Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Halálos mérgű skorpió lapult a bőröndben

Puerto Rico - Szeged Veszélyes potyautassal tért haza Puerto Ricó-i nyaralásából egy szegedi házaspár: az asszony bőröndjében egy skorpió lapult meg. Az állat képét elküldtük Both Zoltán fővárosi vadállatbefogónak, aki megállapította: halálos mérgű fajtáról van szó. A példány a Szegedi Vadasparkba került.
– Többször is kísértettem a sorsot: négyszer–ötször is belenyúltam a bőröndbe. Először a repülőtéren, ahol a rövidnadrágot cseréltük át hosszúra, aztán itthon, amikor elkezdtem kipakolni a ruhákat – tudtuk meg attól a szegedi nőtől, aki férjével múlt héten szerdán érkezett haza Puerto Ricó-i utazásukból. A házaspár tudta nélkül egy skorpiót hozott be Magyarországra: az ízeltlábú potyautas az asszony bőröndjében bújt el.

Nem tűnik nagynak, de annál veszélyesebb.
Nem tűnik nagynak, de annál veszélyesebb a potyautas.

– Szerda este még a fogkefékért is könyékig belenyúltam a bőröndbe, amit csak másnap reggel pakoltam ki. Szerencse, hogy a skorpió nem mászott ki az éjjel a csomagból. Ezt valószínűleg annak köszönhetjük, hogy a poggyászunkat a repülő aljában szállították, ahol mínusz 21 Celsius-fok volt, így hibernálódhatott az állat – magyarázta a háromgyermekes asszony, akitől megtudtuk: a bőrönd aljából söprögette ki a morzsákat, amikor észrevette a mozdulatlan skorpiót, ami akkor kezdett el éledezni, amikor egy merőkanállal egy átlátszó műanyag dobozba rakták. A művelet közben ide-oda csapkodott a farkával. A házaspár a Szegedi Vadasparkba vitte a skorpiót, ahol az intézmény egyik munkatársa jegyzőkönyvet írt róla. Nem nyitotta ki a dobozt: bár nem volt szakértő, azt megállapította, hogy a skorpiónak hatalmas méregzsákja van, ebből pedig arra következtetett, hogy halálos a csípése.

– Nagyon nagy gondot okozott volna, ha valakit megmar ez a skorpió – ha gyermekkel teszi, tragédia a vége. A képről nehéz beazonosítani, de az biztos, hogy nagyon erős a mérge – mondta el lapunknak Both Zoltán vadállatbefogó, akitől megtudtuk: minél vékonyabb a skorpió ollója, annál erősebb a mérge, hiszen így tudja gyorsan lebénítani és nyugodtan elfogyasztani a zsákmányát.

Both Zoltán vadállatbefogó.
Both Zoltán vadállatbefogó.

Az atomrobbanást is túlélik
Hogy élhette túl a skorpió a repülőutat? – kérdeztük Both Zoltán vadállatbefogótól, aki skorpiók mellett krokodilokat és mérges kígyókat is tart otthonában – engedéllyel. – A skorpiók olyan szívós állatok, mint a csótányok. Úgy tartják róluk, még az atomrobbanást is túlélik. A sivatagban is vígan elélnek, hiszen félévente egyszer esznek egy-egy tücsköt.

– Nem ez az első ilyen eset, amiről hallok, több alkalommal is hívtak skorpióbefogásra. Főleg a trópusi országokból hozzák haza őket véletlenül a turisták, de Horvátországból is tucatnyi kárpáti skorpióval tértek már haza – hallottuk a szakembertől. A pókszabásúak osztályába tartozó állatok félnek az embertől, szeretnek elbújni a sötét, szűk helyeken. Ezért is lapulhatott meg a szóban forgó példány a bőröndben, de cipőkben, a videokamera táskájában és az összehajtogatott törülközőben is szívesen elrejtőznek.

