Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Hálapénz ellen az itthoni gyógyításért

Szeged - Novembertől a fehér köpenyre tűzött zöld kereszt jelezné, az orvosok közül ki az, aki nem fogad el hálapénzt a cserébe kapott dupla fizetésért. A rezidensszövetség kezdeményezésének célja az is, hogy itthon tartsa a doktorokat.
– Két célt lehet egyszerre elérni: az egészségügyiek fizetésének megduplázásával itthon lehet tartani a most külföldi munkát kereső orvosokat, miközben a megalázó hálapénzrendszernek is véget vetnénk – jellemezte a zöldkereszt-mozgalom lényegét a Rezidensek Országos Szövetségének szegedi elnöke. Volford Gábor nem tudta megbecsülni a mozgalomhoz csatlakozó, ezért köpenyükre zöld keresztet tűző orvosok arányát. Úgy tapasztalja: ötletüket a fiatalok többsége támogatja, míg az idősebb szakorvosok tartózkodóbbak, ugyanakkor teljes kórházi osztályok is jelezték csatlakozási szándékukat. A kétkedőknek azt válaszolja: jogi eszközökkel pontosítani lehet a paraszolvencia és a gondos egészségügyi ellátásért hálás páciens köszönetét kifejező ajándék közti különbséget. De a cselekvésre az idő rövid, idén őszig lépni kell: a 2010-ben diplomázó medikusok közül csak minden másodikból lett itthon gyógyító orvos.

– A saját bőrömön akartam megtapasztalni, milyen a hazai egészségügyben dolgozni – indokolja Söllei Tamás, a szentesi kórház fiatal sebésze, miért nem ment külföldre dolgozni, mint korábbi pécsi medikustársai közül sokan. Tudja: jelenlegi fizetése duplázásával is csak a nyugati kollégák bérének egyötödét-egyharmadát kapná. A zöld keresztet azért nem tűzné ki a köpenyére, mert nem a paraszolvencia megtagadásától kellene függővé tenni a dupla bérezést.

– Idea az életpályamodell, amely perspektívát ad az orvosoknak – ez hosszú távú cél. Az egészségügy akut bajaira viszont rövid távú és hatásos megoldás a rezidensek kezdeményezése – ért egyet a Magyar Orvosi Kamara elnökével, miközben saját álláspontját is rögzíti a megyei elnök, Domokos István. Szerinte a bérek duplázásának forrása is adott, ha az egészségügy beszállítóival újratárgyalják a jelenlegi árakat. Fontos, hogy a zöldkereszt-mozgalom példát ad. A doktorok legalább 60
százaléka – az úgynevezett manuális munkát végzők (például a sebészek és nőgyógyászok) egy részének kivételével – úgy véli: itthon kell tartani a tízmillió forintnál is többért kiképzett fiatal orvosokat, különben hamarosan nem lesz, aki gyógyítson és vényt írjon Magyarországon.

Duplázás helyett teljesítmény alapú bér

– Nem érheti el célját a zöld keresztes kezdeményezés, mert nem duplázni kellene az orvosi béreket, hanem teljesítmény alapúvá tenni – jelenti ki Barzó Pál sebész. A Szegedi Tudományegyetem idegsebészeti klinikája tanszékvezető professzora elmondta: a kezdő orvos nettó 100, ügyelettel együtt 130–140 ezer forint fizetést kap. Visszásság az is, hogy az oktató, kutató és heti több száz beteget ellátó klinikai orvos járandósága ugyanakkora összeg, mint például az egyetem jogi karán hasonló beosztásban tanító és tudományos munkát végző, vagy a csak egy munkakört ellátó, mert az akadémiai intézetben kutató, vagy a városi kórházban gyógyító orvosé. Így szerinte a hivatásuk, a betegek iránti elkötelezettség tartja itthon az orvosokat, illetve a remény, hogy egyszer munkaarányosan (például a megvizsgált beteg utáni támogatással, illetve az elvégzett műtétek költségével arányos sebészi díj) kifizetésével kapják a fizetést – mint tőlünk nyugatra.

Olvasóink írták

99 hozzászólás
 • 99. adamantium 2011. január 12. 21:02
  „92. hozzászólás Wacky 2011.01.11. 23:01
  milyen árak is magasabbak külföldön? mert az ennivaló németországban olcsóbb, az üzemanyag lassan mindenütt olcsóbb, lehet, hogy a szolgáltatások drágábbak de azért a kinti élet nem drágább lényegesen mint a magyar”
 • 98. macs 2011. január 12. 17:35
  „Svéd,
  "Hogy miböl muködik? Kulön TB jarulek nincs, minden benne van az adoban, ami savosan megy fel 40 valahany %-ig.MINDENKI fizet adot, MINDENKI kap mindenröl szamlat,(igy a szamlakibocsato adozik), es nem 3 millio adofizetö (a fele minimalberes) tart el masik 7 milliot.A svedeknel 9,5 millio lakosbol 5 millio adozik. Ezenkivul nem keves (4000-8000 forintnak megfelelö SEK) a vizitdij, amit mindenki mindig fizet. A receptdij 1500 forint."

