Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -5°C | 4°C Még több cikk.

Halálos csapdába kényszerít a gázár

Csongrád megye - Nem tudjuk, hogyan működik a fűtésünk, ezt jelzik az utóbbi napok szén-monoxid-mérgezései. A drága gáz miatt most sokan kísérleteznek más fűtési megoldással is, és nagy baj lehet abból, ha nem jut be a helyiségbe elég friss levegő. A szerelők kétségbeejtő állapotú kazánokkal, konvektorokkal is találkoznak.
Eddig több mint négyszáz áldozata van a kemény télnek Európában. A többség megfagyott, de sokan vannak, akikkel a rossz fűtés miatt a kéményből visszaáramló szén-monoxid végzett. Múlt héten húsznál is több ilyen mérgezés történt az országban. Kedden éjjel Szombathelyen egy 18 éves lány halt meg emiatt, aznap reggel Bordányban pedig egy 49 éves asszony. Három lányát kórházba kellett vinni.

A bordányi esetet még vizsgálják, de azt lehet tudni, hogy a házban kazán és cserépkályha is működött, és valószínűleg a kályha szívta el a levegőt.

Talla Gyula egy jól működő, ellenőrzött készülékkel. Ez a legkényelmesebb fűtés, és veszélytelen, ha rendszeresen ellenőrzik. Fotó: Karnok Csaba
Talla Gyula egy jól működő, ellenőrzött készülékkel. Ez a legkényelmesebb fűtés, és veszélytelen, ha rendszeresen ellenőrzik. Fotó: Karnok Csaba

Levegő kell hozzá

Tanítják az iskolában, hogy az égéshez oxigénre, levegőre van szükség, de az nem köztudott, hogy mennyire: egy nyílt égésterű gázkazán 1 köbméter gáz elégetéséhez 15–16 köbméter levegőt használ föl, abból a helyiségből, ahol működik. A kéménynek is csak akkor van huzata, ha elég friss levegő jut be. Ha rásegítenek a fűtésre – ahogy most sok helyen, a drága gáz miatt – például cserépkályhával vagy kandallóval, ahhoz is elég friss levegő kell. Ha szagelszívót használnak, sokkal több. Ezért abban a helyiségben, ahol gázkazán, vízmelegítő működik, nem szabad szagelszívó ventilátort is használni. Életveszélyes kandallót, kályhát, szagelszívót működtetni abban a konyhában, nappaliban, amely együtt szellőzik a gázkészülék helyiségével – figyelmeztetnek a fűtéssel, kéményekkel foglalkozó ismertetők.

Ha túl jó az ablak

A bordányi balesetnél feltételezik, azért nem jutott be elég friss levegő, mert az ablakok újak. – Sokan lecserélték a régi, kétszárnyú fa- vagy redőnytokos ablakaikat műanyagra. Ez nagyon jól zár, de ha nem figyeltek a külső levegőt beáramoltató megoldásra, hamar elfogy a levegő odabenn. Ilyenkor az égés egyre tökéletlenebb, több szén-monoxid termelődik, ami visszaáramolhat a kéményből a lakásba – mondja Talla Gyula gázkészülék-szerelő mester, minősítő felülvizsgáló és műszaki tanár. – Ezt, mivel nincs szaga, nem lehet megérezni. Eleinte gyakran eufórikus érzés lesz úrrá az emberen, a mérgezés más tüneteit – fejfájást, levertségérzést – össze lehet téveszteni az influenzáéval. Gyakran már későn derül ki, mi a baj.

Legalább ilyen komoly veszélyforrás, hogy a gázkészülékek jelentős része elavult. Nem lehet tudni, hogy ez hány százaléka a működő berendezéseknek, mert szerelőt legtöbben csak akkor hívnak hozzá, ha elromlott.

Talla Gyula a műszernek hisz. Fotó: Karnok Csaba
Talla Gyula a műszernek hisz.
Fotó: Karnok Csaba

– Sokan nem tudnak róla, vagy ha tudnak is, nem gondolják fontosnak, hogy egy tíz éve élő törvény alapján minden háztartásban le kell ellenőriztetni ötévenként a teljes gázhálózatot vizsgázott szakemberrel – mondja Talla Gyula.

