Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Halálra kínozták a 25 éves Rékát - fotókkal

Kübekháza - A kínok kínjait kellett kiállnia tavaly nyáron bekövetkezett haláláig a 25 éves, kübekházi B. Rékának. A lány elásott földi maradványai október elején kerültek elő egy battonyai családi ház udvarából. Rékát halála előtt hosszú időn át válogatott kegyetlenségekkel bántalmazták.
A magyar kriminalisztika történetének minden bizonnyal legbrutálisabb gyilkossága történt Battonyán 2010 júliusában – mondta Kiss Péter, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján. Megírtuk: a Békés megyei rendőrök október 6-án egy battonyai ház udvarát ásták fel, ahol megtalálták a 25 éves B. Réka 1 éve elásott földi maradványait. A rendőrök még aznap őrizetbe vettek a 35 éves, szegedi M. Zoltánt, akit azonnal meggyanúsítottak a különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel. Azóta egy 33 éves battonyai nőt, K. Adriennt és annak jelenlegi élettársát, a 33 éves S. Zoltánt is elfogták a rendőrök. Az ő házukban élt Réka, akit a nyomozás jelenlegi állása szerint éveken át kínoztak.

Elfogták Réka feltételezett gyilkosait. Fotó: DM/DV
A gyilkossággal és kínzásokkal gyanúsított egyik férfit a rendőröknek le kellett teperniük, amikor elfogták.
Fotó: Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

A lány testén és arcán cigicsikkeket nyomtak el, olyan testi erővel bántalmazták rendszeresen, hogy előfordult: a rúgástól az egyik elkövető lábujja is eltört. Pókereztek, ahol a győztes jutalma Réka megverése volt.

Ebben a gödörben találták meg egy év után a meggyilkolt lány maradványait. Fotó: DM/DV
Ebben a gödörben találták meg egy év után a meggyilkolt lány maradványait.
Fotó: Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

A fiatal nő fogait és körmeit fogóval kitépték, a lábujjait eltörték, végtagjait lánccal kikötözték. Gerendára kötéllel húzták fel úgy, hogy a lába nem érte a földet, és a fulladás határáig tartották így. Izomstimuláló géppel a vizes testét megrázatták. A kínzásfajták egy részét a rendőrség kegyeleti okokból nem hozta nyilvánosságra. Az egyik bulvárlap a gyilkosság kiderülése után beszélt K. Adriennel. Sírva mondta: ő és Réka Kübekházán töltötte gyerekkorát, onnan ismerték egymást.

Nem bírta a 13 éves szemtanú

Tóth Csaba bűnügyi osztályvezető, a nyomozás irányítója elmondta: a lány kínzásainak egy részét látta K. Adrienn 13 éves lánya is. Ő nem bírta tovább a lelki terhet, s kérte az anyját és élettársát: tegyenek bejelentést a rendőrségen. Ők ezt megtették, de gyilkosként egyedül M. Zoltánt nevezték meg. A nyomozás során azonban kiderült: a lány életének kioltásában a nő is részt vett, a kínzásokban pedig a jelenlegi élettárs is aktívan közreműködött. A két férfi jelenleg előzetes letartóztatásban van, a nő pedig Budapesten elmegyógyintézeti megfigyelés alatt áll. Hogy végül mi okozta Réka halálát, arra orvosszakértői, antropológiai vizsgálat deríthet fényt. A gyilkosság és kínzás oka valószínűleg szerelemféltés volt: ez fordult át brutalitásba.   