  Nagyon köszönöm! Szóval ez az oka, hogy Svédországban többet keresel mint itthon. Nálunk a vizitdíj bebukott, a 300 Ft-t sokan sokalták, de mint olvasom, sokszor 300 Ft-t - hálapénzt - azért a legtöbben adják. Skizofrén világ!”
 • 97. y-akta 2011. január 12. 12:46
  „Én nem a hálapénz adását, elfogadását elutasítását taglalom, inkább abban látom a problémát, hogy nem ismerik el az orvosok munkáját - bérrel és egyéb elismeréssel sem. Most hallottam, hogy Mérey professzor emlékére alapítvány jött létre, ahol kiemelkedő orvosokat jutalmaznak majd. Nagyon örülök a hírnek, mert sajnos minden jöttment villalakót meg "médiasztárt" jobban ismerünk, mint a szüleinket, gyerekünket megmentő orvost.”
 • 96. Hmmm... 2011. január 12. 10:41
  „Meg annyit, hogy termeszetesen a megfelelo anyagi megbecsules nem a beteg feladata, hanem egyertelmuen a tarsadalome, miutan a korhazak jelenleg allami tulajdont kepeznek. Mindenki tisztaban van azzal, hogy egy vegzett orvos nem 8, sem 12 evet tolt el az "iskolapadban", mig szakkepzett orvos lesz belole. Ezen kivul, a felelosseg sem mellekes /Hogy ez mennyire ellenorzott, az mas kerdes./. En nem vagyok orvos, sot nem is az egeszsegugyben dolgozom, megis helyesnek tartom a fizetesek rendezeset. Arrol nem is beszelve, hogy a tavozo fiatal orvosok, sokkal tobbet viszenk magukkal /anyagilag es tudasilag egyarant/, mint a szamukra biztositando tobblet jovedelem. Es talan vegre beszlhetnenk egy tisztessegesebb es eredmenyesebb egeszsegugyi ellatasrol.”
 • 95. Hmmm... 2011. január 12. 10:23
  „En nagyon meglepodtem, amikor a csaladi vagy korzeti orvos tablat tett ki az ajtajara. O sem es a felesege sem fogadnak el semmi "hala" tamogatast. Igaz, ok vallasosak es etikusak is. Ha ez a ket fiatal, 4 gyermek mellett kepes erre, miert is ne lehetne barki mas is ilyen etikus? Az oregek mar hozzaszoktak a vastag boritekokhoz, sokszor burkoltan utalnak mar elore , hogy a beteg milyen kiszolgaltatott. Sajnos sok ilyen tapasztalatom van.
  A fiatalok zome mas szemleletu, ezert a fiatalokban kell remenykednunk. Az oregek mar ugy is jol megszedtek magukat, nem panaszkodhatnak. Ami az otthoni orvosi hivatalos fizeteseket illeti, bizony eppen ideje, hogy rendezesre keruljon! Nyugaton nincs halapenz, az orvosok megis jol megelnek.”
 • 94. velemenynyilvanito 2011. január 12. 08:34
  „ha-ha-ha es meg hisztek a mesebe???????
  aki eletbe akar maradni aki gyogyulni akar annak bizony abba az orsagba fizetni kell,mert maskepp nem torodnek vele!!
  abba az orszagba nincs emberiseg!!”
 • 93. bambinaXX 2011. január 12. 06:23
  „wtoni-val tökéletesen egyetértek:
  "Ezt csak egy igen radikalis fizetesemeles oldana meg, az eü minden szintjen. Meg aztan ki kelene öregedni legalabb egy generacionak, akik között sokan vannak, akik a sok penznel jobb a több elvet vallva, akkor is elkernek a penzt, ha 10x annyit keresnenek."
  Valóban ki kellene halni. Mert miattuk működik így a jelenlegi rendszer (túl a fizetésemelésen) - de ők vannak a döntéshozó szerepében, így eszükben sincs aláírni egy szerződést a dupla bér + hálapénz elfogadásról. Nem véletlen nyilatkozik eképpen az "Orvosi Kamara" elnöke is...
  Azt gondolom, hogy helyénvaló/jogos egyébként fizetni az orvosnak, ha extra időt szán rám és bejön éjjel is akár, ha szülnék.. De adózzon le utána! Vagy egységesen ne a dokinak, hanem a Kórháznak fizessen, aki nem az ügyeletest választja!Mindenkire egységes(fizethető) tarifa lenne és a dokik, szülésznők(elvégre ő van ott velem) között osszák szét annak arányában,hogy hányszor vállalt ilyet. Ez sokkal tisztább lenne a mostani helyzetnél. DE:
  " miattuk működik így a jelenlegi rendszer (túl a fizetésemelésen) - de ők vannak a döntéshozó szerepében, így eszükben sincs változtatni rajta"!!!”
 • 92. Wacky 2011. január 11. 23:01
  „"jelenlegi fizetése duplázásával is csak a nyugati kollégák bérének egyötödét-egyharmadát kapná."