Konvektorok a 70-es évekből

– A vizsgálat ára 10 ezer forint körül kezdődik, és a gázvezeték hosszától, a kötések számától is függ, mennyivel lesz több. Ilyen ellenőrzés közben, vagy ha hiba történik, és kihívnak minket, találkozunk olyan konvektorokkal, kazánokkal, amelyeket például Szegeden még a városi gázról a földgázra való átállás idején, a 70-es évek elején szereltek be. Nagy részük már nem is működhetne. Ilyenkor muszáj szólni, hogy ezt nem javíthatjuk meg, és nem járulunk hozzá a további működtetéshez. Rettenetes ezt megmondani, mert gyakran nem telik újabbra. De ha baj történik, mindig azt a gázszerelőt veszik elő, aki utoljára látta a rendszert, és erről papírt is adott.

Abból is baj lehet, ha a tulajdonos összespórolta a pénzt a régi készülék lecserélésére, de nem vizsgázott, igazolvánnyal rendelkező szerelőt hív. – Meglehet, hogy jól dolgozik a kolléga, ez azonban kevés, ha például nem ragaszkodik a kéményvizsgálati jegyzőkönyvhöz. Ezt azért kell kérni, kiállíttatni, mert nem biztos, hogy az egyébként évente rendesen tisztított kémény, amely jó volt az előző kazánhoz, az újhoz is megfelelő lesz, hiszen annak más teljesítménye lehet – figyelmeztet a szakértő.

A balesetek vizsgálatakor többnyire az derül ki, hogy az égéstermék egy része már évek óta visszaáramlott a lakásba, csak addig nem érte el azt a koncentrációt, ami bajt okozhat.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. öregvegyész 2012. február 09. 23:52
  „A 21 .-es hozzászólás hibás . A klórgáz móltömege 71g,de sűrűsége nem 71 g/mol. Viszont a levegővel minden arányban elegyedik. . Az ideális gázok ilyenek.”
 • 39. öregvegyész 2012. február 09. 23:40
  „Sajnos a mesternek mindenben igaza van. Ezek közül is két dolgot kell kiemelni ,teljesen elhibázott az amikor a túlszigetelést reklámozzuk és a szellőzés szükségességére meg nem hívjuk fel a figyelmet. A másik egy helyiségen belül kétféle fűtőkészülék még ha nincs is egy kéményre vagy kivezetésre kötve életveszély. Nagyon örülök a cikknek,szeretném,ha a témával részletesebben is foglalkoznának.”
 • 38. jozko 2012. február 09. 22:19
  „Sütti!

  THK kalkulációja pontos, fogadd el nyugodtan, hogy a gázfűtést nálunk még elektromos fűtéssel kiváltani nem lenne
  gazdaságos - és technikailag megoldható sem.
  Az elektromos rendszer teherbírása nem a fűtési energiaigényre van tervezve.
  Képzelheted, mennyibe kerülne az átalakítása - és természetesen a fogyasztókkal fizettetnék meg!
  Ráadásul az áram nem tárolható - a pillanatnyi fogyasztás terheli a hálózatot , szemben a gázzal, amiből készleteket lehet deponálni a fűtési időszakra.
  /Korábban voltak éjszakai árammal felfűthető hatalmas, cserépkályha fazonú, nagy fogyasztású hőtárolós villanyfűtőtestek- nem jelentettek igazi megoldást.
  A helyben előállított pl. napelemes áramtermelés esetleg bepótolhat-az is nagyon költséges beruházás.
  Nem véletlenül nagyhatalom egy-egy energiaszolgáltató - jól leosztott lapokkal játszanak és nehéz náluk erősebbnek és okosabbnak lenni.
  Nekünk fogyasztóknak marad az elérhető energiával való spórolás és a lehetőleg gazdaságos készülékek-
  és sok praktika, amivel a fűtés, hűtés, világítás, üzemanyag és vízfelhasználás
  gányolásnélkül is !! gazdaságosabbá tehető!

