Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Hálapénz: ha a főnök engedi

Csongrád megye - Július elsejétől csak a felettesük engedélyével fogadhatnak el hálapénzt az orvosok – ez szerepel a munka törvénykönyvének módosításában. A Csongrád megyei kórházakban nem terveznek beleszólni az orvos–beteg közti kapcsolatba, amelynek sokszor része a zsebbe csúsztatott boríték.
Harmadik személytől díjazás nem fogadható el vagy nem köthető ki, kivéve, ha a tilalom alól a munkáltató felmentést ad. Ez szerepel a munka törvénykönyvének módosításában, amely július elsejétől lép életbe. A jogszabály tehát a hálapénz és a borravaló intézményét számolná fel, azt a dolgozók csak feletteseik engedélyével fogadhatják el.

Az egészségügyi intézmények vezetőinek már csak egy hetük van arra, hogy eldöntsék, hozzájárulnak-e az ellátórendszert évek óta életben tartó borítékcsúsztatgatásokhoz. Az orvosszakma egyöntetű véleménye, hogy a paraszolvencia nélkül összeomlana a rendszer: ha csak a fizetésükből kellene megélniük, és nem számíthatnának pluszbevételre, a mostaninál is többen hagynák el az országot.

Folyosó a szegedi új klinika traumatológiáján. Sokan, sokféleképpen akarták már megszüntetni a hálapénzt. Fotó: Schmidt Andrea
A szegedi új klinika traumatológiáján. Sokan akarták már megszüntetni a hálapénzt.
Fotó: Schmidt Andrea

Sokszor próbálkoztak már – eredménytelenül

A hálapénz kérdése évek óta téma. Sokan és sokféleképpen akarták már megszüntetni vagy rendezni – sikertelenül. Egy 2004-es javaslat például arról szólt, hogy az „adomány" legyen engedélyezhető, ha annak egy részét a kórház kapja. Az Egészségügyi Minisztérium 2005-ben előírta, hogy a fekvőbeteg-intézményeknek számlát kell kiállítaniuk, ha a beteg kéri. A cél az volt, hogy a páciens lássa, az ellátásért már fizetett, így nincs szükség pluszfizetségre. A vizitdíjat 2007-ben vezették be – szintén hasonló céllal. Tavalyi kezdeményezés volt a zöld keresztes mozgalom: dupla fizetést akartak kiharcolni a rezidensek azoknak, akik köpenyükre tűzött jellel hívják fel a figyelmet arra, hogy nem fogadnak el paraszolvenciát. A legutóbbi pedig a magán-egészségügyi biztosítás: a pluszszolgáltatások megfizetésétől szintén a hálapénz visszaszorulását remélik. Ez azonban egyöntetű vélemények szerint csak akkor érhető el, ha megemelik az orvosok fizetését olyan mértékben, hogy ne legyenek rászorulva a zsebbe csúsztatott borítékokra.

Egy gazdasági felmérés nemrégiben rámutatott: a magyar egészségügyben a privát finanszírozás aránya jelenleg 30 százalék, és ez jórészt a hálapénzből származik. A Tárki becslése szerint évente 30 és 100 milliárd forint között költenek a magyar betegek hálapénzre.

Az általunk megkérdezett Csongrád megyei egészségügyi intézményekben még nem született döntés arról, hogyan kezeljék a törvénymódosítással felálló új helyzetet.

– Egyelőre tanulmányozzuk a jogszabályt. Ha szükséges, a tulajdonossal egyeztetve hozunk intézkedéseket – mondta el Bálint Beatrix, a Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházának igazgatója. Hozzátette: szakmáikra nem jellemző, hogy hálapénzes területek lennének, de amúgy sem volt eddig semmiféle panasz vagy probléma emiatt.