– Egyik pillanatról a másikra ismerkedtek meg és lettek jó barátnők. Amikor Réka 19 éves lett, Adriennel együtt elköltözött Kübekházáról. Battonyára csak néhány éve kerültek. Utoljára tavaly tavasszal jártak nálunk: Réka annyira össze volt verve, hogy a feleségem meg sem ismerte. Az arca és a keze fel volt dagadva, a nyakán lila véraláfutások voltak, a haját rövidre vágták – mesélte lapunknak Radics Attila. Réka nagybátyja kérte unokahúgát, hogy maradjon náluk. – Csak annyit mondott, hogy jó neki Battonyán. Rákérdeztem, hogy mi történt vele, de Adrienn válaszolt helyette. Azt mondta, hogy Réka összeverekedett a nővérével, aki egy ideig szintén a battonyai házban lakott. Sajnálom, hogy nem voltam erélyesebb, és nem tartottam minden erővel magamnál – mondta Radics Attila. A férfi el sem tudja képzelni, hogy a gyilkosok mit élvezhettek Réka kínzásában. A tévéből értesült unokahúga haláláról, amikor megismerte azt a házat, amelyet a gyilkosság helyszínéül mutattak be. Régebben egyszer kocsival vitte haza Rékát Battonyára. – Szinte mindig én kerestem, de a telefont soha nem vette fel. Remélem, példás büntetést kapnak gyilkosai – magyarázta.

Radics Attila Réka fényképével. Fotó: Karnok Csaba
Réka nagybátyja egy unokahúgáról készült fotóval a kezében. Sajnálja, hogy nem kérte erélyesebben: jöjjön vissza Kübekházára. Fotó: Karnok Csaba