Amíg nem piszkálják őket, nem feltétlenül támadnak, de ha veszélyben érzik az életüket, védekezésből mérget is injektálhatnak a támadójukba. Both Zoltán több ilyen csípést is elszenvedett már. Többek között akkor, amikor Guinness-rekordkísérletre készült. Császárskorpiók marták meg, egyikük a tarkóján. Bár ezt a fajtát a kevésbé veszélyesek között tartják számon, a vadállatbefogó eszméletét vesztette, rohammentővel szállították kórházba.

– 1200–1300 fajta skorpió él a földön. Húsz–harminc százalékát tartják életveszélyesnek az emberre nézve. Ez azonban nem meghatározó, hiszen egy gyengébb szervezetben egy kevésbé erős méreg is nagy károkat tud okozni. Egyes skorpiók erős idegmérge megbénítja a szívet és a mellkasi izmokat ellátó idegeket– magyarázta a szakember. Hozzátette: csak néhány fajtára gyártanak ellenszérumot.

A témában kerestük Veprik Róbertet, a Szegedi Vadaspark igazgatójától megtudtuk: a skorpiót a természetvédelmi hatósággal való egyeztetés után fogadták. Megállapították: a Centruroides nemzetségbe tartozik, amely számos halálos mérgű fajt foglal magába. A külső határozóbélyegek alapján a legvalószínűbb, hogy a Centruroides limbatus egy példánya. Mivel a Szegedi Vadaspark nincs felkészülve ilyen veszélyes, méreggel ölő állat tartására, a hét folyamán a Fővárosi Állat-és Növénykertbe szállítják át.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. info 2012. január 11. 17:57
  „5. Carlo 2012.01.09. 18:04 -amit nem tud az nem fáj neki”
 • 28. Queenmargareth 2012. január 11. 12:11
  „27. alfa258 2012.01.11. 09:33
  Nem érted ezt:) Kristófunk is napokig fenn volt és egyszer csak eltűntek a hsz.....ezzel is így lesz. Vagy rokon, vagy maga az író, akárki lehet a skorpiótulaj, aki felfedezte:)
  Nálam, az erkélyen pl még mindig!!!vannak büdösbogarak és egy légy is.mondjuk én lepöckölöm őket:) Sőt, esténként denevérek is vannak, húúúúúúú”
 • 27. alfa258 2012. január 11. 09:33
  „Pár dolgot nem értek egy ilyen híradásban!!! Mi a célja?? Ha már hazahozott Puerto Rico-ból egy ilyen veszélyes apró férget, akkor elkezd telefonálni Vadaspark, DM fotós, cikkíró-nak???? Ez a hír már napok óta a főhírekben szerepel. Ha egyszerűen agyontapossa a férget igaz nem kerül be a napi hírekbe!!! Világosítson már fel valaki hogy megy ez!!!!”
 • 26. dondongó 2012. január 10. 15:42
  „25. 1pasi 2012.01.10. 14:41

  Peches ember. Mindig megtalálják a hatóságok, pedig Thaifölddel nincs is kiadatási egyezményünk.:-)”
 • 25. 1pasi 2012. január 10. 14:41
  „Nagybátyám raktári segédmunkás,minden évben 3 hetet Thaiföldön tölt.
  Akkor most mi van,dolgozó ember,megteheti!!!???”
 • 24. mentelmi-jog 2012. január 10. 13:08
  „"a poggyászunkat a repülő aljában szállították, ahol mínusz 21 Celsius-fok volt"