A makói kórházban tegnap tárgyaltak a témáról. – Az intézeti jogásszal átbeszéltük egyrészt az orvosi kártérítés kérdéskörét, amelyről hamarosan megszületik az intézményi döntés, és megvitattuk a hálapénz kérdését is – mondta el Baráth Lajos, a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet főigazgatója. – Úgy gondolom, a paraszolvenciával nem foglalkozunk majd, mert az nem más, mint a beteg és orvosa közti bizalmas viszony megnyilvánulási formája, így nem intézményi szabályozás kérdése.

– Mivel fizetésemelésre nincs lehetőség intézményünknél, így a paraszolvencia elfogadásának megtiltása nem lenne célszerű lépés a jelenlegi, országosan is jellemző orvos- és szakdolgozóhiány miatt – fogalmazott Várkonyi Katalin, a szentesi Dr. Bugyi István Kórház főigazgatója.

Olvasóink írták

66 hozzászólás
 • 66. info 2012. június 27. 22:45
  „65. Agáta 2012.06.26. 16:11 A főnök persze, hogy engedi, sőt aki nem jattol neki megtanul repülni ez lesz a vége. Ki fogja elhinni, ha nem ad a beteg igaz-e?
  Az ember feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze egészségét.
  -Nem is tudom miről beszélünk, hiszen úgy tartják, hogy Magyarországon a legolcsóbb az élet. Igen, de nem magyaroknak ezt elfelejtették a főokosok!”
 • 65. Agáta 2012. június 26. 16:11
  „Ha-ha, "ha a főnök engedi". Na ja, vannak olyan helyek, ahol a főnök magának követeli, vagy le kell adni belőle neki.... így fogja "engedni". Nonsense, csatlakozom az előttem szólókhoz, akik szerint az EÜ dolgozóknak megfelelő munkabért kell adni, EGYÚTTAL megtiltani a hálapénz adását és elfogadását. Amíg megalázóan kevés fizetést adnak nekik, marad, ami volt.”
 • 64. Agyalapi 2012. június 25. 13:55
  „A munka törvénykönyvébe utalni ily módon a hálapénz kérdését, akkora baromság, hogy a zembernek eláll a lélegzete.”
 • 63. SP 2012. június 25. 11:56
  „Betegen,
  vánszorogva, lerobbanva, lázasan,
  hányinger és hasmenés közeli állapotban körbe körbe járatják
  a prolit a jelenlegi háziorvosi rendszerben. A nehezen kapott lehetetlen és távoli időpontoknak is örülni kell.

  Ja, hogy legyen ok a paraszolvenciára.

  Újra
  kellene gondolni az egészet Á-Z -ig. Egyablakos jellegű tömegszerű, koncentrált szisztémára.

  pl. A háziorvos
  szobájából nyílna a belgyógyászé. Más tipikus szakorvosoké is, kvázi külön külön.stb.

  Az a szerencsétlen,
  ha már bejutott a házihoz ne talpaljon össze vissza tovább. A beteg mire végig ér tetőtől talpig tesztelve egy füst alatt.

  Mint 1 többszobás lakás.
  Előszoba,
  elő szelekció a háziorvos, majd onnan a többi irányítottan, azonnal.

  Szalag rendszer
  a gyártásban, feldolgozásban is, szervizben bevált. Gyors, hatékony, fajlagosan olcsóbb, tömegszerű, minőségi.