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. zazu03 2011. október 26. 11:45
  „Mindenki saját magáért felelős. Nekem minndig azt mondták a szüleim amig ennél az asztalnál eszem.......gondolom másnak is ismerősek ezek a szavak.Szerintem ezzel réka is tisztába volt.Már az elején mindenki monta hogy ne barátkozzon ilyen sötét alakokkal pedig akkor még a kínzásokról szó sem volt .Pusztán a társaság kinézete is olyan volt hogy kapásból, életfogytig .Normális emer nem áll szóba ilyen sittesekkel.!!!!!!!,Amikor Réka elment otthonról egyy rakás bünözővel ált össze különböző rablások sikkasztások és még lehetne sorolnio a dolgokat...sőt még előzetesben is ült.A rendőrség körözte már régóta valószínű azért nem keresték a családtagok mert azt hitték biztos megint valamibe benne van.Ezt nem nagyon híreszteli a sajtó,de szerintem fél Kübekháza tudta hogy milyen bünöző életet folytatnak. Rékának megvolt a lehetősége hogy eljöjjön kb 6 évet lakatott ezekkel az állatokkal. Az első pofonnál leléptem volna.és szerintem más normális ember is .Nagyon sajnálom rékát de nem értem miért maradt ott annak ellenére hogy a családja többször is kérte jöjjön haza van hova mennie.Egy 24 éves felnőtt emberről van szó aki saját magáéert felelős és azt mondta biztos hogy nem jönn vissza ,jó neki ott ahol van .Nem hárítható a családra az egész felelősség. Többször lett volna lehetősége elmenni mert nem volt mindig leláncolva .Kérdés ha a nagybácsinak volt annyi esze hogy megszökjön pedig köztudott hogy sárga lapos akkor Réka miért nem jött el?
  Nem védeni akarom ezeket az állatokat és nagyon sajnálom szerencsétlen lányt de sajnos csak ismételni tudom előző hozzá szólásból ?Aki bolhákkal hál maga is az lesz.Ezért nagyon fontos hogy az ember válogassa meg a társaságát hogy kivel barátkozik.Kikkel áll össze .”
 • 56. smalltown 2011. október 24. 21:51
  „van bunozo, akinel cel lehet, hogy "vissza a tarsadalomba".....Van, akinel az, hogy kivonni oket a tarsadalombol....
  Nem vagyok a halalbuntetes hive, de ilyen foku kegyetlenkedesnel mar semmiben sem vagyok biztos....:((
  Talan a gyors halal tul enyhe buntetes lenne....”
 • 55. töpike 2011. október 24. 12:49
  „Mignon. Na idefigyelj ! Osztod itt az észt, hogy emberség így, emberség úgy,meg az emberi élet értéke. Ember , hol élsz , a Réka is ember volt, az ő életének mennyi az értéke???? Ezek nem emberek , állatok, vagy még azok se.Szemet, szemért, fogat, fogért. Én vállalom, hogy kitépkedem a fogait mindnek,ahogy ők csinálták.Meg csikkezek a pofáján, de azt hiszem , bent megkapják, az élet habos oldalát. Bízok a benti igazságszolgáltatásban!!!!!!”
 • 54. fabiola 2011. október 24. 11:38
  „a család azt nyilatkozta félt,akkor hogy reteghetett szegény réka.azért nem kért segitséget.itt a családnak a legnagyobb a felelösége hogy rékát ilyen brutalitással kivégezték.a család félelme nem menti fel öket hogy nem segitettek neki.pedig kübeken volt már rá példa hogy egy család nem hagyta ugyanilyen etnikumu emberek miat elveszni egyik családtagjukat.peddi ez a család is félt,de a családtagjuk ma boldog családi életett élhet,mert mertek segiteni neki.réka családja legalább egy fekete szalagot tüzhetne magára jelzve fáj nekik a lány elvesztése.szörnyü látni nemcsak meghalni hagyták de még ennyi tiszteletett sem adnak neki”
 • 53. youhitmewehityou 2011. október 23. 08:43
  „halálbüntetés..!!!”
 • 52. angyal1978 2011. október 21. 11:29
  „SAJNOS NEM MOST KÉNE VALLANI AZOKNAK AKIK TUDTÁK MI TÖRTÉNIK HANEM AKKOR AMIKOR OTT LAKTAK ILL TUDTAK RÓLA HA ANNYIRA FÉLNÉNEK VAGY FÉLTEK AKKOR MOST SE MONDTAK VOLNA SEMMIT ...UGYANOLYAN BŰNÖSÖK MERT NEM SEGÍTETTEK A SZERENCSÉTLEN LÁNYNAK HA CSAK EGY EMBER NYILATKOZOTT VOLNA A TV NEK AKKOR LEHET ÉLNE MÉG.....ÉRDEKES MOST MEGEREDT MINDENKI NYELVE!PEDIG MOST IS FÉLNEK....VICCES...ENNYIT ÉR EGY CSALÁDNAK A CSALÁDTAG!!!REMÉLEM ELSZÁMOLNAK A LELKIISMERETÜKKEL MAGUKBAN MÉRT NEM SEGÍTETTEK HAMARABB.......................RÉKÁNAK....PEDIG TUDTÁK .....DURVA!!!!!!!!!!!!”
 • 51. lány01 2011. október 20. 22:40
  „sziasztok!sajnos én ismerem ezt a családot és elég beteg emberek!”
 • 50. Morpheus_RexXx 2011. október 20. 12:07
  „40. Mignon 2011.10.19. 16:56
  Ezért tart ott az az állam ahol, és mi ott ahol. Még, hogy itt hazaszeretet és hazafiasság... ott a vérükben van, itt pedig csak a mellényen, ahol döngetni lehet.

  42. fodjozs 2011.10.19. 17:47
  Hasonlók jutottak eszembe nekem is...

  49. igazságkereső 2011.10.20. 08:28
  1etértek.

  Lassan olyanná válik ez az ország, mint Románia chau idejében... csak ott chau bólintására szabadon tettek ilyeneket. Az ilyen beteg (nem tudom embernek nevezni) illetőket végtag bénán tolókocsi nélkül egy börtönvárosba, oda... persze nem központi fűtéses, meleg vizes, teniszpályásra gondolok, hanem olyanra amilyenben Indiában a szegény munkásréteg él... 5m2/"lakás" 1 ajtó 0 ablak...”
 • 49. igazságkereső 2011. október 20. 08:28
  „Sajnos tipikus magyar jelenség a "beszari" szomszédság, közvetlen környezet, hogy nem merték jelenteni ezt az elfajzott,embertelen rémtettet!! Hol élünk, kik lakják ezt az országot,hol volt most a nagyszájú, magát "hősnek" nevező" polgármester,hogy is hívják, annyira lényegtelenné vált, hogy már a nevét is elfelejtettem?!”
 • 48. emigrans 2011. október 20. 08:06
  „Kedves Mignon ! Kivanom puszta joindulatbol ,hogy az osszes letezo szomszedod legyen borton viselt a jovoben,majd meglatjuk akkor fog-e valtozni a velemenyed ,de okostojas !”
 • 47. louise 2011. október 19. 21:38
  „47.
  szívemből szóltál. De az életfogytiglant sem fájdalom nélkül kellene leülniük.”
 • 46. Mignon 2011. október 19. 21:25
  „Nem.

