Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Halálos alakítások – Dolhai nem éri meg a darab végét

Szeged - Bergerként, Rómeóként, Mozartként és Rudolfként is a színpadon leli halálát Dolhai Attila. Bicskey Lukács szinte kizárólag rosszfiúkat alakít, akik közül sokan érnek csúf véget. Egyik karakterét például kötőtűvel döfték szíven.
- Nem jó meghalni a színpadon – jelentette ki Dolhai Attila, aki a Hair című musicalben George Berger szerepét alakítja, és a darab végén – a filmhez hasonlóan – életét veszti. A 33 éves színész nemcsak Bergerként, a Rómeó és Júlia, a Rudolf és a Mozart című musical főhőseként sem érhette meg szerepe szerint az előadások végét.

– Nem szoktam túljátszani a halált. A Hairben azért sokkal könnyebb a dolgom, hiszen Berger nem tudja feltétlenül, hogy áldozattá fog válni, szemben mondjuk Rómeóval. Szívesebben játszom el az áldozat szerepét akkor, ha nemesebb cél érdekében áldozza fel az életét – mondta Dolhai, akit Rómeóként viselt meg legjobban az elmúlás.

– Ez nem is közvetlenül a darab után, hanem másnap éreztette a hatását. Nem szabad sokáig benne maradni a rossz hangulatban, és szerencsére ez nálam nem is tart sokáig – közölte az énekes. Mennyire volt veszélyes egy párbajjelenet a Rómeó és Júliában, vagy Rudolfként az a pillanat, amikor a fejéhez emeli a revolverét, de végül egy máshonnan leadott lövés miatt vesztette el az életét?

Dolhai Attila (középen) George Berger szerepében a Hair című musicalben. Fotó: Schmidt Andrea
Dolhai Attila (középen) George Berger szerepében a Hair című musicalben.
Fotó: Schmidt Andrea

– Jó, ha a közönség veszélyesnek látja ezeket a jeleneteket, amelyeket a próbák alatt nagyon aprólékosan kidolgozunk. Persze időnként becsúszik egy kis blama, amikor például nagyobbat ütünk egymásra a karddal. Ilyenfajta baki csúszott be az egyik Hair-próbába is, amikor olyan szerencsétlenül repült le a fejemről a katonai sisakom, hogy az élével nekivágódott az egyik kollégámnak, akinek felszakadt a szája – mesélte Dolhai Attila.

Bicskey Lukács a legkegyetlenebb tekintetű színészünk, így szinte kizárólag a rosszfiú szerepét osztják rá a rendezők. A főgonoszok pedig a legtöbb filmben vagy színdarabban csúf véget érnek.

– Az általam alakított szereplők közül is soknak ez a sors jutott: haltam meg színpadon Macbethként, Jágóként és Caligulaként. A filmvásznon az egyik legemlékezetesebb halálom A kívülálló ember című alkotásban volt, amelyben Ornella Mutit üldöztem hosszú ideig, de utána fordult a kocka, és egy kötőtűvel végül ő szúrt szíven. A jelenet rögzítésekor Ornella szúrt, én pedig, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, meghaltam. A rendező azonnal leállította a felvételt, és aggódva kérdezte, hogy mi történt velem. Hát mi lenne? Meghaltam – mondtam. Kiderült, hogy túl hiteles volt az alakításom, és megijedtek, hogy valami komoly baj történt – mesélte Bicskey Lukács.

A szegedi származású színész karakterei sokszor ölnek is. A Tűzvonalban című magyar akciósorozat Angyalarcú Luckyja például jó pár embert tett hűvösre. – Az ölés, elgondolásom szerint, olyan katartikus állapot lehet, mint például a teremtés. Érdekes és izgalmas érzés meghúzni a ravaszt, hiszen a valóságban ezt soha nem tenném meg. Színészként ugyanakkor jó érzés eljátszani egy ilyen jelenetet – magyarázta.

Olvasóink írták

 • 4. Laura82 2010. augusztus 23. 15:25
  „Én pedig leszögezném, hogy szerintem igenis nagyon jó volt a Dolhai ebben a szerepben. Mért baj, hogy kipróbálta magát egy új dologban? Nem szabad belekényszerítenünk egy színészt egyetlen típusú karakterbe, szerintem ez maguknak a színészeknek is a "haláluk", hogy megpróbáljak stílusos lenni.

  :)

  Yossarian, érezd magad nagyon szerencsésnek, hogy ilyen közelről láttad a darabot, hogy észrevetted a Dolhai rengő hájait, vagy csak a kukkered volt ilyen éles?

  Én például a My Fair Lady-től vártam nagyon sokat, úgy be volt harangozva, aztán akkora bukás lett, az eladott jegyek ellenére is...”
 • 3. komaromi6996 2010. augusztus 15. 15:32
  „Én láttam a darabot, pénteken. Le kell szögeznem, hogy szeretem Dolhait, és nagyon tehetségesnek tartom.
  Sajnos ennek ellenére azt kell mondanom hogy ez a szerep nem az ő karakteréhez illő.
  Imádom a Hairt, és nagyon sokat vártam ettől az előadástól, de csalódottan kellett távoznom.
  Sok dalnál nem lehetett érteni a szöveget, hogy ez minek vagy kinek volt a hibája azt nem tudom....”
 • 2. megnincs 2010. augusztus 14. 17:49
  „Kíváncsi lennék, hogy Ön szerint kinek kellett volna osztani ezt a szerepet?”
 • 1. Yossarian 2010. augusztus 14. 12:55
  „Dolhai mint Berger.
  édes istenem!
  reng a háj a hasán. a mozgása meg mint a bádogemberé. miért kell ilyen műmáyerekre osztani jó szerepeket???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcméteres óriásra varrták a szegedi papucsot

Egy nyolc méter magas, legalább 400 kilós asszonykára lenne jó az a papucs, amit tegnap mutatott be a nagyközönség előtt Sallay Tibor cipészmester. Tovább olvasom