  Tehát egyablakos
  szalag rendszerű iparosított,
  diagnosztikai és laboreszközökben koncentrált, teljes körű betegellátás.
  (Futurisztikus)”
 • 62. Linka11 2012. június 25. 09:47
  „Mifelénk úgy működik a háziorvosi praxis,hogy egy orvos adja hozzá a nevét és évek óta hetente, két hetente más
  orvos kezeli a betegeket.És mi betegek nem tudjuk,hogy mikor legközelebb megyünk vajon melyik ép rá érő kolléga
  helyettesíti a helyettest.Senki nem tudja ,hogy ez legális -e, de kénytelen mindennel a háziorvosához menni még ha
  kifejezetten egyértelmű ,hogy melyik szakorvoshoz kellene fordulnia is.Valamiféle Kft.-ben dolgoznak az orvosok
  tehát ha a főnök engedi majd pénzt is kaphatnak,kérhetnek a betegektől.Tehát elméletileg jó a háziorvosi rendszer is csak a gyakorlatban Magyar specifikus.- Jó, hogy velünk mindent meglehet csinálni !!!”
 • 61. menyhártzsuzsanna 2012. június 25. 09:18
  „39. havranek: majd ha a nyugati bérek ideérnek...ott miért nincs hálapénz szerinted? 41. erikamouy, gyatra írásodból arra gondolok, hogy Te külföldön élsz, gagyi írásodra is az előző a válaszom. 43. Emberségetavilágnak: így igaz! 55. egal : ez is igaz! 60. bambinaXX , ez is igaz. És az is: amíg az egészségügyet elsősorban azok veszik igénybe, akik soha egy fillért sem fizettek be, de követelni, lármázni, rokonságot összecsődítve az orvosokat, ápolókat fenyegetni, azt tudnak! Csak ismétlem magamat: négy-szintű kórházi - orvosi ellátás. És felejtsük el a szocialista, minden ember egyenlő , stb hazug népámítást, - vagy álljunk vissza a szocialista útra, de most már nemzeti - nem szovjet szuronyokra támaszkodott - alapon!”
 • 60. bambinaXX 2012. június 24. 22:02
  „Régóta mondom: AZÉRT SZAR a magyar egészségügy, mert az emberek az orvos/ápoló zsebébe tömködik a csúszópénzt, nem az egészségügyi pénztár kasszájába. Nem tőlük irígylem: inkább megemelném a fizetésüket, de ne legyen a jövedelmük fekete. ja, és másé sem... mindenki vegye magára, aki nem ad számlát.
  Megszűnne a megvesztegetés intézménye, ha:
  1.központosított betegirányító rsz. működne - ez kizárja a szabad orvosválasztást: aki épp ott van, ahhoz kerül az illető, így valószínűleg aki először megvizsgál az nem ugyanaz, mint akihez továbbirányít, majd esetleg megműt ill. ellenőriz műtétet követően. Ebben az esetben a fiatalok is tudnának érvényesülni, tapasztalatot szerezni, mert a profnak nem érdeke "elszívni" a beteget a hálapénzért.
  2. évenkénti vagyon(gyarapodás) vizsgálat.
  3. Meg kell fizetni őket - iránymutató lehet az egyetemi tanárok, vagy a parlamenti képviselők fizetése. múlik rajtuk is annyi - sőt több is.. Életpálya-modell kell, mert nemnormális, ami itt van..”
 • 59. SP 2012. június 24. 21:39
  „"......a betegeknek elsősorban továbbra is háziorvosukat kell felkeresniük, ők a beutalási rend ismeretében a megfelelő intézménybe tudják majd irányítani őket."

  http://hvg.hu/itthon/20120624_haziorvosok_szocska_miklos#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2012_6_24”
 • 58. smalltown 2012. június 24. 20:50
  „most adtak egy pofont a Sz@rnak”
 • 57. SP 2012. június 24. 20:32
  „""Hálapénz: ha a főnök engedi":

  "".....egyenlő figyelemmel és gondossággal gyógyítok minden embert...""

  Paraszolvenciával vannak, lesznek egyenlők és még egyenlőbbek.

  Az orvosi eskü szövege Magyarországon:

  Én ................. esküszöm, hogy orvosi hivatásomhoz mindenkor méltó magatartást tanúsítok. Orvosi tudásomat a betegségek megelőzésére, a betegek testi-lelki javára, betegségük gyógyítására fordítom. A hozzám fordulók bizalmával, kiszolgáltatott helyzetével visszaélni nem fogok, titkaikat fel nem fedem. Egyenlő figyelemmel és gondossággal gyógyítok minden embert. Tudásomat és gyakorlati ismereteimet állandó képzéssel magas szinten tartom, de ismereteim és képességeim korlátait is tudomásul veszem. Az orvosi működésemmel kapcsolatos etikai követelményeket tiszteletben tartom. Arra törekszem, hogy az orvostudomány, valamint a ............. Orvostudományi Egyetem jó hírnevét öregbítsem és megbecsülését előmozdítsam.”
 • 56. Queenmargareth 2012. június 24. 19:37
  „19. dondongó 2012.06.23. 10:28 teljesen igaz.