  Ha neked vagy bárkinek van jobb ötlete, álljon elő bátran, mindig van tökéletesítési lehetőség!”
 • 37. okosan 2012. február 09. 22:10
  „A cikkben azt feltételezik a "szagértők", hogy a bordányi esetnél újak voltak a nyílászárók, ez így igaz 1992 ben újonan lettek beépítve a felépült családi házba. Onnan tudom, hogy a közeli hozzátartozóimról van szó. Úgyhogy nyugodtan tessék tovább találgatni mert nem a nyílászárók a "túl jók".”
 • 36. THK 2012. február 09. 20:22
  „33,
  dehogynem tudjuk!
  Egyáltalán nem olyan vészes: még egy sok évtizedes, vacak kazán is lehet éves szinten 60-65% hatásfokú, a korszerűek pedig min. 80-90% körül - de jó esetben akár még a 100%-ot is meghaladhatják!
  (mert a gáz fűtőértéke nem tartalmazza azt a veszteséget, amit egy kondenzációs kazán ki tud használni. Amit a népszerű tévhittel ellentétben NAGYON IS ÉRDEMES hagyományos rendszerben használni, csak a radiátorok lehetőleg képesek legyenek 50-60 fok között üzemelve is jól hőt leadni. Ezt minden lapradiátor teljesíti, csak ne legyenek nagyon aprók - de gyakorlatilag sehol sem azok, a fűtésrendszer mindenkinél a legnagyobb hidegekre van méretezve. A kondenzációsnál uis nem pusztán az alacsony hőmérséklet a lényeg, hanem hogy a VISSZATÉRŐ ÁG ne nagyon legyen 50 fok fölött, mert akkor nem tudna kondenzálni - de az előremenő lehet akár 60 fok fölött is, és a visszatérő még mindig kellően hideg marad...)

  Ehhez képest a majd´ HÁROMSZOR DRÁGÁBB áramdíj mellett nincs mit számolgatni...”
 • 35. booo 2012. február 09. 20:18
  „Ezt az emberek köszönhetik Gázár Jánosnak is!”
 • 34. deszkás 2012. február 09. 20:03
  „SÜTTI! Elnézést nem akartam jégre menj mint a terepjárós.Laikusként nem tehetek mást mint amit mondtam. Még az átkosban a kalorikus mérnök mondta:csak a pénztárcád szab határokat az igényeidnek. Ez ma is igy van.Amiről irtál:az olajradiátor a legrosszabb hatásfokú berendezés -a többihez viszonyitva.Hatásfokra takarékosságra a kondenzációs gázkazán fűtés, kombinációja a napkollektoros hőszivattyús padlófűtés ajánlott. De az ára egy 80m2 lakásnál cca 2 milla! Nem véletlen a cikk cime.”
 • 33. Sütti 2012. február 09. 19:21
  „THK:
  Köszönöm a segítséget. De sajnos sokkal okosabb nem lettem. Mert azt nem tudjuk igazán, hogy a gázfűtés milyen összhatásfokkal üzemel. (szerintem pocsék) Vannak ugyan kondenzációs gázkazánok de azok eleve horror bekerülési árúak és akkor még nem is lehet (vagyis nem érdemes) hagyományos radiátoros fűtési rendszerbe illeszteni őket, mert a jó hatásfokukat csak alacsony fűtővíz-hőmérsékletnél tudják elérni. Na igen, és akkor nem is kell beszélnünk egy egész fűtési rendszer bekerülési ill. karbantartási költségeiről, kéményvizsgálati jegyzőkönyvestől, gáztervestől együtt.
  Sajnos elintézik ezt az egész kérdést úgy ahogy azt "deszkás" kommenttársunk tette : "Tegyél le róla sokkal többe kerül-szerintem." Rendesen azonban senki nem tudta ezt eddig számításokkal, esetleg mérésekkel (mindkét oldalról) alátámasztani avagy cáfolni.”
 • 32. Kisg 2012. február 09. 18:05
  „Na, az én hároméves panelprogramos ablakomat most fóliáztuk körbe. Ez olyan "korszerű" modell, hogy ha fúj a szél, akkor leviszi az ember fejét a jéghideg huzat :-(( Nem baj, csumára kell járatni a távfűtést, hogy elviselhető legyen a hőmérséklet a lakásban, aztán lehet fizetni :-(”
 • 31. THK 2012. február 09. 17:55
  „29,
  pofonegyszerű: a gázszámládon rajta van a fűtőérték, 34 MJ
  1 kW teljesítményhez másodpercenként kell 1 kJ-t elégetni, amit ha órára (kWh miatt) akarsz átszámolni, akkor a 34 milliót elosztod a 3600 mp-el: 9444, vagyis 9,4 kWh érhető el 1 m3 gázból

  Ez legyen 150 Ft: így 1 kWh durván 150 / 9,44 = 16 Ft lenne 100% hatásfokon, aminél persze rosszabb a helyzet, kerekítsd nyugodtan följebb - de még akkor is alig több, mint HARMADA az elektromos áram árának...

