Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Halak, vadak, más falatok

Grillezett húsok és különféle más ételkülönlegességek illatával telt meg tegnap az újszegedi liget. A fesztivál második napján kilenc csapat mérkőzött meg a legjobb grillétel címéért.
Benke László Oscar-díjas mesterszakács (balról), Csáki László, az egyik különdíjat juttató Karakter cipőbolt tulajdonosa és Bodó Mihály, a Megyei Hirdető munkatársa a győztes Szigeti-tálat kóstolgatja
– Nagyon finom volt minden, majd küldjük a vendégeket – lelkendezett egy idősebb házaspár a Brothers Steakhouse standja előtt. Noszogatásra nem volt szükség, az emberek tegnap kora délutántól egyre többen látogattak ki a negyedik szegedi grillfesztivál helyszínére, az újszegedi ligetbe, ahol bőven akadt enni-, és látnivaló.

A Kárász csárda sátra előtt egy egész malac pirult a nyárson, az idő múlásával egyre „egészségesebb" piros színt öltve magára. Egyesek sajnálatukat fejezték ki a kismalac sorsa iránt, mások az elkészítés módja iránt érdeklődtek. A lacikonyhák legénysége szívesen elegyedett szóba a látogatókkal, megosztva velük a standjukon kapható ételek receptjét. A tucatnyi pecsenyéssátorban minden húsrajongó megtalálta számítását: pulykasteaktől a birkapörköltön keresztül a főtt csülökig minden kapható volt.

Két falat között a vendégek Pavlicsek Csaba zöldségből és gyümölcsből készült szoborkompozíciójában gyönyörködtek. A fővárosban tanuló és dolgozó zöldségszobrász a sütőtökökbe virágmintákat, borozó embert és a szegedi grillfesztivál lógóját faragta, a szobor tetejére céklákból készített az eredetire megszólalásig hasonlító vörös rózsát, amin két, tökből kifaragott madár foglalt helyet.

A grillstandok személyzete eközben lázasan készülődött a délután 4
A győztesek

A grillverseny első díját a kaposvári Szigeti Mihály „Szigeti-tála" nyerte el, második helyen a becskereki Alexander vendéglő pljeskavicája végzett. A bronzérmet a Brothers Steakhouse csapata vihette haza. Lapcsaládunk, a Megyei Hirdető különdíját Rácz László grilloldalasa és fetasajttal töltött grillezett gombája nyerte el. Különdíjban részesült a Kárász csárda csapata is.  
órakor kezdődő versenyre. Rutinosnak mondhatja magát Báló Árpád, a becskereki Alexander vendéglő főszakácsa, hiszen a bánáti csapat tavaly is részt vett a versenyen – pljeskavicájukkal rögtön az első helyet szerezték meg. – Nem a győzelemért, a hangulatért jövünk Szegedre. Azért jó lenne megvédeni a címemet – mondta Árpád, aki idén is a kézzel gyúrt lepénnyel körített, fűszeres disznó-, és marhahúsból elkészített grillétellel nevezett.

Négy óra után pár perccel a hattagú zsűri Benke László Oscar-díjas mesterszakács vezetésével elindult az ízmustrára. Az elkészített ételeket egytől tíz pontig értékelték, az élvezhetetlentől (1 pont), az abszolút fenomenálisig (10 pont). Az osztályozásnak szigorú követelményei voltak: az íz mellett a tálalást, a dekorációt, a felszolgálást és a kreativitást is figyelembe kellett venni. A szakavatott zsűrit a legkülönfélébb étkekkel kápráztatták el a versenyzők: halbrassóitól kezdve az őzpörköltön át a hagyományos grillételekig minden terítékre került. – Nekem a tálalás az egyik legfontosabb szempont. Az étel olyan, mint a szépasszony: meglátni és megszeretni. Kóstoltunk olyat is, amit nem faszénen készítettek el. Mivel grillfesztiválon vagyunk, ezekre nem adhattunk magas pontot – mondta Benke László a verseny félidejében.

A zsűri végül többórás kóstolgatás és tanácskozás után úgy döntött, az első díjat a kaposvári Szigeti Mihálynak és csapatának ítéli oda. „Szigeti-tálukat" nyugodtan nevezhetnénk a vegetáriánusok rémálmának: csülökkel, sült kolbásszal, tarjával és szűzpecsenyével kápráztatták el a szigorú ítészeket.

Színpadi programok

Ma délután 5 órától kvízjátékokkal tarkított családi program veszi kezdetét, 6 órától az Andy Dance School lép fel a színpadon. Fél 7-től a Desperado művészeti iskola tart bemutatót, amit az Akrobat tánciskola műsora követ. Fél 8-tól Kékesi Dóra és Horváth Tímea énekel a közönségnek, este 8-tól néptáncegyüttesek veszik birtokba a színpadot. Fél 10-től a Dollar Boy's húzza a talpalávalót.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopták a képviselő pénztárcáját

Személyi igazolványa és mintegy tízezer forintja tűnt el Kohári Nándor fideszes önkormányzati… Tovább olvasom