Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Halál a határon: beszámol a szemtanú

Röszke - Szemtanú beszélt lapunknak arról, pontosan mi történt május 17-én a röszkei határon, ahol a 66 éves szerb férfi elhunyt. Információink szerint Mladan Rajic 2000 dinárral, mintegy 5200 forinttal indult Bécsbe. Útlevelében egy 35 ezer eurós utasbiztosítási kötvényt találtak.
– Amikor felhívtam Vladant, hogy elhunyt az édesapja, a Bécsben élő szerb férfi elkáromkodta magát – mondta Kőrösi István tegnap a röszkei határátkelőn. A szegedi férfi német–szerb tolmácsként dolgozik, munkája miatt sokszor megfordul az autópálya-átkelőn. Szemtanúja volt a határon elhunyt szerb nyugdíjas halálának. Azért fordult lapunkhoz, mert úgy érzi, a szerbiai Blic megalapozatlanul vádolja embertelenséggel a magyar hatóságokat.

Ezért utálják a magyar vámosokat

A szerb Blic oldalán többen is a magyar vámosokat szidták, viselkedésüket kifogásolták. Informátorunk szerint évente több ezer szerbet büntetnek meg a vámosok, ugyanis déli szomszédaink nem hajladók betartani a vámszabályokat. Legtöbbször cigit, pálinkát rejtegetnek a táskákban, amiért büntetés jár.
Megírtuk, május 17-én indult útnak Szerbiából a Bécsben élő fiához a 66 éves Mladan Rajic, akinek beutazását a magyar határrendészek megtagadták. A férfi a röszkei átkelő elkülönítőjében elhunyt, fia, Vladan Rajic a szerbiai Blicnek azt nyilatkozta: édesapja a magyar vámosok nemtörődömsége miatt vesztette életét.

– A váróban dolgoztam. A szerb férfit több társával együtt a rendőrök szomszédos terembe kísérték. Ott várakoznak azok, akiket nem lehet beléptetni. Negyed 9-kor a 66 éves Mladan kijött a teremből, és azt mondta: itt a fia, ő továbbmegy – emlékezett vissza a május 17-i szombat estére a szemtanú.

Kőrösi István elmesélte, a visszatartottakra vigyázó rendőr cáfolta, hogy megérkezett a szerb férfi fia, visszaküldte a terembe. Az idős ember pokrócot kért, megkapta. A szemtanú szerint a rendőr megkérdezte, kér-e orvost. – Egy órával később a rendőr segítséget hívott, azt mondta: baj van.
Megnéztem, mi történt: a 66 éves férfi a padon ült, a feje balra billent. A nyelve a fogai közé szorult, alig kapott levegőt. A rendőrök a földre fektették, a nyelvét is kihúzták – elevenítette fel az eseményeket Kőrösi István. Megjegyezte, a mentők telefonon instruálták a rendőröket.

Kőrösi István a tragikus eset helyszínén. Szerinte a magyar hatóságok mindent megtettek a 66 éves férfiért. Fotó: Segesvári Csaba
Kőrösi István a tragikus eset helyszínén. Szerinte a magyar hatóságok mindent megtettek a 66 éves férfiért. Fotó: Segesvári Csaba

Kőrösi István azt mondta, Vladan Rajic vasárnap hajnalban, 1 óra 40 perckor érkezett meg a magyar–szerb határra. – Miközben Vladan apját újraélesztették, csörgött a telefonja. Az egyik visszatartott vette fel, majd átadta nekem. Mondtam Vladannak, hogy baj van az édesapjával. 10 óra után pár perccel hívtam, hogy elhunyt az apja, erre Vladan káromkodott egyet, majd azt válaszolta: 150 kilométerre van a határtól. Ennek ellenére csak hajnali 1 óra 40 percre ért Röszkére – mondta a szemtanú. Kőrösi István arról is beszámolt, hogy amikor Vladan Rajic a határra ért, egyből perrel fenyegetett mindenkit.

Úgy tudjuk, a 66 éves szerb Mladan Rajic 2000 dinárral, mintegy 5200 forinttal indult Bécsbe. Útlevelében egy 35 ezer eurós, 10,6 millió forintos utasbiztosítási kötvényt találtak a rendőrök, amiről a vádaskodó Vladan Rajic a magyar hatóságoknak annyit mondott: tud róla.

Megbízható forrásból úgy értesültünk, hogy hétvégente a határrendészek nagyon sok utastól tagadják meg a belépést. Informátorunk elmesélte, a magyar határon nemcsak hazai, hanem német és osztrák rendőrök is dolgoznak. Utóbbiak szinte kivétel nélkül kiszedik a belépő sorból azokat, akik nem tudják megmondani, hová, miből és miért utaznak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Straub-napok

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) szerdán és csütörtökön rendezi meg az idei Straub-napokat. Tovább olvasom