  Szóval nagyon nem érné meg, legalábbis hagyományos hősugárzókkal semmiképp...
  (jól belőtt teljesítményű és vezérlésű infrapanelekkel esetleg, ha a ház szigetelése egyébként kifogástalan - de az is új építésnél, beleszámolva a megspórolt központifűtés költségeit. Már meglévő gázfűtésről áttérni nem)”
 • 30. deszkás 2012. február 09. 17:46
  „SÜTTI! Tegyél le róla sokkal többe kerül-szerintem. KISEMBERKE! Honnan a bánatból veszed: "mire riaszt nem lesz ereje telefonálni".? Nem hiszem hogy vészes közelségűre kalibrálták. Hajnal 4kor ijesztett fel a 80dB-es hanggal azt hittem be..arok.Fejfájásra egyikőnk se panaszkodott.”
 • 29. Sütti 2012. február 09. 17:20
  „Gondolkodom egy ideje, hogy villannyal nem lenne már kevésbé macerás fűteni? Csak sajnos nem tudom kiszámolni hogy mondjuk 1kW hőmennyiség előállítása mennyibe kerül gáz égetésével illetve villannyal. (Tud ebben segíteni valaki?)
  A villany mellett szól, hogy füstgáz híján, semmilyen kémény nem kell hozzá, se gázterv, meg ilyenek. Nem használ semennyi levegőt, így szellőzésről, a fűtés számára, nem kell külön gondoskodni. Ami azért is előnyős mert a kintről bejövő levegőt sem kell ezáltal felmelegíteni. Azonkívül nagyon jó a hatásfoka, mert a füstgázzal sem távozik semennyi hőenergia a helyiségből. Ha pl olajradiátorral oldjuk meg a helyiségek fűtését azok kimondottan kedvező árúak (7-15 E Ft/db)
  Ellene szól viszont az, hogy az elektromos hálózatot ehhez a terheléshez kell méretezni és elkészíteni, valamint a fogyasztóhelyet is megfelelő Amperszámú mérővel és szolgáltató engedélyével kell kialakítani.”
 • 28. jozko 2012. február 09. 16:17
  „Csak egy kicsit, de a témához kapcsolódik /nem vagyok mániákus dohányzó-gyűlölő, csak szóbahozom/:

  Többen is megemlítették itt,hogy a szén monoxid kötődési affinitása több százszorosa a hemoglobinhoz,
  mint az oxigéné.
  Egészen kicsi koncentrációja erősen lecsökkenti, nagyobb koncentrációja /a belélegzett levegőben/ pedig meggátolja a vér oxigénfelvételét és szállítását.

  Különösen a terhes nőknek nem árt számolniuk azzal, hogy a dohányzás során is fellép tökéletlen égés-
  és így képződik kevés !! szén monoxid, amit belélegeznek.
  Ez a koncentráció nem halálos dózis, a felnőtt szervezetben nem is okoz ? mérgezsi tüneteket -
  viszont a magzathoz jutó vér oxigénszállító képességét csökkentve fejlődési rendellenességeket okozhat-
  a dohányfüsttel és a kátránnyal bekerülő mérgekkel együtt!

  Óvatosságra intem a várandós hölgyeket!”
 • 27. Queenmargareth 2012. február 09. 13:44
  „24. csafe 2012.02.09. tényleg van kötelezően az ablakon "levegőztetés", ami szerintem is nagyon jó ötlet”
 • 26. THK 2012. február 09. 12:30
  „20,
  nem a párezer forintos kéményvizsgálatról írtam!

  Ha más, korszerűbb típusra cseréled a kazánt, hivatalosan GÁZTERVET kell készíttess, ami az alább írt kálváriával jár, különben nem szereli vissza az órát a DÉGÁZ...
  Talán rémlik még, ősszel volt cikk is arról, h egy társasházban, tán az Osztrovszky utcában, mennyien maradtak fűtés nélkül, mert egy gázszerelés után ott sem kapcsolják vissza a gázt addig, amíg a lakások nem teljesítik a mai követelményeket.

