Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Halálos autóbaleset naplóregényben

Szeged - Molnár János író, teológus a napokban mutatta be Most és mindörökké című naplóregényét a Millenniumi Kávéházban. A regény a bűn és bűnhődés témakörét dolgozza fel egy autóbaleseten keresztül.
– A történet egy balesettel kezdődik. A gépkocsivezető, aki az elbeszélő, kikerül egy gyalogost, közben a zebrán elüt egy másikat. Ő később meg is hal a kórházban, a vezető ellen pedig eljárást indítanak. A regény azt a gyalogos és autós közti ellentétet dolgozza fel a bűn és bűnhődés motívumán keresztül, amely azóta fennáll, amióta gépkocsi létezik a világon. Ezenkívül beleláthatunk a törvényhozás és a rendőrség működésébe, egy kicsit a politikai életbe, és egy keresztény ember vívódásaiba is – mesélte új, Most és mindörökké című regényéről Molnár János író, teológus.

A főhős egy útépítő mérnök, aki nem mellesleg istenhívő is. A naplóregényforma lehetővé teszi, hogy képet kapjunk a főszereplő erkölcsi dilemmáiról, amelyekkel a halálos kimenetelű baleset után megküzd. A regény történései főleg Szegedre és Debrecenre koncentrálnak. Ez a két város az író életében is nagy jelentőséggel bír, hiszen Szegeden él, de a Debreceni Hittudományi Egyetemen oktatott.
 
Molnár János regényei Szegedhez kötődnek. Fotó: Kuklis István
Molnár János regényei Szegedhez kötődnek. Fotó: Kuklis István

– Egy író sok anyagból építkezik. Ott vannak a saját élményei, mások élményei, és természetesen a fantáziája is, különben nem lenne író. A Most és mindörökké alaphelyzete segít abban, hogy a napi történéseken keresztül rálátás nyíljon arra a földrajzi területre, amit a főszereplő bejár Szeged és Debrecen között, illetve a Kárpát-medencében Budapesttől Bukarestig. Egyfajta képet szeretnék nyújtani a vidéki Magyarországról a 2010-es évek elején – mondta az író. Arra a kérdésünkre, hogy a regény társadalomkritikának tekinthető-e, azt válaszolta: ezt döntse el az olvasó.

– Nálam az egy tudatos vállalás, hogy minden regényem cselekményét Szegedre helyezem. A mai korban az irodalom főként szimbólumokból építkezik, ezért igyekszem valamiféle konkrétumot belecsempészni. Temesi Ferenc Por című regényében hiteles képet kapunk Szegedről, én egészen más megközelítésben igyekszem megjeleníteni a várost mint irodalmi motívumot – osztotta meg lapunkkal Molnár János, aki beazonosítható karaktereket is ábrázol, mint Böjte Csaba ferences rendi szerzetest, így vegyítve a fikciót a dokumentarista valósággal harmadik regényében.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

János bácsi akadálymentesítést kér az odesszai lakótelepen

János bácsi akadálymentesítést kér az odesszai lakótelepen
Lakói szeretik az odesszai és a tarjáni lakótelepet, de bőven van javítanivaló. Járdák, utak, parkok, padok, játszóterek hiányoznak. Tovább olvasom