Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Halálosabb volt az idei enyhe tél

Felelőtlenebbek voltak az emberek az általunk kiválasztott megyék túlnyomó részében. A tavalyihoz képest sokkal kevesebb havat és fagyot hozó tél ellenére a halálos balesetek száma növekedett az országutakon. Kihűlés miatt kevesebben vesztették életüket, mint egy évvel korábban.
Hiába volt enyhe a tél, hiába fagytak le kevesebbszer az ország közútjai, az általunk vizsgált, s találomra kiválasztott öt megyében egyedül Győr-Moson-Sopronban történt kevesebb halálos baleset, mint egy évvel korábban.

A legrosszabbak a mutatók Bács-Kiskunban: amíg 2005. december 1-je és 2006. február 28-a között tíz, egy évvel később ugyanebben az időintervallumban 24 halálos közúti baleset történt a megye útjain. Több volt a balesetekben elhunytak összlétszáma is. Amíg az előző télen az öt megyében összesen 52 halálos kimenetelű baleset történt, amelyben 54-en vesztették életüket, az idei 78 halállal végződő baleset során 86-an hunytak el.

Kevesebb kihűlés

Csongrád megyében kihűlés sem az idei, sem a tavalyi tél alatt nem okozta senki halálát. Itt a legrosszabb mutatókkal Baranya megye rendelkezik: 2006. december 1-je és 2007. február 28-a között hárman vesztették életüket kihűlés miatt. Ez a szám az előző évben hét volt. A halálos balesetek számában legjobb eredményt produkáló Győr-Moson-Sopronban a tavalyi egy esettel szemben idén két emberrel végzett az időjárás. Egyikükre kalandos körülmények között találtak rá. Január 9-én a győri rendőrök a Serfőződombi-dűlő hétvégi házainak a sorozatos feltörése miatt nyomoztak a környéken: egy elhagyatott betonveremben, két méter mélyen egy alsónadrágos halott férfit találtak. A 24 éves férfi mellett megtalálták vizes ruháit is. Kiderült, hajléktalan volt és a veremben lakott. Szabolcs megyében kevesebb ilyen haláleset volt, mint egy évvel korábban, Bácsban egy ember vesztette életét kihűlés miatt.

Csongrád megyében – a tavalyi tizeneggyel szemben – 14 halálos közúti balesetet hozott a tél. Két esetben több személy is életét vesztette. Így december 23-án is, amikor hajnalban három fiatal hip-hop zenész halt meg az algyői hídon, ahol egy velük szemben közlekedő kisteherautóval frontálisan ütköztek. Itt a rendőrség eddigi adatai alapján valóban a lefagyott aszfalt és a téli gumi hiánya okozta a tragédiát. A másik, több áldozatot is követelő balesetben azonban vélhetően a sofőr nem figyelt kellőképpen. Egy Szeged irányába haladó Opel a kiskunhalasi úton január 30-án egy kanyarban akarta megelőzni a Bordány és Szeged között közlekedő helyközi buszjáratot: összeütközött a vele szemben szabályosan érkező Lanciával. A balesetben az Opelt vezető 41 éves asszony és 14 éves fia azonnal életét vesztette.

Szintén közlekedési balesetnek számít az az országos visszhangot kiváltó eset, ami január 3-án történt a mohácsi révátkelőnél, ahol egy kocsi, miután vezetője és annak felesége kiszállt belőle, a Dunába gurult. Az autóban tartózkodó 3 és 6 éves kisfiú a vízbe fulladt. Baranya megyében – ahol idén télen néggyel több halálos baleset történt mint egy évvel korábban – egyébként ez volt az egyetlen kettőstragédia.

– Ha mindenhol azt hallják és látják az emberek, hogy vigyázzanak a lefagyott utakon, mert rettentően balesetveszélyes, többen választják a tömegközlekedést. Az idei tavaszias tél miatt viszont jóval többen merészkedtek a közutakra és a nagy számok törvénye alapján több is volt a halállal végződött baleset – mondta Vad Róbert főhadnagy, a Csongrád megyei baleset-megelőzési bizottság titkára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikulás-csomag márciusban

Bár szeretjük így gondolni, mégsem a parkolóőrök hangulatának függvénye, hogy telepakolják-e… Tovább olvasom