osztályt pedig fel kellett volna újítani, hogy az ÁNTSZ-től végleges működési engedélyt kapjanak ezek a részlegek. A problémát a kórház máshogy oldotta meg: a hematológiai és a patológiai ellátás is megszűnt, a feladatot a szegedi klinikai központ, illetve a vásárhelyi kórház vette át.

A makói kórház június 30-áig kapott haladékot az ÁNTSZ-től arra, hogy „beszerezzen" egy rehabilitációs szakorvost. A probléma már tavaly ilyenkor is fennállt, de a kórház tájékoztatása szerint a kellő szakvizsgát a képzést vállaló orvos addigra megszerzi – a szakellátás tehát nem áll le.

Mentőhelikopteres bemutató a szentesi kórház mellett. Már van ideiglenes leszállóhely. Fotó: Vidovics Ferenc
Mentőhelikopteres bemutató a szentesi kórház mellett. Már van ideiglenes leszállóhely.
Fotó: Vidovics Ferenc

Vásárhelyen mindössze egy gyermekgyógyászati rehabilitációs szakorvos hiányzott a szakmai részlegről tavaly, ezért kaptak csak ideiglenes engedélyt. Mára levizsgázott két szakorvos is, így már a végleges jóváhagyással gyógyíthatnak.

A szegedi klinikákon továbbra is tárgyi feltételek hiányoznak a végleges működési engedély megszerzéséhez. A felnőtt infektológián még mindig hiányzik egy elkülönítő kórterem, a szívsebészeti osztályon pedig – a nem alaptevékenységnek számító – szövet- és sejtbanki munkához nincs elég laborműszer. A tiszti főorvos szerint ezek a hiányosságok a betegellátást nem befolyásolják – az érintett ellátásokra viszont ezzel a felszereltséggel csak június végéig adtak engedélyt.

A törvény szerint az ideiglenes engedély tárgyi feltételek hiányánál 3 évig él, ha a személyi feltételek nem teljesülnek, azokat egy éven belül pótolni kell. Az ideiglenes engedélyek egyszer hosszabbíthatók. Mucsi Gyula azonban hangsúlyozta: az érintett intézményekkel közösen arra törekednek, hogy a hosszabbítás helyett végleges megoldásra jussanak – az intézmények pedig végleges ÁNTSZ-engedéllyel gyógyítsanak.

Új előírások

Folyik a sok tekintetben elavult – 1998-ban született és 2003-ben módosított – minimumfeltétel-rendszer átalakítása – erősítette meg információnkat Mucsi Gyula. A rendeletet, ami alapján az ÁNTSZ ellenőriz, és működési engedélyt ad ki, a szakmai kollégiumok közreműködésével írják újra. Egyes orvosi szakmák szempontjából enyhítések, máshol szigorítások várhatók. Az új rendelet várhatóan tavaszra készül el, utána már ahhoz kell alkalmazkodni a kórházaknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két hét múlva ideérhet a járvány

Utolsó pillanatban vagyunk az influenza elleni védekezéshez: Pesten már tombol a járvány, de hamarosan Csongrád megyében is átlépheti a küszöbértéket a fertőzöttek száma. Tovább olvasom