  Nem megkinozni, sem kivegezni!

  A lehetöseget mindenkinek meg kell adni, hogy
  visszaterjen a tarsadalmunkba.

  Hiszen, emberek vagyunk.”
 • 45. Stirner 2011. október 19. 19:34
  „Mignon te most miről is beszélsz? Van ennek értelme? Igenis helyes hogy az ilyen baromarcúval foglalkoznak az amcsik megfelelően. Szerintem az épp ilyen ember hasznos aknát szedni, atomreaktort tisztítani. Ha elhullik hát elhullik. A szerveivel pedig a töredékét visszafizetheti a társadalommal szembeni adósságának. Ugyanis őt is tanították, ő is vehetett bármit a boltban pedig a levegőre se volt méltó.”
 • 44. SzMgabi 2011. október 19. 19:26
  „A híradóban a hozzátartozók azt nyilatkozták, hogy látták , nincs minden rendben, de ne mertek a rendőrséghez fordulni. Én az Ő felelősségüket is kérdőre vonnám...........”
 • 43. makovaros 2011. október 19. 19:25
  „részvétem.
  Remélem hogy akik ezt tették megkapják a maguk büntetésüket. Bár én ugyan azt csinálnám amit szegény lánnyal tettek. Bár a magyar igazságszolgáltatást sajnos nagy csalódás gyilkoságot jobban kéne büntetni. Ezért tényleges életfogytiglant kellene adni (hamár nincs halálbüntetés).”
 • 42. fodjozs 2011. október 19. 17:47
  „Azért több kérdés is felmerül a cikkel kapcsolatosan:vajon a sértettet fogva tartották-e?Amennyiben igen miért nem próbált megszökni,vagy valakitől segítséget kérni,vagy talán félt a megtorlástól? Környezetének rokonainak miért nem tűnt fel hamarabb az eltűnése?Bizonyára senki nem hiányolta.Mindenesetre a gyanúsítottak a legszigorúbb büntetést érdemlik brutálisan és könyörtelenül aljas gyalázatos tettükért.”
 • 41. rodeziai 2011. október 19. 16:59
  „borzasztó, gyalázat!”
 • 40. Mignon 2011. október 19. 16:56
  „Nem szeretnem, hogy Europaban is az legyen a gyakorlat,
  mint az US Army-ben.

  "az elsö szo, amit Te kiejthetsz:
  -Sir.
  (ször)

  az utolso szo, amit kiejthetsz:
  -Sir.
  (ször)

  Ezert jöttem vissza Europaba.

  Es itt nincs halalos itelet sem.”
 • 39. Mignon 2011. október 19. 16:02
  „Ascendum kedvesem.

  hülyesegeket irsz itt össze-vissza.”
 • 38. ascendum 2011. október 19. 15:58
  „37. Mignon 2011.10.19. 15:44
  Senki sem az önbíráskodás eljövetelét kéri, hanem jogállami keretek közt, évi 1, legfeljebb 2 ilyen esetben a (kínzásmentes) kivégzést.”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melyik pápa kért bocsánatot a keresztes háborúkban elkövetett borzalmakért?

A középkor hajnalán keresztes háborúk indultak a Szent Földre, hogy megtisztítsák a muszlim araboktól. Nyolcszor futott neki Európa a vérengzésnek. Tovább olvasom