  csakhogy az árak is ott magasabbak, ezért ha itt megdupláznák a jövedelmüket, akkor közel olyan szinten tudnának élni mint kint, mert ugye az arányokat sokan elfelejtik!! ->> bérezés - költségek”
 • 91. balidoki 2011. január 11. 22:59
  „Dr Barzó prof.a szegedi idegsebészeti klinika "celebje".Mindenki hozzámegy,vele akarja megoperáltatni magát,tehát szakmailag rendkivül jól felkészült,brilliáns sebész.Ugyanez nem mondható el okfejtéséről.Teljesitményalapú finanszirozás az eü.-ben agyament ötlet.Egy gyárban a normát túlteljesitő munkást lehet a teljesitménye alapján fizetni.Talán csak nem ilyenre gondol a doktor úr.Ugyanis mint prof.ő dönt az operáló orvosokról vagyis vannak akik sokat vanak akik keveset kerülnek a műtőasztal mellé.Természetesen ezt ő dönti el.Tehát ez egy piramisra hasonlitó dolog.Fent a tetején a prof.majd lefelé menve jönnek az egyre fiatalabbak.Igy azután a rezidens szövetség elnökének elkézelése is okafogyott,hiszen ők egyenlőre még hálapénzt úgy sem kapnak.A semmiről meg nagyon könnyű lemondani.”
 • 90. novaklaszlo56 2011. január 11. 22:57
  „Bocs, Adamantium, nem engem kérdeztél, de ha Y-akta "világhírű" szava helyébe azt írjuk, hogy a világ legtöbb országában elismert, elfogadott, akkor azért nem járunk messze a valóságtól - még ma sem. Jó lenne, ha ez így is maradna. A hazai orvosképzés azért valóban erős és világviszonylatban is színvonalas, versenyképes, az orvosaink teljesítőképes tudása kiállja a versenyt bármely más ország, nemzet orvosaiéval. Ezért is tudnak olyan könnyen kislisszolni a csibészek itthonról. :) Mit mondjak? Jól teszik? Nem teszik jól? Hazaszeretet, lojalitás, hűség (a néphez, a párthoz, amellyel egy az utunk:D)? Ja, van ilyen, moralizáló megközelítése is a kérdésnek, de azért egy fiatal ember szeretné megalapozni is az életét, és ezek a szempontok mintha nehezen lennének szinkronba hozhatóak mifelénk... :) Szóval én nem hirdetek ítéletet a távozók felett, de hálás vagyok a maradóknak. Mást nem is tehetek, igaz?”
 • 89. adamantium 2011. január 11. 22:11
  „88. hozzászólás y-akta 2011.01.11. 22:06
  melyik világra gondolsz?”
 • 88. y-akta 2011. január 11. 22:06
  „A magyar orvosképzés világhírű. Nemtudom hol mételyeződik meg az erkölcsi hozzáálásuk, de nekem úgy tűnik, hogy nem a fiatal orvosokkal van gond. De persze embere válogatja! A sok negatív tapasztalatom után a Klinikára kerülve leesett az állam az ellátástól és a türelmes, korrekt orvostól, orvosoktól. Mindenkinek el is mondom hát, hogy milyen jó tapasztalatokkal jöttünk el onnan. Úgy éreztem, hogy a dokink jobb embernek tartotta magát attól, hogy nem fogadta el a pénzt, pedig próbálkoztunk.”
 • 87. novaklaszlo56 2011. január 11. 21:16
  „Mazsolaszolo (81), én is ismertem néhány ilyen dokit. Remélem, vannak és lesznek is követőik!
  Egy rokonom belklinikai kezelése kapcsán egyébként a Szegénység nevű hozzászólóéhoz hasonló tapasztalatokra tettem szert: csóró rokonom semmit sem tudott fizetni, félt is emiatt, de rövid idő alatt megnyugodott: belátta, hogy mindent lelkiismeretesen megtesznek érte. Én is így láttam a helyzetet. És jól is esik ezt leírni.
  A cikkbéli szentesi dokinak meg sok sikert - szakmaiakat és emberieket! Anyagiakat is szívből kívánnék, de azokra, úgy hiszem, még várni kell egy hangyahímtagnyit. :P :) Nemcsak neki, másoknak is, nagyon sokunknak még.”
 • 86. ajtó 2011. január 11. 21:04
  „Ha négyszer ennyit keresnének, akkor is kimennének.”
 • 85. tol 2011. január 11. 21:01
  „olyan jól elvitatkoztok, miközben tódulnak ki az orvosok az országból. Nagy ám a baj!”
 • 84. igazságkereső 2011. január 11. 20:37
  „#80.mazsolaszőlő 2011.01.11.19:29 Csak egy zárójeles mondatodhoz szeretnék egy kérdést intézni: a Magyarországon évek óta jellemző albán fizetés után,melyet a svéd adórendszer összegével és a nyugat-európai árakkal fűszerezve kap meg az ember,miért is kellett volna még vizitdíjat, kórházi napidíjat fizetni? Bizonyára Neked is van bérjegyzéked,melyen havonta meg is tekintheted,hogy mennyi adót vontak le Tőled? Ezek után nem egészen biztos,hogy a FIDESZ volt a hülye, hogy megállította Lajos és Ági hülyeségeit,hogy megakadályozta,hogy még többet lopjanak ki az egészségügyből! Lehet hogy tévedek véleményemmel?”
 • 83. igazságkereső 2011. január 11. 20:27
  „Tessék szíves mondani, én milyen szalagot tűzzek ki, hogy dupla fizetést kapjak? nem hogy dupla fizetést nem kapok s nagyon sokan nem kapunk, hanem még csökkent is a fizetésem,mint közalkalmazottnak?!”
 • 82. deszkás 2011. január 11. 19:45
  „WTONI! Érdeklődéssel olvastalak és szerintem jól látod bár én a beteg oldalt képviselem.Ajánlom elolvasni mindenkinek. További sikereket a munkádhoz.Az ilyen emberek fognak hiányozni.Annyit tennék hozzá mondanivalódhoz hogy azért van mert mára elfogyott az állami vagyon kézen közön és most a magánvagyon jön.,csak ezt nem olyan egyszerű privatizálni.És az emberek két présbe kerültek vagy az Európai átlagot is meghaladó rezsit fizetik vagy az orvost(is).Az előbbinél a házával játszik az utóbbinál az egészségét kockáztatja. Üdv deszkás”
 • 81. mazsolaszolo 2011. január 11. 19:35
  „79: Én pedig ismertem egy csodálatos embert, briliáns aggyal, humánus lélekkel, nyolcvan fölött is operált (szemorvos volt). Bár sok ilyen ember élne a Földön! - csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni - , tavaly halt meg, majdnem 90 évesen; még az átkosban is ordítva vágta ki az ajtón azt az embert a pénzével együtt, aki hálapénzt merészelt neki adni. Mert van ilyen ember is.”
 • 80. mazsolaszolo 2011. január 11. 19:29
  „Barzó egy kiváló példája annak az embernek, akinek az agya helyén is pénztárgép van, és csak elvárásai vannak. Lehet, hogy kiválóan bemagolta az összes anyagot, még azt is elhiszem, hogy esetleg jó sebész, de hogy valóban ORVOS, azt erősen kétlem.