  És némely nőgyógyász viselkedése pénz esetén is hagy kívánnivalót maga után.”
 • 55. egal 2012. június 24. 17:43
  „A "természetgyógyászoknak" önként és dalolva fizettek súlyos tízezreket! Valószínű,hogy ezután őrájuk fanyalodtok,aztán meg majd azon háborogtok,hogy milyen sokat kér egy csigolyaroppantásért.A gyógyszereket drágálljátok,de az ellenőrizetlen minőségű étrendkiegészítőkre nem sajnáljátok a pénzt. Tisztességes fizetést kell adni,nem lesz hálapénz! Ne az orvosokat szidjátok,hanem azokat,akik ilyen alacsonyan tartják az egészségügyiek fizetését!”
 • 54. rózsakert 2012. június 24. 17:25
  „látom én-hogy nem kell az egészségügybe lassan már orvos----adjanak havi nettó 500k-t--utána lehet majd beszélgetni róla....cicc-micc-vicc”
 • 53. SP 2012. június 24. 13:31
  „""A magyar ember átlagban buta, nem ismeri fel, hogy nem ezt kellene tennie.""

  A kiszolgáltatott emberekből könnyű hasznot húzni.”
 • 52. lukrecia 2012. június 24. 12:56
  „Ráutaló magatartásnak lehet nevezni , amikor kint várakoztatnak órákat a folyosón???? Közben odabent lázas semmittevés szűrődik ki ?????”
 • 51. tol 2012. június 24. 11:53
  „a hálapénz közönséges adócsalás, a világon mindenütt büntetik, balkanizálódott kis országunkban pedig pántlikás téma a mindennapok fárasztó zsibbadásából felüdülésképpen. További lusta dagonyázást kívánok!”
 • 50. szegedivagyok 2012. június 24. 10:43
  „Ahogy a kommenteket olvasom egyre inkább azt látom, hogy mindenki csak a saját felelősségéről nem beszél, próbálja áttolni másra, államra, kórházra stb. Egyet ne felejtsünk el: a hálapénz intézményét a betegek tartják fent, nem az orvosok, nem az állam, nem a kórház. Senki nem követeli a pénzt a betegtől, az ellátás fejében. Tudom erre most jönnek olyan hozzászólások, hogy "ráutaló magatartást tett az orvosom blabla...", de ez nem igaz. A magyar ember átlagban buta, nem ismeri fel, hogy nem ezt kellene tennie. Majd amikor más késő lesz, mert nem lesz elég számú és szaktudású orvos, akkor elkezd mindenki kapkodni és ismételten bűnbakot keresni, de akkor már késő lesz.

  Ja, és én nem vagyok orvos, mielőtt az a vád érne, hogy a saját fajtámat védem, továbbá soha nem fizettem orvosnak pénzt.”
 • 49. SP 2012. június 24. 10:27
  „Zsebre játszó doki
  miért nem megy el vállalkozónak falra akasztott árlistát kifüggesztve. Tiszta ügy sumákolás helyett.

  A prolinak
  az állami egészségügy szolgáltatása is elérhetetlenné válik így a paraszolvencia miatt.”
 • 48. SP 2012. június 24. 10:06
  „Szabad orvosválasztás, kötelező körzetesítés + hálapénz.”
 • 47. mango1 2012. június 24. 09:11
  „Büntetőtörvénykönyvbe bevenni----hálapénzt elfogadta---lehessen büntetni”
66 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bebukott a ˝piaindítvány˝, nyugodtan vedelhetnek tovább

A nyári szünet előtti utolsó szegedi közgyűlés pont olyan eklektikus volt, mint a Vajdahunyad vára Budapesten Tovább olvasom