  Maradjunk annyiban, hogy kb plusz 6 Celsius-fok körül volt az. A raktérbe azért jut egy kis kis veszteséghő a hajtóművek felől, illetve a raktér levegője cserélődik is a kabinéval a klíma által. Szóval sehogyan sem lehetett az annyi. Raktérben még élő állatot is szállíthatnak utasszállítón (előre jelezve kutyát vagy macskát is fel lehet adni mint feladott poggyászt, más állat csak mint cargo utazhat), ha valóban annyi fok lenne ott, akkor nem sűrűn élnék túl, pedig túl szokták!!! Igaz ilyenkor géptípustól függően lehet még kiegészítő fűtés is bekapcsolva az állat miatt (ekkor nem sokkal van ott hidegebb mint a kabinban), de enélkül sem csökkenhet fagypont alá a hőmérséklet, mert az már a repülés biztonságát veszélyeztetné! Illetve amúgy sem fagyaszthatják le az utasok poggyászát, vagy a többi értékes dolgot amit esetleg szállítanak!!!”
 • 23. info 2012. január 10. 12:11
  „12. ráérő 2012.01.09. 23:09 -arra várhatsz.........ennek külön út dukál”
 • 22. info 2012. január 10. 12:09
  „szegénykéim, ugye kipihenték magukat legalább...............”
 • 21. ibibi 2012. január 10. 11:53
  „Aki megengedheti magának ezt az utazást , annak ilyen furcsa társakkal kell együtt utaznia , ha nem utazik ez nem történik meg, remélem sajnálatot nem várnak senkitől, még akkor sem ha egy csípés esetleg becsúszik.”
 • 20. gedeon 2012. január 10. 11:50
  „- Hogyan lehet skorpiót fogni?
  - ???
  - Átszitálod a sivatagot. Ami lehullik, az a homok, ami fennmarad, az a skorpió.”
 • 19. dondongó 2012. január 10. 11:28
  „Na, ezért nem mennék soha abba a puerrtóríkkóba. Nékem csak hangyát sikerült hazahozni a Balcsiról.:-)”
 • 18. Nyomozo 2012. január 10. 11:02
  „Nem az a baj, hogy a skorpió szállítók elutaztak, hanem az, hogy mi nem tudunk.”
 • 17. jozko 2012. január 10. 10:44
  „Ajjaj, csak úgy potyán elpasszolni egy halálos csípésű skorpiót!

  Kis piackutatás, licit...
  Vannak, akik jól megfizették volna...ha tényleg annyira halálos.
  Mennyire nem tudják egyesek megfogni a pénzt.
  Csak úgy repkednek az Óperenciás tengeren is túlra - oszt a szerencséjüket elpotyázzák!”
 • 16. millerlite 2012. január 10. 09:23
  „14. nálad a pontXD”
 • 15. toxor01 2012. január 10. 09:10
  „sok irigy emberke :)”
 • 14. zehn 2012. január 10. 08:03
  „1.LukSzusz! Születtél volna skorpiónak, most ingyen utazgathatnál!”
 • 13. kowalsky 2012. január 10. 07:51
  „A -21 fok hogy jött ki? Alacsonyan szállnak a gépek Puerto Rico felől? Alsó hangon -40 körül volt...”
 • 12. ráérő 2012. január 09. 23:09
  „"a hét folyamán a Fővárosi Állat-és Növénykertbe szállítják át.."
  Ennek a hétnek a második felében megyek a fővárosba.
  Szivesen segitek megoldani a szállitási gondokat.
  Péntek reggel hat órára legyen egy bélelt boritékban a portán,átveszem és két óra mulva a fent emlitett hely portásának átadom.”
 • 11. expro 2012. január 09. 21:33
  „Na igy hozzon be valaki egy skorpót, azonnal azt nézzük, hogy miböl futotta az utazásra.”
 • 10. jasz0507 2012. január 09. 20:07
  „Megnéztem neten,egy Puerto Ricoi nyaralás 474ezer ft egy hétre,per kopoltyú!...Szar nekik,hogy "csak"ennyire fussa!.....”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kukkolhatunk: pingvin valóságshow Szegedről

Egy webkamerának köszönhetően immár bárki távolról is megfigyelheti a Szegedi Vadaspark a szárazföldön csetlő-botló, a vízben pedig villámgyorsan úszó pápaszemes pingvinjeinek életét. Tovább olvasom