  Teljesítmény alapú bérezés olyan szakmában, amelyben SOHA, de soha nem számíthat a teljesítmény, sem a pénz? Egy Segítő, ha csak a pénzért segít, pontosan olyan, mintha egy anya pénzért szeretné és nevelné a gyerekét. Az más dolog, hogy a békabokányi megalázó béreket fell kell emelni normál szintre (erre lett volna jó megoldás a hülye Fidesz által megvétózott és lebombázott vizitdíj) de az is más dolog, hogy kinek mennyi az elég.

  svéd: Igazad van. Semmire sem jó ez az idióta ötlet, csak arra, hogy egymásnak ugrassza és megossza az embereket, valamint, hogy elterelje a figyelmet a háttérszemétségekről. (Ahhoz aztán nagyon ért a Fidesz is.) Az egyik fél a szalagos, a JÓ, a másik a nem szalagos, a Rossz. Na ki akar Rossz lenni? Nyílván senki.”
99 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meddig tartson a kimenő? - A szülő felelős a 18 év alatti gyerekért, akármerre jár is

Kamasz gyerekek szülei között állandó téma és vita a kimenő kérdése. Az egyik szülő este tízre hazarendelné fiát-lányát, a másik akár hajnali négyig is elengedi bulizni. Tovább olvasom