  (korszerű típusnál kéményvizsgálat nem kell, hiszen a kondenzációs kazánhoz saját csövet húznak be a kéménybe)”
 • 25. kisemberke 2012. február 09. 12:26
  „A szén-monoxid 300-szor gyorsabban kötődik a vér haemoglobinjához mint az oxigén molekula.Ezért öl gyorsan,mert mert elzárja az útját az oxigénnek ami ugye táplálja szöveteinket,szerveinket.Kevés esetben van esély a túlélésre ha valaki CO mérgezést szenvedett el.De az mindegy,hogy vki milyen fűtési formát alkalmaz,mert gázkazánnál ill. vegyesnél is lehet mérgezést elszenvedni.Sokszor mire a CO készülék is riaszt nem biztos,hogy lesz annyi ereje az embernek telefonálni vagy szabad levegőre menni,hogy ne szenvedjen el mérgezést.”
 • 24. csafe 2012. február 09. 12:17
  „Régen, amikor fával, szénnel tüzeltünk, azért volt kevesebb a mérgezés, mert ott a füsttel (szénmonoxiddal széndioxiddal) együtt egyéb más igen szúrós kellemetlen szagú gáz is keletkezett, amit azonnal igyekeztünk kiszellőztetni.
  Igaz 24l normál állapotú (20 C 1 bár) szénmonoxid CO súlya (12+16=28) 28g, Széndioxidé CO2 (2x16+12=44) 44 g, a levegőé átlagban 28,8g. Tehát a szénmonoxid lehet nehezebb is könnyebb is a levegőnél, attól függően, milyen meleg a levegőhöz képest.
  Igaz: Minden gázfűtéshez detektort!! És amikor időnként pittyen, azt jelzi: elemet ki kell cserélni!
  11. papika56
  Az ablakcseréknél a konyhai ablakokba kötelező beépíteni egy aeroszelepet, ami engedi bejönni a friss levegőt. Persze a profik ezt tudják, a barkácsolók nem mindegyik. A sok butaság összehordása helyett jobb lenne ha némelyek az eszüket használnák.”
 • 23. pirosmedence 2012. február 09. 12:14
  „maci53! Akár Móricka a viccben: mindenről "az" jut eszébe! Ha azt olvasnád, hogy miért nem kék mindig az ég miért nem elég a zöld fű, arról is a mocskos komcsik jutnának eszedbe. A lényeg a gáz: én minden ősszel szólok a szerelőnek, kijön, kitisztítja, átnézi és begyújtja az összes konvektort, 20-30 percet van itt, kér érte nem sokat, mondjuk 2-3 ezer forintot és passz: nekem nagyon megéri, és rendes srác! Ennyi!”
 • 22. maci53 2012. február 09. 12:06
  „"Halálos csapdába kényszerít a gázár"
  Ez így igaz,eddig kb.130 Ft volt egy m3,januárban már 150 Ft-ra rug a számla,az alapdíj is emelkedett.
  Ezzel a cifra számlázással csak a klienseket zavarják össze,lehet hogy a Francia elmegy a Jule számokon,könnyebben ki is fizeti,de amíg nálun 70-80 ezret keres egy melós abbó nehéz kicsangetni havi40 ezer gázszámlát,9 ezer villanyt,7-8 ezer vizet,és még nem evett semmit.Uniós szolgáltatók,éhbérért dolgzók,ez a magyar valóság.Ez alól kivételek a politikusok akik császári módon élnek.”
 • 21. AstalaPista 2012. február 09. 11:57
  „Jozko:
  Maradjunk inkább a levegővel nagyjából megegyező sűrűségnél:
  CO: 28,0101 g/mol
  O2: 31,9988 g/mol
  N2: 28,0134 g/mol

  Mivel pedig a levegő 78%-a nitrogén, így magának a levegőnek is a moláris tömege nagyjából 28 g/mol.
  Tehát: A szén-monoxid teljesen lekeveredik a levegővel, ezért is ennyire veszélyes!”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ideiglenes megálló az út közepén

Szombat óta nem használják a Tisza Volán buszai a Tisza Lajos körút közös tömegközlekedési sávját. Tovább olvasom